Przesunięty przez: Gochna H Pon Mar 19, 2012 5:57 pm |
jazda skuterem ścieżką rowerową?? |
Autor |
Wiadomość |
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 6:32 pm jazda skuterem ścieżką rowerową??
|
|
|
Witam Może ktoś odpowiedzieć na pytanie? zaznaczam że wszysto przeczytałam już na ten temat tutaj
Czy można jezdzić skuterem po scieżce rowerowej osobie która nie posiada prawa jazdy ani nie posiada zdanych testów itp. urodziła sie po 1980
czy jest konkretny przepis ? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 7:42 pm
|
|
|
Alutka, jesli jestes posiadaczka prawa jazdy na auto lub motor wowczas nie potrzebny Ci tzw bromfietscertificaat w innym wypadku..... niestety jest potrzebny...potrzebne jest rowniez ubezpieczenie i rejestracja skutera. http://www.leren.nl/dossier/rijbewijs/brommer/ |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 7:54 pm
|
|
|
Cytat: | Lamkojad"]Co do skutera to sprawa wyglada nastepujaco.
( z wlasnego doswiadczenia)
Wymagany jest certyfikat w chwili obecnej cat tz AM wymagany egzamin z zasad ruchu drogowego cenna chyba okolo 50 euro co pamietam.Jesli posiadasz praw cat B wystarczy wyrobic tylko cyrtyfikat bez egzaminu w osrodkach szkoleniowych .
(kiedys nie byl wymagany , robilo sie to w postbanku i byla to tylko formalnosc)
Nie ma znaczenia na jakich blachach sie jezdzi . Niebiskie czy zolte. Kazdy skuter do 50cm3 silnika wymaga certyfikatu.
Zakup skutera
Wymagane ID i meldunek ( potwierdzenie meldunku z gminy ) wystawiaja dokument wazny 3 miesiace cenna okolo 12 euro .
Obowiazkowe jest ubespiecznie skutera , co pamietam najtansze jest to UNIguarnt czy jakos tak cenna okolo 100 euro za caly rok (12 miesiecy od rejestracji)
Jesli zolte blachy i to wymagany jest kask , cenna okoo 100 euro.
+ zapiecie jesli niechcemy stracic skutera okolo 100 euro .
Ubezpieczenie i rejestracje zazwyczaj pomaga i zalatwia cala robote sprzedawce wystarczy go o to poprosic.
Podobno w chwili obecnej przepisy sie zmienily co mi wiadomo iz kupic skutera nie da sie kiedy nie ma sie certyfikatu lub cat B alr to plota nie sprawdzona wiec tylko spominam.
gdy kupowalem skuter 4 - 6miesiace temu nie bylo wymagane i bylo jak powyzej napiasalem .
Sry z literowki ( sa interaktywne )
Milego dnia | http://www.niedziela.nl/f...=jazda+skuterem |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 10:54 pm
|
|
|
Bardzo przepraszam ale wracam do tematu prawa jazdy na skuter. Ja sie na tym nie znam, a ani ja ani mąż nie znamy holenderskiego i nie możemy poczytać sobie na holenderskich stronkach.
Pytanie jest takie: Czy na motor o pojemności 110cc jest potrzebne takie typowe prawo jazdy?? Czy wystarczy tylko ten certyfikat o którym wspominacie w poprzednich postach? Dodam że mój mąż urodził sie dużo przed 1980 rokiem i nigdy w życiu nie miał prawa jazdy (co nie oznacza ze nie umie jeździć )
Przepraszam ze do tego wracam, ale nie chce żeby mąż miał jakieś problemy w razie kontroli na tym skuterze. Tym bardziej że za bardzo nie będzie umiał sie dogadać z policją,
Pozdrawiam |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Nie Maj 25, 2008 11:19 pm
|
|
|
110cc powiadasz... Wydaje mi się, że to jest bromfiets. Czyli wystarczy certyfikat na to. Z datą urodzenia to nie wiem jak to jest, ale osoby urodzone przed jakaś tam datą nie muszą zdawać egzaminu, a wystarczy, że zamówią ten certyfikat i gra. Z tego co pamiętam, to kiedyś ktoś wspominał, że o to można dowiadywać się na poczcie, ale czy to prawda...? |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 9:27 pm
|
|
|
Dzięki Ajax za odpowiedź |
|
|
|
|
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 9:47 pm
|
|
|
A nie jest przypadkiem tak że bromfiets to jest po postu motorower czyli pojemność do 50 cm?? |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 10:12 pm
|
|
|
Niektóre bromfietsy mają większą pojemność niż 50cc z tego co się orientuje . |
|
|
|
|
asik175
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 2:21 pm
|
|
|
Dodam że mój mąż urodził sie dużo przed 1980 rokiem i nigdy w życiu nie miał prawa jazdy (co nie oznacza ze nie umie jeździć )
nieważne czy urodził się przed 1980 czy po jeśli nie posiada żadnego prawa jazdy (na auto czy motor) to musi je sobie tu wyrobić. Mam nadzieję, że wystarczy mu ten broomcertyfikat (bo na pojemnościach silników się nie znam:)). Z tego co się orientuję jest to tylko egzamin teoretyczny - tyle, że pewnie będzie mu trudno skoro nie zna języka. Nade mną też "wisi" ten egzamin bo mam broomfica a nie mogę na nim jeździć. Jak będę wiedzieć coś więcej to napiszę.
p.s. aby wyrobić broomcertyfikat trzeba być zameldowanym w NL.
