Wymeldowanie z gminy a jednoczesne pozostanie w Nl |
Autor |
Wiadomość |
agnieszka17l
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lis 30, 2013 9:24 pm Wymeldowanie z gminy a jednoczesne pozostanie w Nl
|
|
|
Witam przeszukiwałam temat dotyczący meldunku w Holandi niestety mój problem nie był opisany w żadnym temacie dlatego proszę o pomoc . Jest to dla mnie bardzo ważne.
W Holandii przebywam i posiadam meldunek na mieszkaniu w którym mieszkałam jakiś czas temu niestety w pózniejszym czasie musiałam sie z niego wyprowadzić. Na nowym mieszkaniu nie mam możliwości zameldowania się teraz , a ze starego mieszkania chciałabym sie wyrejestrować. I teraz następuje problem. Mozna to zrobic za pomocą internetu niestety formularz posiada 3 opcje do wyboru, zadna z nich nie pasuje a mianowicie ; wymeldowanie z mojej gminy do innej, wymeldowanie z jednej gminy ale pod inny adres i ostatnia powrót za granice. Ja nie kwalifikuje sie do żadnej wiec co teraz? Chce dalej przebywać na terenie holandi bez meldunku na starym mieszkaniu .
Martwię się ze jezeli zaznacze w tym fgrmularzu powrót do innego kraju Belasting pomysli ze wracam i bede miec problemy w ich systemu , co wiaze sie z zastopowaniem wszelkiego rodzaju dodatków, zastopowaniem ubezpieczenia itd. Pozdrawiam jesli ktoś posiada wiedzę na ten temat proszę o pomoc .
dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Sob Lis 30, 2013 10:59 pm
|
|
|
skoro nie ma opcji by zrobic to przez internet to chyba powinnas udac sie tam osobiscie i powiedziec co z czym sie ma. jesli chodzi o dodatki i belastingdienst to oni i tak swego dojda, a wtedy moga dojsc ci kolejne klopoty kiedy przyjdzie oddac dodatki.zalatw ta sprawe formalnie, bo przeciez mozna pobierac dodatki np zorgtoeslag nie bedac zameldowanym, a majac ubezpieczenie, mam nadzieje ze chociaz huurtoeslag dalej nie pobierasz. do belastingu i tak ta informacja dotrze poniewaz, albo wymelduje cie wlasciciel lub makler, albo lokatorzy ktorzy zajma twoje miejsce. jedyna rada to szukaj czegos z meldunkiem. |
|
|
|
|
agnieszka17l
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 12:04 am
|
|
|
nuta napisał/a: | skoro nie ma opcji by zrobic to przez internet to chyba powinnas udac sie tam osobiscie i powiedziec co z czym sie ma. jesli chodzi o dodatki i belastingdienst to oni i tak swego dojda, a wtedy moga dojsc ci kolejne klopoty kiedy przyjdzie oddac dodatki.zalatw ta sprawe formalnie, bo przeciez mozna pobierac dodatki np zorgtoeslag nie bedac zameldowanym, a majac ubezpieczenie, mam nadzieje ze chociaz huurtoeslag dalej nie pobierasz. do belastingu i tak ta informacja dotrze poniewaz, albo wymelduje cie wlasciciel lub makler, albo lokatorzy ktorzy zajma twoje miejsce. jedyna rada to szukaj czegos z meldunkiem. |
hej dzieki za odpowiedz!
Nie pobieram nic poza zorgtoeslagiem, nie mam zadnych innych dodatków zwiazanych z mieszkaniem nie jestem wlascicielem, bardziej interesuje mnie sprawa zalatwienia tego wymeldowania . A dokladniej chodzi mi o zaznaczenie w formularzu normalnej opcji zwiazanej z calkowitym wymeldowaniem sie ze starego adresu i niemeldowaniu sie w nowym . Czy jest mozliwe calkowite wymeldowanie sie z adresu ? i jednoczesne pozostanie w Holandii Zadna z tych opcji nie pasuje . |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 11:30 am
|
|
|
To możesz wpisać że wyjeżdżasz za granicę, co będzie kłamstwem, ale pewno skuteczne, bo co ma belasting do meldunku? Wiele osób (nawet większość) nie ma meldunku, pracuje i otrzymuje dodatek do ubezpieczenia, na dzieci itd. Drugą opcją jest iść do Gementie i powiedzieć PRAWDĘ czyli, że teraz mieszkasz w innym miejscu i nie możesz się tam zameldować. Każda gmina ma dyżury wieczorne, więc można to załatwić po pracy. |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 12:21 pm
|
|
|
Jezeli sklamiesz i powiesz,ze jedziesz do Polski, a bedziesz nadal pracowac w NL to:otrzymasz kare do zaplacenia. Znam czlowieka co tak zrobil i otrzymal kare.Niestety nie mam z nim juz kontaktu i nie moge sie spytac dokladnie jaka to byla kwota.
