NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Panicelinka
Nie Maj 08, 2016 8:55 pm
Rozliczenie podatku za rok 2013 /2014 w Holandii
Autor Wiadomość
kinga100
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 12, 2014 5:47 pm   

GeraltRivia
ale jak chcesz podzielic te składki, obciążeniai???????, tu nie ma stałej kwoty na rok, tylko procent od zarobionej kwoty. no tak na proste myślenie, jeśli coś jest obciążone załóżmy 10% podatkiem, to sprawiedliwe jest jeżeli dochód 100euro jest obciazony podatkiem takim samym jak dochód 50tys euro, fakt ,że kwoty bedą się bardzo różnić, ale w końcu obie kwoty będą tym samym podatkiem obciążone, i teraz jak ? dla 50tys żeby wyszła mniejsza kwota, zmniejszysz te 50tys, czy zamiast 10% obciążysz tą kwotę 7% podatkiem??? i jak w tym przypadku ma się czuć podatnik, który zarobił te 100 euro, też powinien być tak samo potraktowany??? no a jeśli nie osiągało się dochodów przez cały rok, tylko przez jakąs jego określoną część, to zniżka należy się właśnie za ten okres, w końcu zniżka jest okreśłana kwotowo za cały rok, czyli można kwotę adekwatnie do przeprcowanego okresu podzielić......

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Śro Mar 12, 2014 6:11 pm   

kinga100,

Skladki moga zostac dzielone przez liczbe przepracowanych dni, tak jak bylo w 2012. W 2012 ulgi nie byly dzielone przez przepracowany okres, teraz jest na odwrot.

Podatek zostal juz podwyzszony z 2% do 6%, to dotyczy wszystkich.

Chodzi o to ze teraz akurat zbyt duzym czynnikiem stala sie liczba przepracowanych dni.

halu 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 12, 2014 6:46 pm   

Ja mam kompletny metlik, jedna firma pisze ze mozna juz wyliczyc zwrot, i wylicza go, inna zas, na to samo pytanie, czy jest w stanie wyliczyc konkretny zwrot odpisuje " Będzie dopiero to wiadome jak urząd wyda pierwsze decyzje podatkowe czyli w maju/czerwcu 2014"

Czy jest ktos kto pomoglby mi to wyliczyc prawidlowym kalkulatorem ktorego sam uzywa?(ze strony belastingu) nie znam holenderskiego, chetnie podejme rozmowe na PW jesli ktos mialby chwilke czasu.

kinga100
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 12, 2014 7:44 pm   

no własnie i o to chodzi,że było to liczenie nieprawidłowe, procentów nie podzielisz, stałą kwotę , która jest przeznaczona na cały rok tak, i właśnie tak powinno być... za rok 2012 nie były dzielone składki,czy premie na dni, tylko ...zarobek(proporcjonalnie zmniejszany)(zaskoczenie???),dlatego wychodziły czasami kosmiczne wręcz zwroty na tym polegał(polega) błąd w programie...dlatego w tym roku się nie spieszyli i wydali program z poprawnymi wyliczeniami. tak na marginesie programy komercyjne były wolne od tego błędu i liczyły wszystko poprawnie. i tutaj nie ma nad czym płakać,jest po prostu tak jak powinno być, smutne, bolesne, ale prawdziwe

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Śro Mar 12, 2014 9:29 pm   

kinga100,

Przeciez jak premia AOW, AWBZ jest stalym procentem zarobku, a zarobek do obliczenia premii byl dzielony przez liczbe dni, to i premia byla wtedy dzielona przez liczbe dni.

Zwroty nie byly bledem, wtedy po prostu bylo takie prawo. Oczywiscie, ze przesadzali z zwrotem, teraz jednak przesadzaja z doplatami dla pracownikow sezonowych.

Ja nad niczym placze, bo mnie to nie dotyczy, ale bedzie to mialo ogromne znaczenie dla pracownikow sezonowych. Chodzi o to ze czas pobytu decyduje teraz w duzej mierze o wysokosci zwrotu lub doplaty, nawet o 20-30% zarobku.

Duzo osob zastanowi sie teraz czy bedzie oplacalo sie przyjezdzac, lub jeszcze gorzej, zaczna sie przekrety w podawaniem czasu pobytu.

A akurat Holandii na tych sezonowych pracownikach najbardziej zalezy.

Edit 2: Belastingdienst stosuje jednak metode dzielenia premie-inkomen przez liczbe dni, ale na podstawie maksymalnego dochodu 33.363e, a nie aktualnego dochodu tak jak w tamtym roku.

http://www.belastingdiens...ieplichtig_bent

Wiec program sie zgadza. Zle wiadomosci dla pracownikow sezonowych. Dla osob pracujacych caly rok niewiele sie zmieni.
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Śro Mar 12, 2014 9:41 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Lunatique
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 13, 2014 6:11 pm   Zwrot podatku za 2013 w Holandii

Bądź tu człowieku mądry..Pisałam do kilku biur z prośbą o wyliczenie zwrotu...i jedni liczą ok.50-90 euro zwrotu. Inni ponad 135 euro a jedno biuro nawet 622 euro. Mało tego - kilka biur powiedziało mi, że mam niedopłatę - od 150 - do nawet 300 euro...

