Zamknięty przez: baileys Czw Wrz 08, 2016 8:11 pm |
Czy auto w Holandii może stać bez tablic |
Autor |
Wiadomość |
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Śro Sie 03, 2016 3:42 pm
|
|
|
kyniu napisał/a: | ok. Ale co jak np. na drodze będę miał kolizję i ubezpieczenie na auto o numerach XX 12345? Wtedy to oc raczej by nie zadziałało, bo przecież na inne auto jest i w przypadku kontroli pojazdu mogliby się przyczepic. | Zadziała. Nr VIN jednoznacznie określa pojazd.
kyniu napisał/a: | To oc muszę mieć w chwili rejestracji w Polsce nie? | Tak, OC musisz mieć w momencie rejestracji auta. Inaczej UFG dojdzie do tego, że auto pozostawało bez ochrony (nawet jak stało na parkingu) i przyślą Ci karę. https://www.ufg.pl/infopo...e=evp691j1q_109 Pamiętaj, że zazwyczaj OC wchodzi od północy następnego dnia, więc jak wypełnisz wniosek w domu po przyjściu z wydziału komunikacji to OC masz od jutra, więc wtedy masz 20% opłaty karnej. Dużo ludzi się na tym przejechało. Najlepiej jak się zmieścisz w tych 14 dniach, bo wtedy jeszcze masz ochronę ubezpieczeniową. Albo w ten sam dzień u agenta możesz podpisać, ale ceny zazwyczaj są do 100% większe (oni zawsze mówią, że to najtaniej...). |
|
|
|
|
kyniu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2016 12:52 am
|
|
|
Problemu z ubezpieczeniem nie będę miał. Mam w Polsce znajomego co się tym zajmuje, to od razu bym do niego podskoczył by mi je zrobił. Czyli w sumie po co miałbym płacić te 100 euro na 14 dni, jak w Polsce już mógłbym sobie zrobić ubezpieczenie na cały rok i mieć tą 100 w kieszeni...
Czyli procedura by wyglądała tak. Daje mojemu znajomemu z ubezpieczalni wszystkie dane auta, numer VIN auta i zmyślone numery. On mi robi ubezpieczenie, ja je opłacam od razu i od następnego dnia mam już ważne OC tak? A co z tą karteczką z ubezpieczenia? Oni to wyślą mi na maila, bym sobie wydrukował? I jeszcze jedna sprawa to ubezpieczenie to muszę mieć też w chwili starania się o tablice eksportowe, czy mogę to zrobić np. dzień czy dwa, po uzyskaniu tablic? Bo już pomieszała mi się kolejność czynności po zakupie auta. Czytałem gdzieś, że najpierw trzeba załatwić białe tablice...
A co do tego APK. Bo muszę mieć apk by zjechać do Polski prawda? Czy jak np. w ogłoszeniu jest, że auto ma apk do np. 08/2017, to po uzyskaniu tablic eksportowych muszę znowu robić apk? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2016 7:50 am
|
|
|
kyniu napisał/a: | I jeszcze jedna sprawa to ubezpieczenie to muszę mieć też w chwili starania się o tablice eksportowe, czy mogę to zrobić np. dzień czy dwa, po uzyskaniu tablic? |
Kiedy ja to zalatwialam jakis czas temu , to przy wyrabianiu tablic na export auta ,od razu trzeba bylo wykupic ubezpieczenie, bez tego nie wydano by mi tablic . |
|
|
|
|
wigru
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2016 8:31 am
|
|
|
kyniu napisał/a: | [...] Daje mojemu znajomemu z ubezpieczalni wszystkie dane auta, numer VIN auta i zmyślone numery. On mi robi ubezpieczenie, ja je opłacam od razu i od następnego dnia mam już ważne OC tak? | Tak. Numery lepiej żeby nie były zmyślone tylko w formie ABC 12345 wtedy wiadomo, że są do poprawki.
