NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymeldowanie z gminy a jednoczesne pozostanie w Nl
Autor Wiadomość
agnieszka17l 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lis 30, 2013 9:24 pm   Wymeldowanie z gminy a jednoczesne pozostanie w Nl

Witam przeszukiwałam temat dotyczący meldunku w Holandi niestety mój problem nie był opisany w żadnym temacie dlatego proszę o pomoc . Jest to dla mnie bardzo ważne.

W Holandii przebywam i posiadam meldunek na mieszkaniu w którym mieszkałam jakiś czas temu niestety w pózniejszym czasie musiałam sie z niego wyprowadzić. Na nowym mieszkaniu nie mam możliwości zameldowania się teraz , a ze starego mieszkania chciałabym sie wyrejestrować. I teraz następuje problem. Mozna to zrobic za pomocą internetu niestety formularz posiada 3 opcje do wyboru, zadna z nich nie pasuje a mianowicie ; wymeldowanie z mojej gminy do innej, wymeldowanie z jednej gminy ale pod inny adres i ostatnia powrót za granice. Ja nie kwalifikuje sie do żadnej wiec co teraz? Chce dalej przebywać na terenie holandi bez meldunku na starym mieszkaniu .

Martwię się ze jezeli zaznacze w tym fgrmularzu powrót do innego kraju Belasting pomysli ze wracam i bede miec problemy w ich systemu , co wiaze sie z zastopowaniem wszelkiego rodzaju dodatków, zastopowaniem ubezpieczenia itd. Pozdrawiam jesli ktoś posiada wiedzę na ten temat proszę o pomoc .

dziekuje i pozdrawiam

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Sob Lis 30, 2013 10:59 pm   

skoro nie ma opcji by zrobic to przez internet to chyba powinnas udac sie tam osobiscie i powiedziec co z czym sie ma. jesli chodzi o dodatki i belastingdienst to oni i tak swego dojda, a wtedy moga dojsc ci kolejne klopoty kiedy przyjdzie oddac dodatki.zalatw ta sprawe formalnie, bo przeciez mozna pobierac dodatki np zorgtoeslag nie bedac zameldowanym, a majac ubezpieczenie, mam nadzieje ze chociaz huurtoeslag dalej nie pobierasz. do belastingu i tak ta informacja dotrze poniewaz, albo wymelduje cie wlasciciel lub makler, albo lokatorzy ktorzy zajma twoje miejsce. jedyna rada to szukaj czegos z meldunkiem.

agnieszka17l 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Gru 01, 2013 12:04 am   

nuta napisał/a:
skoro nie ma opcji by zrobic to przez internet to chyba powinnas udac sie tam osobiscie i powiedziec co z czym sie ma. jesli chodzi o dodatki i belastingdienst to oni i tak swego dojda, a wtedy moga dojsc ci kolejne klopoty kiedy przyjdzie oddac dodatki.zalatw ta sprawe formalnie, bo przeciez mozna pobierac dodatki np zorgtoeslag nie bedac zameldowanym, a majac ubezpieczenie, mam nadzieje ze chociaz huurtoeslag dalej nie pobierasz. do belastingu i tak ta informacja dotrze poniewaz, albo wymelduje cie wlasciciel lub makler, albo lokatorzy ktorzy zajma twoje miejsce. jedyna rada to szukaj czegos z meldunkiem.

hej dzieki za odpowiedz!

Nie pobieram nic poza zorgtoeslagiem, nie mam zadnych innych dodatków zwiazanych z mieszkaniem nie jestem wlascicielem, bardziej interesuje mnie sprawa zalatwienia tego wymeldowania . A dokladniej chodzi mi o zaznaczenie w formularzu normalnej opcji zwiazanej z calkowitym wymeldowaniem sie ze starego adresu i niemeldowaniu sie w nowym . Czy jest mozliwe calkowite wymeldowanie sie z adresu ? i jednoczesne pozostanie w Holandii Zadna z tych opcji nie pasuje .

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Gru 01, 2013 11:30 am   

To możesz wpisać że wyjeżdżasz za granicę, co będzie kłamstwem, ale pewno skuteczne, bo co ma belasting do meldunku? Wiele osób (nawet większość) nie ma meldunku, pracuje i otrzymuje dodatek do ubezpieczenia, na dzieci itd. Drugą opcją jest iść do Gementie i powiedzieć PRAWDĘ czyli, że teraz mieszkasz w innym miejscu i nie możesz się tam zameldować. Każda gmina ma dyżury wieczorne, więc można to załatwić po pracy.

xenon 
Super gaduła

Wysłany: Nie Gru 01, 2013 12:21 pm   

Jezeli sklamiesz i powiesz,ze jedziesz do Polski, a bedziesz nadal pracowac w NL to:otrzymasz kare do zaplacenia. Znam czlowieka co tak zrobil i otrzymal kare.Niestety nie mam z nim juz kontaktu i nie moge sie spytac dokladnie jaka to byla kwota.
Gdyby to bylo tak proste czesc ludzi pewnie by sie wymeldowala w celu unikniecia wielu podatkow i sobie spokojnie nadal pracowala.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Gru 01, 2013 12:34 pm   

Witam,

Skoro jest juz ten temat to spytam tutaj :

Jak moge sie przemeldowac za pomoca DIGID Code ?