Gdyby to bylo tak proste czesc ludzi pewnie by sie wymeldowala w celu unikniecia wielu podatkow i sobie spokojnie nadal pracowala. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 12:34 pm
|
|
|
Witam,
Skoro jest juz ten temat to spytam tutaj :
Jak moge sie przemeldowac za pomoca DIGID Code ?
Zmienilem miejsce zamieszkania i nie mam "czasu " isc do urzedu ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 1:39 pm
|
|
|
A ja Ci radze znalesc czas. Bo okazac sie moze,ze na mieszkaniu zameldowane jest kilka osob za ktore trza bedzie placic podatki,bo bedziesz glownym najemca.
Bedac osobiscie dowiesz sie co i jak.
Taka moja mala rada. |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 1:49 pm
|
|
|
Agnieszka powinnas isc do urzedu osobiscie i zglosic prawde. znaczy moze nie do konca prawde, ale cos na zasadzie, ze musialas sie wyprowadzic i teraz na czas szukania jakiegos mieszkania, mieszkasz np w mieszkaniu sluzbowym.tez radze ci nie zglaszac wyjazdu zagranice. |
|
|
|
|
agnieszka17l
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 2:58 pm
|
|
|
nuta napisał/a: | Agnieszka powinnas isc do urzedu osobiscie i zglosic prawde. znaczy moze nie do konca prawde, ale cos na zasadzie, ze musialas sie wyprowadzic i teraz na czas szukania jakiegos mieszkania, mieszkasz np w mieszkaniu sluzbowym.tez radze ci nie zglaszac wyjazdu zagranice. |
Dzieki wielkie wszystkim wlasnie tak zrobię, bo widzę nie ma innego wyjścia. Pozdrawiam |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 6:42 pm
|
|
|
Xenon. Niby jak można dostać kare, wystarczy się wymeldować przed świetami, a myślę że wyjazd świateczny do PL jest wyjazdem do Polski. Ja jestem zameldowany ponad 5 lat, ale mam kolegów którzy pracuja tutaj 7-8 lat i nie są zameldowani, może i chętnie by to zrobili, ale nie mają takiej mozliwości. Wiekszość pracujących tutaj Polaków nie ma meldunku i jakoś nic nie płacą. Mają niby płacić za głupotę władz, czy pazerność biur pracy? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 8:19 pm
|
|
|
jedrzej2225,
Cytat: | mam kolegów którzy pracuja tutaj 7-8 lat i nie są zameldowani, |
koledzy nie wiedza ze za kazdy rok pobytu a co z tym zwiazane oficjalnego wpisu do GBA w miejscu zamieszkania,
naliczane jest 2% aow , ktore po przejscu na emeryture nalezy sie wszystkim zameldowanym
Holendrzy tego pilnuja . Dlatego nie trzeba im przypominac o zamedowaniu sie w nowym miejscu
jeszcze jakby ktos nie wiedzial
Cytat: | Het is wettelijk verplicht om uw verhuizing binnen vijf dagen door te geven. | byla o tym mowa w innym watku |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 8:39 pm
|
|
|
jedrzej2225, ale Ci Twoi koledzy nie byli zameldowani. Ja pisalem, ze znam osobe ktora byla zameldowana i sie wymeldowala zeby uniknac podatkow obowiazujacych zameldowanych osob. Pracowala dalej jakby nigdy nic mimo, iz zglosila powrot do Polski. |
|
|
|
|
agnieszka17l
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 8:43 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Xenon. Niby jak można dostać kare, wystarczy się wymeldować przed świetami, a myślę że wyjazd świateczny do PL jest wyjazdem do Polski. Ja jestem zameldowany ponad 5 lat, ale mam kolegów którzy pracuja tutaj 7-8 lat i nie są zameldowani, może i chętnie by to zrobili, ale nie mają takiej mozliwości. Wiekszość pracujących tutaj Polaków nie ma meldunku i jakoś nic nie płacą. Mają niby płacić za głupotę władz, czy pazerność biur pracy? |
dokładnie, zauwazylam ze Holandia nie ma dobrze sprecyzowanych warunków zameldowania co do ludzi ktorzy tu pracuja sezonowo, pisze także tu o posiadaniu auta na polskich tablicach to tez jest dluuuugi temat. kazdy pisze co innego. jednak dziekuje za podpowiedzi w tym tygodniu umówie sie na rozmowe i dam znac jak to wszystko w gminie poszło. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Gru 02, 2013 10:14 pm
|
|
|
Gochna, przerabialiśmy już AOW, które należy sie tak samo za kazdy rok pracy, bez wzgledu czy sie było zameldowanym czy nie. |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Wto Gru 03, 2013 1:11 pm
|
|
|
jedrzej2225, Nie należy się jeżeli nie udowodnisz gdzie znajdował się Twój tzw Ośrodek interesów życiowych. Gdyby wystarczyło pracować w danym kraju bez meldunku aby później pobierać świadczenia emerytalne to uwierz mi że miałbym działalności gospodarcze w dwudziestukilku krajach UE i nie martwiłbym się o przyszłość wiedząc,że na starość co miesiąc spływało mi będzie na konto ponad dwadzieścia przelewów. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
|