kyniu napisał/a: | A co z tą karteczką z ubezpieczenia? Oni to wyślą mi na maila, bym sobie wydrukował? | Tak. Tylko nie myl wniosku od polisy. Polisa i opłacona składka dopiero potwierdza zawarcie ubezpieczenia.
kyniu napisał/a: | I jeszcze jedna sprawa to ubezpieczenie to muszę mieć też w chwili starania się o tablice eksportowe, czy mogę to zrobić np. dzień czy dwa, po uzyskaniu tablic? Bo już pomieszała mi się kolejność czynności po zakupie auta. Czytałem gdzieś, że najpierw trzeba załatwić białe tablice... | Tak i nie. Eksport możesz zrobić bez ubezpieczenia (np. zabrać auto na lawecie) - nie potrzebujesz wtedy tablic tymczasowych ani ważnego przeglądu ani ubezpieczenia. A jak chcesz zjechać na kołach to musisz mieć wszystkie 3 rzeczy - ubezpieczenie OC, przegląd APK i tablice.
kyniu napisał/a: | A co do tego APK. Bo muszę mieć apk by zjechać do Polski prawda? Czy jak np. w ogłoszeniu jest, że auto ma apk do np. 08/2017, to po uzyskaniu tablic eksportowych muszę znowu robić apk? | Nie potrzebujesz nowego, na tym przeglądzie możesz zjechać. W Polsce będziesz musiał zrobić nowy przegląd przed rejestracją w wydziale komunikacji - dopuszczenie auta do ruchu - 98zł. |
|
|
|
|
kyniu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2016 9:58 am
|
|
|
oki. Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym i podobno mogę zrobić ubezpieczenie na podstawie samej umowy i numeru VIN, wiec nie będę musiał podawać zmyślonych numerów.
Co do zjazdu na kołach i tego OC to np. jak już dostanę tablice eksportowe to by nim wrócić do mieszkania w holandii, to będę musiał już mieć ubezpieczenie, nie?
A to APK to ja dostanę w formie dokumentu, czy w razie kontroli po prostu sprawdzą numery tablic, bo i tak numery się nie zmienią?
O tym przeglądzie to wiem co i jak, bo już sporo naczytałem się o procedurach jakie należy zrobić w Polsce, bez nowego przeglądu nie zarejestrowali by mi auta.
To ubezpieczenie OC to załatwię sobie na dzień lub dwa przed kupnem auta. kupię auto, spiszę umowę i na kilka dni zostawię je u właściciela, by stało na żółtych tablicach, a jak załatwię ubezpieczenie, to pojadę po nie ze świstkiem z ubezpieczalni i od razu do RDW załatwiać wszystkie papiery i później do motoryzacyjnego po tablice.
Trochę pojeżdżę, ale jednak ale jednak sam eksport wyniesie mnie około 20e a nie 150e doliczając benzynę, którą spale na podwójnym przejeździe, to wyjdzie może z 50e. więc i tak 100 w kieszeni |
Ostatnio zmieniony przez kyniu Pią Sie 05, 2016 10:50 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2016 11:24 am
|
|
|
kyniu napisał/a: | oki. Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym i podobno mogę zrobić ubezpieczenie na podstawie samej umowy i numeru VIN, wiec nie będę musiał podawać zmyślonych numerów. | One nie są zmyślone, tylko głupie systemy u ubezpieczycieli nie przyjmują pustych miejsc i jest gadka z konsultantem: "przecież muszę coś wpisać"...
kyniu napisał/a: | Co do zjazdu na kołach i tego OC to np. jak już dostanę tablice eksportowe to by nim wrócić do mieszkania w holandii, to będę musiał już mieć ubezpieczenie, nie? | Ubezpieczenie musisz mieć zawsze, nieważne na jakich tablicach i w którą stronę jedziesz.
