Obliczanie wynagrodzenia |
Autor |
Wiadomość |
luk28
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 12:00 am Obliczanie wynagrodzenia
|
|
|
Witam, jestem tu nowy
Czytałem kilka wątków ale dalej nie wiem jak obliczyć wynagrodzenie. Pracuję przez agencję, która jest w CAO.
Pracuje dziennie od 7 do 12 godzin oraz w soboty. Kiedy mogę naliczyć sobie nadgodziny? Czy nadgodziny liczy się dopiero po przekroczeniu 40 godzin w tygodniu czy jak pracuję 10 godzin w danym dniu to mam 8 godzin zwykłych i 2 nadgodziny? Czy stawka za pracę w soboty jest zawsze 150%?
Nie dostałem jeszcze pierwszej wypłaty i chcę się wcześniej rozeznać |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 3:36 pm
|
|
|
nadgodziny sa tak, jak okresla to biuro- czyli wszedziejest inaczej. W niektorych placa 170% za sobote, w innych 130%. Wiec tego wszystkiego musisz sie dowiedziec w biurze w ktorym pracujesz. |
Ostatnio zmieniony przez suska Śro Paź 14, 2009 3:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 6:09 pm
|
|
|
Zamiast czytac watki przeczytaj po prostu swoj kontrakt |
|
|
|
|
luk28
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 14, 2009 10:41 pm
|
|
|
To jest holenderska agencja, przecież wynagrodzenie jest regulowane przez CAO a w kontrakcie mam tylko stawkę godzinową brutto. W rozmowie padło tylko stwierdzenie, że "wszystko ponad 40 godzin to nadgodziny" No nic poczekam do pierwszego kwitu a potem najwyżej spytam.
[ Dodano: Nie Paź 18, 2009 6:09 pm ]
Zapłacili mi za sobotę jak za zwyczajne nadgodziny. Jeśli nie mam tego w kontrakcie to należy mi się więcej za pracę w soboty? |
|
|
|
|
Mariusz_Poz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 30, 2009 6:23 pm
|
|
|
Ja również mam pytanie jak się oblicza wynagrodzenie? Dodam tylko, że mam stawkę 8.51 BRUTTO i pracodawca pobiera mi 18.40 brutto za ubezpieczenie (tygodniowo) i 90 brutto (tygodniowo) za mieszkanie.
Słyszałem, że powyżej iluś tam godzin tygodniowo jest wyższy podatek? (ileś tam ich stopni jest).
Może mi ktoś wyjaśnić jak się oblicza wynagrodzenie? Przykładowo
40*8.50 = 340 BRUTTO - to tyle przy 40h pracy odjąć od tego 90 i 18.40 za ubezp. i zakwaterowanie. I minus ten podatek. Ile tego podatku odjąć? I jak obliczyć tę kwotę którą mam dostać na konto (czyli netto)?
Proszę o pomoc bo nigdzie tego nie mogę znaleźć a na pewno dużo ludzi się zastanawia jak to się oblicza.
Z góry dzięki |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Gru 30, 2009 8:12 pm
|
|
|
Mariusz_Poz, tu masz przelicznik netto brutto powpisuj dane i on ci sam wszystko wyliczy i pokaze jak i co i za ile i za co |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Śro Gru 30, 2009 10:21 pm
|
|
|
baileys, a gdzie jest to 'tu', bo jeżdzę po Twoim poście tam i z powrotem i nie widzę żadnego linku. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Gru 30, 2009 10:24 pm
|
|
|
Mariusz_Poz napisał/a: | Ja również mam pytanie jak się oblicza wynagrodzenie? Dodam tylko, że mam stawkę 8.51 BRUTTO i pracodawca pobiera mi 18.40 brutto za ubezpieczenie (tygodniowo) i 90 brutto (tygodniowo) za mieszkanie.
Słyszałem, że powyżej iluś tam godzin tygodniowo jest wyższy podatek? (ileś tam ich stopni jest).
Może mi ktoś wyjaśnić jak się oblicza wynagrodzenie? Przykładowo
40*8.50 = 340 BRUTTO - to tyle przy 40h pracy odjąć od tego 90 i 18.40 za ubezp. i zakwaterowanie. I minus ten podatek. Ile tego podatku odjąć? I jak obliczyć tę kwotę którą mam dostać na konto (czyli netto)?
Proszę o pomoc bo nigdzie tego nie mogę znaleźć a na pewno dużo ludzi się zastanawia jak to się oblicza.
Z góry dzięki |
Witam,
Dokładnie Ci nie powiem ale napisze tyle - jeśli masz 8.50 brutto i masz placic 90 EURO za zakwaterowanie to daruj sobie ta firme ...
