za duży zwrot?? |
Autor |
Wiadomość |
ba-sick
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sie 02, 2008 11:23 pm za duży zwrot??
|
|
|
czy to możliwe że przy dochodzie w granicach 15ooo Euro dostałam zwrot ponad 3ooo E? oddali mi prawie wszystko (minus 2,5 proc)...czy w takim razie muszę podatek zapłacić w całości w Polsce? do tej pory dostawałam mniejsze zwroty i w Polsce wychodziłam na zero. Proszę o poradę, bo jestem porządnie zaniepokojona, że mogę mieć z tego powodu kłopoty... |
_________________ p-ost |
|
|
|
|
nollewska
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 24 Sie 2006 Posty: 547 Skąd: Veghel/Torrevieja
|
Wysłany: Pon Sie 04, 2008 11:47 am
|
|
|
Trudno jest powiedziec, czy zwrot podatku jest prawidlowo naliczony, gdyz trzeba zobaczyc jarograf i jaka kwote odprowadzil pracodawca. Poza tym mozna tez bylo odliczyc rozne ulgi.
Tak wiec nalezaloby sie skontaktowac z biurem naliczajacym lub osoba, ktora dokonala takiego naliczenia, aby sprawdzic czy zwrot podatku jest prawidlowo. Powinnas rowniez otrzymac pisemna decyzje z urzedu, z ktorej rowniez bedzie wynikalo wyliczenie zwrotu podatku.
Jezeli jednak okazaloby sie, ze jest nieprawidlowy zwrot podatku, nalezy czekac na pismo z urzedu podatkowego, ktory poprosi o zwrot nadplaconego podatku. Okres oczekiwania na takie pismo moze byc nawet do roku czasu. |
_________________ Nollewska
www.kancelariabean.com
Kancelaria Podatkowa On-line |
|
|
|
|
ba-sick
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 04, 2008 3:45 pm
|
|
|
ulgi mi się żadne nie należą, to jest tylko zwrot podatku, zostało to obliczone w programie komputerowym belastingu, wszystko zostało dobrze przepisane z jaropgaafu, dostałam pismo potwierdzające z belastingu (aanslag)...czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć jakie opcje trzeba zaznaczać na "tak" w tym programie? chodzi mi o pierwszą stronę, pola do zaznaczania pod tymi podstawowymi danymi. przede wszystkim chodzi mi o pytanie KIES U VOOR BEHANDELING ALS BINNENLANDSE BELASTINGPLICHTIGE? bo wydaje mi się że to ma w tym wszystkim znaczenie... |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pon Sie 04, 2008 4:30 pm
|
|
|
tu jest blad bo binnenlandse to jest tylko dla osob tu na stale zamieszkalych lub dluzszy czas (ponad rok ), jesli jeste tu tylko np.pare m-cy to musisz miec do rozliczenia Formularz M ( jest on nie dostepny w internecie ).
Monika |
|
|
|
|
ba-sick
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2008 5:42 pm
|
|
|
moja droga, co jest błędem według Ciebie? nie napisałam ani słowa jaka była odpowiedź na to pytanie. A program internetowy jest dla wszystkich, nie ma znaczenia na jakim formularzu normalnie się rozliczasz. Biura podatkowe w Polsce też korzystają z tego programu. Pytałam tylko w moim poście co trzeba tam zaznaczyć, bo może coś zostało zaznaczone źle i dlatego program naliczył taki zwrot? z drugiej strony urząd podatkowy potwierdził. GENERALNIE CHCIAŁABYM SIĘ DOWIEDZIEĆ, CZY JEŚLI HOLANDIA ODDAŁA MI CAŁY PODATEK TO BĘDĘ MUSIAŁA ZAPŁACIĆ WIĘCEJ W POLSCE (DOTYCHCZAS DOPŁATA WYNOSIŁA ZERO ZŁOTYCH). |
|
|
|
|
malgos5z
Poczatkujacy mmm
|
Wysłany: Śro Sie 05, 2009 7:06 am
|
|
|
mavd napisał/a: | tu jest blad bo binnenlandse to jest tylko dla osob tu na stale zamieszkalych lub dluzszy czas (ponad rok ), jesli jeste tu tylko np.pare m-cy to musisz miec do rozliczenia Formularz M ( jest on nie dostepny w internecie ).
