Wielki problem z US- prosze o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 11:20 am Wielki problem z US- prosze o pomoc
|
|
|
Szczerze mowiac moj caly swiatopoglad legl w gruzach. Ale od poczatku:
przeprowadzilam sie do Holandii w 2008 roku i niestety, z czystej niewiedzy, nie zlozylam NIP-3. Rozliczylam sie w roku 2009 za rok podatkowy 2008 z polskim US, wyszlam na zero, nie bylo problemu. Ale tu juz skorzystalam z faktu, ze mieszkam na terytorium Holandii. W tym toku chcialam zlozyc w US dokumentacje swiadczaco o tym, ze jestem rezydentem podatkowym w Holandii (certyfikat) no i zaczely sie schody, kiedy pani spytala, czy zlozylam NIP-3. No i jak to teraz odkrecic O_o? Czy jest ktokolwiek kto moze mnie nakierowac chociaz od czego zaczac...? Wszystko sie przyda...
Przeraza mnie fakt, ze znalazlam informacje, ze za brak tego nieszczesnego NIP-3 grozi kara pieniezna do 25.000 zl :O.
Ja juz sie w tym pogubilam. Prosze o pomoc... |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 11:28 am
|
|
|
Poprostu zlozyc NIP3...
Zreszta - czy wypelnienei RAZ w roku PIT'a to AZ tak wielki problem? Zajmuje to nie wicej niz 15min.
Jesli koniecznie chcesz sie bawic w rezydencje zloz PIT'a normalnie z ulga abolicyjna, odrazu NIP3 z podaniem adresu zagranicznego i koniec |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 11:29 am
|
|
|
No jak widac, PIT zlozony przeze mnie w tmtym roku okazal sie problemem. Poza tym co z faktem, ze ten NIP-3 bedzie zlozony po 2 latach a nie po miesiecu? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 11:36 am
|
|
|
Teoretycznie NIP3 powien zawierac aktualne dane (lacznie z aktualnym nr dowodu) ale nie spotkalem sie zeby ktos dostal kare za nie zloenize NIP3. Ja zlozylem NIP3 po prawie roku po wymianie dowodu razem z zeszlorocznym pitem. |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 11:47 am
|
|
|
No niestety ale za niezlozenie go w terminie grozi kara pieniezna:
http://www.bankier.pl/wia...ie-2000364.html |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 12:23 pm
|
|
|
suska napisał/a: | no i zaczely sie schody, kiedy pani spytala, czy zlozylam NIP-3. |
suska napisał/a: | No niestety ale za niezlozenie go w terminie grozi kara pieniezna: |
Suska,a czy ta pani w urzędzie straszyła Cię karą za niezłożenie druku NIP-3,czy Ty sama tak się nakręcasz na podstawie artykułów prasowych?Złóż NIP-3 razem PIT-em za 2009 i certyfikatem rezydencji i najprawdopodobniej będzie po sprawie i po problemie. m4rcin napisał/a: | nie spotkalem sie zeby ktos dostal kare za nie zloenize NIP3. |
Ja też nie słyszałam o takim przypadku. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 12:27 pm
|
|
|
Pozatym - nawet jak trafisz na upierdliwego urzednika ktory bedize chcial wlepic kare to napewno nie da maksymalnej i na 99,9% pomoze "czynny zal" (chyba ze wybitnie swoja postawa wkurzysz pracownikow US) |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 12:29 pm
|
|
|
Cytat: | Grzywna dla zapominalskich
Obowiązku aktualizowania danych identyfikacyjnych nie wolno lekceważyć. Za jego niedopełnienie można być ukaranym. Wszystko za sprawą art. 81 § 1 pkt 1 Kodeksu karnego skarbowego. Z przepisu tego wynika, że podatnik, który wbrew obowiązkowi nie dokonał aktualizacji danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym, może być pociągnięty do odpowiedzialności karnej skarbowej.
|
Jakiego znowu artykulu prasowego?
