NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kupno auta na export i zwiazane z tym podatki
Autor Wiadomość
violetka_niunia
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 5:48 pm   kupno auta na export i zwiazane z tym podatki

mam nadzieje ze nie powielam tematu.
Zaczynajac od poczatku.
Kupilam auto w holandii, lekko pukniete z przodu i z tylu, jednak sprawne.
Pan od ktorego kupowalam samochod kupil mi tablice zjazdowe i zwiozlam je do polski.
Odstawilam je do mechanika do naprawy i wrocilam do holandii.
Po okolo miesiacu moj tata odebral auto od mechanika i porosilam go zeby zaja sie wszystkimi oplatami, bo ja nie mam zielonego pojecia co musze oplacic.
Okazalo sie ze jestem juz spozniona z oplatami, bo za dlugo zwlekalam i grozi mi teraz kara. Wiec moj tata zaczal wypytywac pana w urzedzie celnym co tu zrobic zeby nie placic kary, bo nie wiedzielismy i takie tam.
Pan doradzil zeby sprzedac auto w holandii.
Tak wiec zanim znalazlam kupca na to auto minely kolejne 4 miesiace.
Tak jak pan w urzedzie doradzil na umowie napisalam ze auto jest sprzedawane w holandii (ale tylko na papierze, auto stalo u taty w garazu w polsce).
Auto sprzedalam ale oczywiscie zapomnialam ze trzeba oplacic podatki :088:
I teraz nie mam zielonego pojecia co zrobic.
Gdzie mam teraz zaplacic ten podatek w polsce czy w holandii czy moze wogole nie placic?
Czy po takim uplywie czasu znowu grozi mi jakas kara?
Czy jest ktos w stanie doradzic mi co ja teraz glupia baba mam zrobic? :021:
Bardzo prosze o pomoc.

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 5:59 pm   

Zachowałaś się jak większość handlarzy sprowadzających samochody z zachodniej Europy.

Kara, które Ci groziła na pewno nie była jakaś olbrzymia kiedy byłaś właścicielką samochodu. Podejrzewam, że kwestia podejścia do urzędnika.

http://www.forumsamochodo...auta-vt4622.htm

Po co zaczynać nowy temat skoro net jest pełen porad?

violetka_niunia
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 6:31 pm   

Estamos napisał/a:
Zachowałaś się jak większość handlarzy sprowadzających samochody z zachodniej Europy.

Kara, które Ci groziła na pewno nie była jakaś olbrzymia kiedy byłaś właścicielką samochodu. Podejrzewam, że kwestia podejścia do urzędnika.

http://www.forumsamochodo...auta-vt4622.htm

Po co zaczynać nowy temat skoro net jest pełen porad?

Ale to nie jest odpowiedz na moje pytania. Czy musze placic teraz podatek jak juz sprzedalam to auto? Jak tak to gdzie? tu czy w polsce?
A na tym podeslanym forum nie znalazlam odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez violetka_niunia Wto Kwi 09, 2013 6:32 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 9:00 pm   

Weź za przeproszeniem tępa strzało poszukaj na tym forum, które Ci podałem tam chyba nawet w tym temacie znajdziesz na to odpowiedzi!!!

Wybacz ale naprawdę patrząc na to jak piszesz, o co pytasz i o zgrozo na nick na forum wydaje mi się, różowe akcenty do złoto-czarnych butów Pumy, pusta tleniona głowa i irytujący śmiech to Twoja domena.

Naprawdę nie mogłem się powstrzymać.

PS: Nie znalazłaś odpowiedzi na forum? To co to qrwa jest!?

Re: sprzedaż sprowadzonego auta

Post» 13 Gru 2007, 23:10
mozesz sprzedac auto po zaplaceniu akcyzy irecyklingu oraz odbiorze dokumentu z US za cene nie wyzsza jak Cie samochod kosztowal (zakup+akcyza+recykling+160złUS) jezeli sprzedaz za kwote wyzsza to zaplacisz podatek dochodowy.Po uplywie 1/2 roku mozesz sprzedawac za ile chcesz
Ostatnio zmieniony przez Estamos Wto Kwi 09, 2013 9:01 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Kwi 09, 2013 9:28 pm   

Estamos,

Szkoda zdrowia nie wqrwiaj sie tak, bo wrzodow zoladka dostaniesz, chyba wiesz ,ze niektorym blondi to trzeba podac info na tacy ...rozpisane i to dokladnie punkt po punkcie,
gdzie co i jak...

Cytat:

Auto sprzedalam ale oczywiscie zapomnialam ze trzeba oplacic podatki

Cytat:
Tak wiec zanim znalazlam kupca na to auto minely kolejne 4 miesiace.