kyniu napisał/a: | A to APK to ja dostanę w formie dokumentu, czy w razie kontroli po prostu sprawdzą numery tablic, bo i tak numery się nie zmienią? O tym przeglądzie to wiem co i jak, bo już sporo naczytałem się o procedurach jakie należy zrobić w Polsce, bez nowego przeglądu nie zarejestrowali by mi auta. | APK w Holandii nie musisz wozić ze sobą, bo służby wszystko mogą sprawdzić po numerach rej. Jadąc za granicę, przez Niemcy albo Polskę sugeruję mieć ze sobą jednak tą kartkę z APK. W razie kontroli dużo pomoże i zaoszczędzisz sobie ewentualnych problemów.
kyniu napisał/a: | To ubezpieczenie OC to załatwię sobie na dzień lub dwa przed kupnem auta. kupię auto, spiszę umowę i na kilka dni zostawię je u właściciela, by stało na żółtych tablicach, a jak załatwię ubezpieczenie, to pojadę po nie ze świstkiem z ubezpieczalni i od razu do RDW załatwiać wszystkie papiery i później do motoryzacyjnego po tablice. | Ta umowa kupna sprzedaży jest potrzebna w wydziale komunikacji, chyba że masz nerwy się z nimi szarpać. Do nich po prostu nie dociera, że tu są kody jak sprzedajesz auto i nie ma żadnych umów. Ogólnie wydziały komunikacji w PL to dno i dwa metry mułu. |
|
|
|
|
kyniu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 05, 2016 12:41 pm
|
|
|
Dobra dzięki wielkie za pomoc na tą chwilę wszystko wiem jak będę miał jakieś wątpliwości jeszcze temat odświeżę. Jeszcze raz dzięki wielkie
[ Dodano: Śro Sie 10, 2016 9:12 pm ]
Mam pytanie co do dokumentów do przetłumaczenia. Co oprócz umowy muszę przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego? I czy jak mam np umowę (polsko-holenderską) taka:
http://nikacars.pl/assets/umowa_pl-nl.pdf
to czy urząd będzie wymagał ode mnie dodatkowego tłumaczenia? |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Sob Sie 13, 2016 10:40 am
|
|
|
kyniu napisał/a: | [...] Mam pytanie co do dokumentów do przetłumaczenia. Co oprócz umowy muszę przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego? I czy jak mam np umowę (polsko-holenderską) [...] to czy urząd będzie wymagał ode mnie dodatkowego tłumaczenia? | Umowy nie tłumacz, przecież jest po polsku. Musisz przetłumaczyć stary dowód rejestracyjny i ten dokument na eksport. |
|
|
|
|
kyniu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2016 6:47 am
|
|
|
ok auto już kupiłem mam umowę i fakturę. Teraz tylko takie małe pytanie, czy w urzędzie przy rejestracji auta, jak będę chciał jako współwłaściciela zrobić moją mamę, to musi ona widnieć też na umowie? Czy wystarczy, że powiem im by zrobili z niej współwłaściciela? |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2016 8:15 am
|
|
|
O to najlepiej zadzwoń do wydziału komunikacji i się zapytaj. Jako argumentu możesz użyć, że w Holandii nie ma czegoś takiego jak współwłaściciel i sprzedający nie chciał / nie mógł dopisać drugiej osoby do umowy. |
|
|
|
|
kyniu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2016 6:55 pm
|
|
|
ok tak zrobię.
Ale w sumie to to ja sobie sam mogę dopisać...
teraz tylko pytanie czy na umowie musze miec takie dane jak pesel itp, czy wystarczy imie i nazwisko i adres zamieszkania?
E: Możesz jeszcze napisać mi ile czasu od opłacenia assistance ze strony, którą mi podałeś trzeba odczekać by ubezpieczenie zaczęło działać? I ile ono w ogóle trwa? |
Ostatnio zmieniony przez kyniu Pon Sie 22, 2016 8:24 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2016 11:07 am
|
|
|
Wszelkie ubezpieczenia komunikacyjne działają zazwyczaj od godziny 00:00 następnego dnia na taki okres na jaki zawarłeś umowę (zazwyczaj rok). Są wyjątki, ale wtedy masz dokładnie zaznaczoną godzinę np. 15 sierpnia godzina 16:43 i czas trwania umowy. |
|
|
|
|
kyniu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2016 9:38 pm
|
|
|
ok. To teraz jeszcze się upewnię co do tego ubezpieczenia polskiego OC, na auto sprowadzane.
