Modlitwy przed jedzeniem |
Autor |
Wiadomość |
karinakiki
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 119 Skąd: Overijssel
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 1:16 pm Modlitwy przed jedzeniem
|
|
|
Szukam odpowiedzi juz od dawna, takze od JHolendrow,ale nie moge sie odwazyc zapytac tych, ktorzy tej sprawy dotycza.
Mam w pracy dwoch protestantow, chyba z takich "silniejszych odlamow, bardziej surowych.
Oczywiscie wiedzialam ,ze sie modla przed posilkiem,ale zauwazylam w pracy, ze razo to robia, raz nie. Dzis modlili sie przed kanapkami o 12 ale o 10 nie. Wczoraj przed kanapkami wcale sie nie modlili. kiedy w koncu oni sie modla? Strach sie wtedy odezwac, bo jeden krzyczy , jak sie nie zauwazy .
Czy oni modla sie , jak sie komus przypomni, czy jak? Ja czekam az zaczna jesc, zeby nie przeszkadzac,ale jak juz jesem pewna,ze "dzis nie", to jednak tak:D
Niech mi to ktos wytlumaczy. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 1:30 pm
|
|
|
moze zalezy to od tego z czym sa kanapki, albo kto je robil
a tak na powaznie, to strzelam, ze pewnie modla sie jak akurat pamietaja. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Śro Lut 24, 2010 1:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
karinakiki
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 1:38 pm
|
|
|
Dla mnie to dosc dziwne, bo czasem wydaje mi sie,ze to tylko na pokaz. Ale nie mi oceniac.
Z drugiej strony,moze to rzeczywiscie zalezy od zawartosci kanapek...W takim razie trzeba stwierdzic ,ze nutella jest swietaa:D |
|
|
|
|
goorn
Gaduła Zimny jak głaz.
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 2:57 pm
|
|
|
poczytaj o ich wyznaniach. modlitwa może zależeć nie tylko od posiłku a raczej pory dnia w której jest ten posiłek, od dnia i oczywiście humoru w danym dniu to tak żartem lekkim.
Piszesz że nie możesz się odważyć ich zapytać, ja nigdy nie miałem z tym problemu, pracowałem w wielu miejscach z różnymi ludźmi różnych religi i zawsze szczegółowo się wypytywałem o wszystko, każdy na pewno chętnie Ci odpowie bez względu jakiej religii będzie. Ważne jest żebyś niczego nie wyśmiwała i nie obrażała w żeden sposób. zawsze zachowuj szacunek do danego człowieka i jego wyznania. Ja dla przykłądu jestem ateistą i świetnie się dogadywalem z Irakijczykami , Turkami, Indyjczykami. Nawt Afganistańczycy chętnie opowiadją o swojej religii i wyznaniach i też się często przyznają do grzechów że raz coś robią jak należy raz nie. Zapytać zawsze warto nikt Ci za to krzywdy nie zrobi. Kto pyta nie błądzi. Powodzenia |
Ostatnio zmieniony przez goorn Śro Lut 24, 2010 2:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mikka
Gaduła Fire, walk with me!
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lis 2009 Posty: 173 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 3:55 pm
|
|
|
goorn napisał/a: | poczytaj o ich wyznaniach. modlitwa może zależeć nie tylko od posiłku a raczej pory dnia w której jest ten posiłek, od dnia i oczywiście humoru w danym dniu to tak żartem lekkim.
Piszesz że nie możesz się odważyć ich zapytać, ja nigdy nie miałem z tym problemu, pracowałem w wielu miejscach z różnymi ludźmi różnych religi i zawsze szczegółowo się wypytywałem o wszystko, każdy na pewno chętnie Ci odpowie bez względu jakiej religii będzie. Ważne jest żebyś niczego nie wyśmiwała i nie obrażała w żeden sposób. zawsze zachowuj szacunek do danego człowieka i jego wyznania. Ja dla przykłądu jestem ateistą i świetnie się dogadywalem z Irakijczykami , Turkami, Indyjczykami. Nawt Afganistańczycy chętnie opowiadją o swojej religii i wyznaniach i też się często przyznają do grzechów że raz coś robią jak należy raz nie. Zapytać zawsze warto nikt Ci za to krzywdy nie zrobi. Kto pyta nie błądzi. Powodzenia |
Przeczysz sam sobie, bo szacunek względem drugiego człowieka nie idzie w parze z 'wypytywaniem o wszystko'. W niektórych religiach jest wiele pytań których się po prostu nie zadaje. Jednego zapytasz i normalnie odpowie. Zadasz to samo pytanie człowiekowi z innego wyznania, i dostaniesz kosę w plecy. Ogólnie to trzeba uważać co się mówi.
Może nie zawsze mają ochotę się modlić, bo są zbyt głodni? |
_________________ BICheck - weryfikacja kont bankowych [nowa wersja] |
|
|
|
|
goorn
Gaduła Zimny jak głaz.
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 5:06 pm
|
|
|
mikka ja przecze samemu sobie??? gdzie?? kiedy??? w kórym momenie??? popatrz co sama napisałaś. Pracuję w Holandii od trzech lat i zadawałem przeróżne pytania czasem głupie czasem głupsze i nikt mi krzywdy nie zrobił nikt się na mnie nie obraził nikt mi złego słowa nie powiedział po to masz język żeby z niego kożystać co najwyżj Ci ktos powie że to prywatna sprawa każdego ale "dostaniesz kose w plecy" gdzie Ty się obracasz?? Tam u Ciebie palą jeszcze na stosie za posiadanie czarnego kota??? nie żyjemy w dziczy . podtrzymuję co napisałem czegoś nie rozumiesz, nie wiesz, nie jesteś pawna pytaj. Ja tak robię i jak do tej pory dobrze na tym wychodzę. A Ty dalej bedziesz żyć w niewiedzy i sugerować że nie mają ochoty się modlić. Powodzenia z Twoim podejściem i Tobie podobnym. Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez goorn Śro Lut 24, 2010 5:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 6:32 pm
|
|
|
Cytat: | Czy oni modla sie , jak sie komus przypomni, czy jak? |
A moze jeden sie modli w dni parzyste a drugi w nieparzyste haha
Ale tak na serio , stary dobry zwyczaj ktory niestety juz zanikl!
