allegro wysylka |
Autor |
Wiadomość |
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 4:17 pm allegro wysylka
|
|
|
Ja sprzdaje/kupuje duzo na maarktplaats, zawsze kozystam z TNT post, na allegro kupuje zadko ale sie skusilam...
moze ktos duzo kupuje na allegro w pl wiec mi podpowie:
pare dni temu kupilam ksiazki na allegro, od razu zaplacilam za nie i za przesylke. tyle sie naczytalam o PP ze postanowilam zeby sprzedajacy wyslal kurierem. Kurier DPD.
Podalam sprzedajacemu adres ( w pl) i numer tel do mojej mamy. dzisiaj dostaje email ze paczka wrocila BO PODALAM BLEDNY ADRES! Heee? 19 lat tam mieszkalam jak bledny?
Pozatym dodatkowo podalam jak najszybciej tam dojechac.
i teraz: sprzedajacy prosi (kaze!) mi zaplacic jeszcze raz za przesylke?!
moj mail w skrocie:
moim zdaniem kurier nie mial aktualnej nawigacji, pozatym czy kontaktowal sie z numerem tel jaki podalam? prosze o konkretna odpowiedz - dlaczego mialabym placic jeszcze raz za przesylke? podalam dobry adres! bardzo przepraszam ale nie zgadzam sie ponosic kosztow przesylki jeszcze raz!
prosze o przeslania scana dowodu nadania
na co dostaje:
A dlaczego ja mam płacić jeszcze raz za wysyłke skoro podałem wpisany przez Pania adres?? To jest nasz pierwszy!!! zwrot w dpd. Mozliwe ze komuś sie nie chciało sprawdzić, ale to nie ja dostraczam przesyłki. Zresztą DPD twierdzi, ze dopełniło wszelkich formalnosci zwiazanych z doręczniem. Zapytam o procedurę reklamacyjną ale nie sądzę by była jakaś szansa
pozdrawiam
co jak co nakupilam tych ksiazek i jeszcze sie z czyms takim nie spotkalam, wczesniej tez cos zamawialam i zawsze paczki dochodzily. kurde swiata ida chce te ksiazki, co powinnam zrobic? facet nie wyslal mi tego dowodu nadania, no logocznie myslac cos powinnien dostac od tego kuriera byc moze to on wpisal zle adres. mieliscie tak juz kiedys? |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 4:25 pm
|
|
|
dziwny przypadek. ja bym zaczal od wyciagniecia od kolesia dowodu nadania. moze nawet nie probowal wyslac, a tylko chce cie naciagnac? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 5:15 pm
|
|
|
a zobacz na dane kolesia, czy jest super sprzedawca czy ma jakies negatywy. ja kupuje na allegro dosyc dlugo i czesto i tez wlasnie na mame adres mam podany i nigdy nie bylo zadnych jaj.mysle ze moze faktycznie to wina kuriera, widocznie nie dotarl.upieraj sie ostro przy swoim, strasz wystawieniem negatywa, bo awiza tez ani nic nie mialas.typowo wina kuriera jest, wiec nie dziwie sie troche ze koles tez nie chce na swoj koszt wysylac. ja z reguly biore przez poczte polska i jakos zawsze dochodzi.na poczcie mas zten plus ze zostawia awizo i sobie mozesz isc odebrac, kiedys wzielam cos kurierem i musialam jechac 40km do najblizszej placowki odebrac :/ |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 5:57 pm
|
|
|
Dokladnie Lusia, sprawdz opinie o sprzedawcy ile ma i czy sa dobre.. |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-

Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 6:32 pm
|
|
|
Dziwny przypadek- ja już działam na allegro ładnych kilka lat - 600 przedmitów kupionych (200 sprzedanych) i nie miałem takiego przypadku.
Napewno trzeba sprawdzić komentarze (lepiej czasem kupić troche drożej, ale mieć pewne). Ja bym się ponownie zapytał o skan nadania, żeby sprawdzic poprawność adresu - który podałeś.