Pozdrawiam |
_________________ asik175 |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Czw Maj 29, 2008 10:11 pm
|
|
|
Hmm, z meldunkiem nie ma problemu bo meldunek mamy.
To teraz troszkę inaczej napiszę - moja koleżanka ma 23 lata i kupowała skuter. Była w sklepie i przemiły pan sprzedawca powiedział jej że jeśli ona nie ma prawa jazdy to ma poprosić kogoś kto takie prawo jazdy ma żeby "zarejestrować" skuter na siebie chyba chodzi o ten certyfikat). Ona przyszła do mnie i pojechałyśmy do sklepu. Wpłaciłyśmy zaliczkę 50 euro, dostałyśmy jakiś papierek (nie pamiętam co to było) i powędrowałyśmy na pocztę.
Na poczcie pani urzędniczka (czy tutaj też na poczcie pracują urzędnicy? ) poprosiła o moje prawo jazdy. Prawo jazdy jeszcze mam polskie więc oddała mi je i poprosiła o ID lub paszport. Dałam jej mój dowód osobisty i uittreksel z zameldowaniem.
Dostałyśmy jakieś dwie karteczki, moja koleżanka zapłaciła niecałe 10 euro i mogłyśmy wrócić po skuter.
Sprzedawca zapewnil moja koleżankę że w razie kontroli nie będzie miała problemów. Ubezpieczenie skutera wypisał nie na mnie tylko na moją koleżankę.
I co o tym myślicie? Czy faktycznie nie będzie problemów? Nie wiem jakiej pojemności jest ten skuter ale jeździ na ścieżkach rowerowych, ma kask i ograniczenie prędkości do 45 km.
Wobec tego już całkiem zgłupiałam |
|
|
|
|
Mm
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 2:31 pm
|
|
|
Ja tak zrobilam:)) Od wczoraj jezdze moim nowym skuterkiem:) Nie mam adresu w NL, aby PL prawo jazdy, skuter kupilam na znajoma holenderke, ktora ma prawko a ubezpieczylam na siebie:) nie mialam zadnego problemu, wszystko mi zrobili w sklepie:) |
|
|
|
|
asik175
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 3:24 pm
|
|
|
Hera napisała:
" co o tym myślicie? Czy faktycznie nie będzie problemów? Nie wiem jakiej pojemności jest ten skuter ale jeździ na ścieżkach rowerowych, ma kask i ograniczenie prędkości do 45 km. "
z całej opowieści rozumiem, że Twoja koleżanka nie posiada żadnego prawa jazdy. Zarejestrowanie skutera to nie to samo co broomcertyfikat. Rozumiem że wszystko jest legalnie tzn: skuter zarejestrowany i ubezpieczony ale co będzie jeśli podczas rutynowej kontroli poproszą ją o broomcertyfikat lub prawo jazdy??
Normalnie już się sama w tym wszystkim zakręciłam.
pozdrawiam |
_________________ asik175 |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 5:54 pm
|
|
|
Sprawa jest prosta, jeżeli jest to bromfiets... to potrzebuje certyfikat. Jeżeli jest to motor, to prawko. Co by to nie było, potrzebuje papierek . |
|
|
|
|
MiniSmurfin
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 19 Kwi 2008 Posty: 733 Skąd: Alphen a/d Rijn
|
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 1:14 pm
|
|
|
Czyli kolezanka ma scootera, jesli jest ograniczony do 45km/h i kask, czyli zolte blaszki(nr.rejestracyjny).Do jesieni musza byc wszystkie bromfietscertificaaten wymienione na prawo jazdy.Moj scooter kupywalam 2 lata temu nie maialam zadnego prawa jazdy ale urodzona w latach 70tych wiec dostalam po zaplacie bromfietscertificaat, zarejestrowalam, ubiezpieczylam a w tym roku wymienilam certificaat na prawko(duzo drozsze) Przy jakiejsc kontroli prosi policja o prawo jazdy i dowod rejestracji te dwa dokumenty musza byc pod tym samym nazwiskiem, a jesli chodzi o drogi rowerowe to sprawa wyglada tak:w terenie zabudowanym na drogach do 50km/h jezdzimy po ulicy(podniosli nam szybkosc poruszania sie do 45km/h ) a na rowerowki zjezdzamy gdzie jest na to znak. Trzeba uwazac na ten niebieski znak z rowerem, pod nim musi byc tez scooter/brommer narysowany wtedy mozna po nich jezdzic. No i chyba wszystko jest jasne pozdrawiam |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

|
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 7:40 pm
|
|
|
Czy to znaczy że na te prawo jazdy (na które wymieni sie ten bromfietscertificaat) jest jakiś egzamin? Ile kosztowało cie te prawko?
Mój mąż też jest urodzony w tych latach
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Hera Sob Cze 07, 2008 7:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|