Zabieg usunięcia migdałów u dziecka |
Autor |
Wiadomość |
aneta 23
Gaduła
Pomogła: 2 razy Wiek: 40 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 153 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 10:30 am Zabieg usunięcia migdałów u dziecka
|
|
|
Jak wygląda w Holandii zabieg usunięcia migdałów u 5 letniego dziecka? Czy odbywa się on pod narkozą? Mój syn mając 2 latka miał usuwany trzeci migdał i wspominamy to strasznie . Zabrali mi dziecko, nie pozwolili być przy zabiegu, zabieg odbył się bez narkozy, po zabiegu mój synek miał uraz przez kilka miesięcy nie opuszczał mnie na krok
Czy po zabiegu będziemy mogli pójść do domu? |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 10:40 am
|
|
|
Aneta 23 operacja migdalkow u dzieci odbywa sie w narkozie.Jezeli zabieg odbyl sie przed poludniem to tego samego dnia dziecko moze isc do domu.Wiecej na ten temat: kliknij tutaj |
|
|
|
|
aneta 23
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 10:43 am
|
|
|
Witch01 dziękuję za odpowiedź oraz link, ale niestety nie znam niderlandzkiego |
|
|
|
|
ewetta
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 10:53 am usuwanie migdałów
|
|
|
witam,
moja córka miała usuwane migdały w tamtym roku w rotterdamie w szpitalu ikazia. w szpitalu zameldowalismy sie o 7.30 okolo 9 zabrano ja na salę operacyjna ja byłam z nią do momentu jej zaśnięcia (narkoza) czekałam około 15 minut obok sali i nastepnie po webudzeniu wrócilismy na salkę szpitalną o 14 zostalismy wypisani do domu. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 10:54 am
|
|
|
aneta 23, Zabieg odbywa sie pod narkoza (przynajmniej do tej pory tak bylo )
Nie bedziesz mogla byc przy zabiegu nie ma takiej mozliwosci gdyz wszystko odbywa sie na sali operacyjnej
ale nie martw sie tu nikt nie dziala na sile wszystko robione jest z wielka kultura i taktem
do momentu przewiezienia na sale bedzisz mogla byc z wlasna pociecha ...
tuz po usunieciu migdalkow rowniez, mozesz/cie przebywac w pokoju gdzie poloza dziecko az do momentu wypisu....
jesli nie wystapia komplikacje jeszcze tego samego dnia mozna zabrac dziecko do domu.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
ewetta
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 10:59 am
|
|
|
zapomniałąm dodać że byliśmy z dzieckiem cały czas ja i mąż. |
|
|
|
|
aneta 23
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2009 11:02 am
|
|
|
Dziękuje Wam bardzo dziewczyny za cenne dla mnie informacje
|
|
|
|
|
Magda W
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 3 razy Wiek: 46 Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 553 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
|
Wysłany: Śro Lut 25, 2009 7:26 am
|
|
|
A ja mam takie pytanko .Podejrzewam ze moja corke tez bedzie czekalo usuniecie migdalkow a to z tego powodu ze jesli ma katar to trwa on bardzo dlugo i smarka gesta zielona wydzielina no i jeszcze zaczela mi chrapac w nocy ,ale czy jest mozliwosc znieczulenia miejscowo czy raczej marne szanse bo troche boje sie gdyby doszlo do usuniecia dac dziecko pod narkoze |
_________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć |
|
|
|
|
aneta 23
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 25, 2009 9:30 am
|
|
|
Magda W niestety nie odpowiem Ci na Twoje pytanie, ponieważ nie znam na nie odpowiedzi. Podejrzewam, że jest możliwość znieczulenia miejscowego.
Ja też się boję narkozy, ale chcę zaoszczędzić mu tych nieprzyjemnych wrażeń. Mój syn miał już usunięty trzeci migdał w PL, był świadomy co się dzieje, trzymały go 2 pielęgniarki tak mocno, że aż siniaków mu narobiły, a po zabiegu przez długie miesiące nie był sobą |
|
|
|
|
a08083
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Wiek: 42 Dołączyła: 18 Maj 2007 Posty: 49
|
Wysłany: Pią Mar 06, 2009 8:55 am
|
|
|
Moja córka tez miała tu usuwane migdały aż dwa razy i też obawialiśmy się narkozy.Jednak lekarz wszystko nam wyjaśnił-dla dziecka lepsze jest znieczulenie ogólne ze względów bezpieczeństwa(bo się nie "wyrywa") no i chodzi też o psychikę dziecka.Poza tym narkoza trwa tylko kilka minut,dziecko budzi się zaraz po zabiegu. |
|
|
|
|
aneta 23
Gaduła
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 7:52 pm
|
|
|
Jesteśmy już po zabiegu Zabieg odbył się dziś, pod narkozą. Byłam na sali operacyjnej przy podawaniu narkozy, później musiałam wyjść. Nie było mnie przy synku może z 15-20 minut. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 8:51 pm
|
|
|
aneta 23,
ciesze sie ze juz po ....strachu
i wszystko bedzie ok ...
pozdrawiam i zdrowka zycze synkowi
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
ALICE
Gaduła

Pomogła: 1 raz Wiek: 105 Dołączyła: 30 Mar 2008 Posty: 109 Skąd: Holandia
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 10:26 pm
|
|
|
Do jakiego max.wieku usuwają migdałki?Czy chrapanie i ciągłe oddychanie przez usta kwalifikuje dziecko do ich usunięcia?Dodam,że nos jest całkowicie drożny,bo był badany przez laryngologa,ale nic on nie wspomniał o usuwaniu migdałków. |
|
|
|
|
aneta 23
Gaduła
|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 10:49 pm
|
|
|
Gochna bardzo Ci dziękuję
Alice nie mam pojęcia. Osobiście uważam, że jeśli nie choruje to chyba nie warto ruszać Jeśli się nie mylę to nie ma ograniczeń wiekowych jeśli chodzi o usuwanie migdałów. Moja 24letnia koleżanka w PL miała usuwane migdały. |
|
|
|
|
denton
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 1:29 pm
|
|
|
Nie ma okreslonego wieku usuwania migdalkow podniebiennych-mozna to robic w dowolnym wieku.Natomiast migdalki gardlowe tzw trzeci migdal usuwa sie w miare wczesnie u dzieci jesli oczywiscie sa do tego wskazania(nawracajace stany zapalne mosa,uszu,gardla). |
|
|
|
|
|