Sprzedający po traznakcji, dostaje twój adres na który masz zarejestrowane konto i na ten adres zazwyczaj wysyła CHYBA, że ktoś poposi o wysyłke na inny. W praktyce ludzią (firmą) które sprzedają kilkadziesiąt, jak nie kilkaset przedmiotów dziennie, często umykają takie prośby no i tak paczka idzie na adres podany w allegro.
Jaki jest twój adres podany w allegro możesz sprawdzić w ustawieniach konta.
Może dodam, że 90procent paczek, które kupiłem - było dostarczone przez Poczte Polską i nie miałem problemów (może trzy, cztery razy nie wywiązali się z terminu), nawet awiza nie zostawiają, gdyż wolą osobiście, gdyż wiedzą, gdzie mogą dostać jaki napiwek heheh (bywa i tak, że dwie, trzy paczki na raty przynoszą )
A firmy kurierskie, niby profesjonalne, a często bywają z nimi problemy choćby z umówieniem się o porę dostarczenia- jak mówię wieczorem - dostaję rano aaaa bo mu tak wygodniej.
Jeśli jednak wina leży po stronie kuriera (co możesz sprawdzić tylko poprzez skan nadania), to wątpie, żeby ponownie sprzedawca wysłał za "swoje" tym bardziej na ten sam adres.
W innym wypadku, można by się zdecydowanie kłócić i dochodzić swego.Jednak, tu też możesz się zdać tylko na jego dobre chęci, bo przy takiej kwocie ew. "oszutwa" możesz go tylko potraktować negatywnym komentarzem (zepsuć mu reputację) i nic więcej
Ps. moja skromna rada, to posłanie przesyłki przez zwykłą Poczte Polską. |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
Ostatnio zmieniony przez doronio Wto Gru 07, 2010 6:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 6:42 pm
|
|
|
z tym adresem do wysylki, jesli jest inny niz ten ktory mas zpodany w allegro , to proponuje wprowadzic drugi adres w allegro. po zalogowaniu w swoich ustawieniach masz taka opcje by dodac adres do wysylki.nieraz jest tak ze sprzedajacy w ogole nie biora pod uwage tego ze sie wysyla wiadomosc zeby towar przeslac na inny adres. |
|
|
|
|
dorota-ol
Gaduła dorota-ol
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Lip 2009 Posty: 123 Skąd: Den Haag
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 10:32 pm
|
|
|
Masz też możliwość z głosić to do allegro, " MOJA SPRZEDAŻ" - "CENTRUM SPORÓW"- opisz tam całą sytuację. |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 11:31 pm
|
|
|
ja mialem podobna sytuacje kilka razy wynikala on z tego,ze firmy kurierskie nie maja systemow czesto z aktualnymi kodami pocztowymi. Szczegolnie jak jest sytuacja,ze jakas mniejsza miejscowosc podlega pod poczte w wiekszej i wtedy systemy firm kurierskich nie pozwalaja na wpisanie w adresie nazwy mniejszej miejscowosci - wtedy zawsze do mnie dzwonil sprzedawca aby sie upewnic - ale wiem z autopsji,ze w takich sytuacjach dostawcy mieli problem aby odszukac adres i wpisywali jakies bzdury (adresat nieobecny, czy brak prob dostarczenia) i paczka wracala! |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Gru 07, 2010 11:44 pm
|
|
|
no ale jezeli sprzedajacy twierdzi, ze kurier nie dostarczyl przesylki z powodu blednego adresu, to mozna to latwo sprawdzic. ktos popelnil blad (sprzedawca lub kurier), albo sprzedawca probuje naciagnac na dodatkowa kase. jezeli adres byl poprawnie podany to sprobowalbym wyjasnic sprawe ze sprzedawca bezposrednio. jezeli sie nie uda, to zaangazowalbym allegro. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
andrju1969
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 08, 2010 1:57 am
|
|
|
Ja juz na Allegro nie kupuje. Raz zostalem zrobiony w karolka z systemem operacyjnym. Allegro sprzedawce zablokowalo, ale ktos na mnie zarobil 140 zl. A ja nie mam czasu po policj i piegać.. Drugim rągu 48 h a trafila do mnie po 2 tyg.a dostawa miała być w ciagu 44h a trafila po 2 tyg..