Podam Ci mój przykład na godz mam 7.97 brutto ( nie mam jeszcze 21 lat )
38 godz w tygodniu (mowa o godz zwykłych )
Wychodzi ok 323 brutto
- loonheffing (podatek) 44 euro
- Premie ZVW (...) 20 euro
- zakwaterowanie 45 euro
- ubezpieczenie 19 euro
Więc na rękę mam ok 193 euro
Mam bardzo niską stawke więc zarobki mam niskie ale jakbym mial mieć 8.50 brutto i płacić 2 razy wiecej za zakwaterowanie to chyba bym zmienił firme - bo z tego co policzylem u Ciebie wyjdzie na ręke ok 150-160 euro za 40 godzin pracy
Psss
Premie ZVW - jest to chyba składka na ubezp zdrowotne ale pewny nie jestem ...
Ktoś pytał o wyższy podatek - jeśli dana osoba ma nadgodziny lub duża ilość godz w tyg ok 50- 60 zwykłych to dodatkowo płaci (loonheffing bijzonder tarief ) i wynosi to 33,50% ale nie wiem z jakiej kwoty ...
Pozdrawiam Serdecznie |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
|
|
|
|
Mariusz_Poz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 01, 2010 4:13 pm
|
|
|
Beny.rac nie wiem jak to wszystko obliczyłeś ale na pewno nie wychodzę na 160 eur. Średnio na 230. PS. A ktoś coś na temat progów podatkowych ma pojęcie? Bo znalazłem tylko w skali roku i to tylko za 2006 rok a wiem, że to często się zmienia ale mi chodzi ile procent z brutto jest odejmowane z wypłaty po przekroczeniu kolejnych ilości godzin po których się płaci wyższy podatek. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Pią Sty 01, 2010 4:30 pm
|
|
|
Mariusz_Poz, wszystko jety na forum wystarczy poszukac |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Sty 01, 2010 4:39 pm
|
|
|
Mariusz_Poz napisał/a: | Beny.rac nie wiem jak to wszystko obliczyłeś ale na pewno nie wychodzę na 160 eur. Średnio na 230. PS. A ktoś coś na temat progów podatkowych ma pojęcie? Bo znalazłem tylko w skali roku i to tylko za 2006 rok a wiem, że to często się zmienia ale mi chodzi ile procent z brutto jest odejmowane z wypłaty po przekroczeniu kolejnych ilości godzin po których się płaci wyższy podatek. |
Więc albo masz dużo godzin albo Ci sie stawki pomyliły bo mój kolega ma 8.51 brutto i płaci za ubezp 19 euro i za zakwaterowa 45 euro na tydz i wychodzi mu ok 230-240 euro netto ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Mariusz_Poz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 01, 2010 9:46 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | Mariusz_Poz, wszystko jety na forum wystarczy poszukac |
Cały problem polega na tym, że nigdzie nie ma tego co szukam. Jedni twierdzą, że podatek jest zależny od ILOŚCI GODZIN przepracowanych w ciągu TYGODNIA a inni, że zależny od KWOTY ZAROBIONEJ w ciągu TYGODNIA.
Zauważyłem, że wiele osób nie wie jak się to oblicza. Większość z was odsyła na google czy tak jak wyżej zacytowałem ale tego faktycznie nie ma! Na googlach poświęciłem 2h i nic nie znalazłem na ten temat. Może złe słowa kluczowe wpisywałem, nie wiem. Było tylko o zwrocie podatku a nie o tym ile jest odejmowane od kwoty brutto zarobionej w ciągu tygodnia.
Dla przykładu.
Umieściłem w internecie dwa moje salarisy za pracę w ciągu dwóch różnych tygodni:
Salaris z tygodnia 48
Salaris z tygodnia 51
W przypadku pierwszego salarisa z 48 tyg kwota jaką zarobiłem obejmowała nadgodziny co widać po lewej (stawki za nadgodziny to 125 i 150%). Pomnożone razy ich ilość i kwotę wychodziło koło 449 euro wg kalkulatora. Na salarisie jest trochę inna kwota ale to kilka euro o które się nie zamierzam kłócić. Jakie kwoty i skąd (zapewne w procentach od tej pełnej brutto, jeśli tak to ile procent? Bo tego nigdzie nie mogę znaleźć).
Konkluzja: Skąd z 449 euro wzięło się 346? I dlaczego w moich salarisach kwoty przy "Uit te betalen" są różne gdy tymczasem koleżanka ma na swoich salarisach obydwie takie same sumy? Czy ma to znaczenie, że ja mam 25 lat a ona 22 (stawki wiekowe mamy).
I co jeszcze jest odejmowane? W biurze mówili, że 18.40 za ubezpieczenie, co widać na salarisie więc to jest ok. Tutaj nie odjęli mi w tym salarisie za zakwaterowanie ale w następnym się połapali i odjęli podwójnie. Głównie chodzi mi o ten podatek.
KONKLUZJA:
Zarobiłem 449 eur BRUTTO. Od tego jest odejmowane 90 eur BRUTTO za zakwaterowanie i 18.40 eur za ubezpieczenie. Od tego jeszcze jest odejmowany podatek. Ile tego podatku? Ile procent i czy przy każdej kwocie jest tyle samo?
