Przesunięty przez: Gochna H Pon Mar 04, 2013 9:06 pm |
jak długo można jeździć samochodem na polskich rejestracjach |
Autor |
Wiadomość |
Kalina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 3:24 pm jak długo można jeździć samochodem na polskich rejestracjach
|
|
|
Witam
Szukałam wszelkich informacji dotyczących posiadania samochodu w Holandii lecz niestety nigdzie nie określono nurtującej sprawy.
A mianowicie - jak długo można jeździć samochodem po holenderskich drogach na polskich rejestracjach oraz posiadając polskie ubespieczenie?
Pozdrowionka |
|
|
|
|
kluxklux
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 24, 2007 9:46 pm
|
|
|
slyszalem, ze jesli nie jestes wlascicielka tego samochodu to mozesz jezdzic caly czas. jesli jednak jestes wlascicielka to od zameldowania sie w holandii masz -chyba- pol roku na rozwiazanie tej sprawy-jesli sie nie zameldujesz to nie robia problemow. |
|
|
|
|
Kalina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lip 25, 2007 9:49 am
|
|
|
Sądziłam, że jedynie przez 3 miesiące (jak w Irlandii) przysługuje prawo posiadania samochodu na pol...rejestracjach.
Pół roku jest bardzo pozytywnym okresem:)
Dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
|
kluxklux
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lip 25, 2007 8:58 pm
|
|
|
napisalem ''chyba'' sugerowalem sie pewnie sytuacja w niemczech. nie wykluczam ze 3 miesiace to wlasciwy termin... |
|
|
|
|
Kalina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lip 25, 2007 10:36 pm
|
|
|
Ok rozumiem...Ale zawsze jest szansa, że okres jest dłuższy:)
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Lutek
Gaduła
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 6:51 am
|
|
|
chyba nie ma limitu. Nigdzie nie znalazlem zadnej informacji na ten temat.
Ja jezdze juz ponad pol roku. |
|
|
|
|
vitm
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 12:45 pm
|
|
|
Z tego co wiem to nie ma z tym zadnego prolemu. |
|
|
|
|
Koploper
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 1:06 pm
|
|
|
...dopóki policja nie zatrzyma |
_________________ Pozdrawiam,
Koploper |
|
|
|
|
vitm
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 1:36 pm
|
|
|
Koploper napisał/a: | ...dopóki policja nie zatrzyma |
no raczej nie... |
|
|
|
|
Kalina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 3:54 pm
|
|
|
Czytałam na forum o dziewczynie, która na wszelkie zapytania policji odpowiada, iż przebywa w Holandii ok. 2 tygodnie...Hmm...ciekawe ile wynosi prawny okres posiadania polskich rejestracji.
Pewnie zycie pokaże:D |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 5:56 pm
|
|
|
oto co udalo mi sie znalesc na stronie belastingdienst:
Rijden in Nederland met een auto met buitenlands kenteken
Als u in Nederland woont en rijdt in een auto met een buitenlands kenteken, dan moet u die auto in beginsel ook in Nederland registreren. In vrijwel alle gevallen − ook als u de auto niet in Nederland registreert − moet u belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen. In sommige gevallen kunt u vrijstelling krijgen van de BPM. Hiervoor gelden enkele voorwaarden die afhankelijk zijn van uw situatie: |
|
|
|
|
vitm
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 7:16 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | oto co udalo mi sie znalesc na stronie belastingdienst:
Rijden in Nederland met een auto met buitenlands kenteken
Als u in Nederland woont en rijdt in een auto met een buitenlands kenteken, dan moet u die auto in beginsel ook in Nederland registreren. In vrijwel alle gevallen − ook als u de auto niet in Nederland registreert − moet u belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen. In sommige gevallen kunt u vrijstelling krijgen van de BPM. Hiervoor gelden enkele voorwaarden die afhankelijk zijn van uw situatie: |
czyli ze niby co? |
|
|
|
|
Kalina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 8:23 pm
|
|
|
Duuvelke niedawno zaczęłam naukę holenderskiego i ciężko zrozumieć treść informacji:) Jakbyś mogła w skrócie określić co przedstawia...Będę wdzięczna:) |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 9:53 am auto
|
|
|
jezdzilam autem na polskich tablicach dlugo bo prawie 4 lata ale do czasu kiedy mialam kontrole policyjna i poinformowali mnie ze moge max. pol roku- mna szczescie byla to zwykla policja i skonczylo sie tylko na pouczeniu ale powiedziano mi rowniez ze jezeli zlapie mnie DUANE to niestety ..... . sprawdzilam i rzeczywiscie tak jest masz pol roku. potem trzeba auto albo przerejestrowac albo wywiezc do PL. moich kilku znajomych niestety mialo tego pecha spotkania sie z Duane no i ... dostali dwa tygodnie czasu na rozwiazanie sprawy czyli albo auto do Polski albo przerejestrowanie na holenderskie tablice- koszt tego jest dosc wysoki . wiec najczesciej wybierali zwiezienie auta do Pl. dopytalam jak wygladala taka kontrola- otoz. ... bardzo dokladnie spisano dane wlasciciela - w jednym przypadku auto bylo zarejestrowane na ojca mieszkajacego w Polsce no i syna mieszkajacego tu- niestety tez musial pozbyc sie polskich tablic- oraz dokladnie spisany stan licznika i wszelkie dane dotyczace samochodu- no i dostali dwa tygodnie na zalatwienie- . tak wiec po krotce wyglada sytuacja z polskimi tablicami |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 10:28 am
|
|
|
Jezeli mieszkasz w Holandii i jezdzisz na zagranicznych tablicach, powinienes samochod zasadniczo zarejestrowac w Holandii. Prawie w kazdym przypadku - rowniez kiedy samochod nie jest w Holandii zarejestrowany - powinienes placic podatek (personenauto's i motorrijwielen). w niektorych wypadkach mozna zostac zwolnionym z placenia BPM.
wyczytalam jeszcze w necie, ze od BMP mozna byc zwolnionym na okres 2 tygodni, w ciagu 12 lub 14 miesiecy... |
|
|
|
|
|