NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Panicelinka
Pon Paź 29, 2018 11:10 am
przedszkole
Autor Wiadomość
Rauf 
Gaduła

Wysłany: Pią Lip 24, 2009 8:58 pm   

w przedszkolu gdzie chodzi moj jeden syn wychowawczyni mowi zeby sie pozegnac z dzieckiem jak sie chce juz wyjsc to ono juz niebedzie szukac mamy, na poczatku poplaczei to jest normalne ale one go tam beda zajmowac czyms zeby zapomnial o tej rozlace, niemozna przedluzac momentu wyjscia i pokazywac ze jest sie zdenerwowanym bo dziecko to czuje. moje zdanie jest takie ze niepowinnas z nim tam siedziec bo wlasnie on sie nieoswoi jesli bedziesz z nim, wez jego ulbione zabawki, cos czym bedzie sie mogl zajac, moze jakas fajna nowa zabawka, dla chlopca w jego wieku moze jakies wieksze auto, zjaw sie za 1,5 godz i tak przez kilka dni i pomalu rozciagaj ten czas kiedy niejestes z nim, jednak kiedy juz bedziecie razem badz tylko dla niego, zeby niemyslal ze go zostawiasz, zeby czul ze caly czas jest dla ciebie tak samo wazny, po kilku tygodniach zobaczysz ze juz sie bedzie zachowywal inaczej.

szeda 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Sob Lip 25, 2009 10:31 am   

u nas bylo tak, ze moglam zostac do pol godz. w pierwszych dniach, potem skracalismy ten czas (adaptacja trwala 2 tyg.) nim przestal plakac, tez sie zwymiotowal raz ze stresu, ale nie tylko moje dziecko mialo taki problem (czesc 2,5 latkow tak wlasnie reaguje na stres)

koniecznie trzeba tlumaczyc dziecku ile czasu spedzi w przedszkolu (godzine, dwie) nawet jesli nie ma poczucia czasu, ze bedzie fajnie, co ja zamierzam w tym czasie robic - isc na zakupy np.; i ze koniecznie po niego wroce bo przeciez go kocham :) moglam tez przychodzic po niego przed czasem i spedzic z grupa lub obok te 10-15 min.
jesli bylo wyjatkowo histerycznie pani wychowawczyni dzwonila abym niezwlocznie przyszla (raz)
przedszkolu jestem wdzieczna za to ze syn ladnie zlapal jezyk, rozumie, mowi proste zdania, dobrze czuje sie w grupie i porzucil pieluchy bez sentymentu :)

beataw 
Gaduła
beataw

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 2:50 pm   

witajcie przeczytalam wszystkie posty od poczatku widze ze mnostwo waszych dzieci bardzo ciezko przechodzi rozstanie z mama i jakos dajeci rade ja niewiem mam ochote zrezygnowac z tego przedszkola bo wiem co bedzie widze co jest teraz w domu jak wyjde albo tysiac innych sytuacji moj synek w swoje 2 urodzinki idzie do przedszkola ,postaram sie byc twarda ale boje sie okropnie!!!!!

aneta*** 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 28, 2009 8:45 am   

witam!!Moja corka teraz w grudniu bedzie miala 4 latka chodzi do przedszkola na 2,5 godz i tez na 3 godz.Jest strasznie kiedy ja prowadze zawsze jest placz,krzyk (mamusiu nie zostawiaj mnie tu)Pani ja bierze na rece zebym mogla wyjsc i jeszcze stoje na korytarzu i slucham czy juz sie uspokoila,nieraz to trwa ponad pol godziny.Chodzi do przedszkola 4 miesiac i nadal jest to samo w domu caly czas mowi ze nie bedzie chodzia ,a jak przychodze po nia i zobaczy mnie to z takim zalem mowi czego tak dlugo mnie nie bylo i zawsze jest zaplakana.Zastanawiam sie czy zrezygnowac z przedszkola jak narazie bo widze po niej ze robi sie nerwowa o niczym nie mowi tylko o szkole.