Czy jak ktoś mnie weźmie na kontrolę i zobaczy, że w tym świstku OC mam inne numery rejestracyjne niż na tablicach eksportowych, ale vin będzie taki sam, to coś się mogą przyczepić?
i z tym assistance to co mam wpisać w polu iBan? Wpisuję swoje konto z PL-ką i nic... a to jest przecież numer iban... Czy jak napiszę tam po angielsku, to mi wytłumaczą?
E: widzę, że to anwb ma jeden sklep w tilburgu, tylko to jest jakaś odzież. Czy załatwię tam też ubezpiczenie?
[ Dodano: Czw Sie 25, 2016 9:24 am ]
Nie wiem czemu, ale jak próbuję złożyć deklarację do urzędu celnego przez neta i wpisując tam kwotę mojego przychodu w pit jako podpis wyskakuje mi błąd, że nieprawidłowa kwota podatku, a podatek przecież sama deklaracja wyliczyła... Ja tylko musiałem zamienić euro na złotówki po kursie nbp z dnia poprzedniego... |
Ostatnio zmieniony przez kyniu Wto Sie 23, 2016 10:07 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Czw Sie 25, 2016 8:40 am
|
|
|
kyniu napisał/a: | To teraz jeszcze się upewnię co do tego ubezpieczenia polskiego OC, na auto sprowadzane. Czy jak ktoś mnie weźmie na kontrolę i zobaczy, że w tym świstku OC mam inne numery rejestracyjne niż na tablicach eksportowych, ale vin będzie taki sam, to coś się mogą przyczepić? | Jak osoba kontrolująca będzie chciała być mądrzejsza niż jest to przyczepić się może, to wytłumacz jej wtedy że co ja mam tam wpisać jak dopiero jadę zarejestrować pojazd? Jasnowidzem nie jesteś, żeby już teraz wiedzieć jakie będziesz miał numery rej. Ewentualnie możesz sobie wykupić ubezpieczenie w Holandii na numery zjazdowe na 2 tyg. zapłacisz 150€ i sprawa rozwiązana.
kyniu napisał/a: | i z tym assistance to co mam wpisać w polu iBan? Wpisuję swoje konto z PL-ką i nic... a to jest przecież numer iban... Czy jak napiszę tam po angielsku, to mi wytłumaczą? widzę, że to anwb ma jeden sklep w tilburgu, tylko to jest jakaś odzież. Czy załatwię tam też ubezpiczenie? | Napisz, jak im się będzie chciało odpisać to odpiszą. Ubezpieczenia chyba tam nie załatwisz, ale zapytaj się. Nie lepiej kupić assisatance w Polsce razem z OC? W pakiecie taniej i ogólnie powinno być trochę taniej. Te auto co kupujesz jest w takim złym stanie, że nie możesz zaryzykować zjazdu do PL bez assistance?
kyniu napisał/a: | Nie wiem czemu, ale jak próbuję złożyć deklarację do urzędu celnego przez neta i wpisując tam kwotę mojego przychodu w pit jako podpis wyskakuje mi błąd, że nieprawidłowa kwota podatku, a podatek przecież sama deklaracja wyliczyła... Ja tylko musiałem zamienić euro na złotówki po kursie nbp z dnia poprzedniego... | Tam się musisz podpisać kwotą z deklaracji PIT (rozliczenie roczne z zeszłego roku) a nie z akcyzy AKC-U. |
|
|
|
|
kyniu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sie 25, 2016 3:09 pm
|
|
|
wigru napisał/a: | kyniu napisał/a: | To teraz jeszcze się upewnię co do tego ubezpieczenia polskiego OC, na auto sprowadzane. Czy jak ktoś mnie weźmie na kontrolę i zobaczy, że w tym świstku OC mam inne numery rejestracyjne niż na tablicach eksportowych, ale vin będzie taki sam, to coś się mogą przyczepić? | Jak osoba kontrolująca będzie chciała być mądrzejsza niż jest to przyczepić się może, to wytłumacz jej wtedy że co ja mam tam wpisać jak dopiero jadę zarejestrować pojazd? Jasnowidzem nie jesteś, żeby już teraz wiedzieć jakie będziesz miał numery rej. Ewentualnie możesz sobie wykupić ubezpieczenie w Holandii na numery zjazdowe na 2 tyg. zapłacisz 150€ i sprawa rozwiązana.
