U mojej umowie czas wypowiedzenia nie zalezy od przepracowanych lat.
Nie wiem jak jest w praktyce, ale slyszalam ze nie tak latwo zwolnic kogos bez powodu. Pracuje od 2 lat i akurat w mojej firmie (ok 200 pracownikow) zwolnili tylko jednego kolesia ze stala umowa, z ICT za przydzielanie lepszych komputerkow po znajomosci.
U mojej umowie czas wypowiedzenia nie zalezy od przepracowanych lat.
Nie wiem jak jest w praktyce, ale slyszalam ze nie tak latwo zwolnic kogos bez powodu. Pracuje od 2 lat i akurat w mojej firmie (ok 200 pracownikow) zwolnili tylko jednego kolesia ze stala umowa, z ICT za przydzielanie lepszych komputerkow po znajomosci.
No wlasnie o to mi chodzi, jakie sa reguly/przepisy. Bo czytalam w gazecie "Praca za granica" ze nie tak latwo (bez powodu) zwolnic pracownika z umowa o prace.
Moze ktos wie cos wiecej?
_________________ Work like you don't need the money,
Love like you've never been hurt,
And dance like no one's watching.
Jesli ma sie stala umowe o prace o pracodawaca musi wystapic o zgode na zwolnienie pracownika do CWI lub poprzez droge sadowa.
Jesli sie uslyszy ze zostaje sie zwolnionym najlepiej skontaktowac sie z adwokatem ktory zajmuje sie takimi sprawami.
Co do od prawy to za kazdy rok pracy jest jeden m-c pensji.
Zazwyczaj jest tez ze to pracodawca zostaje obciazony kosztami za twojego adwokata.