Przesunięty przez: Gochna H Śro Kwi 01, 2015 9:43 pm |
Zwierzęta(psy) w Holandii |
| Autor |
Wiadomość |
angelika
Gaduła
Pomogła: 3 razy Wiek: 41 Dołączyła: 02 Paź 2006 Posty: 141 Skąd: Holandia, GLD
|
Wysłany: Śro Sie 04, 2010 8:36 am
|
|
|
a moze ktos chcialby takiego pieska jak na strone www.kardelen-lhasa.pl, sa to psy mojej siostry, super!!lagodne i puszyste ja bardzo bym chciala pieska,ale mnie nie ma w domu od rana do wieczora ;( szkoda zeby sam musial siedziec. |
|
|
|
|
martuś
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 04, 2010 11:16 am szukam schroniska:)
|
|
|
witam szukam schroniska dla psów w okolicach amsterdamu,jesli ktos mogł by pomóc z góry dziekuje |
|
|
|
|
Lupus28
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 9:11 am
|
|
|
Chce zapytac czy zna ktos moze jakiegos polskiego weterynarza???
Mam problem napisze mzoe ktos mial cos podobnego..
Od jakis paru dni moj szczeniaczekk piszczy w nocy. Dzisiaj to byla to tragedia pobudka na rowne nogi pies piszczy i nie moze wstac.Po chwili jednak mu sie to udalo, Znalazl sobie nowe miejsce do spania i znow jekii..:( cos strasznego widzec jak pies cierpi.Zauwazylam jednak ze takie cos ma miejsce tylko rano. Teraz szczeniak spi sobie smacznie i czasem tylko slysze jakies piski przez sen ale wstaje juz sam.Gdy ide z nim na spacer widac ze cos jest nie tak idzie idzie idzie i siad tak o...bez powodu. Nie interesuje go otoczenie ani nikt inny idzie bo idzie. Dodam jeszcze ze szczeniak jest z nami dobrych pare tygodni i zawsze bylo wszystko ok.
Czekam moze ktos cos napisze i jesli znacie jakiegos weterynarza polskiego piszcie namiary..
Pozdrawiam |
|
|
|
|
iwonka_204
Poczatkujacy

|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 11:35 pm
|
|
|
Boże to cos strasznego ze Ci tak psiak cierpi, sama mam tu 2 pieski i wiem jak to jest jak chcesz mu pomoc a nie wiesz zbytnio jak...a gdzie mieszkasz? ja w hadze i chodze z moimi urwisami do hol.weta a znam tylko angielski i jakos daje rade , na pewno sobie tez poradzisz bo u nas chyba nawet nie ma polskiego weta jak co to przetlumacz slownikiem co psiakowi dolega i idz nawet do holendra bo szkoda malca zeby sie meczyl Pozdrawiam |
|
|
|
|
Cena
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 5:14 pm
|
|
|
Witam wszystkich,
Proszę o Wasze spostrzeżenia dotyczące wynajmu mieszkania, w którym zamieszkają zwierzaki. Oprócz suki wielkości owczarka niemieckiego posiadam jeszcze kota. Wczoraj napisałam maila do jednej z agencji pośredniczących w wynajmie mieszkań w Amsterdamie i okolicy - odpowiedziano mi, że cieżko jest wynająć mieszkanie posiadając jakiekolwiek zwierzę, a jeśli jest się właścicielem dużego psa, to znalezienie lokum graniczy z cudem.
Potwierdzacie to, że właściciele nieruchomości nie chcą wynajmować mieszkań posiadaczom zwierzaków? Może macie sprawdzone agencje, lub wiecie, że Pani X ma mieszkanie do wynajęcia i zwierzaki nei stanowią dla niej problemu? |
| Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Cze 18, 2015 4:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 10:10 am
|
|
|
Potwierdzam, ze zwierzakami jest trudno mieszkanie wynająć. Ja się od roku gnieżdżę w parszywej norze, bo mam owczarka niemieckiego, a wcześniej miałam jeszcze kota. Jest ciężko, ale trzeba być optymistką Powodzenia! |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
lukasek08
Poczatkujacy lukasek08
|
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 5:45 pm
|
|
|
| Mam pytanie ile kosztuje u weterynarza czip i paszport? i czy trzeba jakieś badania lub szczepienia zrobić jak miał już zrobione szczepienia w pl i ma książeczke.ale tu go kupie od polaka.I czy trzeba przy każdym wyjazdem do polski robić badania? proszę o odp bo nic sie nie dowiedziałem z tego co jest. |
|
|
|
|
Lida29
Poczatkujacy Lida
|
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 6:16 pm
|
|
|
Za chip zapłaciłam €20,a za książeczkę(która pełni też rolę paszportu tzw.dierenpaspoort)
€5,25.Pamiętaj,żeby polską książeczkę mieć zawsze razem z nową,gdyż masz w niej wklejki ze szczepień,nowe szczepienia będą odnotowane już w tej nowej.
