wegeterianizm |
Autor |
Wiadomość |
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 11:10 am
|
|
|
aha popatrzcie tez na zawartosc weglowodanow w produktach (koolhydraten) to jest gorsze od tluszczu bo to jest cukier ktory bardziej tuczy, takze lepiej zeby potrawa zawierala wiecej tluszczu a mniej weglowodanow (oczywiscie w mierze).. |
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 11:54 am
|
|
|
no wlasnie tempeh to NIE tofu, to jest taka sfermentowana soja dostepne jest w C1000 na przyklad, i tego uzywam, ma inna konsystencje niz tofu bo zawiera czesci ziaren soi w takim bialym twardym 'klajstrze' sojowym
ja to namaczam jesli jest twarde przez chwile, a potem smaze z cebula np. fajnie udaje jajecznice |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 12:04 pm
|
|
|
ok... tego jeszcze nie jadlam... ale skusze sie:-)...
w natuurwinkel jest tez duzo innych produktow z soi itp... po prostu od koloru do wyboru... |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 12:39 pm
|
|
|
tofu rzeczywiscie jest chyba bardziej zmielone, to znalazlam...
Omdat tempeh, in tegenstelling met tofu, gemaakt wordt van de hele sojaboon is ze rijk aan vezels. Tempeh is ook een rijke bron van nutriënten en fytochemicaliën zoals isoflavones, saponines, ijzer, mangaan, calcium, B-vitamines en ijzer. Bovendien bevat tempeh veel gezonde onverzadigde vetzuren en geen cholesterol. Door het fermentatieproces is de verteerbaarheid van de sojaboon ook enorm verbeterd. |
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 12:49 pm
|
|
|
a tu znalazlam przepisy na quorn i inne wegetarianskie przysmaki:
http://tnij.org/wjs
lubie zjesc wegetariansko, tym bardziej ze kiedy odwiedzaja mnie wegetarianscy znajomi, zawsze przygotowuje cos 'pod nich' i duzo inspiracji czerpie z ich doswiadczen, moze sie kiedys przerzuce zupelnie... |
|
|
|
|
imikl
Poczatkujacy

|
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 6:31 pm
|
|
|
w AH kupilam bardzo fajne Gegrilde stukjes firmy tivall. Mojemu synkowi bardzo smakowalo a to w sumie dla mnie najwazniejsze wartosci kaloryczne sa bardzo Ok,wiec to kolejny + |
_________________ Im bardziej poznaje ludzi, tym bardziej kocham zwierzeta |
|
|
|
|
imikl
Poczatkujacy

|
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 6:34 pm
|
|
|
dzieki bardzo za dobre stonki i przepisy. |
_________________ Im bardziej poznaje ludzi, tym bardziej kocham zwierzeta |
|
|
|
|
Final Fantasy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 8:20 pm
|
|
|
No to ja sie moze dopisze do listy polskich wegetarian mieszkajacych w holandii
Od prawie roku nie jem miesa Wiec mozna powiedziec, ze dopiero zaczynam A co do tofu-uwielbiam
[ Dodano: Czw Sie 27, 2009 11:30 am ]
Pytanie do wegetarian w Holandii
W jakim sklepie (najlepiej supermarkecie typu albert heijn, lidl itd) można kupić wegetariański ser (bez podpuszczki- po holendersku STREMSEL o ile się nie mylę )? |
|
|
|
|
|