NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
belasting-kinderopvangtoeslag
Autor Wiadomość
sam 
Poczatkujacy
sam

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 3:18 pm   belasting-kinderopvangtoeslag

mam pytanie . czy dofinansowanie do zlobka bedzie liczone na 5 godz dziennie ,które tam przebywa dziecko jezeli ja pracuje tylko 3 godz dziennie ?czy ta róznica 2 godz. bedzie odejmowana od dofinansowania?
z góry dziekuję

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 3:31 pm   

Poszukaj, na forum bylo juz wiele tematow o tym dodatku.

sam 
Poczatkujacy
sam

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 4:06 pm   

jest nawet podobne pytanie tylko niestety nie ma odpowiedzi

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 4:34 pm   

Nie wiem czy dla matek z partnerami tez jest tak samo ale jesli chodzi o samotne to po prostu normalnie piszesz i wypelniasz. Przynajmniej tak mi powiedzieli przed chwila przez tel (nie chcialo mi sie tlumaczyc kto co wiec powiedzialam ze chodzi o mnie, sie spytali czy mam partnera to musialam cos wymyslic :P ). Ale wydaje mi sie ze jesli chodzi pary jest tak samo. Pan powiedzial ze jest pytanie po prostu ile godzin dziecko jest w przedszkolu, wiec musisz wpisac normalnie 5(dziennie)

:039:

sam 
Poczatkujacy
sam

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:13 pm   

sylwia dziękuje bardzo!!!!

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:25 pm   

z tego co ja wiem.. to dofinansowanie bedziesz dostawala na ten godz. co ty pracujesz...

sam 
Poczatkujacy
sam

Wysłany: Śro Sty 06, 2010 10:37 am   

Duuvelke sliczne dzięki o taka odpowiedz mi chodziło

[ Dodano: Sro Sty 06, 2010 10:45 am ]
a jezeli+ /- 2 godziny tracę na dojazd?to biora to pod uwage?

MAARIT 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 1:17 pm   

Nie prawda ,ze tylko za te godziny co pracujesz ,dostajesz za tyle ile napiszesz [oczywiscie nie 20 godzin extra]Mozesz pisac tez za dojazdy ,a podatek wyliczy to od zarobkow ,jak malo zarabiacie ,to dostaniecie prawie wszystko z powrotem ,a jak duzo ,to mniej dostaniecie .Ja tez pisze pare godz extra za dojazdy do przedszkola i do pracy i mi zwracaja za to

emes 
Gaduła

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 2:16 pm   

W (wiekszosci) zlobkow jest tak, ze opieke nad dzieckiem oplaca sie za dzien lub pol dnia (u nas: 10 lub 5 godzin). Do podatku deklaruje sie ile godzin miesiecznie dziecko przebywa w zlobku oraz kwote za godzine opieki (oczywiscie zarobki opiekuna/ow oraz pare innych informacji - mozna latwo sprawdzic na stronie internetowej).
Zwrot jest uzalezniony od wysokosci dochodow opiekunow dziecka oraz stawki za godzine opieki (pomnozonej przez ilosc godzin, przez ktore dziecko przebywa w zlobku).
Tak wiec mozna poslac dziecko na 10h/dz do zlobka (choc nie musi ono tam przez te 10 godzin przebywac) i za te ilosc godzin trzeba bedzie zaplacic, ale tez rozliczenie z podatkiem bedzie obejmowalo te 10 h/dz, za ktore opiekun uiszcza oplate.

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 2:27 pm   

MAARIT napisał/a:
dostajesz za tyle ile napiszesz [oczywiscie nie 20 godzin extra]Mozesz pisac tez za dojazdy ,a podatek wyliczy to od zarobkow

:038:

sam 
Poczatkujacy
sam

Wysłany: Czw Sty 07, 2010 11:28 am   

dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
czyli rozumiem przez to ,iz bedac na kontrakcie zerowym-nie opodatkowanym nie zarabiajac wiecej niz 6 tys na rok,to wychodzi mniej wiecej po 3 godz dziennip pracy,amoje dziecko bedzie w zlobku 5-6 godzin zostana one uwzglednione do rozliczenia kinderopvangtoeslag?!

emes 
Gaduła

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 11:30 am   

sam napisał/a:
mniej wiecej po 3 godz dziennip pracy,amoje dziecko bedzie w zlobku 5-6 godzin zostana one uwzglednione do rozliczenia kinderopvangtoeslag?!

Tak.

patrycja87 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 18, 2010 6:37 pm   

Wie ktoś może, czy jest możliwość otrzymania kinderopvangtoeslag za powiedzmy 2,3 tygodnie czasu kiedy szukam pracy? Mój synek jest zapisany do przedszkola, na 3 dni w tygodniu i zaczyna dokładnie za miesiąc. Zaczęłam juz szukać pracy, ale nie mogę jej podjąć zanim on nie będzie chodził do przedszkola, nie mam również gwarancji, że od razu ją znajdę. Nie bardzo wiem co robić, boję się, żeby nie skończyło się tak, że muszę płacić 900 euro za przedszkole i nie mam pracy... Jak wy sobie z tym radzicie, kiedy nie ma w pobliżu pomocnych babć i cioć, a jakoś te wszystkie sprawy trzeba pogodzić?!

bibunia 
Nieśmiały użytkownik
bibunia

Wysłany: Czw Lut 18, 2010 9:35 pm   

900 euro to chyba przesada chociaz niewiem jak w danym regionie ja za przedszkole 3 dni w tygodniu place 40 euro i obecnie nie pracuje zrezygnowalam z kinderopvangtoeslag pozatym jak nie masz dochodow to cos gemente doplaca a zwrot pieniedzy z belastingu mozesz dostac dopiero jak zaczniesz prace takie jest moje zdanie lecz moge sie mylic jezeli tak prosze o poprawke :039:

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Czw Lut 18, 2010 11:50 pm   

bibunia napisał/a:
900 euro to chyba przesada chociaz niewiem jak w danym regionie ja za przedszkole 3 dni w tygodniu place 40 euro

tyle płacisz bo mieliscie niskie dochody i z belastingu najwyzszy prog zwrotu kinderopvangtoeslag, gdyby nie to to pewnie płaciłabyś o wieeeele więcej.

patrycja: ja bym zadzwonila do belasting i sie dokladnie dowiedziala,żeby potem nie było niemiłych niespodzianek.

Odpowiedz do tematu