NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pon Lis 29, 2010 8:51 pm
Auto - kupno używanego - wywóz do Polski a podatek BPM
Autor Wiadomość
RemD 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 7:53 pm   Auto - kupno używanego - wywóz do Polski a podatek BPM

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem auta w Holandii i mam problem z uzyskaniem jasnej odpowiedzi dotyczącej opłacenia podatku BPM oraz BTW. Nie znajduję racjonalnego wyjaśnienia nigdzie, a ponieważ czas mnie nieco nagli, liczę na pomoc Waszego forum jeszcze.
Od razu uprzedzam, że na stałe mieszkam w Polsce, w Holandii przebywam jedynie czasowo na kilkumiesięcznej delegacji służbowej, przy okazji chciałbym tutaj kupić auto i od razu wywieźć je sobie do Polski. Żadnych podtekstów z żółtymi i polskimi tablicami, o których już tu trochę się naczytałem. Bardzo nagli mnie czas, bo chciałbym w tym celu wykorzystać urlop na Wszystkich Świętych - ofert aut mam kilka na oku, jednak sprawa BPM zdecyduje, czy stać mnie na nie, a odpowiedzi uzyskuję jak dotąd sprzeczne i niejasne.
Zamierzam kupić go od prywatnego właściciela lub komisu (to zależy, która oferta byłaby korzystniejsza).
Interesujący mnie rocznik to 2003, góra 2005, ale najprawdopodobniej jednak 2003.
Cena z umowy (ogłoszenia) to około 7000 euro.
Zawieram z właścicelem umowę kupna/sprzedaży na tę kwotę.
W tym momencie powinienem być posiadaczem:
- karty pojazdu (KENTEKENBEWIJS DEEL 1 i 2 oraz OVERSCHRIJVINGBEWIJS)
- oraz jak dobrze pójdzie KEURINGSRAPPORT (badania techniczne)

1) Czy podatek BTW (VAT?) jest zawarty w cenie auta, jeśli kupuję go od osoby prywatnej, czy też podobnie jak w Polsce w takich sytacjach mnie nie dotyczy?
Komisy najczęściej zaznaczają, że jest on zawarty w cenie auta.

2) Podatek BPM (Belasting van personenauto's en motorrijwielen) - z nim mam najwięcej problemów.
Czy jako Polak kupujący i wywożący auto również jestem zobowiązany do zapłacenia go i gdzie, czy też w biurze RDW po prostu załatwię wszelkie formalności np. wymeldowanie auta oraz otrzymam niezbędne mi dokumenty (tablice wywozowe, dokument eksportowy (VITVOERVERKLARING/VITVOERKENTEKENBEWIJS), ubezpieczenie itp.?) do wywozu auta do Polski, a ewentualna część podatku BPM niespłacona jeszcze przez holenderskiego właściciela mnie zwyczajnie już nie dotyczy? Czy też może również jest zawarta w cenie auta?

Oferty ze strony marktplaats.nl na ogół przywołują i BTW i BPM, ale nie jest dla mnie jasne, na ile mają znaczenie w mojej sytuacji jako dodatkowy koszt do poniesienia.

Odpowiedź na to drugie pytanie jest dla mnie o tyle zasadnicza, że w kilku holenderskich komisach powiedziano mi, że jednak muszę BPM płacić, a to zgodnie z kalkulatorem ze strony http://www.autoweek.nl/bpmcalculator.php oznacza, że musiałbym dodać do kwoty 7000 euro jeszcze około 2000 euro kosztów, co zupełnie wyklucza mi finansowo możliwość zakupu. Rzecz jest o tyle kuriozalna, że dla odmiany kilka polskich komisów (sprowadzających auta z Holandii) nie dość, że twierdzi, że o takim podatku nie słyszała, to ceny aut u nich są zbieżne z grubsza z holenderskimi, a przecież takiej kwoty plus zarobku ukryć się nie da.