Zmienilem miejsce zamieszkania i nie mam "czasu " isc do urzedu ... :029:

xenon 
Super gaduła

Wysłany: Nie Gru 01, 2013 1:39 pm   

A ja Ci radze znalesc czas. Bo okazac sie moze,ze na mieszkaniu zameldowane jest kilka osob za ktore trza bedzie placic podatki,bo bedziesz glownym najemca.
Bedac osobiscie dowiesz sie co i jak.
Taka moja mala rada.

nuta 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 1:49 pm   

Agnieszka powinnas isc do urzedu osobiscie i zglosic prawde. znaczy moze nie do konca prawde, ale cos na zasadzie, ze musialas sie wyprowadzic i teraz na czas szukania jakiegos mieszkania, mieszkasz np w mieszkaniu sluzbowym.tez radze ci nie zglaszac wyjazdu zagranice.

agnieszka17l 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Gru 01, 2013 2:58 pm   

nuta napisał/a:
Agnieszka powinnas isc do urzedu osobiscie i zglosic prawde. znaczy moze nie do konca prawde, ale cos na zasadzie, ze musialas sie wyprowadzic i teraz na czas szukania jakiegos mieszkania, mieszkasz np w mieszkaniu sluzbowym.tez radze ci nie zglaszac wyjazdu zagranice.

Dzieki wielkie wszystkim wlasnie tak zrobię, bo widzę nie ma innego wyjścia. Pozdrawiam

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Gru 01, 2013 6:42 pm   

Xenon. Niby jak można dostać kare, wystarczy się wymeldować przed świetami, a myślę że wyjazd świateczny do PL jest wyjazdem do Polski. Ja jestem zameldowany ponad 5 lat, ale mam kolegów którzy pracuja tutaj 7-8 lat i nie są zameldowani, może i chętnie by to zrobili, ale nie mają takiej mozliwości. Wiekszość pracujących tutaj Polaków nie ma meldunku i jakoś nic nie płacą. Mają niby płacić za głupotę władz, czy pazerność biur pracy?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Gru 01, 2013 8:19 pm   

jedrzej2225,
Cytat:
mam kolegów którzy pracuja tutaj 7-8 lat i nie są zameldowani,

koledzy nie wiedza ze za kazdy rok pobytu a co z tym zwiazane oficjalnego wpisu do GBA w miejscu zamieszkania,

naliczane jest 2% aow , ktore po przejscu na emeryture nalezy sie wszystkim zameldowanym

Holendrzy tego pilnuja . Dlatego nie trzeba im przypominac o zamedowaniu sie w nowym miejscu

jeszcze jakby ktos nie wiedzial

Cytat:
Het is wettelijk verplicht om uw verhuizing binnen vijf dagen door te geven.
byla o tym mowa w innym watku

xenon 
Super gaduła

Wysłany: Nie Gru 01, 2013 8:39 pm   

jedrzej2225, ale Ci Twoi koledzy nie byli zameldowani. Ja pisalem, ze znam osobe ktora byla zameldowana i sie wymeldowala zeby uniknac podatkow obowiazujacych zameldowanych osob. Pracowala dalej jakby nigdy nic mimo, iz zglosila powrot do Polski.

agnieszka17l 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Gru 01, 2013 8:43 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
Xenon. Niby jak można dostać kare, wystarczy się wymeldować przed świetami, a myślę że wyjazd świateczny do PL jest wyjazdem do Polski. Ja jestem zameldowany ponad 5 lat, ale mam kolegów którzy pracuja tutaj 7-8 lat i nie są zameldowani, może i chętnie by to zrobili, ale nie mają takiej mozliwości. Wiekszość pracujących tutaj Polaków nie ma meldunku i jakoś nic nie płacą. Mają niby płacić za głupotę władz, czy pazerność biur pracy?

dokładnie, zauwazylam ze Holandia nie ma dobrze sprecyzowanych warunków zameldowania co do ludzi ktorzy tu pracuja sezonowo, pisze także tu o posiadaniu auta na polskich tablicach to tez jest dluuuugi temat. kazdy pisze co innego. jednak dziekuje za podpowiedzi w tym tygodniu umówie sie na rozmowe i dam znac jak to wszystko w gminie poszło.

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Gru 02, 2013 10:14 pm   

Gochna, przerabialiśmy już AOW, które należy sie tak samo za kazdy rok pracy, bez wzgledu czy sie było zameldowanym czy nie.

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Wto Gru 03, 2013 1:11 pm   

jedrzej2225, Nie należy się jeżeli nie udowodnisz gdzie znajdował się Twój tzw Ośrodek interesów życiowych. Gdyby wystarczyło pracować w danym kraju bez meldunku aby później pobierać świadczenia emerytalne to uwierz mi że miałbym działalności gospodarcze w dwudziestukilku krajach UE i nie martwiłbym się o przyszłość wiedząc,że na starość co miesiąc spływało mi będzie na konto ponad dwadzieścia przelewów.

Odpowiedz do tematu