Czy pamietacie tez modlitwy przed pojsciem do spania ?
Trzeba bylo kleknac przed lozkiem przed pojsciem spac.
Obecnie teraz przed spaniem trzeba wylaczyc komputer
Spytaj sie grzecznie , najlepiej na osobnosci , napewno odpowiedza. |
|
|
|
|
karinakiki
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 8:08 pm
|
|
|
Wiec zeby nie bylo niejasnosci- uwazam sie za bardzo taktowna osobe i ABSOLUTNIE nie wysmiewam sie z innych odlamow wiary, wrecz przeciwnie- bardzo je szanuje.
Chyba niedokladnie opisalam moja historie. Pytalam o te modlitwy mojego znajomego, ktory wochowal sie w baaardzo protestanckiej rodzinie i sam powiedzial,ze nie wie dlaczego ten nasz kolega raz sie modli a raz nie. Jezeli chodzi o pore- ok o 12 niby , ale raz na tydzien?? A nie zapytam go z prostego powodu- kiedys siedzialam z nim na przerwie i rozmawialismy. I nagle, doslownie w ciagu sekundy schylil glowe- w polowie mojego zdania, ja bylam tak rozentuzjazmowana ,ze absolutnie nie zauwazylam. A on co? Zamiast mnie uprzedzic, powiedziec :"poczekaj, teraz bede sie modlil", to podniosl glowe i WYDARL sie na mnie, ze mu orzeszkadzam a on sie modli. Od tamtej pory unikam go a jak widze,ze idzie na przerwe , to uciekam gdzie pieprz rosnie. Jakos zwyczajnie nie mam ochoty go o to pytac.
Wracajac do rady o poczytanie- uwierzcie mi- gdybym znalazla odpowiedz w google , to by mnie tu nie bylo.
Nie twierdze,ze to zly zwyczaj, wrecz przeciwnie, fantastyczny! Ale czasem wydaje mi sie ,ze niektorzy to robia to nie z powodu wiary w sercu,ale z wiary dla oczu innych. Nie generalizuje, nie, ale to zdarza sie wszedzie. |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 8:21 pm
|
|
|
Cytat: | ze nie wie dlaczego ten nasz kolega raz sie modli a raz nie. Jezeli chodzi o pore- ok o 12 niby , ale raz na tydzien?? |
hahaha
ty chcesz sie dowiedziec czy on musi sie regularnie modlic i o jakich porach ??
czemu na jednej przerwie sie modli a na drugiej nie ?
wytlumacze tobie:
czemu ty idziesz w jedna niedziele do kosciola a w druga nie idziesz?
czemu idziesz nieraz calkiem rano a niekiedy pozniej ??
czemu jesz sniadanie o 7 rano a niekiedy o 8 ??
a w niektore dni wogole nie jadasz!
Jednym slowem , masz trywialny problem |
|
|
|
|
karinakiki
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 8:35 pm
|
|
|
Problem mam wtedy, gdy za koncie pustka a coś się psuje
Jestem zwyczajnie ciekawa, myślałam ,ze ktoś się podzieli wiedza na ten temat, taka mała dyskusja.
[ Dodano: Sro Lut 24, 2010 8:36 pm ]
Poza tym ,jezeli raz ide do kosciola a raz nie, to znaczy,ze nie jestem dobrym katolikiem.
Czyli z twojej wypowiedzi wnioskuje,ze jezeli on raz sie modli a raz nie, to jest takze kiepskim protestantem (??) |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 8:44 pm
|
|
|
Cytat: | Czyli z twojej wypowiedzi wnioskuje,ze jezeli on raz sie modli a raz nie, to jest takze kiepskim protestantem (??) |
Znowu wyciagasz zle wnioski.
Przykladaj sie lepiej wiecej do pracy, inne dziedziny omijaj z daleka |
|
|
|
|
karinakiki
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 8:45 pm
|
|
|
Heh. Nie wiem skad w ludziach tyle jadu. |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 8:52 pm
|
|
|
Mozna tez postawic pytanie:
Skad ludzie czerpia pomysly na takie pytania ?
|
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 9:25 pm
|
|
|
singelnl napisał/a: | Skad ludzie czerpia pomysly na takie pytania ? |
Może z życia?Człowiek inteligentny,jeśli styka się z czymś dla niego nowym,to budzi się w nim ciekawość i chce zdobyć jak najwięcej informacji na ten nowy temat.Nie mylić z wścibstwem.
A co do modlitwy przed jedzeniem-szef męża i jego rodzina też modlą się przed każdym większym posiłkiem (przed kawą i ciastkiem-nie)-byli u nas w Polsce dwa razy,zaprosiłam ich na prawdziwy polski obiad i przed obiadem zapytali,czy mogą zmówić modlitwę.Potem mąż mi mówił,że im ich religia tak nakazuje-są ewangelistami. |
|
|
|
|
singelnl
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 9:34 pm
|
|
|
Cytat: | że im ich religia tak nakazuje-są ewangelistami. |