kyniu napisał/a: | i z tym assistance to co mam wpisać w polu iBan? Wpisuję swoje konto z PL-ką i nic... a to jest przecież numer iban... Czy jak napiszę tam po angielsku, to mi wytłumaczą? widzę, że to anwb ma jeden sklep w tilburgu, tylko to jest jakaś odzież. Czy załatwię tam też ubezpiczenie? | Napisz, jak im się będzie chciało odpisać to odpiszą. Ubezpieczenia chyba tam nie załatwisz, ale zapytaj się. Nie lepiej kupić assisatance w Polsce razem z OC? W pakiecie taniej i ogólnie powinno być trochę taniej. Te auto co kupujesz jest w takim złym stanie, że nie możesz zaryzykować zjazdu do PL bez assistance?
kyniu napisał/a: | Nie wiem czemu, ale jak próbuję złożyć deklarację do urzędu celnego przez neta i wpisując tam kwotę mojego przychodu w pit jako podpis wyskakuje mi błąd, że nieprawidłowa kwota podatku, a podatek przecież sama deklaracja wyliczyła... Ja tylko musiałem zamienić euro na złotówki po kursie nbp z dnia poprzedniego... | Tam się musisz podpisać kwotą z deklaracji PIT (rozliczenie roczne z zeszłego roku) a nie z akcyzy AKC-U. |
szkoda płacić tyle kasy by potem w Polsce znowu wydać na ubezpieczenie... Zrobię tak jak mówisz najwyżej będę się kłócił, bo przecież numer vin jest...
To assistance to dla mnie taka "pewność" Stary nie jestem, ale już się nauczyłem, że jak ma się coś przytrafić w najgorszym możliwym momencie, to mnie się to przytrafi... Auto jest w dobrym stanie, ale to jest jednak 1000km... Z tego co wiem to i tak tego assistance mi tu nie zrobią, bo nie mam meldunku tutaj, byłem pytać się w ich punkcie obsługi, więc będę zjeżdżał bez.
Tą deklaracje wypełniałem i normalnie podawałem tam przy podpisie kwotę przychodu za 2015 rok i mi błąd wyskoczył, to za drugim razem podałem z 2014 roku i znowu błąd... więc chyba będę musiał to na miejscu załatwić..
Na pewno odwiedzę mechanika jak już auto będzie u mnie, spytam się jak to wygląda z tym moim autem i wymienie olej i filtry, a resztę w Polsce.
[ Dodano: Wto Sie 30, 2016 4:25 pm ]
Ok zrobiłem zmianę polisy i dokupiłem assistance, do OC. Dałęm ledwo 400zł więcej a mam cały rok spokoju Teraz mam jeszcze takie pytania:
1. Co za papiery sprzedawca ma mi dać by zarejestrować auto w Polsce?
2. Co trzeba wymienić w aucie? Czytałem gdzieś, że rozrząd to jest mus, ale wymienię go dopiero w Polsce, czytałem też, że oleje i filtry i zastanawiam się czy tego tutaj nie zrobić, bo jeśli oleje będą zużyte, to silnik może dostać ładnie po dupie przy 1000km... Co byś radził? |
Ostatnio zmieniony przez kyniu Czw Sie 25, 2016 3:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|