[ Dodano: Sro Gru 08, 2010 2:00 am ]
Sorry ale cos mi sie chyba z klawiatura dzieje i dziwne slowa wychodza. |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Śro Gru 08, 2010 8:26 am
|
|
|
ja do tej pory mialem problemy tylko z kupujacymi. Ale to dlatego, ze jako sprzedawca nie masz wplywu na to kto kupuje. A ludzie potrafia byc bardzo "specyficzni":) |
|
|
|
|
kaskanl
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 9
|
Wysłany: Śro Gru 08, 2010 4:46 pm
|
|
|
Hee hee, stara ''bajka'' mialam takich sytuacji pare. Czesto to wina ''kuriera!!!'' (tak bylo w moim przypadku) bo z regoly nie moga trafic itp. to mowia ze zly adres Albo facet niewyslal i chce cie naciagnac na druga wysylke (niech ci przysle kopie nadania paczki). |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Gru 08, 2010 4:59 pm
|
|
|
Ty żadnego błędu nie zrobiłaś, bo domu spod podanego adresu nie wywiozłaś. On albo nie wysłał, ale wysłał, tylko wina leży po stronie kuriera. Przyjmując uczciwość sprzedawcy, żadne z Was nie popełniło błędu, a więc kurier powinien ponieść dodatkowe koszty, więc to sprzedawca powinien zabiegać o wyjaśnienie sytuacji z kurierem z dwóch powodów:
- to on posiada dowód nadania
- to on dobierał sobie firmę kurierską, z którą będzie współpracował
Twoje obowiązki w całej transakcji polegały na:
1. Zapłacie
2. Podaniu adresu do wysyłki
Zakładam, że z tych się wywiązałaś, więc niech gość nie przerzuca na Ciebie kolejnych. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 5:24 pm
|
|
|
mozna sobie przeczytac co UPS robi:
http://biznes.onet.pl/kie...12,4,news-detal
zobaczcie sobie filmik na koncu - super dostawa w USA...
i to prawda AUTENTYK: jak kiedys bylem w USA kumpel kupil laptopa przez net i akurat tego dnia nas nie bylo w domu.co zrobil kurier? zostawil laptopa w pudelku w krzakach obok domu |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-

Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 10:37 pm
|
|
|
.:Paco:. napisał/a: | mozna sobie przeczytac co UPS robi |
Z tą firmą też miałem kłopoty.
Zamówiłem laptopa z DE wysyłka przez UPS.
Kurier przyjechał o 8 rano kiedy byłem w pracy i zostawił wiadomość (nawet to awizo nie było), że przyjedzie jutro.
Telefonu nie było na tym świstku papieru, więc zadzwoniłem na infolinie, gdzie mi pani miłym głosem powiedziała, że jak dziś był o 8 rno, to jutro też przyjedzie o 8 rano, a jak mnie nie będzie to po raz trzeci (ostatni) przyjedzie o... 8 rano. To ja jej na to, że o 8 rano to ja pracuje... aaa to zmienia sytuacje.... więc pacza zostanie spowrotem wysłana do nadawcy jako nieodebrana.
He po próbie przemówienia do rozsądku, okazało się, że moge sam podjechać do sortowni, magazynu (45km ode mnie) i sobie ją odebrać (40euro wysyła i jeszcze samemu walić 100km w dwie strony)sic!
Odradzam zdecydowanie UPS.
W Polsce najlepsze wspomnienia mam z DHL.. na czas, sumiennie, jak nie ma Cię w domu, to jest zawsze numer telefonu by umówić się indywidualnie. Tak sytuacja wygląda w moim rodzinnym mieście, jak w innych miastach i na wsi .. nie wiem.
Pozdro |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
Ostatnio zmieniony przez doronio Czw Gru 09, 2010 10:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|