wyjeżdzam do Holandii - pytania do osób z doświadczeniem |
Autor |
Wiadomość |
Krzysia85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2016 3:38 pm wyjeżdzam do Holandii - pytania do osób z doświadczeniem
|
|
|
Witam,
W przyszłym miesiącu będę chciała wyjechać do Holandii. Myślę o tym, żeby kilka miesięcy popracować przez agencję pracy przy jakiejś produkcji (żeby nie jechać w ciemno) a poźniej znaleźć mieszkanie i inną pracę.
Przeczytałam dziesiątki stron z informacjami przed wyjazdem i chciałabym zapytać o rzeczy, których nie wiem:
1. agencja proponuje mi ubezpieczenie zdrowotne zbiorowe przez ich firmę. Ma być ważne od pierwszego dnia pracy - gdzie mogę ich sprawdzać czy na pewno opłacają moje składki? Czy UWV zajmuje się takimi rzeczami?
Jeśli będę kończyła umowę z agencją to czy moje ubepieczenie jest jeszcze ważne jakiś czas? Np. w Polsce 30 dni od zakończenia umowy o pracę czy zlecenia jeszcze działa ubezpieczenie powszechne
2. z tego co wiem, jest 5 dni od dnia przyjazdu na zameldowanie się w gminie. Wiem, że mam wziąć ze sobą umowę z pracodawcą, dowód osobisty, akt urodzenia (z tłumaczeniem) oraz umowę najmu. Jeśli będzie to pokój w domku wynajmowanym od agencji (nie wiem czy to są te kampingi o których często mówicie, ale pani w agencji mówiła o "domkach holenderskich") to czy agencje pozwolą na taki meldunek? Słyszałam, że jest obowiązkowy dla wszystkich, a ja nie chcę łamać prawa.
3. trzecia rzecz to numer Sofi, który podobno pomaga wyrobić agencja. Czy w urzędzie podatkowym zostaną wygenerowane dane, które są poufne i lepiej żeby agencja ani nikt postronny ich nie dostał?
Uff...mam meldunek, ubezpieczenie, numer sofi, udałam się też do najbliższej przychodni i apteki w celu rejestracji. Założyłam też konto holenderskie. Czy jest jeszcze coś czego nie dopilnowałam? Czy są jakieś dokumenty, które są potrzebne w Holandii i lepiej je przetłumaczyć? Wiadomo, że dyplomy i świadectwa zawodowe, referencje itd., ale na przykład zdziwił mnie fakt, że ktokolwiek będzie potrzebował mojego aktu urodzenia. Czy zaświadczenie o niekaralności jest często potrzebne przy szukaniu nowej pracy?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Nie Paź 23, 2016 4:24 pm
|
|
|
ad 1
ubezpieczenie placone przez firme jest wazne dopoki jest placone czyli od pierwszego do ostatniego dnia pracy
ad 2
na lokacjach firmowych rzadko kiedy jest sie zameldowanym, omijaja ten obowiazek (nie znam szczegolow w jaki sposob), obowiazek nastaje przy pobycie dluzszym niz 3 miesiace
ad 3
tak czy inaczej firma ma dostep do wszystkich Twoich danych wiec nr BSN i dane potrzebne do jego uzyskania nie sa bardziej poufne niz wszystkie ktore im udostepnisz
akt urodzenia, dokladnie miedzynarodowy akt urodzenia potrzebny jest do meldunku (z tym ze wazny jest 3 miesiace od daty wydania)
majac meldunek zakladasz podpis elektroniczny (tzw DigId) i wtedy przy zalogowaniu sie za jego posrednictwem masz wglad we wszystkie swoje dane jak ubezpieczenie zatrudnienie toeslagi etc
tyle z mojego punktu widzenia i wiedzy subiektywnej
powodzenia |
|
|
|
|
Krzysia85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 26, 2016 3:42 pm
|
|
|
Nie rozumiem kwestii ubezpieczenia w Holandii w taki razie. Jeśli opłacam (lub robi to mój zleceniodawca) miesięczną składkę to ta składka powinna obowiązywać za cały miesiąc. Np. ktoś rozpoczął pracę z 1 czerwca i została uregulowana składka za czerwiec, a ktoś straci pracę powiedzmy 12 czerwca to dlaczego ubezpieczenie obowiązuje tylko do 12, a nie do końca miesiąca? Jak wygląda ten system?
