Przesunięty przez: Gochna H Nie Mar 28, 2010 11:52 am |
jarograf |
Autor |
Wiadomość |
asiah11
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 3:26 pm jarograf
|
|
|
Witam! Wraz z mężem pracowaliśmy w Holandii 0d 2008 rok. Do 2009 za 2008 rok dostaliśmy jarograf a za 2009
Nie bo pośrednik żąda od nas wpłaty pieniędzy za ubezpieczenie i za mieszkanie od września 2009 gdzie myśmy zerwali z nimi umowę i wróciliśmy do polski teraz dzwoniąc do nich poinformowali nas że nie wydadzą nam jarografu dopóki nie uregulujemy należności za to ubezpieczenie gdzie myśmy już u nich nie pracowaliśmy a do tego nie wypłacili nam wypłaty za ostatni tydzień pracy . Czy firma ma prawo niewydac jarografu i gdzie możemy uzyskac pomoc |
|
|
|
|
goorn
Gaduła Zimny jak głaz.
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 3:52 pm
|
|
|
Hej, ktoś tu już pisał że da rade się rozliczyć bez jaaropgaafu ale nie wiem tego na pewno. Co do tej kasy to kwestia taka co podpisywaliście wcześniej?, chociaż i tak wydaje się być bzdurą jakąś żądnie od was kasy. Spróbujcie rozliczyć się w jakiejś agencji podatkowej bez jaarop. Ja bym się ich roszczeniami nie przejmował. Co to za firma taki cyrk robi??? pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam. |
|
|
|
|
asiah11
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 3:55 pm
|
|
|
jest to firma FHS |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 4:25 pm
|
|
|
mozna sie rozliczyc czasem jedyne za pomoca ostatniego loonstrooke. Ale to zalezy- bo jesli np biorac urlop biuro konczylo CI kontrakt i wznawialo go po Twoim powrocie, to prawdopodobnie rowniez sumy kumulowane byly kasowane i kazdy pierwszy loonstrook po urlopie zaczyna sie od 0 (ja tak np mam). Wtedy potrzebujesz wszystkie loonstrooke. |
|
|
|
|
karolek85
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 1:06 am
|
|
|
no wlasnie a jak sie nie ma ostatniego ? Bo ja np. nie mam nie wiem czemu robilem przez holenderska agencje tempo team i w sumie nie potrzebowalem tego....i nie pytalem teraz juz nie pracuje u nich i wiem ze by sie przydalo |
_________________ the pain you feel today will be the strength you feel tomorrow.
Odchudzanie - Odzywki suplementy dla kobiet i mezczyzn zamienniki posilkow porady gg 3845479
http://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/powerprotein/ |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
karolek85
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 2:45 pm
|
|
|
a slyszlas o tym moze ze mozna rozliczyc sie na stronie belastingu? Zaejestrowac sie tam poczekac na haslo i podobno jak wejdziesz to tam jest wszystko i mozesz odrazu sie rozliczyc? Tak mi powiedzial pewien hiszpan....ja pierwszo slysze... |
_________________ the pain you feel today will be the strength you feel tomorrow.
Odchudzanie - Odzywki suplementy dla kobiet i mezczyzn zamienniki posilkow porady gg 3845479
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 7:47 pm
|
|
|
Karolek , to jest tylko dla osob zameldowanych w Holandii i dal tych ktorzy juz sie rozliczali wczesniej , na podstawie wczesniejszego zeznania Belastigdienst wypelnia twoje zeznanie a ty musisz je sprawdzic i ewentualne niejasnosci poprawic i wyslac .
Jesli ktos sie nie rozliczal to Belastigdienst nie ma tez zadnych danych o tej osobie .
Belsatiegdienst juz nie pomaga w odzyskaniu danych o zarobkach , ostatnio tam uslyszalam ze na podatawie danych o zarobkach na wyciagu z banku mozna samemu obliczyc ile sie zarobilo.