Monika |
To dlaczego pytanie "kiest u voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige?" pojawia się również w programie pitowym dla obcokrajowców (przeznaczony dla osób, które w ogóle nie były zameldowane w Holandii - http://www.belastingdienst.nl/download/2138.html ???)
I w jaki sposób można na podstawie Jaaropgaafu lub salarisów wydedukować jaka powinna być odpowiedź? |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Sie 05, 2009 9:31 am
|
|
|
ba-sick napisał/a: | moja droga, co jest błędem według Ciebie? nie napisałam ani słowa jaka była odpowiedź na to pytanie. A program internetowy jest dla wszystkich, nie ma znaczenia na jakim formularzu normalnie się rozliczasz. Biura podatkowe w Polsce też korzystają z tego programu. Pytałam tylko w moim poście co trzeba tam zaznaczyć, bo może coś zostało zaznaczone źle i dlatego program naliczył taki zwrot? z drugiej strony urząd podatkowy potwierdził. GENERALNIE CHCIAŁABYM SIĘ DOWIEDZIEĆ, CZY JEŚLI HOLANDIA ODDAŁA MI CAŁY PODATEK TO BĘDĘ MUSIAŁA ZAPŁACIĆ WIĘCEJ W POLSCE (DOTYCHCZAS DOPŁATA WYNOSIŁA ZERO ZŁOTYCH). |
Fakt, jest dla wszystkich, ale rozliczajac sie przez internet rowniez musisz to zrobic na odpowiednim "formularzu". PO prostu sprawdz na jakims sie rozliczylas, to moze dac CI odpowiedz na twoje pytanie. |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Śro Sie 05, 2009 9:46 am
|
|
|
Jeśli jesteś zameldowana w NL to w pierwszym roku rozliczasz się na formulażu M którą ci przyślą do domu pocztą.
Fantastyczna gruba książeczka |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Śro Sie 05, 2009 9:51 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Śro Sie 05, 2009 10:44 am
|
|
|
Z ktorej wypelania sie zazwyczaj 2 strony ;] |
|
|
|
|
rura73
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 05, 2009 11:27 am
|
|
|
Witam czy ktos moglby przetlumaczuc;
,poszukaj na forum odpowiedniego tematu i tam umiesc swoj post |
_________________ prezeny143 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Sie 05, 2009 5:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Śro Sie 05, 2009 11:28 am
|
|
|
http://www.niedziela.nl/f...p=144418#144418 umiesc tutaj swoje pytanie |
|
|
|
|
biały miś
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 05, 2009 12:42 pm
|
|
|
bobikpl napisał/a: | Jeśli jesteś zameldowana w NL to w pierwszym roku rozliczasz się na formulażu M którą ci przyślą do domu pocztą.
Fantastyczna gruba książeczka | Zgadzam się z tym mnie rozliczył Pan Holender pierwszy raz ,ale jakiś głupek to chyba był bo nie wiedział że pierwsze rozliczenie dla przybywajacych do Holandii właśnie robi się w tej ksiązce tak więc musiałem poszukać bardziej doinformowanej księgowej zapłacic ponownie za zrobienie korekty ,bo tamten imbecyl niestety stwierdził że on umie tak tylko i dla niego wszystko jest w porządku z tym rozliczeniem a jak pokazałem mu ksiazki które przysłali to głupek kazał mi je schować szkoda gadać długo by pisać o tym!! |
Ostatnio zmieniony przez biały miś Śro Sie 05, 2009 12:43 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m-team
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 05, 2009 9:13 pm
|
|
|
mavd napisał/a: | tu jest blad bo binnenlandse to jest tylko dla osob tu na stale zamieszkalych lub dluzszy czas (ponad rok ), jesli jeste tu tylko np.pare m-cy to musisz miec do rozliczenia Formularz M ( jest on nie dostepny w internecie ).