Rozumiem również, że jeśli agencja pracy omija kwestię meldunku to i mnie ten obowiązek nie dotyczy?
I nowe pytanie: minimalne ryzyko własne w ubezpieczeniu to 385 euro. Czy to ryzyko jest liczone na cały rok czy jednorazowo? Mam na myśli sytuację, gdzie ktoś na przykład z powodu zdarzeń losowych trzy razy miał jakiś zabieg. Czy płaci tylko do kwoty 385 euro a później wszystko co przekracza tę sumę podczas jednego roku kalendarzowego już pokrywa ubezpieczyciel czy za każdym z tych trzech razów musi płacić 385 euro (lub do tej kwoty), a resztę najwyżej pokryje ubezpieczalnia? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Śro Paź 26, 2016 5:10 pm
|
|
|
Krzysia85 napisał/a: | Czy płaci tylko do kwoty 385 euro a później wszystko co przekracza tę sumę podczas jednego roku kalendarzowego już pokrywa ubezpieczyciel czy za każdym z tych trzech razów musi płacić 385 euro (lub do tej kwoty), a resztę najwyżej pokryje ubezpieczalnia? |
Istnieja jeszcze inne oplaty.
Oprocz powyzszego eigen risico, jest dodatkowo eigen bijdrage .
Pomimo wyczerpania calej kwoty 385 euro -eigen risico , kiedy to ubezpieczalnia ,zdawac by sie moglo powinna zaczac pokrywac juz wszystkie ponoszone, przez pacjenta koszty ,b 385 euro sie wyczerpalo ,to wcale tak nie jest...pomimo tego ze placimy eigen risico, to ponosimy tez tzw.koszty wlasne .
w linku przyklad w jakiej sytuacji ,gdzie, kiedy i dlaczego jestesmy zmuszeni, do oplacenia dodatkowych pieniedzy ,za opieke medyczna .
http://www.zorgwijzer.nl/...zorgverzekering |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Śro Paź 26, 2016 8:32 pm
|
|
|
Krzysia85 napisał/a: | Jeśli opłacam (lub robi to mój zleceniodawca) miesięczną składkę to ta składka powinna obowiązywać za cały miesiąc. |
dokladnie
zazwyczaj w biurach skladki (jak i umowy ) sa na tydzien
jesli placisz sama zachowujesz ciaglosc ubezpieczenia dopoki placisz
ubezpieczenie w Holandii jest obowiazkowe czy pracujesz czy nie jesli mieszkasz |
|
|
|
|
Krzysia85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2016 8:05 pm
|
|
|
Czyli rozumiem, że jeśli będę miała zamiar zakończyć współpracę z agencją to jak najszybciej skontaktować się ubezpieczalnią w której zostałam ubezpieczona celu otrzymania informacji gdzie powinnam opłacać dalsze składki? Czy mogę wybrać inną dostępną na rynku? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Paź 27, 2016 8:37 pm
|
|
|
Krzysia85, mozesz wybrac kazda dostepna na rynku . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Paź 28, 2016 7:36 am
|
|
|
Krzysia85 napisał/a: | Czyli rozumiem, że jeśli będę miała zamiar zakończyć współpracę z agencją to jak najszybciej skontaktować się ubezpieczalnią w której zostałam ubezpieczona celu otrzymania informacji gdzie powinnam opłacać dalsze składki? Czy mogę wybrać inną dostępną na rynku? |
Witam,
Tylko czasem bywa tak ze ktos konczy wspolprace z agencja X np 26-10-2016 i chcialby sie ubezpieczyc od 27-10-2016 sam i nie moze bo agencja X nie wymeldowala go z ubezpieczalni ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Pią Paź 28, 2016 7:14 pm
|
|
|
najlepiej zrobic to samemu przed podjeciem pracy i wtedy zadna zmiana pracodawcy nie bedzie wiazala sie ze zmiana ubezpieczyciela |
|
|
|
|
Krzysia85
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 09, 2016 8:23 pm
|
|
|
seemija napisał/a: | najlepiej zrobic to samemu przed podjeciem pracy i wtedy zadna zmiana pracodawcy nie bedzie wiazala sie ze zmiana ubezpieczyciela |
jaką firmę polecacie? jakie dokumenty są potrzebne do ubezpieczenia się? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Czw Lis 10, 2016 12:22 am
|
|
|
Krzysia85, Niektore ubezpieczalnie wymagaja adresu zameldowania .
