NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
system BONUS w albert heijn
Autor Wiadomość
rohan 
Gaduła
rohan

Wysłany: Pią Lut 17, 2012 9:27 am   system BONUS w albert heijn

hej,

jak dziala system BONUS i do czego sluza skanery, ktore mozna pobierac wchodzac do sklepow Albert Heijn ?

rzadko tam bywam, wiec nie orientuje sie w tym

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lut 17, 2012 9:33 am   

skanery sluza to samoobslugowego kasowania produktow ktore masz w wozku. bierzesz skaner i jak wrzucasz do koszyka to skanujesz. pozniej idziesz do automatycznych kas gdzie tylko placisz. do tego potrzeban jest bonus karta.
czasami sa promocje 3 za 2 i do tego potrzebna jest karta

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pią Lut 17, 2012 10:41 am   

Bonus karta jest tez potrzebna, jezeli chcesz kupic towary, ktore sa aktualnie w promocji, po tej wlasnie obnizonej cenie. Bez tej karty zaplacisz normalnie.

rohan 
Gaduła
rohan

Wysłany: Pią Lut 17, 2012 10:48 am   

warto wyrobic ta karte? ile to kosztuje ? jak moge ja uzyskac ?

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Lut 17, 2012 10:53 am   

warto. nic nie kosztuje. wyrabia sie w informacji.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pią Lut 17, 2012 11:13 am   

Informacja czyli tam gdzie papierosy itp.
Nawet ostatnio widzialem je przy kasach, kazdy mogl sam sobie wziac bez rejestracji.

mbn 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 12:21 am   

Bonus to jest IMO największy absurd i wkvrw w Holandii ;)
Otóż - ceny promocyjne są często podawane jako jedyne. Często też ceny nie-promocyjne są niewspółmiernie wysokie, a kasjerka nie prosi o karte. Sama obsługa bonusu (pytanie, podawanie) zajmuje też przecież czas, więc po co? Dla mnie system "bonus" to typowy holenderski system pt. "może da się kogoś wyr... jeśli akurat sie zagapi". Ja sie pare razy zagapiłem.

Tak czy owak, karte dostaje się za darmo i trzeba ją mieć przy sobie - ot taki folklor lokalny ;)

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Sob Lut 18, 2012 8:08 am   

mbn napisał/a:
Otóż - ceny promocyjne są często podawane jako jedyne. Często też ceny nie-promocyjne są niewspółmiernie wysokie, a kasjerka nie prosi o karte. Sama obsługa bonusu (pytanie, podawanie) zajmuje też przecież czas, więc po co? Dla mnie system "bonus" to typowy holenderski system pt. "może da się kogoś wyr... jeśli akurat sie zagapi". Ja sie pare razy zagapiłem.

Sa produkty, ktore automatycznie skanuja nizsza cene np. akcja danych produktow 1 + 1 gratis. Ale oprocz tego sa znizki bonusowe i taki przyklad - po podsumowaniu wychodzi 70 euro, daje karte i od tej sumy odciagniete zostaje 8 euro, wiec to nie zadnen kit. Jak trafisz na fajna kasjerke to jesli nie masz karty bonusowej ona uzyczy Ci "swojej " ale inna kasjerka bedzie to miala gdzies i zaplacisz niepotrzebnie pare euro wiecej.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 9:20 am   

mbn napisał/a:

Tak czy owak, karte dostaje się za darmo i trzeba ją mieć przy sobie - ot taki folklor lokalny ;)

Nie rozumiem gdzie tu absurd...? Firma daje Ci możliwość zakupienia towaru w ramach programu lojalnościowego. Program jest skierowany do stałych klientów którzy w zamian za zniżki gotowi są podzielić się swoimi danymi personalnymi. Jeżeli nie skorzystasz z karty bonusowej to zostaniesz potraktowany jak osoba niechcąca zniżek. Proste jak słowa hymnu Hiszpanii.
Dla porównania: Kiedy zapomnisz legitymacji zapłacisz bilet bez zniżki w tramwaju. Nie pokażesz kuponu zniżkowego to zapłacisz cenę pełną na seans kinowy. I nie ważne w jakim kraju ( chyba,że uważasz to za polskie systemy pt. "może da się kogoś wyr... jeśli akurat sie zagapi").
I jeszcze nigdy nie spotkałem się z sytuacją gdzie ceny "niepromocyjne sa wyzsze niż normalne.
BONUS AH
Cytat:
ceny promocyjne są często podawane jako jedyne
To niezgodne z prawem i NIGDY nie ma miejsca. Podaj konkretny dowód.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 1:54 pm   

YANNOSICK napisał/a:
[...]Program jest skierowany do stałych klientów którzy w zamian za zniżki gotowi są podzielić się swoimi danymi personalnymi.[...]

od niedawna AH musi wydawac rowniez anonimowe bonus-karty, czytalem o tym ze 2 tyg temu

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Sob Lut 18, 2012 4:30 pm   

Odkąd tu jestem, to można było mieć anonimową kartę. Natomiast dla mnie paradoksem jest, że często towary z bonusem w AH kosztują tyle samo, co w Nettoramie bez promocji.

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 5:10 pm   

Wyższa cena za wyższą jakość. Tak było zawsze i wszędzie. Fiat i Lancia to niby też to samo ale...
Kliknij TUTAJ to zrozumiesz ten paradoks .
Pozdrawiam.

mbn 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 6:11 pm   

@Yannosick: teraz dowodu Ci nie podam, szczęśliwie jestem na innym kontynencie od miesiąca. Niemniej, takie rzeczy się zdarzają tutaj w Eindhoven. Owszem, są tez prawdziwe promocje jak ta na obrazku - witaminy, czasem jakiś sok itd. Ale ogólnie to te "promocje" raczej uderzają w czułą dla Holendrów strunę - "ooo, coś jest taniej!" - myślą, że wyhaczyli zaj... okazje a dalej przepłacają ;)
Nieuczciwe praktyki to moim zdaniem własnie podawanie tylko ceny promocyjnej (jak Ci b. zależy to w marcu udokumentuje), podawanie ceny za szt. produktu który jest zapakowany trwale jako 2 szt (bułki czasem tak są) itd.

I powiem Ci jeszcze ciekawostke - mój znajomy Holender (prawdziwy i nie biedny) jeździ na duże zakupy spożywcze do Niemiec. Też ma dosyć wysokich cen i praktycznie monopolu grupy AH/C1000.

pozdr.

jagodka 
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Sob Lut 18, 2012 6:58 pm   

promocje to wszedzie pulapki, nie tylko w holandii. przeciez nei raz mamy promocyjne ceny na np w lipcu na proszek do prania ktory w grudniu ub roku kosztowal tyle samo co teraz (czypi promocyjnie nisko) a pozniej z miesiaca na miesiac jezlei nei z tyg na tydzien zaczal drozec by pozniej w lipcu bum byc na promocji :)

kto ma czas i chec zawsze moze znalesc tansze produkty a niestety AH nie nalezy do najtanszych sklepow, chyba tylko na stacjach benzynowaych drozej sie placi :)

mbn 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 7:09 pm   

Jagódka oczywiście masz racje, tylko to jest kwestia skali zjawiska. Poza tym gdzie indziej jest promocja, to po prostu jest, przecież ta karta to sama uciążliwość. Dostajesz ją bez żadnych przeszkód dla firmy (AH), a jedynie uprzykrza życie kasjerce i mnie.

Odpowiedz do tematu