NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
obiady w Holandii
Autor Wiadomość
kasianl
Nieśmiały użytkownik

Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 80
Skąd: Tilburg
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 2:37 pm   Filety a'la racuchy

3 piersi z kurczaka
3 jajka
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki majonezu
20dkg sera żółtego(tartego)
Piersi kroimy w dość dużą kostkę przyprawiamy delikatnie sola i pieprzem.
Do miski wbijamy jajka dodajemy majonez.mąkę i ser żółty dobrze mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy wrzucamy do tego pokrojony filet.Nakładać na rozgrzany olej jak placki ziemniaczane.
Polecam.Smacznego!!! :D
_________________
Nigdy nie mów.....Nigdy!
 
 
EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Lis 2006
Posty: 630
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 3:14 pm   

uuuuuu brzmi smakowicie,trzeba wypróbować... :wink:
 
 
kasianl
Nieśmiały użytkownik

Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 80
Skąd: Tilburg
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 3:24 pm   

bo jest świetne!!!!!!!!
_________________
Nigdy nie mów.....Nigdy!
 
 
Hera 
MODERATOR
Hera


Pomogła: 8 razy
Wiek: 52
Dołączyła: 11 Maj 2007
Posty: 952
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 3:26 pm   

Chyba wiem co zrobię mężowi jutro na obiad ;)
 
 
kasianl
Nieśmiały użytkownik

Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 80
Skąd: Tilburg
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 3:29 pm   

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO
1/2kg jabłek
seler naciowy
15dkg orzechów(nie solonych)
sok z połowy cytryny,cukier do smaku(najlepiej brązowy),majonez
Jabłka i seler kroimy w drobną kostkę wsypujemy pokruszone orzechy dodajemy cukru do smaku i majonezu w ilości"jak kto lubi"
_________________
Nigdy nie mów.....Nigdy!
 
 
Bea 
Gaduła


Dołączyła: 02 Gru 2006
Posty: 127
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 6:55 pm   

Seler Naciowy pokroić zetrzeć na tarce białą rzodkiew dodać do smaku sól pieprz można jakąś mieszankę ziół do sałatek , dodać śmietany, wymieszać wstawić na pół godzinki do lodówki. :D
 
 
kasianl
Nieśmiały użytkownik

Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 80
Skąd: Tilburg
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 10:55 am   

SUUUUUUUUPER SZARLOTKA
CIASTO:1 margaryna,30dkg cukru,3 żółtka,1 całe jajko,4 łyzki kwaśnej śmietany.45dkg mąki wymieszanej z 1 łyzeczką proszku do pieczenia.
Margarynę cukier,żółtka i całe jajko utrzeć mikserem.
Mąkę z proszkiem i smietanę zagnieść razem z utartym ciastem na stole.
Ciasto podzielić na dwie części ,jednączęścią wyłożyć spód foremki na to ok 1 kg jabłek(tartych) posypać cukrem z cynamonem na to druga część ciasta.
Piec ok50-55min w temperaturze 170 stponi.
śmacznego! :D
_________________
Nigdy nie mów.....Nigdy!
 
 
mruwa_
Nieśmiały użytkownik


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 58
Skąd: Gliwice / Rotterdam
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 4:21 pm   Re: Filety a'la racuchy

kasianl napisał/a:
3 piersi z kurczaka
3 jajka
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki majonezu
20dkg sera żółtego(tartego)
Piersi kroimy w dość dużą kostkę przyprawiamy delikatnie sola i pieprzem.
Do miski wbijamy jajka dodajemy majonez.mąkę i ser żółty dobrze mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy wrzucamy do tego pokrojony filet.Nakładać na rozgrzany olej jak placki ziemniaczane.
Polecam.Smacznego!!! :D


tez to robie, co tydzien bo mi tak smakuje :D
gdzie znalazlas przepis? ja na kuchnia.o2.pl
Pozdrawiam
_________________
!! Children always understand. They have open minds. They have built-in bullshit detector !! :D
 
 
 
mruwa_
Nieśmiały użytkownik


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 58
Skąd: Gliwice / Rotterdam
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 4:29 pm   