Pamietaj tez o tym, ze jesli sie ubezpieczysz na wlasna reke , to z chwila kiedy skonczysz prace,
lub gdy opuscisz Holandie, ubezpieczenie nie ''zamknie'' sie samo, ani tez nie zlikwiduje.
Musisz je zamknac i tego radze dopilnowac .W innym razie nadal beda potracane skladki a jesli nie bedzie wplywu za ubezpieczenie, to zacznie narastac dlug.
Polecam ,obszerny i wyczerpujacy temat z forum, o obowiazkowym ubezpieczeniu
http://www.niedziela.nl/f...p=316107#316107 |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Czw Lis 10, 2016 5:08 pm
|
|
|
Krzysia85 napisał/a: | jaką firmę polecacie? |
moje dziecko bez meldunku wykupilo polise w andere zorg (jesli dobrze pamietam), ja mialam (wciaz mam) w zorgenzekerheid
gdzies w necie jest stronka do porownan
Panicelinka napisał/a: | Niektore ubezpieczalnie wymagaja adresu zameldowania |
mozna podac polski adres jesli nie jest sie zameldowanym w Holandii
wtedy jednak potrzebna jest umowa o prace w Holandii |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Nie Lis 13, 2016 3:57 pm
|
|
|
seemija napisał/a: | mozna podac polski adres jesli nie jest sie zameldowanym w Holandii |
Informacja jak znalazl, i na pewno sie przyda . Jesli podasz jeszcze te ubezpieczalnie ,ktore ubezpiecza po wpisaniu polskiego adresu. (online)
Probuje pomoc osobie, ktora chce sie ubezpieczyc, ''lecimy'' po ubezpieczalniach od A do Z
i za kazdym razem ,kiedy wpisuje adres polski niestety wyskakuje blad ... |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 13, 2016 6:17 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | Jesli podasz jeszcze te ubezpieczalnie |
w zeszlym roku andere zorg ubezpieczalo moje dziecko z polskim adresem i umowa o prace w Holandii
polisa zawarta na czas umowy, przedluzona przy kolejnym kontrakcie na czas trwania kolejnej umowy
przeciez napisalam to w poscie wyzej <panda> |
Ostatnio zmieniony przez seemija Nie Lis 13, 2016 6:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Pon Lis 14, 2016 7:47 pm
|
|
|
Moze komus sie przyda .
Dzis dzwonilam do kilku ubezpieczalni ,by dowiedziec sie jak to jest z tym ubezpieczeniem sie, bez holenderskiego meldunku
W CZ, i OHRA powiedziano mi, ze nie ma mozliwosci ubezpieczenia sie poprzez internet (online ) nie podajac postcode lub / adresu holenderskiego , ale bez problemu ubezpiecza,jesli osobiscie ktos stawi sie w jednym z ich kantorow .
Podobnie sprawa sie przedstawia w
-Menzis,
-Ziezo van Zilveren Kruis
-Salland ZorgDirect Ci nie bardzo wyrazaja chec ubezpieczenia osoby podajacej swoj zagraniczny adres zamieszkania. Z czego to wynika nie bardzo potrafie wytlumaczyc. |
|
|
|
|
|