Z góry dziękuję za niewymijające odpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_Poz Sob Sty 02, 2010 12:32 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Pią Sty 01, 2010 10:04 pm
|
|
|
Mariusz_Poz napisał/a: | że podatek jest zależny od ILOŚCI GODZIN przepracowanych w ciągu TYGODNIA a inni, że zależny od KWOTY ZAROBIONEJ w ciągu TYGODNIA. | nie podatek a wynagrodzenie za godzine is rozne. Np : za 36 godz/tyd dostaniesz wyzsza stawke jak za 40 h/tydz.
A podatek odprowadzasz w zaleznosci od wysokosci dochodow na rok . W twoim przypadku 33,50 % (jak narazie chyba ze przekroczysz nastepny prog wtedy zmienia ci sie podatek ale jak narazie nie grozi ci to )z tego co sie mozna doczytac z twoich salarisow to wszystko jest ok.
Odejmuja ci w brutto za mieszkanie dlatego ze jest to fiskalnie lepiej( dla ciebie) jak ci wyplacic twoje nadgodziny w pieniazkach. I tak to jest wedle prawa .
Caly nadplacony podatek mozna odzyskac przy rozliczeniu rocznym. Mariusz_Poz napisał/a: | Na salarisie jest trochę inna kwota ale to kilka euro |
Tak moze byc inna bo napewno nie zaznaczyles ze ta kweote masz wyplacona w naturze czyli mieszkanie w twoim przypadku.
[ Dodano: Pią Sty 01, 2010 10:09 pm ]
P.S> nadgodziny sa obciazane wyzszym podatkiem wiec moze i z tego powodu nie mozesz sie doliczyc wszystkieg .
Mariusz_Poz napisał/a: | Czy ma to znaczenie, że ja mam 25 lat a ona 22 (stawki wiekowe mamy). |
Moze i w biurze mowia ze ona nie ma stwaki wiekowej ale sprawdz na wyciagu z wyplaty jaka macie stawke godzinowa bo jak widze ty masz 8,51 € a ile ma koleznaka ?
Pozatym bez jej kontraktu i wyciagu z wyplat nie moge powiedziec wiele.
Ale twoje wyciagi zaraz i rozpisze co jest co .
[ Dodano: Pią Sty 01, 2010 10:17 pm ]
Mowisz ze nie macie progu wiekowego to cze mu zanaczaja ze 23 lats lub wyzej ?
w jednym tyg masz dodatki (toeslagen )wyzsze jak w innym
masz tez duzo wiecej nadogdzin (overwekloon)
Pozatym mozna to tak zaogolnic przy normalnych godzinach placisz okolo 33 % podatku od nadgodzin w okoliach 50%
[ Dodano: Pią Sty 01, 2010 10:18 pm ]
P.S dotyczy twojego nr konta i BSN ukryj je bo z tym danymi moze ci ktos ci problemow narobic . |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Sty 01, 2010 10:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mariusz_Poz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 02, 2010 12:50 am
|
|
|
baileys napisał/a: | Mowisz ze nie macie progu wiekowego |
mamy właśnie stawki wiekowe. Nie pisałem, że nie mamy. Dla osób wieku 20, 21, 22 i >23 są inne stawki. Ona ma 22 lata i ma koło 7.75 brutto.
To jak to się zazwyczaj oblicza? Zarobek brutto - zakwaterowanie i ubezpieczenie i od tego się odciąga 33% podatku (zakładając, że jest równe 40h)?
Powiedzmy zarobiłem tygodniowo 1000 euro, za mieszkanie płacę 100 i 20 za ubezpieczenie (wszystko w brutto). To wychodzi 880 i od tego się odlicza się te 33.5% i wychodzi to co powinienem na konto dostać czyli zarobek netto?
Jestem tutaj od połowy listopada (wcześniej siedziałem tu cały wrzesień) i do chwili obecnej nie mogę jeszcze rozkminić jak sobie samemu obliczyć ile powinienem dostać na konto zanim ujrzę salarisa.
I tak off-topic trochę. Czy wakacyjne 8% odejmuje się od kwoty która jest wynikiem zarobku brutto minus zakwaterowanie i ubezpieczenie? Czy też od netto (czyli najpierw odjąć zakwaterowanie, ubezpieczenie i podatek i dopiero wtedy wakacyjne)?
baileys napisał/a: | w jednym tyg masz dodatki (toeslagen )wyzsze jak w innym |
hmm. Jakie dodatki, mogę wiedzieć? Bo popatrzyłem i stawki za nadgodziny mam te same tylko miałem różną ilość nadgodzin w każdym z tygodni.
I w ogóle dzięki za wytłumaczenie . Jeszcze parę pytań i powinienem wszystko wiedzieć ;p. Chyba |
|
|
|
|
|