Rauf 
Gaduła

Wysłany: Śro Lip 29, 2009 10:33 pm   

moze powinnas corcie bardziej zapoznac z ktoras z dziewczynek rowniez uczeszczajacej tam, pomysl o tym, moze zaproscie do siebie ja i niech mala pobawi sie z nia w swoim pokoiku, bedzie sie czula bezpieczniej, wsrod swoich zabawek i moze jesli polubia sie to bedzie to jeden z powodow checi uczeszczania do przedszkola?
pozdrawiam cie serdecznie aneto i zycze wytrwalosci i cierpliwosci

szeda 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Czw Lip 30, 2009 10:29 am   

bardzo wazne jest to aby nie przenosic swoich swoich emocji i obaw na dziecko; przeciez ono to widzi - ja wiem ze o usmiech jest trudno na wyjsciu, ale kiedy maluch widzi kwasna badz smutna mine mamy to z pewnoscia bedzie plakal
trzeba popracowac tez nad soba :) powodzenia wszystkim mamom przedszkolakow :)

aneta*** 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 30, 2009 11:46 am   

Moja corka chodzi do jednej grupy z dziewczynka ktora sie opiekuje wiec razemw wchodzimy z domu i razem wracamy znaja sie od pol roku.I ta dziewczynka zostaje a moja NIE bardzo chce. Ja tak robie mowie do niej idz sie bawic mamausia zaraz przyjdzie i nie placze wtedy tam :) Dziekuje i Pozdrawiam

egils 
Poczatkujacy
egils

Wysłany: Nie Sie 09, 2009 12:34 pm   Co radzicie mamuski

Witam wszystkie troskliwe mamy.Mysle nad wyjazdem do Holandii w przeciagu roku.Nie mieszkam teraz w kraju i tu gdzie jestem opieka dla dzieci jest bardzo dobra i rzetelna.Martwia mnie troche Wasze opinie i posty co do przedszkolaw Holandii.Chcialabym zmienic kraj na Holandie, synus mialby 2 latka. Ja chcialabym isc do pracy w pelnym jej wymiarze.Mozecie mi napisac jak to realnie wyglada.Czy mam sznase na takie przedszkole, 5 dni w tyg. po 8h.Ile na nie musze czekac,ile kosztuje, tzn ile ja bym musiala zapalcic z wlasnej kieszeni za miesiac.
Mam duze doswiadczenie w opiece i myslalam nawet nad zalozeniem swojego domowego przedszkola dla takich mam jak ja.Czy takie nielegalne grupki sa u Was mile widziane?
prosze poradzcie

ewwelinna 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 11:16 am   Przedszkole w Bredzie

Witam wszystkich i mam do was pytanie; moja córcia kończy 4 latka w październiku i chciałabym ją dać do przedszkola, ale nie wiem jak się za to zabrać, gdzie mogę znaleźć informacje o dobrych przedszkolach i czy moze istnieja polsko-holenderskie przedszkola w Bredzie. Pomóżcie bo czasu niewiele a nie znam nikogo kto mógłby mi w tym pomóc.
Pozdrawiam

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 11:50 am   

twpja corka nie zostanie juz przyjeta do przedszkola... poniewaz dzieci w wieku 4 lat chodza tutaj juz do szkoly podstawowej... poczytaj sobie ten temat...
http://www.niedziela.nl/f...?t=4133&start=0

Rauf 
Gaduła

Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 8:43 pm   

Ja mam pytanie dotyczace prezentow dla dzieci z grupy przy okazji urodzin, rodzice sami pakuja te wszystkie upominki dla dzieci czy moze kupuja lakocie i wszystko potrzebne i przedszkolanki sie tym zajmuja??

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 10:53 am   

Rauf... rodzice sie tym zajmuja...

martitta50 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lut 19, 2010 9:18 am   Opieka wieczorna

Witam Czy może wie ktoś gdzie w Hadze mozna znaleźć opiekę wieczorem, gdy w tym czasie jestem w szkole. Chodzi mi o jakąś legalną opiekę, na którą będzie można dostać dodatek Dzięki

duYster 
Super gaduła
Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 10:50 am   Re: Opieka wieczorna

martitta50 napisał/a:
Witam Czy może wie ktoś gdzie w Hadze mozna znaleźć opiekę wieczorem, gdy w tym czasie jestem w szkole. Chodzi mi o jakąś legalną opiekę, na którą będzie można dostać dodatek Dzięki

Gastouderbureau Haaglanden
http://www.gastouderburea...php?page=ouders

Dzialaja tez w nocy i w weekendy.
:039:

DianaJB 
Poczatkujacy
Diana

Wysłany: Pią Lut 26, 2010 8:03 pm   

czesc!
niedługo z cała familja przeprowadzamy sie w okolice rotterdamu. mój syn ma 3,5 roku i w polsce obecnie chodzi do przedszkola. chciałaby zeb równiez w holandii chodził ale obawiam sie bariery jezykowej dlatego mam do was pytanie czy znacie jakies przedszkole w okolicach rotterdamu polsko holenderskie lub przynajmniej macie namiary na takie w którym pracuje ktos z polski. możliwe że ten temat juz sie przewinał w waszych rozmowach ale przyznam szczerze że tle stron juz napisaliscie i przesledzenie ich jest dosc ciężkie czasowo!pozdro. jeszcze Polski:)

Odpowiedz do tematu