Kto piecze w domu chleb - prosze o rady |
Autor |
Wiadomość |
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 4:05 pm
|
|
|
Bronka,
z tego co slyszalam z kazdej maki mozna zrobic zakwas byle sie z nim nie cyrtolic
ja robie ze zwyklej razowej z AH pilnowac tylko byl w cieplym miejscu i wyjdzie
Cytat: | Na drozdzach wyrastaja pieknie, ostatnio upieklam pyszny cebulowy na zwyklej mace z AH |
no to dawaj przepis bo zastanawiam sie jaki by tu upiec .... ?
ps. nie bylo od kogo wiec uczylam sie od tej Pani ,a potem to juz kwestia doswiadczenia i wlasnej inwencji tworczej
chleb na zakwasie http://www.youtube.com/watch?v=PER4vpqWfo0 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Wrz 25, 2012 4:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 6:16 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: |
no to dawaj przepis bo zastanawiam sie jaki by tu upiec .... ? |
To taka moja improwizacja, na bazie tego przepisu:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=643
Zamiast slonecznika dalam z 4 kopiaste lyzki prazonej cebulki. Ale planuje zrobic teraz z wieksza iloscia cebuli ale moze bez siemienia lnianego. W kazdym badz razie zawsze sie udaje, wyrasta w ciagu godziny.
No wlasnie z bratem tez pieczemy wedlug tego przepisu, jemu wychodzi a mi nie.
Tu sa fajne przepisy:
http://www.cincin.cc/index.php?showforum=7
http://pracowniawypiekow....iony-chleb.html
duYster no co Ty, i taki chleb jest smaczny czy chodzi o mniej roboty? |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Wto Wrz 25, 2012 6:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 6:33 pm
|
|
|
Bronka napisał/a: |
duYster no co Ty, i taki chleb jest smaczny czy chodzi o mniej roboty? |
Jedno i drugie |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 9:47 pm
|
|
|
Jednak marzy mi sie chlebek na zakwasie ale na wszelki wypadek dodam troche drozdzy, niektorzy tak robia. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2012 8:41 pm
|
|
|
Teorie to ja znam, gorzej z praktyka, chyba z 30 sztuk wyrzucilam
Dzis upieklam cebulowy na drozdzach, wedlug przepisu podsmazylam 2 cebulkie, ktore w chlebie byly niewyczuwalne. Jednak z prazonej suszonej cebuli sa lepsze.
Jeszcze mam taki problem, ze skora z wierzchu bardzo mi sie spieka a dol jest jasny, nie mam finkcji, zeby wlaczeyc sam dol.
Gochna a Ty sama wyrabiasz i pieczesz w piekarniku czy wszystko w maszynie?
Robisz chleb na zakwasie pszennym? Jesli tak to rzuc przepisem |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Wrz 26, 2012 11:19 pm
|
|
|
Bronka,
chleb na zakwasie wyrabiam ''rencami'' i pieke w piekarniku
ponizej link do strony, ktora zachecila mnie do zagniatania pszennego na zakwasie na nim sie wzoruje od samego poczatku
wedlug mnie jest to niezawodny przepis i chleb mi sie zawsze udaje ,a moze tez znasz ten przepis
Do chleba bialego nie dodaje zadnych ziaren
Mam dobry piekarnik wiec chleb wychodzi zrumieniony i z gory i z dolu
ale jak wiemy duzo zalezy od maki, z jednej bedzie chlebek lepiej wyrosniety i wypieczony z innej mniej ...
pozdrawiam i smacznego
Cytat: | Pieczemy pierwszy pszenny chleb
Możemy więc upiec taki chleb z mąki pszennej:
300 g zakwasu pszennego (jeśli będzie go nieco mniej, też powinno być OK)
450 g mąki pszennej chlebowej
210 g letniej wody (mniej więcej)
14 g soli
|
http://www.moja-piekarnia...-pszenny-chleb/ |
|
|
|
|
marta75
Gaduła marta75
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 26 Cze 2010 Posty: 159 Skąd: krakow-veenendaal
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 8:29 am
|
|
|
Panie zaintrygowalyscie mnie do tego stopnia ,ze zakwas zaczelam robic .co z tego wyjdzie????mam nadzieje,ze bedzie rosl a za kilka dni wezme sie za chleb. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
|
|
|
|
marta75
Gaduła marta75
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 26 Cze 2010 Posty: 159 Skąd: krakow-veenendaal
|
Wysłany: Pon Paź 01, 2012 9:30 pm
|
|
|
Moje drogie panie ,tak dla informacji, upieklam chleb,wlasciwie to 2 bo duzo ciasta zrobilam.dodalam do jednego nasiona a do drugiego Ziola prowansalskie.chcialabym zamiescic zdjecia z telefonu ,ale niestety nie wiem jak.w kazdym razie nie bylo tak strasznie.a chleb mmmm polski taki od babci. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2012 10:50 am
|
|
|
marta75 padalabys przepis
Ja mam dwa sloje czynnych zakwasow - jeden zytni a drugi pszenno zytni i wczoraj zrobilam chleb pszenno-zytni na tym mieszanym zakwasie, dodalam ziaren slonecznika i zostawilam na cala noc do wyrosniecia. Rano byl nawet nawet, upieklam i wiem, ze powinnam poczekac do jutra z krojeniem ale zaczne go dzis o 14tej. Wyglada ladnie ale jaki jest w srodku to sie okaze
Moj chleb po upieczeniu
a tak wyglada po rozkrojeniu
Jest pyszny, pierwszy chleb na zakwasie bez drozdzy, ktory mi sie udal |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Wto Paź 02, 2012 4:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
beta9
Poczatkujacy beta9
Dołączyła: 15 Paź 2009 Posty: 30 Skąd: holandia
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2012 5:11 pm
|
|
|
Chetnie bym upiekla taki chlebek. Niestety nie mam zakwasu. Wie ktos jak mozna samamu go zrobic ? |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2012 5:58 pm
|
|
|
Ja robie albo w duzym szklanym sloju albo w pudelku plastikowym z wieczkiem.
Zaczynasz 100g maki zytniej i dodajesz okolo 100 ml letniej wody, mieszasz i odstawiasz w cieple miejsce. Po okolo 24 godzinach powtarzasz te czynnosc czyli znow 100g maki i 100 ml wody , mieszasz.... i tak powtarzasz przez kilka dni, w sumie zakwas jest najlepszy po 5 dniach.
Mozesz zrobic zakwas pszenny lub mieszany pszenno-zytni. Ja wstawiam pojemnik lub sloik do piecyka i wlaczam co jakis czas na okolo 30 stopni zeby zakwas mial cieplo.
Polecam stronke, ktora podala wczesniej Gochna:
http://www.moja-piekarnia...akwas-na-chleb/
A dla wzrokowcow filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=y-jN0ebulmk |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
marta75
Gaduła marta75
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 26 Cze 2010 Posty: 159 Skąd: krakow-veenendaal
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2012 7:40 pm
|
|
|
Bronka ja nie mam jakiegos specjalnego przepisu,poprostu napisalam w google haslo na przepis na chleb I tyle.co do dodatkow to tyle ze na koniec wyrabiania dodalam ziol prowansalskich,mala garsc I troche na wierzch to samo z nasionami,ot zaden trik. |
|
|
|
|
|