Na Twoje drugie pytanie odnośnie badań przed wyjazdem do PL Ci nie odpowiem,bo jeszcze nigdy nie brałam swoich psów za granicę,jak pójdziesz do weta wszystkiego się dowiesz.Powodzenia! |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 7:16 pm
|
|
|
Lukasek ja kupilam psa w Polsce, moj pies ma polski paszport. Tutaj bylam u weterynarza jak byl chory (pecherz), paszportu nie wymienialam bo i po co. Szczepienia robie w Polsce raz w roku tzn. przeciw wsciekliznie trzeba szczepic raz w roku a inne co kilka lat np. 2-3 ale o tym Ci powie weterynarz. Przed wyjazdem do Polski nie robie tu zadnych badan.
Ps. Paszport jest wydany w Polsce ale unijny. |
| Ostatnio zmieniony przez Bronka Pią Paź 29, 2010 7:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lukasek08
Poczatkujacy lukasek08
|
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 7:41 pm
|
|
|
| Dzięki wielkie za pomoc już sobie załatwiłem że 1 własćiciel to załatwi w Polsce,a jak odbiorę to tylko załatwie podatek dla pieska w gemende,żeby był legalnie u nas.Pozdrawiamy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 12:37 am
|
|
|
lukasek08, nie ma tu czegos takiego jak gemende,
i nie odbijaj pileczki piszac ze to nie lekacja jezyka ...bo popelniasz tak razace bledy jezykowe ,ze czytac sie nie chce tych wypocin a co dopiero na nie odpowiadac ... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Mar 16, 2011 4:36 pm
|
|
|
| a moze ktos dorzuci jakies swieze info gdzie ubezpieczyc psa i jaki to koszt? |
_________________ Jezeli czegos nie wolno, a bardzo sie chce, to mozna. |
|
|
|
|
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Mar 16, 2011 5:54 pm
|
|
|
A teraz takie info ode mnie z życia wzięte.
Zanim sprowadziłem psa czytałem, że psy muszą być prowadzane na smyczy, że są częste kontrole, że trzeba zbierać kupy itp...
Po pierwszym spacerze zorientowałem się, że tutaj jest bardziej nasrane niż w Polsce. Jeszcze ani razu nie widziałem aby ktokolwiek zbierał odchody po psie. Większość psów biega bez smyczy. |
|
|
|
|
Mariusz2
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 16, 2011 6:34 pm
|
|
|
Rotterdam-
za to ze nasz piesek zrobi kupke a nie mamy workow mandat do 120 euro
za brak trzymania psa na smyczy do 180e.
ogolnie podatek w regionie rotterdam to 117 euro na rok za drugiego psa juz 260e
czyli jak ktos ma dwa psy to prawie 400e:)
za nie oplacony podatek grozi kara grzywny 600 euro za 1 psa za drugiego juz 1000
to jak ktos ma 2 psy to 1600 Euro cenowo miedzy gementami roznic duzych nie bedzie |
| Ostatnio zmieniony przez Mariusz2 Śro Mar 16, 2011 8:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Mar 16, 2011 7:37 pm
|
|
|
| Ja nie mówię o tym jakie są mandaty ale ich egzekwowanie i mentalność ludzi. Jak ktoś mi wmawia że Holendrzy są tacy fantastyczni i przepisowi to po prostu nie wie co mówi. Może co do psów w Rotterdamie jest inaczej ale szczerze wątpię. |
|
|
|
|
|
|