Monika |
Hmmm..........ciekawe kto pisał tą wypowiedź.Jest to prosty i ewidentny przykład tego jak swoja niewiedzą można kogoś wprowadzić w błąd.Następnym razem proszę się co nieco zastanowić nad swoimi wypowiedziami lub też pewne sprawy przemilczeć.
Temat druków M był juz na tym forum poruszany,ale dla przypomnienia druk M jest dla tych,którzy w danym roku rozliczeniowym zameldowali lub wymeldowali się na terenie Holandii(czyli jakąś część roku mieszkali poza Holandią-wyjatek meldunek 01styczeń lub wymeldowanie 31grudnie-praktycznie niewykonalne),niezależnie czy jest to Polak,Hindus czy Holender - tak ,Holendrów ten druk również dotyczy.
""Zgadzam się z tym mnie rozliczył Pan Holender pierwszy raz ,ale jakiś głupek to chyba był bo nie wiedział że pierwsze rozliczenie dla przybywajacych do Holandii właśnie robi się w tej ksiązce tak więc musiałem poszukać bardziej doinformowanej księgowej zapłacic ponownie za zrobienie korekty ,bo tamten imbecyl niestety stwierdził że on umie tak tylko i dla niego wszystko jest w porządku z tym rozliczeniem a jak pokazałem mu ksiazki które przysłali to głupek kazał mi je schować szkoda gadać długo by pisać o tym!!""
Po co od razu tak ostro???Dostał pan jakieś informacje z urzędu o tym,że został pan rozliczony na nieprawidłowym formularzu?
""bo wydaje mi się że to ma w tym wszystkim z[quote="ba-sick"]przede wszystkim chodzi mi o pytanie KIES U VOOR BEHANDELING ALS BINNENLANDSE BELASTINGPLICHTIGEnaczenie...[/quote
To ma duże znaczenie-generalnie jeśli pracowało sie dla holenderskiego pracodawcy to ta opcja powinna byc zaznaczona-zaznaczam generalnie-ale jak od każdej reguły i od tej również są wyjątki. |
_________________ Nie traktuj życia zbyt poważnie,bo całkiem z ciebie ujdzie... |
|
|
|
|
ba-sick
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 6:53 pm uaktualnienie
|
|
|
to znowu ja po dlugim niebyciu. a wiec sprawa wyglada tak. zwrot byl zdecydowanie za duzy a to dlatego ze zostalo zaznaczone w formularzu ze nie podlegam ubezpieczeniu na terenie holandii. kilka dni temu dostalam list z belastingu ze nieslusznie poniewaz kazdego pracujacego w holandii ubezpieczenie obowiazuje. tak wiec nastawiam sie na grube odsetki. a opcję binnen/buitenlandse belastingplichtige mialam zaznaczone ze buiten i to jest dobrze. chodzi tylko o ta jedna sprawe...wiec jesli ktos potrzebuje na szybko grubszej kasy to polecam sposob - nic tylko oszukac urzad skarbowy ;P to jest oczywiscie glupi zart poniewaz odsetki moga byc wieksze niz przy kredycie z banku. a może ktos juz to przeszedl i wie ile oni naliczaja? czy można sie odwolywac poniewaz blad wynikl z niewiedzy osoby rozliczajacej z ktora dzis juz nie moge nawiazac kontaktu w celu rozwiazania tej sprawy?? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 7:26 pm
|
|
|
Chodzi pewnie o ubezpieczenia SPOLECZNE a nie zdrowotne. W najnizszym progu podatkowym tylko 2.5% to podatek dochodowy, reszta to ubezpiecznie spoleczne. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
|