I co tu robić... :088:

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 6:38 pm   Re: Zwrot podatku za 2013 w Holandii

Lunatique napisał/a:
Bądź tu człowieku mądry..Pisałam do kilku biur z prośbą o wyliczenie zwrotu...i jedni liczą ok.50-90 euro zwrotu. Inni ponad 135 euro a jedno biuro nawet 622 euro. Mało tego - kilka biur powiedziało mi, że mam niedopłatę - od 150 - do nawet 300 euro...

I co tu robić... :088:

Nierozliczac sie i po problemie

Lunatique
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 13, 2014 6:55 pm   

Można i tak..ale jak jest szansa na dodatkowy grosz..to dlaczego z tego nie skorzystać. Sądzę, że podobny problem może mieć jeszcze sporo osób. Ciekawe, czy któreś biuro ma prawidłowy kalkulator wyceny...

halu 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 13, 2014 7:03 pm   

Geralt, jak można manipulować dniami jeżeli pracownicy mają salarisy/jaaropgav'y na których jest udokumentowany pobyt, zero manipulacji, czyste dane.

Pytanie drugie, nie będzie już żadnych zmian ? można się rozliczać?(obojętne mi to czy dopłace czy coś dostanę chcę mieć z głowy, skoro wszystko jest ok to po co się dalej wstrzymywać?)

ps. skoro program na stronie belastingu jest ogólno dostępny to zakładam że te "FIRMY" z niego korzystają, dlaczego ci pseudo pracownicy i inne nieogarniete podmioty, za każdym razem mówią coś innego ? korzystająz róznych komercynych(gdzies zaslyszalem, jaki to ma sens skoro urzad udostepnia program?)

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Mar 13, 2014 7:27 pm   

Ludzie ale czy ochu**jeliście?
Przecież Belastingdienst i tak sprawdza podane dane i czy rozliczycie się dziś czy za rok to najpierw dostaniecie kasę a potem definitive aanslag...

Co da czekanie?

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Czw Mar 13, 2014 8:24 pm   

Estamos napisał/a:
Ludzie ale czy ochu**jeliście?

wyglada na to ze niektorzy tak ,czytam i nie wierze jak dziela wlos na czworo :119:

mario50 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 13, 2014 10:52 pm   

mysle ze wreszcie zrobiono porzadek w belasting,masa euro wyplywala przez sezonowych pracownikow poza granice,i tyle na temat

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Mar 14, 2014 5:42 am   

Może się mylę, ale ukrócenie zwrotów na tak dużą skalę to kolejny lub jeden z etapów zaciskania pasa. Na chłopski rozum, 10.000 Polaków i każdemu z nich zabrano tylko 500 euro zwrotu co daje 5000000 euro. Ogólnie dużo pieniędzy. Jak dla mnie zabrano dużo więcej o wiele większej grupie ludzi. W dłuższej perspektywie np 10 lat da to jakiś skutek...

Jeszcze niech zawodowych lenie tu do pracy zaczną gonić i zabiorą im zasiłki.

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Pią Mar 14, 2014 9:31 am   

halu,

Dane z jaaropgaaf z data nie zawsze sa prawidlowe. Dane ktore wysyla pracodawca do Belastingdienst/UWV o zakonczeniu pracy tez nie (dla osob z meldunkiem, wystarczy wejsc na MijnUWV i popatrzec w arbeidsverleden jakie nieraz glupoty sa podane, o pracach ktorzy ludzie juz dawno zakonczyli). Oczywisicie, kwoty sie musza zgadzac, ale co do dni watpie.

Czyli jesli system Belastingdienst i pracodawcow jest zawodny odnosnie konca pracy, to kto bedzie kontrolowal czy data koncowa zostala dobrze wprowadzona. Kontrola komputerowa do 15 dni a jesli roznica jest wiecej niz 15 dni, 30, 60 ludzka? Belastingdienst juz ma ledwo wystarczajaco ludzi do sprawdzania roznych aangiftes i toeslagen, teraz beda potrzebowali znowu mase ludzi do kontrolowania dat. I jakie wtedy beda kary? Czy tylko ostrzezenia?

Znajac rodakow wpisanie koncowej daty o 1-2 miesiece pozniej bedzie korcilo, szczegolnie jesli kontrole/kary okaza sie rzadkie, a korzysc z tego bedzie kilkaset euro.

Zgadzam sie z Estamos, ze to kolejny etap zaciskania pasa (powinni to zrobic wczesniej), jednak maksymalne podatki dla sezonowych pracownikow nie wiele zrobi dla holenderskich zawodowych leniow, bo ci a). nie potrafia pracowac na polu/ w szklarni b.) nie chca tego robic na pare miesiecy jesli nie bedzie pracy pozniej c.) nie chca tego robic za taka pensje, bo ich zasilki sa dalej za wysokie.

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Pią Mar 14, 2014 11:09 am   

GeraltRivia napisał/a:
Znajac rodakow wpisanie koncowej daty o 1-2 miesiece pozniej bedzie korcilo, szczegolnie jesli kontrole/kary okaza sie rzadkie, a korzysc z tego bedzie kilkaset euro.

Bez przesady i wiesz co przestan juz , zalezy ci na podkrecaniu tematu ? mozna pomyslec ze za dyzurnego wroza tu robisz :119:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi