NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto piecze w domu chleb - prosze o rady
Autor Wiadomość
Gochna H 
MODERATOR


Pomogła: 207 razy
Dołączyła: 24 Gru 2006
Posty: 8362
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 4:05 pm   

Bronka,

z tego co slyszalam z kazdej maki mozna zrobic zakwas byle sie z nim nie cyrtolic
ja robie ze zwyklej razowej z AH pilnowac tylko byl w cieplym miejscu i wyjdzie

Cytat:
Na drozdzach wyrastaja pieknie, ostatnio upieklam pyszny cebulowy na zwyklej mace z AH


no to dawaj przepis :wink: bo zastanawiam sie jaki by tu upiec .... ?



ps. nie bylo od kogo wiec uczylam sie od tej Pani ,a potem to juz kwestia doswiadczenia i wlasnej inwencji tworczej

chleb na zakwasie http://www.youtube.com/watch?v=PER4vpqWfo0
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Wrz 25, 2012 4:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
duYster 
Super gaduła
Uwaga Baba!


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 03 Gru 2007
Posty: 247
Skąd: z domu
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 5:40 pm   

A ja polecam chleb bez drożdży. Brzmi niedorzenie ale radzę spróbować!
Przepis tutaj: http://www.food.com/recipe/yeast-free-bread-67405

a tu po Polsku: http://www.chleby.info/20...ez-drozdzy.html
:039:
_________________
Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja...
 
 
Bronka 
Mega gaduła


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 27 Maj 2010
Posty: 1086
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 6:16 pm   

Gochna H napisał/a:

no to dawaj przepis :wink: bo zastanawiam sie jaki by tu upiec .... ?


To taka moja improwizacja, na bazie tego przepisu:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=643
Zamiast slonecznika dalam z 4 kopiaste lyzki prazonej cebulki. Ale planuje zrobic teraz z wieksza iloscia cebuli ale moze bez siemienia lnianego. W kazdym badz razie zawsze sie udaje, wyrasta w ciagu godziny.

Gochna H napisał/a:
ps. nie bylo od kogo wiec uczylam sie od tej Pani ,a potem to juz kwestia doswiadczenia i wlasnej inwencji tworczej

chleb na zakwasie http://www.youtube.com/watch?v=PER4vpqWfo0


No wlasnie z bratem tez pieczemy wedlug tego przepisu, jemu wychodzi a mi nie.
Tu sa fajne przepisy:

http://www.cincin.cc/index.php?showforum=7
http://pracowniawypiekow....iony-chleb.html

duYster no co Ty, i taki chleb jest smaczny czy chodzi o mniej roboty? :-D
_________________
Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
Ostatnio zmieniony przez Bronka Wto Wrz 25, 2012 6:20 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
duYster 
Super gaduła
Uwaga Baba!


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 03 Gru 2007
Posty: 247
Skąd: z domu
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 6:33 pm   

Bronka napisał/a:


duYster no co Ty, i taki chleb jest smaczny czy chodzi o mniej roboty? :-D


Jedno i drugie :033:
_________________
Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja...
 
 
Bronka 
Mega gaduła


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 27 Maj 2010
Posty: 1086
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 9:47 pm   

Jednak marzy mi sie chlebek na zakwasie ale na wszelki wypadek dodam troche drozdzy, niektorzy tak robia.
_________________
Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
 
 
Gochna H 
MODERATOR


Pomogła: 207 razy
Dołączyła: 24 Gru 2006
Posty: 8362
Wysłany: Śro Wrz 26, 2012 6:10 pm   

Bronka,

Cytat:
Jednak marzy mi sie chlebek na zakwasie



no to ciach marzenia sie spelniaja http://www.youtube.com/wa...feature=related

mi sie marzy piec chlebowy ... :028:
_________________
http://www.siepomaga.pl/s/klikaj

( ͡° ͜ʖ ͡°).
 
 
Bronka 
Mega gaduła


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 27 Maj 2010
Posty: 1086
Wysłany: Śro Wrz 26, 2012 8:41 pm   

Teorie to ja znam, gorzej z praktyka, chyba z 30 sztuk wyrzucilam :030:

Dzis upieklam cebulowy na drozdzach, wedlug przepisu podsmazylam 2 cebulkie, ktore w chlebie byly niewyczuwalne. Jednak z prazonej suszonej cebuli sa lepsze.
Jeszcze mam taki problem, ze skora z wierzchu bardzo mi sie spieka a dol jest jasny, nie mam finkcji, zeby wlaczeyc sam dol.

