Przerejestrowanie auta na mnie - problem w Postkantoor |
Autor |
Wiadomość |
holandia123
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 9:31 pm
|
|
|
Jakieś podstawy prawne dot. terminu kupna ubezpieczenia? Ja nie mogłem kupić tego samego dnia, bo teoretycznie auto nie zostało przerejestrowane na mnie. W każdym razie nie mam zamiaru jeździć bez "OC". Jaki jest maks. czas na wykupienie polisy? Konkretne podstawy prawne, bo za chwilę będzie, że 10, 20, 100 dni... |
Ostatnio zmieniony przez holandia123 Wto Lip 16, 2013 9:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Damianos
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Cze 2009 Posty: 173
|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 9:58 pm
|
|
|
holandia123, kupujesz samochod, rejestrujesz na siebie i w ten sam dzien powinienes wykupic ubezpieczenie. Nie mozesz teoretycznie nawet wrocic swoim nowym autem do domu, nie posiadajac ubezpieczenia.
Kod: | Ik heb een auto gekocht. Mag ik daarmee zonder verzekering meteen naar huis rijden?
Nee, je bent wettelijk verplicht de verzekering vooraf te regelen. Natuurlijk wil je, als je een auto (bromfiets of motor) koopt, daar zo gauw mogelijk een rit mee maken. Maar je mag geen meter met je nieuwe aanwinst rijden:
vóórdat het kenteken op je naam staat en
vóórdat je je auto, motor of ander motorrijtuig tegen WA (wettelijke aansprakelijkheid) hebt verzekerd. |
http://www.allesoververze...to-verzekeren-1 |
|
|
|
|
holandia123
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 10:26 pm
|
|
|
Rozumiem, że nie mogę jeździć i to nie jest żadna nowość. To samo w Polsce. Chodzi mi o czas, ile go mam na wykupienie polisy? Ja chcę kupić ją 3 dni po kupnie auta i zmierzam do tego, czy nie będę mieć z tego problemów...
Mogłem postanowić, że ubezpieczenie kupię osobiście gdzieś w biurze na mieście, bo nie mam internetu. Niestety ubezpieczalnie są już zamknięte ale formalności dot. zmiany właściciela auta załatwiłem w Postkantoor, który był otwarty do 20. I co wtedy? Na pewno jest jakiś czas na kupno tej polisy... To tylko symulacja ale musieli to przewidzieć. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 10:27 pm
|
|
|
holandia123 napisał/a: | Jaki jest maks. czas na wykupienie polisy? |
Damianos napisał/a: | je bent wettelijk verplicht de verzekering vooraf te regelen. | czyli ubezpieczenie zalatwiamy jeszcze przed przepisaniem auta na siebie . A najpuzniej po przerejestrowaniu ale jeszcze tego samego dnia i/lub przed wyjechaniem od sprzedajacego .
[ Dodano: Wto Lip 16, 2013 10:33 pm ]
holandia123 napisał/a: | Ja chcę kupić ją 3 dni po kupnie auta i zmierzam do tego, czy nie będę mieć z tego problemów | mozesz miec i to ogromne . a dodatkowo moga ci wyslac kare cos okolo 460€ , jak policja ciebie skontroluje to moga ci odholowac auto na parking policyjny a o jakims sypwadku/ stluczce nie chce muslec . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Czw Lip 18, 2013 2:35 pm
|
|
|
Niestety tak jak pisza wyzej. Ubezpieczenie musisz miec od chwili przepisania na siebie. Jezeli robisz ubezpieczenie na nastepny dzien to nie zapomnij powiedziec ze auto masz od wczoraj i od wczoraj ma byc ubezpieczone. Data poczatku ubezpieczenia musi byc ta sama co data przerejestrowania na ciebie. |
|
|
|
|
|