NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Śro Kwi 01, 2015 9:43 pm
Zwierzęta(psy) w Holandii
Autor Wiadomość
Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Mar 11, 2010 10:09 pm   

W gminie rejestrujesz psa.Nie pamiętam już dokładnie ale poszło to szybciutko.Ja płacę 60 e rocznie extra za psa razem z podatkiem do gminy.
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Czw Mar 11, 2010 10:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 10:44 pm   

w gminie dzial Podatki meldujesz ze masz psa i ze chcesz placic podatek za psa ale nie kazda gmina ma podatki za psy , ja w Hilversum place 90 euro za 1 psa a 150 euro za drugiego psa , w pare km dalej w Huizen nie ma podatkow za psy.

monika

BlackRose24 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 2:01 pm   Psiaki

Ja mam 2 psy i nic nie place zero podatku itp... z tym ze musialam wykupic ubezpieczenie dla moich psiakow poniewaz w razie wypadku lub koniecznej operacji psa ceny sa kosmiczne .... rok temu jakis kolo walnal w mojego psa autem i mial rozcieta tylnia lape za operacje zaplacila 100e poniewaz nie mialam tego ubezpieczenia ....

[ Dodano: Pią Mar 12, 2010 2:03 pm ]
poprawka koszt operacji 1000e

SNOEPER 
Poczatkujacy
wees uzelf

Wysłany: Pią Mar 12, 2010 6:36 pm   

Oczywiscie, ze ubezpieczenie to podstawa, to najwazniejsza i najrozsadniejsza rzecz jaka nalezy zrobic bedac wlascicielem zwierzaka, dziwi mnie jednak, ze nie placisz podatku od psow...konsekwencje tego moga byc bardzo kosztowne

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Sob Mar 13, 2010 1:14 am   

Snoeper, są gminy gdzie podatku się nie płaci, podobnie jak w Polsce, są miasta gdzie również podatku za psiaka się nie płaci. Napiszcie coś więcej o ubezpieczeniach dla psów, gdzie, jak, za ile.

Ewciakowa 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 14, 2010 3:00 pm   

Witam serdecznie!
Bardzo proszę o pomoc, otóż zakupiłam psa w Polsce i czekam właśnie na rodowód eksportowy, chce go zapisać w NL związku kynologicznym, ale moja wiedza na ten temat jest zerowa. Piesia będę chciała ewentualnie wystawiać na wystawy i jako reproduktora, ale co mam dalej zrobić, żeby zadziałać w tym kierunku??? W Polsce są składki roczne za rejestracje psa w związku kynologicznym plus do tego opłaty za wystawy, ale jak jest tutaj, ewentualnie proszę o podpowiedz co do cennika z związku kynologicznego z Amsterdamu.
Z GÓRY DZIĘKUJE i pozdrawiam

mavd 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Mar 14, 2010 3:33 pm   

Mucha . ja mam swoje dwa Goldeny ubezpieczone w Proteq.nl i placę za mnie 40 euro za miesiac

ich koszty to 19procent od rachunku

Polecam ich, moj poprzedni pies tez byl tam ubezpieczony

monika

iwa 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Cze 07, 2010 11:10 pm   

Poszukuję reproduktora!
Mam 2,5 letnią suczkę rasy Alaskan Malamut , Bardzo bym chciała by miała szczeniaczki, wiec proszę o kontakt właścicieli tychże psów lub też może ktoś wie gdzie mogła bym ewentualnie jeszcze szukać. Dziękuje serdecznie i pozdrawiam.

kasia28888 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Cze 09, 2010 10:12 pm   

Nie czytalam calego tematu ale na poscie o tym,ze pies ugryzl psa i ten zostal uspiony przestalam.Mam duzego psa z rodowodem i kiedys zawitali do mnie do domu panowie policjanci..nie chce opisywac sytuacji bo nie ma tu znaczenia...ale wyraznie powiedzieli mi,ze jesli pies ugryzie czlowieka zostaje natychmiast usmiercony.Nie jesli pies ugryzie psa!!!Wydaje mi sie,ze jak w wielu przypadkach prawo zostalo naduzyte i policjanci zrobili co chcieli,mieli szczescie,ze nikt sie sprawa nie zajal.
Mój pies lubi ludzi ...a juz kiedy ktos do niej powie cos pieszczotliwym glosem to ta od razu skacze i rewanzuje sie lizaniem po twarzy:P
Niedawno ugryzl jakis pies dziecko od sasiadów i wlasciciel psa dostal pierwsze ostrzezenie,uslyszal tez ze za drugim razem pies zostanie zabity wiec moze to tez zalezy od gminy sama nie wiem.
Moze powiedzenie co kraj to obyczaj w Holandii przybiera barw co wies to cos tam:)

janosik 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Śro Cze 30, 2010 12:48 pm   

Do Ewciakowa:

Aby zarejestrewac psa w holenderkim zwiazku kynologicznym Raad van Beheer nalezy wyslac listem poleconym oryginalny, eksportowy rodowod psa (prosze zrobic ksero rodowodu i zostawic dla siebie) oraz dolaczyc list z wlasnymi danymi adresowymi (imie i nazwisko wlasciciela psa, adres zamieszkania, telefon, mail) oraz informacjami o psie (info z rodowodu wystarczy czyli rasa, imie psa, data urodzenia psa, nr. tatuazu/chipu, kolor psa).

