Wojna o krzyz |
Autor |
Wiadomość |
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 10:08 am
|
|
|
Ten fragment pasuje tutaj jak ulał w kontekście dowcipkowania:
Ewa Stankiewicz napisał/a: | Kij w mrowisko polegał na tym, że film przeciwstawia się procesowi, który w Polsce trwa od wielu lat. Polega on na wykluczeniu i zepchnięciu na margines olbrzymiej grupy ludzi, być może nawet połowy Polski. Przez propagandę, manipulację, skojarzenia. Ciemnota, ciemnogród, mohery, berety – mają poglądy patriotyczno-prawicowe, więc nie wypada mieć poglądów prawicowych. Lepiej być światłym i postępowym kosmopolitą.
(...) Ten podział jest odklejony od rzeczywistości i ma za zadanie wyeliminować ludzi o pewnych poglądach bazując na kompleksach innych. Chodzi o skojarzenie. Są poglądy lepsze i gorsze, takie, których nie wypada mieć. To pierwszy krok do zniszczenia demokracji. |
Źródło: http://www.newsweek.pl/ko...-krzyza,63842,1
Rzeczywiście osnową dla naprowadzania przez "zaprzyjaźnione media" są ludzkie kompleksy. Wg gazety Adama Szechtera to zawsze są "młodzi, wykształceni, z wielkich miast", czyli jak nie jesteś kosmopolitą to jesteś starym moherem, niewykształconym prostakiem lub wieśniakiem. Inny kompleks służący do wywoływania awantur to ten sztucznie wymyślony "Cała Europa się z nas śmieje", dobrze podsumowany przez Michalkiewicza (ale w innym kontekście):
Stanisław Michalkiewicz napisał/a: | Wielu, zwłaszcza młodszych komentatorów na ten widok wije się ze wstydu, bo wydaje im się, że cały świat się z nas z tego powodu śmieje. Tymczasem świat wcale się nie śmieje - po pierwsze dlatego, że nie jest mu do śmiechu, po drugie – że Polska świata specjalnie nie obchodzi, i wreszcie po trzecie – a może nawet po pierwsze – że na świecie jest tak samo. |
Źródło: http://www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=1750 |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
denton
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 11:20 am
|
|
|
Cytat: | Są poglądy lepsze i gorsze, takie, których nie wypada mieć. To pierwszy krok do zniszczenia demokracji. |
Jesli to co bylo za rzadow PIS i Kaczynskich to byla demokracja to chyba wole komune..... |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 11:25 am
|
|
|
No jezeli za sprawa Komorowskiego mamy demokracje to wole wyjechac na Kube |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 12:13 am
|
|
|
hehe, a u mnie amissa dostala ignora po 3 poscie:) wy dopiero teraz sie na niej poznaliscie:) nie wiem co pisala, ale widze wasze reakcje i moge sie domyslac. Nie mylilem sie.
gochna ja wiem, ze nie na temat i pewnie usuniesz, ale musialem to napisac:) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
|
|