NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Spirala antykoncepcyjna
Autor Wiadomość
Rauf 
Gaduła

Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 8:34 pm   Spirala antykoncepcyjna

Czy ktoras z was zakladala tu w szpitalu spirale? Interesuje mnie jaki jest tego koszt przy ubezpieczeniu podstawowym?

pati.21 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 9:20 pm   

hej na imie mam patrycja .mysle ze moge tobie pomoc ja mam zalozona spirale antykoncepcyjna.jest ona na 5 lat.zaklada ja lekarz rodzinny a nie idzie sie na to do szpitala.najlepiej najpierw isc do doktora ktory poradzi ci srodek odpowiedni dla ciebie.on wytlumaczy tobie caly zabieg .na czym on polega i zademonstruje tobie na probnej spirali.bo to nie jest tak ze kazdza kobieta moze miec spirale.ogolnie nie boli sam zabieg ale troche po nim.kilka godzin a potem smigasz jak szalona.przed samym zabiegiem bierzesz specjalna tabletke zeby cie nie bolalo.przepisuje ci ja lekarz razem ze spirala ktora wykupujesz w aptece a potem umawiasz sie w odpowiednim czasie okresowym na zalozenie.ja tez mam podstawowe ubezpieczenie i kosztowalo mnie to niecale 150 euro.wydaje mi sie ze koszt jest niewielki w porownaniu z tym ze jest to 100 skuteczne.pozdrawiam i zycze powodzenia.

Rauf 
Gaduła

Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 8:53 pm   

czesc patrycja,
ja juz bylam u rodzinnego lekarza pytac sie o ta spirale no to mi juz dal skierowanie do szpitala,nic mi nietlumaczyl tylko powidzial ze cos bede musiala za to zaplacic bo ubezpieczenie niepokrywa, z jednej strony chcialabym ja zalazyc ale z drugiej troche sie obawiam czy oby napewno niebedzie bolalo.Ile to trwa?

pozdrawiam

martaa84 
Gaduła
pozdrawiam marta

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 8:50 am   

rauf:))ja tez mam spirale i minimalnie bolało-ja pollecam w 100% chodz slyszalam ze zdarzaja sie przypadki zajscia w ciazy majac spirale:/

pati.21 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 12:19 pm   

rauf nie obawiaj sie tego bolu tabletka ktora wezmiesz przed samym zabiegiem podzial na tyle ze nic nie bedziesz czula no a pozniej dopiero jak wrocisz do domu to bedzie cie troszke bolalo podbrzusze w koncu to jest obce cialo w tobie wlozone no i organizm musi sie do niego przyzwyczaic.najlepiej po tym wszystkim wrocic do domu i polozyc sie .dac odpoczac organizmowi.ja tak zrobilam.i na drugi dzien wstalam jak szalona .biegalam i skakalam bo jestem pewna ze jezt to lepszy sposob jak tabletki.a owszem jak pisze martaa 84 zdarzaja sie moze i przypadki zajscia w ciaze ale jest to 1 procent na 100 a 99 to pewnosc.nawet jezeli do tego dochodzi to jest to ciaza do usuniecia bo jest pozamaciczna.wiec niebierz sobie tego do serca.fakt jest taki ze nie boli to pozniej ,jest wygodne(facet nie wyczuwa tego)no i masz spokoj na 5 latek.musisz jednak obserwowac sie kilka dni po za lozeniu.jezeli bys mocno krwawila badz miala nieziemski bol to mogloby znaczyc ze organizm nie przyjal spirali i musisz np.ja zdjac.ale to tez zdarza sie rzadko 1 procent na 100.nie boj sie.jestem z toba myslami.najwazniejsze zachowac spokoj.zycze powodzenia.napisz jak bedziesz juz po.pozdrawiam

[ Dodano: Pią Wrz 25, 2009 12:22 pm ]
a co do czasu zalozenia to jest to moze z pol godziny.lekarz jest delikatny pamietaj o tym ze nie zrobi ci krzywdy.zna sie na tym w koncu.trzymaj sie

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 1:35 pm   

pati.21 napisał/a:
bedzie cie troszke bolalo podbrzusze w koncu to jest obce cialo

Dodam tylko,że mi lekarz w Polsce,po założeniu spirali kazał przez kilka dni brać tabletki rozkurczowe (no-spa) i przeciwbólowe,gdyby mocno dokuczało.Brałam bodajże trzy dni-potem było już wszystko ok.Jak ja miałam zakładaną wkładkę,to nie miałam żadnego znieczulenia i nie czułam nic.Zobaczysz,będzie dobrze-a potem przez kilka lat komfort psychiczny.

pachan 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 9:21 am   

Rauf nie musi sie obawiac,on jest facetem :033:

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 10:56 am   

Pachan: taa i pewnie facet chce sobie założyć spiralę... :038:

patrycja87 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 12:31 pm   

Ja tez miałam zakładana spirale hormonalna ( koszt to około 120 euro) standardowo na okres 5 lat. jest bardzo skuteczna, założył mi ja mój lekarz rodzinny, trwało to chwilkę a dyskomfort był minimalny. najczęściej lekarze doradzają założenie spirali podczas miesiączki, ponieważ jest łatwiej i mniej boleśnie. po pierwszej miesiączce należy udać się do kontroli, którą trzeba powtarzać co roku (najczęściej jest to badanie usg).
Każdy powinien indywidualnie dobierać najodpowiedniejszy środek antykoncepcyjny, dlatego rozmowa z lekarzem rodzinnym jest ważna. mój uprzedził mnie, że spirala jest najlepszym środkiem dla kobiet które już rodziły. nie chodzi tylko o sam fakt założenia, ale również o możliwość późniejszych komplikacji w zajściu w ciążę, które u pacjentek które posiadały spirale pojawiają się częściej.
pozdrawiam

katarina12345 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Paź 21, 2009 11:14 pm   

u mnie nie bylo zadnej nawet tabletki, tak jak patrycja87 wspomniala trwalo to doslownie chwilke i mi tak naprawde nikt zadnych schematow nie przedstawial, wiem ze hormonalna to niby podwojna ochrona;P jedyne co sie pojawiac moze czesto po zalozeniu instrumentu w organizmie to infekcje. Ja np dbam o higienie jak nalezy, uwazam gdzie siadam (niesiadam ;P) a lapie czesto bakteryjne infekcje i moj lekarz twierdzi ze przez spirale- mirene mam. za darmo zalozona za darmo kupiona dzieki benefits z mojego meza pracy:D
pozdrawiam a i oczywiscie polecam spiralki:) niesamowita wygoda i komfort:)) :079:

ewcia.pol 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 9:15 am   

katarina napisz cos wiecej o tych benefits z pracy meza, na jakiej zasadzie?

katarina12345 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 3:26 pm   

no wiec tutaj u nas w kanadzie (bo w usa nie ma z tego co wiem) jest takie cos jak tez i w Polsce- ubezpieczenie :) I jak ma sie robote rzadowa typu- w szpitalu (nawet jako sprzatacz w szpitalu to jest sie PAN), na poczcie, w szkole, policji; nawet jako spawacz, hydraulik itd itp ma sie takie benefity, tzn- masz oplacanego dentyste (ja mam calkowite 100% pokrycia) leki mam za darmo- cala rodzina, okulista za darmo- okulary 80%taniej;psychiatra; dermatolog i reszty nawet nie mam pojecia bo nigdy nie korzystalam. Maz placi jedynie $100 miesiecznie (automatycznie odtracane od jego wyplaty) a ja juz nauzywalam dentysty na tyle kasy ze zebym miala to placic z wlasnej kieszeni to chyba by mnie na 2 zeby bylo stac. Tu dentysci i wogole lekarze specjalisci sa bardzo drodzy, zaleczenie glupiego zeba kosztuje od $90-250. Tak wiec wszelkie lekarstwa na recepte mam darmowe, od 18roku zycia przyjmuje tabletki hormonalne na tarczyce i zawsze musialam za nie placic, teraz juz nie; tak samo antykoncepcja tutaj jest uwazana za LEK datego benefity to pokrywaja:) spirala z hormonem jako jedyna tez jest uwazana jako srodek leczniczy datego nie kosztowala mnie nic, poniewaz stosuje sie ja nie tylko jako antykoncepcje ale tez przy obfitych miesiaczkach. Mam nadzieje ze niczego nie pominelam:) reasumujac- kanada to dobry kraj :D a jak sie ma legalny pobyt i ubezpieczenie podstawowe to za normalne leczenie w przychodniach, ER, u rodzinnych lekarzy tez sie nie placi. jak sie nie ma to stowkami sie placi nawet za przeswietlenie czy pobranie probki moczu... uff ale sie naprodukowalam:) :074:

[ Dodano: Czw Paź 22, 2009 3:28 pm ]
JEzu Swiety jakis problem mam w zyslaniem pojedynczej odpowiedzi.. sorry za 2naraz.
Ostatnio zmieniony przez katarina12345 Czw Paź 22, 2009 3:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  

ewcia.pol 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 8:05 pm   

nie wiem co ma ubezp kanadyjskie do holenderskiego, myslalam ze piszesz w watku o ubezp hol na temat holandii a nie kanady :119:

katarina12345 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 11:25 pm   

pytalas o benefity wiec ci napisalam.

krawczykjustyna 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 26, 2009 10:33 am   

:039: kochane ja miałam zakładaną spiralę w pl..koszt 250zł w gabinecie prywatnym...troche bolało(podobno podczas okresu nie boli,ja nie miałam okresu akurat)nie trwało zbyt długo...teraz czasami czuję jej obecność w moim ciele...jest to ból niskiego natężenia ale czasem boli...nie można polecać komuś danego typu antykoncepcji bo każda z nas jest inna...i boję się ciąży...mam już synka i mam nadzieję że ta wkładka będzie dobrze się spisywać...pozdrawiam:-=)

Odpowiedz do tematu