Jeśli ktoś z Was potrafi mi udzielić sensownej odpowiedzi, będę wdzięczny...
Ostatnio zmieniony przez RemD Pon Paź 20, 2008 8:00 pm, w całości zmieniany 6 razy  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 8:17 pm   

Nie jestem ekspertem,ale to co wypisujesz to pomieszane z poplątanym.BTW czyli VAT płacisz jak kupujesz samochód z firmy,tzn na fakture VAT tak samo jak w Polsce.Natomiast BPM płacisz jak kupisz samochód za granicą i chcesz go rejestrować w Holandii.Natomiast pierwsze slyszę aby płacić BPM kupując samochód na wywóz.Koleżanka kupując od Holendra samochód na wywóz załatwiła tablice (ok.130 euro) chyba na poczcie,ale nie jestem pewien.Na pewno nie musiała odwiedzać żadnego urzędu.

RemD 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 8:22 pm   

No, jest poplątane, bo tak mi w głowie naplątali inni...

Jeśli idzie o BTW, to w zasadzie wiem, że od firmy mam go w fakturze, a kupując od prywatnego sprawa nie istnieje niejako - pytanie pierwsze było już tak dla upewnienia jedynie.

Natomiast z BPM sam przeżywam szok, bo od początku miałem założenie, że mnie nie obchodzi, czy został już spłacony, czy nie, a tymczasem w ostatniej chwili, prawie w trakcie kupowania wyjechały mi tak sprzeczne opinie... Można zgłupieć i zgłupiałem.
Ostatnio zmieniony przez RemD Pon Paź 20, 2008 8:24 pm, w całości zmieniany 2 razy  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 8:44 pm   

Nie bardzo rozumiem jak samochód zarejestrowany w Holandii może miec nie zaplacony (spłacony) BPM.To tak jakby w Polsce samochód miał nie spłacona akcyzę.Jesli sprzedający mówi takie rzeczy to chyba jakiś przekręt.

RemD 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 9:40 pm   

http://unfallwagen.net/przepisy/wedlug_krajow/4/ - link nieraz przewijający się na tym forum

Cytat stamtąd:
"Problem z BPM
BPM to podatek od luksusu, który musi zapłacić każdy holenderski nabywca nowego samochodu. Wynosi on około 45% ceny netto. Jego wysokość spada z każdym rokiem użytkowania pojazdu, aby po mniej więcej 10 latach zupełnie zniknąć."

Logiczne, że auto z rocznika 2003 wzwyż nadal podlega temu podatkowi. Mowa tu o HOLENDERSKIM nabywcy, zatem początkowo zakładałem, że mnie to nie dotyczy itd. Mimo to właśnie w Holandii udzielono mi odmiennych wyjaśnień i... resztę wiadomo.
Ostatnio zmieniony przez RemD Pon Paź 20, 2008 9:45 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Dyszka 
Super gaduła

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 9:49 pm   

jakas mozna stronka link jak oblicze ten podatek BPM do sprowadzonego auta np. z Niemiec do NL ?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 9:57 pm   

Udaj sie do najblizszego kantoru GWK http://www.ticketmaster.n...opup.EN.htm#gwk
wez ze soba odkrecone obie tablice od samochodu ktory kupujesz wazne APK oraz dokumenty auta
mowisz przy okienku ze auto jest na export
potrzebny Ci bedzie rowniez Twoj dowod osobisty moze paszpart i troche kasy ok 140 euro
dostaniesz na miejscu nowe biale tablice na ktore nakleisz numery i to wszystko!
cala reszta do wykonania w Polsce Wiem bo to zalatwialam :039:

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 10:02 pm   

tu tez byla o tym mowa http://www.niedziela.nl/f...+auta++holandii :029:

RemD 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 10:12 pm   

To wszystko mam obczytane i tej wersji trzymałem się do dzisiaj - pozostałe procedury w Holandii i w Polsce mam z grubsza pod kontrolą i wiem, czego się spodziewać. Moje pytanie jest zatem sciśle ukierunkowane tylko i wyłącznie na sprawę podatku BPM, który wyskoczył nagle nie wiadomo skąd.

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 10:42 pm   

Przyklad obliczenia
Stap 1 gebruiksgegevens
Consumentenprijs: 33000
Datum eerste toelating: 1-okt-2004
Brandstof: Diesel
Energielabel: D

Stap 2 Resultaat
Berekening BPM Consumentenprijs € 33000
BPM (42,3%) € 8881 -
BTW (19%) € 3.851 -
Netto Catalogusprijs € 20.268

--------------------------------------------------------------------------------

Vermeerderingsbedrag € 307 +
Roetfilter € -
Milieu korting/toeslag € 0 +

--------------------------------------------------------------------------------

Bruto BPM € 8881
Leeftijdskorting (62.2%) € 5.528 -
Rest BPM (te betalen) € 3352

http://www.anwb.nl/auto/k...-berekenen.html

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 8:52 am   

RemD napisał/a:
http://unfallwagen.net/przepisy/wedlug_krajow/4/ - link nieraz przewijający się na tym forum

Cytat stamtąd:
"Problem z BPM
BPM to podatek od luksusu, który musi zapłacić każdy holenderski nabywca nowego samochodu. Wynosi on około 45% ceny netto. Jego wysokość spada z każdym rokiem użytkowania pojazdu, aby po mniej więcej 10 latach zupełnie zniknąć."

Logiczne, że auto z rocznika 2003 wzwyż nadal podlega temu podatkowi. Mowa tu o HOLENDERSKIM nabywcy, zatem początkowo zakładałem, że mnie to nie dotyczy itd. Mimo to właśnie w Holandii udzielono mi odmiennych wyjaśnień i... resztę wiadomo.

BPM płacisz przy pierwszej rejestracji auta w NL. Jesli auto jest tutaj zarejestrowane to nic nie placisz.
BTW to VAT i na umowe jest zawsze kwota brutto wiec problemu nie ma. Umowa 7k euro, 7k euro placisz sprzedajacemu i wsio.
Pozniej tylko oplaty za przerejestrowanie (tablice zostaja stare), ubezpieczenie i to wszystko.
BTW, BPM nie placisz jak kupujesz auto w holandii.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 8:54 am   

RemD napisał/a:
To wszystko mam obczytane i tej wersji trzymałem się do dzisiaj - pozostałe procedury w Holandii i w Polsce mam z grubsza pod kontrolą i wiem, czego się spodziewać. Moje pytanie jest zatem sciśle ukierunkowane tylko i wyłącznie na sprawę podatku BPM, który wyskoczył nagle nie wiadomo skąd.

Auto kupujesz na ternie Holandii zarejestrowane w NL to nie placisz BPM. Co innego jakbys do Holandii chcial sprowadzic auto zarejestrowane poza NL to wtedy BPM placisz.

RemD 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 10:37 am   

Mhm, rozumiem.
Sprzedawca w komisie poinformował mnie, że kupując auto w Holandii i zostając w Holandii, podatku BPM nie zapłacę.
Problem natomiast istnieje podobno, gdy kupisz to auto i zabierasz np. do Polski. Tak mi powiedziano w holenderskich komisach.
Auta 10-letnie i starsze, nie są obarczone już nim, natomiast auta z pierwszą rejestracją powyżej 2006 roku, prawdopodobnie można ten podatek odzyskać.

Niestety, w moim przypadku, rozważam rocznik 2003, 2004, a na nich niby on "wisi".

Z drugiej strony nie bardzo wiem, w którym etapie zakupu i załatwiania, miałbym go ewentualnie zapłacić i gdzie. Jak rozumiem jedynym takim miejsce byłby RDW lub GWC w momencie wymeldowania samochodu lub przepisania na moją własność.

Z tego co czytam, nikt z was nie spotkał się z przypadkiem płacenia podatku BPM przy eksporcie auta z Holandii do innego kraju EU. Hmm.

Znacie może gdzie w Rotterdamie znajduje się biuro RDW?
Ostatnio zmieniony przez RemD Wto Paź 21, 2008 10:38 am, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 11:21 am   

BPM to jest jakby akcyza przy IMPORCIE a ty chesz auto EXPORTOWAC.

Tutaj masz adresy do RDW: http://www.rdw.nl/nl/overrdw/contact/locaties/
Mozesz tez zadzwonic do nich: 0900 07 39 lub +31 598 39 33 30

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Reed 
Gaduła
Szuflandia

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 11:57 am   

Ale ci ktos namieszal. Ale tak jak pisal Marcin i paru innych obywateli tego forum. BPM dotyczy aut sprowadzonych DO Holandii. Tak wiec powodzenia przy poszukiwaniu auta, a koszty to cena auta + 150 za biale blachy i ubezpieczenie

Odpowiedz do tematu