Gochna a Ty sama wyrabiasz i pieczesz w piekarniku czy wszystko w maszynie?
Robisz chleb na zakwasie pszennym? Jesli tak to rzuc przepisem :-P
_________________
Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
 
 
Gochna H 
MODERATOR


Pomogła: 207 razy
Dołączyła: 24 Gru 2006
Posty: 8362
Wysłany: Śro Wrz 26, 2012 11:19 pm   

Bronka,

chleb na zakwasie wyrabiam ''rencami'' i pieke w piekarniku

ponizej link do strony, ktora zachecila mnie do zagniatania pszennego na zakwasie na nim sie wzoruje od samego poczatku

wedlug mnie jest to niezawodny przepis i chleb mi sie zawsze udaje ,a moze tez znasz ten przepis

Do chleba bialego nie dodaje zadnych ziaren

Mam dobry piekarnik wiec chleb wychodzi zrumieniony i z gory i z dolu

ale jak wiemy duzo zalezy od maki, z jednej bedzie chlebek lepiej wyrosniety i wypieczony z innej mniej ...

pozdrawiam i smacznego


Cytat:
Pieczemy pierwszy pszenny chleb

Możemy więc upiec taki chleb z mąki pszennej:

300 g zakwasu pszennego (jeśli będzie go nieco mniej, też powinno być OK)
450 g mąki pszennej chlebowej
210 g letniej wody (mniej więcej)
14 g soli





http://www.moja-piekarnia...-pszenny-chleb/
 
 
marta75 
Gaduła
marta75

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 26 Cze 2010
Posty: 159
Skąd: krakow-veenendaal
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 8:29 am   

Panie zaintrygowalyscie mnie do tego stopnia ,ze zakwas zaczelam robic :039: .co z tego wyjdzie????mam nadzieje,ze bedzie rosl a za kilka dni wezme sie za chleb.
 
 
Bronka 
Mega gaduła


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 27 Maj 2010
Posty: 1086
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 7:01 pm   

No to dziewczyny pieczemy :-D To jest moj poprzedni zytni zakwas:

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/216975_435054889879659_1937439620_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/304469_435055099879638_681228905_n.jpg

Teraz robie zakwas pszenny.
_________________
Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
 
 
marta75 
Gaduła
marta75

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 26 Cze 2010
Posty: 159
Skąd: krakow-veenendaal
Wysłany: Pon Paź 01, 2012 9:30 pm   

Moje drogie panie :039: ,tak dla informacji, upieklam chleb,wlasciwie to 2 bo duzo ciasta zrobilam.dodalam do jednego nasiona a do drugiego Ziola prowansalskie.chcialabym zamiescic zdjecia z telefonu ,ale niestety nie wiem jak.w kazdym razie nie bylo tak strasznie.a chleb mmmm polski taki od babci. :038:
 
 
Bronka 
Mega gaduła


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 27 Maj 2010
Posty: 1086
Wysłany: Wto Paź 02, 2012 10:50 am   

marta75 padalabys przepis ;-)
Ja mam dwa sloje czynnych zakwasow - jeden zytni a drugi pszenno zytni i wczoraj zrobilam chleb pszenno-zytni na tym mieszanym zakwasie, dodalam ziaren slonecznika i zostawilam na cala noc do wyrosniecia. Rano byl nawet nawet, upieklam i wiem, ze powinnam poczekac do jutra z krojeniem ale zaczne go dzis o 14tej. Wyglada ladnie ale jaki jest w srodku to sie okaze :-P

Moj chleb po upieczeniu

a tak wyglada po rozkrojeniu

Jest pyszny, pierwszy chleb na zakwasie bez drozdzy, ktory mi sie udal :-)
_________________
Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
Ostatnio zmieniony przez Bronka Wto Paź 02, 2012 4:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
beta9 
Poczatkujacy
beta9

Dołączyła: 15 Paź 2009
Posty: 30
Skąd: holandia
Wysłany: Wto Paź 02, 2012 5:11 pm   

Chetnie bym upiekla taki chlebek. Niestety nie mam zakwasu. Wie ktos jak mozna samamu go zrobic ?
 
 
Bronka 
Mega gaduła


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 27 Maj 2010
Posty: 1086
Wysłany: Wto Paź 02, 2012 5:58 pm   

Ja robie albo w duzym szklanym sloju albo w pudelku plastikowym z wieczkiem.

Zaczynasz 100g maki zytniej i dodajesz okolo 100 ml letniej wody, mieszasz i odstawiasz w cieple miejsce. Po okolo 24 godzinach powtarzasz te czynnosc czyli znow 100g maki i 100 ml wody , mieszasz.... i tak powtarzasz przez kilka dni, w sumie zakwas jest najlepszy po 5 dniach.
Mozesz zrobic zakwas pszenny lub mieszany pszenno-zytni. Ja wstawiam pojemnik lub sloik do piecyka i wlaczam co jakis czas na okolo 30 stopni zeby zakwas mial cieplo.


Polecam stronke, ktora podala wczesniej Gochna:


http://www.moja-piekarnia...akwas-na-chleb/

A dla wzrokowcow filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=y-jN0ebulmk
_________________
Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
 
 
marta75 
Gaduła
marta75

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 26 Cze 2010
Posty: 159
Skąd: krakow-veenendaal
Wysłany: Wto Paź 02, 2012 7:40 pm   

Bronka ja nie mam jakiegos specjalnego przepisu,poprostu napisalam w google haslo na przepis na chleb I tyle.co do dodatkow to tyle ze na koniec wyrabiania dodalam ziol prowansalskich,mala garsc I troche na wierzch to samo z nasionami,ot zaden trik.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group