Monika |
|
|
|
|
mikolaj1234
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 7:50 pm
|
|
|
karolek85 napisał/a: | a slyszlas o tym moze ze mozna rozliczyc sie na stronie belastingu? Zaejestrowac sie tam poczekac na haslo i podobno jak wejdziesz to tam jest wszystko i mozesz odrazu sie rozliczyc? Tak mi powiedzial pewien hiszpan....ja pierwszo slysze... |
jest to prawda ale do tego potrzebny jest DigiD, trzeba zrobić zapytanie http://www.digid.nl/DigiD ale nie wiem czy można się o ten kod starać kiedy nie jest się zameldowanym w Holandii. |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 10:05 pm
|
|
|
DigiD jest tylko i wylacznie dla osob zameldowanych w Holandii. |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 12:11 pm
|
|
|
Ale dla niezameldowanych jest podpis elektroniczny. mavd mowiac to:
mavd napisał/a: | Karolek , to jest tylko dla osob zameldowanych w Holandii i dal tych ktorzy juz sie rozliczali wczesniej , na podstawie wczesniejszego zeznania Belastigdienst wypelnia twoje zeznanie a ty musisz je sprawdzic i ewentualne niejasnosci poprawic i wyslac .
Jesli ktos sie nie rozliczal to Belastigdienst nie ma tez zadnych danych o tej osobie .
|
Ty mowisz o digitale aangifteprogramma czy jak to tam sie nazywa, to z pierwszym sie zgodze, ale nie wiem co masz na mysli piszac, ze mozna to zrobic tylko w sytuacji, w ktorej wczesniej sie juz ktos rozliczal z BD. Ja swoj pierwszy rok podatkowy w Holandii tak wlasnie rozliczalam- elektronicznie. Wiec cos sie tu nie zgadza.
[ Dodano: Nie Mar 14, 2010 12:12 pm ]
Btw a jak jak z wyciagow bankowych obliczysz arbeidskorting, loonheffing itd? |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 12:40 pm
|
|
|
Suska , tez nie wiem jak by obliczyc na podatawie danych z banku , chyba ze ktos ma pojecie na temat loonadministratie to wtedy jest to chyba dla takiej osoby pikus.
Z tym elektronicznym rozliczeniem chodzi mi tu o de vooraf ingevulde aangifte to jest zeznanie BD oparte na danych z poprzedniego roku.
Monika |
|
|
|
|
karolek85
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 12:38 am
|
|
|
hmmm...to co mi pozostalo ? Jechac osobiscie do tych agencji...ludzie juz dalem na tace za to ze pozbylem sie biur pracy ...To musze jechac teraz do tych dwoch agencji po te papiery ?a np. sa jakies biura ktore moga to zrobic za mnie ? ja zaplace a ktos uprawniony do tego odzyska Strasznie leniwie i wygodnie ale nie mam zbytnio czasu wtedy kiedy biura sa otwarte ... |
|
|
|
|
bizon
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 11:22 am
|
|
|
Podam Ci linka do kancelarii w ktorej sie rozliczałem rok temu, jak wiem to o ni moga napisać pismo do pracodawcy o wystawienie duplikatu jarografuu ;]
http://www.kancelariabean.com/faq.html |
|
|
|
|
karolek85
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 12:21 pm
|
|
|
dzieki wielkie napewno sie do nich odezwe
[ Dodano: Pią Mar 19, 2010 12:24 pm ]
mavd napisał/a: | Karolek , to jest tylko dla osob zameldowanych w Holandii i dal tych ktorzy juz sie rozliczali wczesniej , na podstawie wczesniejszego zeznania Belastigdienst wypelnia twoje zeznanie a ty musisz je sprawdzic i ewentualne niejasnosci poprawic i wyslac .
Monika |
Ja juz sie rozliczalem w tamtym roku....i nie mam co poprawiac bo nie mam 2 jarografow takze nic jeszcze nie napisalem )) |
|
|
|
|
|