[ Dodano: Sro Kwi 14, 2010 1:33 pm ]
m4rcin napisał/a: | Pozatym - nawet jak trafisz na upierdliwego urzednika ktory bedize chcial wlepic kare to napewno nie da maksymalnej i na 99,9% pomoze "czynny zal" (chyba ze wybitnie swoja postawa wkurzysz pracownikow US) |
Czynny zal dziala tylko przed faktem wykrycia wykroczenia skarbowego, nie po |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 1:25 pm
|
|
|
[quote="suska"] Cytat: | Grzywna dla zapominalskich
Obowiązku aktualizowania danych identyfikacyjnych nie wolno lekceważyć. Za jego niedopełnienie można być ukaranym. Wszystko za sprawą art. 81 § 1 pkt 1 Kodeksu karnego skarbowego. Z przepisu tego wynika, że podatnik, który wbrew obowiązkowi nie dokonał aktualizacji danych objętych zgłoszeniem identyfikacyjnym, może być pociągnięty do odpowiedzialności karnej skarbowej.
|
Jakiego znowu artykulu prasowego?
[ Dodano: Sro Kwi 14, 2010 1:33 pm ]
m4rcin napisał/a: | Pozatym - nawet jak trafisz na upierdliwego urzednika ktory bedize chcial wlepic kare to napewno nie da maksymalnej i na 99,9% pomoze "czynny zal" (chyba ze wybitnie swoja postawa wkurzysz pracownikow US) |
Słuchaj-lubię Cię,ale boli mnie dziś głowa i proszę,nie czepiaj się słówek-weszłam w link gazety prawnej (dlatego napisałam "artykułu"),który Ty podałaś,a którego nie czytałaś chyba,skoro masz wątpliwości,co do złożenia "czynnego żalu"-tak,jak podpowiedział Ci Marcin.Napisane tam też jest,że urzędnicy mają możliwość ukarania,ale od tego odstępują,ze względu na małą szkodliwość czynu.Mam wrażenie,że nie dopytałaś się w US i teraz na podstawie informacji z internetu nakręcasz się i robisz z igły widły.Dobrze Ci radzimy,a Ty szukasz dziury w całym.Zobaczysz,że nikt Ci nie wlepi żadnej kary-jeszcze o takim przypadku nie słyszałam. |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 1:33 pm
|
|
|
daje 99% ze nie bedzie zadnej kary, mialam podobna sytuacje i nawet pouczenia nie dostalam |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 6:59 pm
|
|
|
Potwierdzam - również składałam NIP3 z opóźnieniem prawie rocznym i nic się nie stało. Urzędnik przy przyjmowaniu PIT nawet nie mrugnął okiem - wydal potwierdzenie przyjecie i "Następny proszę!" |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 9:28 am
|
|
|
Ale skladajac ten NIP3 wda mi sie w dokumentacje niezgodnosc- podam na nim, ze w NL mieszkam od maja 2008 a rozliczenie za 2008 mam jeszcze z polskim adresem... I tu tez sie zaczynaja schody.. :/ |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 9:39 am
|
|
|
no dobra, a jak sie rozliczalas za ten 2008 r to jaka byla twoja sytuacja dochody mialas i w PL i w NL i jak podalas w pit? |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 9:41 am
|
|
|
Mialam tylko dochody w NL, wykazalam je no i niestety kobieta, ktora mnie rozliczala wpisala polski adres a ja nawet nie pomyslalam, jakie potem moga byc konsekwencje, przoczylismy. |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 10:10 am
|
|
|
suska napisał/a: | Ale skladajac ten NIP3 wda mi sie w dokumentacje niezgodnosc- podam na nim, ze w NL mieszkam od maja 2008 a rozliczenie za 2008 mam jeszcze z polskim adresem... I tu tez sie zaczynaja schody.. :/ |
A miałaś meldunek tylko holenderski,czy polski jeszcze też?Bo jeśli obydwa,to dobrze Ci wpisała- do rozliczeń w Polsce obowiązuje meldunek polski (taką informację dostałam od pani z US,kiedy rozliczałam dochody mojego męża,a ma on meldunek i tu,i tam i nie ma certyfikatu rezydencji).Jeśli miałaś tylko holenderski meldunek,to na mój rozum trzeba złożyć NIP-3,certyfikat rezydencji i korektę zeznania za 2008 rok wpisując adres holenderski w miejsce polskiego.Moje domysły nie są poparte informacjami z US,ale wydaje mi się,że po to właśnie jest możliwość skorygowania zeznań przez pięć lat,aby wszelkie pomyłki wyeliminować z zeznania. Suska-przejdź się do US,nie panikuj,głowy Ci nie urwą-zobaczysz,że wszystko poprostujesz i żadnej kary nie będzie. |
|
|
|
|
|
|