:029:

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Kwi 09, 2013 10:47 pm, w całości zmieniany 1 raz  

violetka_niunia
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 12, 2013 8:48 pm   

post edytowany w calosci nie na temat
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Kwi 12, 2013 10:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

szczepan358 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Kwi 12, 2013 8:57 pm   

ale jak ktos sie tak pyta jak Ty to albo pasujesz do podanego rysopisu albo nie potrafisz jasno i klarownie przedstawic tego co masz na mysli, a tak wogole to chyba fora pomylilas, bo to nie forum samochodowe a tam bys dostala duzo bardziej rzetelne informacje

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pią Kwi 12, 2013 9:38 pm   

violetka_niunia napisał/a:
Wez ty qurwa debilu czytaj ze zrozumnieniem!

to jak zwracasz sie do osob,swiadczy o tobie jaka jestes ,chcesz ublizac,to nie pisz wcale.
to co powinnam zrobic to wiem

jesli wszystko wiesz to po co pytasz?

w pl wciagu 5dni powinno sie zglosic do UC deklaracje przed rejestracja jesli nie to kary. ale jesli auta nie przerejestrowalas w pl to chyba wciaz jest zarejestrowane w nl=podatek.
Ostatnio zmieniony przez ewcia.pol Pią Kwi 12, 2013 9:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

violetka_niunia
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 12, 2013 10:14 pm   

ewcia.pol napisał/a:
Wez ty qurwa debilu czytaj ze zrozumnieniem!

to jak zwracasz sie do osob,swiadczy o tobie jaka jestes ,chcesz ublizac,to nie pisz wcale.
to co powinnam zrobic to wiem

jesli wszystko wiesz to po co pytasz?

w pl wciagu 5dni powinno sie zglosic do UC deklaracje przed rejestracja jesli nie to kary. ale jesli auta nie przerejestrowalas w pl to chyba wciaz jest zarejestrowane w nl=podatek.

Nie no oczywiscie teraz to ja jestem ta zla?! spojrz jak kolega mnie nazwal!!!!

Dzieki za info
Ostatnio zmieniony przez violetka_niunia Pią Kwi 12, 2013 10:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pią Sty 03, 2014 12:41 pm   

Jest moze gdzies lista jakas w internecie miejsc gdzie mozna przerejestrowac auto? Nie w kazdym miejscu mozna gdzie sa uslugi pocztowe.

[ Dodano: Pią Sty 03, 2014 12:42 pm ]
zapomnialem dodac ze nie chodzi mi o eksport.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Sty 03, 2014 7:07 pm   

na export to raczej nie na poczcie, a w rdw albo gwk travelex. gwk jest poreczniejsze, bo zalatwisz tam od razu ubezpieczenie.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pią Sty 03, 2014 7:11 pm   

Nie chodzi o eksport

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Sty 03, 2014 7:17 pm   

stroopwafel,

ja zawsze rejestruje na poczcie nie spotkalam sie z zadna'' lista'' ? chyba strona
w internecie gdzie moglabym to zrobic online

ale jak to mowia wszystko sie zmienia ,swiat idzie z postepem wiec kto wie ....moze znajdziesz i liste :030:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Sty 03, 2014 7:36 pm   

stroopwafel, zmeczenie:) katem oka zobaczylem slowo eksport, a nie doczytalem, ze wlasnie o niego nie chodzi.

w wyszykiwarce na stronie postnl znajdziesz punkty, w ktorych zajmuja sie samochodami: http://www.postnl.nl/loca...o-locatiewijzer

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Pią Sty 03, 2014 7:38 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kubaa88 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Cze 19, 2014 9:22 pm   

chciałbym odświezyć temat...
witam pracuje i mieszkam w hoalndii nie mam meldunku chce kupić auto na handel w holandii i wywiezc je do polski i tam sprzedac
znalazłem ciekawą oferte w ofercie pisze że auto jest na export i cena na export to 3750e cena na holandie 5950e

sprzedający z komisu początkowo powiedział że cena na export jest tylko dla kogos kto ma firme samochodową w polsce i jest na vacie a więc nie dla mnie, mówie mu ze rodzice sa na vacie ale firmy samochodowej to nie mają , a sprzedawca z komisu na to że może sprzedac to auto za 3750 ale musze dowieść jak już zarejestruje auto dane firmy numer vatu itd

pytanie czy jak kupie to auto na takich warunkach to nię będe musiał płacić (a dokładnie moji rodzice ) vatu 23% w polsce od wartosci auta od ceny która będzie na fakturze zakupu z holadnii ??

doradzicie mi coś ? pozdrawiam

Odpowiedz do tematu