Mozecie jeszcze zrobic makaron z brokulami.
Szybki przepis :)

makaron (penne) zalezy ile osob je tyle makaronu
szynka, jedno lub dwa opakowania juz pociete w plasterki (schoulderham, sorry za bledy ale ja nie pamietam dokladnie nazwy:D)
glowka brokul
smietana zuur room x2 male kubeczki (no chyba ze macie duze ale ja u siebie nie dostalem)

makaron na wode rzucamy, w drugim garnuszku gotujemy wode z kostka rosolowa, i na ten wrzatek rzucamy wczesniej pociete na rozyczki brokuly. gotujemy 5 minut zeby sie z nich ciapa nie zrobila. na patelni smarzymy pocieta w kwadraciki (najlatwij nozyczkami! ja tak zawsze tne szynke :D ) szynke i jak jest juz tak lekko przyrumieniona dorzucamy brokuly. jak makaron jest gotowy to odcedzamy i wrzucamy spowrotem do garnka. dodajemy do makaronu szynke i brokuly i dorzucamy dwa kubeczki zuur room i troszke slaagroom zeby to nie bylo az takie gest. sol pieprz do smaku!
Zycze milego jedzenia :)
Pozdrowki
_________________
!! Children always understand. They have open minds. They have built-in bullshit detector !! :D
 
 
 
EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 22 Lis 2006
Posty: 630
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 4:37 pm   

ja również lubię to danie,czasami robię zamiennie z kalafiorem. :wink: A czy ktoś mi może podać jakiś dobry przepis na zielone szparagi ale inny niż to co wszędzie wyszukałam czyli szparagi w sosie beszamelowym,zapiekane :?: :roll:
 
 
kasianl
Nieśmiały użytkownik

Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 80
Skąd: Tilburg
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 6:11 pm   

hej mruwa ten przepis to jeszcze moja babcia ...... robiła :cry: :) a skąd ona go miała to nie wiem
_________________
Nigdy nie mów.....Nigdy!
 
 
nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Dołączyła: 05 Mar 2007
Posty: 205
Skąd: Uppsala
Wysłany: Śro Maj 23, 2007 6:24 pm   

kasianl napisał/a:
hej mruwa ten przepis to jeszcze moja babcia ...... robiła :cry: :) a skąd ona go miała to nie wiem



Moja też :? Nadal robi... Dziwne.
_________________
Nell
 
 
Magda S. 
Gaduła


Wiek: 50
Dołączyła: 03 Maj 2007
Posty: 112
Skąd: okolice Goudy
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 10:16 am   

Wczraj zrobilam tego kurczaka kladzionego jak placki ziemniaczane od Kasi. Pycha! Moi faceci (maz i brat) nie mogli sie nachwalic. Bylo troche problemu z maka ziemniaczana - nie mieli jej w AH, wiec poszlam do sklepu z zywnoscia biologiczna, bo wiem, ze tam maja rozne rodzaje kasz. Make ziemniaczana dostalam, za 250 gram zaplacilam 2 euro, ale coz... nie mialam wyjscia.
Nastepnym razem pokroje kurczaka na jeszcze drobniejsze kawalki (1cm na 1cm), bo wydaje mi sie, ze beda jeszcze lepsze. Mozna tez dodac do smaku drobno pokrojona pietruszke, zesmazona cebulke lub pieczarki...jak kto lubi.
Mruwa, dzieki za adres na kuchnia.o2.pl. Mozliwosci sie przede mna otworzyly... :lol:
_________________
Wąski strumień świadomości bardziej bawi mnie niż złości...
 
 
kasianl
Nieśmiały użytkownik

Dołączył: 01 Maj 2007
Posty: 80
Skąd: Tilburg
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 11:07 am   

proponuję jeszcze stronkę www.moje gotowanie.pl :D
_________________
Nigdy nie mów.....Nigdy!
 
 
mruwa_
Nieśmiały użytkownik


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 58
Skąd: Gliwice / Rotterdam
Wysłany: Pią Maj 25, 2007 11:09 am   

ja znam tez jeszcze jedna, bo w PL mialem kanal caly o kuchni :)
www.kuchnia.tv
tez pare fajnych przepisow skopiowalem :D
_________________
!! Children always understand. They have open minds. They have built-in bullshit detector !! :D
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group