Powyzszy kompletny list nalezy wyslac listem poleconym na adres:
Raad van Beheer
Postbus 75901
1070 AX Amsterdam

Po kilku dniach otrzyma Pan/i pismo ze zwiazku z informacjami o oplacie czlonkowskiej (koszt +/- 64 EURO za sprawdzenie zgodnosci psa z rodowodem + chip)

Po dokonaniu oplaty przyjedzie osoba ze zwiazku sprawdzic zgodnosc psa z rodowodem. Nastepnie zwrocony zostanie Panu/i rodowod z pieczecia rejestracji psa (numer rej. + data) oraz pieczecia (import Nederland)

To chyba wszystko, przynajmniej tak bylo mniej wiecej w moim przypadku.

Czy ktos z Was wystawial juz swojego futrzaka na holenderskich wystawach. Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami jak to tutaj wyglada.

Dziekuje i pozdrawiam.

Janosik

www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki

Lupus28 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 08, 2010 10:37 am   przyjaciel dla mojego pieska

Witam serdecznie:)
Posidam malego pieska mix american pit bull terrier i amstaff szukam dla niego przyjaciol do zabawy:)
Moj piesek jest bardzo energiczny, czasem sobie poprostu z nim nie dajemy rady. Chce zeby nauczyl sie przebywac w towarzystwie z innymi pieskami.Ma on dopiero kilka tygodni dlatego tez szukam mu mlodych przyjaciol, na wspolne zabawy i spedzanie ze soba czasu:)

Czy ktos posiada malego pieska tej rasy albo innej i mieszka w Almere badz okolicach, a ma ochote na wspolne spacery i zabawy naszych pupilkow razem???
Jesli tak napisz:
[email protected]

pozdrawiam

janosik 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Nie Sie 01, 2010 10:40 am   

Nie lada gratka dla wlascicieli jak i milosnikow psow rasy Owczarek Niemiecki. W dniach 7-8.08.2010 w miejscowosci Wouwse Plantage bedzie miala miejsce wystawa. Wedlug informacji na stronie w ciagu dwoch dni wystapi okolo 450 owczarkow.

Wiecej informacji :
Kringgroep De Plantage
Poster KCM 2010

Pozdrawiam.

www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki

olivkaJulka 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 03, 2010 4:43 pm   

zapupiłam szczeniaka :041: w Belgi rodowod ma belgijski lub węgierski nie wiem tego dokładnie jak mam sie ubiegac o ten rodowód exportowy i gdzie? bo zeby zapisac do zwiazku juz poczytałam post janosika wielkie dzięki to bardzo pomocne mam tylko jedno pytanie z tym zwiazane czy to jest siedziba tylko w amsterdami czy kazde miasto ma swoja odbreba siedziebe do której przyanleży ja mieszkam w Zaandam

czy któś z piszacyc posiada może peiska rasy mops i cce podzielić sie swoimi doświadczeniami być może ktoś juz tu w olandii wystawiał takiego pieska i wie cos więcej o wystawac ,przepisach terminach itp?
:039:

mavd 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Sie 03, 2010 5:14 pm   

Olivka, najpierw idz do dobrego weterynarza i sprawdz tego pieska bo ostatnio dosc duzo bylo w mediach wlasnie o szczeniach z Belgii z rodowodami z Europy wschodniej , i ostrzegali ze pieski te sa bardzo czesto chore i wkrotce umieraja , dlatego moja rada idz i go dobrze zbadaj i ubezpiecz go odrazu od kosztow weterynarza .
Rad van beheer ( odpowiednik zwiazku kynologincznego ) jest tylko w Amsterdamie .
Ja wystwialam tu swoje psy na wystawach ( mam dwa goldeny ) ale tak jak wszedzie jest to zamknieta grupa ludzi gdzie ciezko jest sie dostac z zewnatrz

Najblizsza bardzo duza wystawa bedzie w amsterdamie 27 i 28 listopada na terenach RAI , juz teraz mozna zpisywac psy na wystawe

powodzenia ze szczenakiem
Monika

olivkaJulka 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 04, 2010 8:25 am   

byłam z nia u weterynarza-nie wiem czy dobrego taki był najbliżej mojego miejsca zamieszkania o innych nie wiem po to pytałam tu na forum czy ktoś mi moze poradzic jakigos w Zaandam
i babka zdwierdziła ze pieske jest zdrowy zaszczepiła go dała jedynie krople do czyszczenia uszów.
A czy orientujesz sie może od jakiego wieku można wystawiac szczeniaki?
jeśli ty chodzisz ze swoimi goledenami to czy juz zapisałaś sie na ta wystawe w Amsterdamie i jaki to koszt? i jakie sa wymagania zeby wogole na taka wystawe psa zapisać?

Odpowiedz do tematu