NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kochana polska
Autor Wiadomość
mruwa_
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 3:58 pm   

Pani byla bardzo mila! bo juz zdarzylem zadzwonic!
wyslala polecenie do Rotterdamu zeby do mnie oddzwonili i wszystko wyjasnili jeszcze raz (nie wiem po co, ale lepiej dwa razy niz wcale :D ) no i trzeba poprostu pojsc do Urzedu i zglosic ochote otrzymania takiego papieru! i w przeciagu paru dni sie go dostaje! powiedziala ze wcale nie jest to takie trudne. Moze go dostac kazdy kto o to wystapi.
Mozna tez wyslac list z prosba o to i w liscie zawrzec po co sie to chce!
List nalezy wyslac pod adres Urzedu gdzie sie nalezy, nie trzeba do glownego :)
Pozdrawiam

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Maj 21, 2007 4:50 pm   

jeszcze jedno pytanie... do jakie urzedu dzwoniles???

mruwa_
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 7:51 pm   

Do belasting-u
no nie urzedu miasta! :D
czy zle ? ale Pani mi powiedziala dokladnie taka sama nazwe tego certyfikatu jak Ty mi podalas! wiec chyba wiedziala co mowi ;)

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 9:35 pm   

hehe... tak sie tylko zastanawialam... no dobrze, ze dzwoniles do Belastingdienst...

Duuvelke 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 9:36 pm   

mruwa... daj znac jak juz bedziesz mial ten certyfikat... jestem pewna, ze jest tu wiecej osob na forum, ktore taki certyfikat by chcialo miec... :077:
Ostatnio zmieniony przez Duuvelke Pon Maj 21, 2007 9:36 pm, w całości zmieniany 1 raz  

mruwa_
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 9:36 pm   

No to mi ulzylo :lol:

mruwa_
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 9:40 pm   

Jasne ze dam znac!
od razu jak dostane napisze! ale znajac zycie to potrwa! bo nie wierze ze to bedzie pare dni! tak mi mowili jak wydawali mi pozwolenie na pobyt! a doczekalem sie po pol roku :D
Ale napisze na 100%

alicja2911 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 6:46 am   

Mruwa nie zapomnij napisac bo sama jestem ciekawa czy tak bez problemu dadza-co ogolnie w moim przypadku po stycznosci z urzednikami jest trudne zawsze cos :twisted:
pozdrawiam

kaczyniak
Gaduła

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 12:24 pm   

mruwa_ mialas dac znac? czy przyznali Ci certyfikat rezydencji podatkowej...? jak dlugo czekalas? czy wymeldowalas sie z PL?

Pola
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 8:39 pm   

Ja dostalam certyfikat rezydencji w ciagu dwoch tygodni od zlozenia podania pisemnego w belastingdienst. Ale ja od lat place podatki w Holandii, wiec nie wiem jak to jest w przypadku pracy sezonowej...

dzitka
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 10, 2007 8:14 pm   

no wlasnie jak jest z pracownikami sezonowymi? czy ktos wie ?bardzo mnie ten temat interesuje.z gory dziekuje!

Meliloti 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 8:50 pm   

Troche to wszystko skomplikowane :( Od kilku godzin wczytuje sie w przepisy i kilku rzeczy nie rozumiem. Pola, piszesz ze od kilku lat placisz w Hol podatki, a dopiero teraz postaralas sie o ten certyfiakat. Wysylasz go do polskiego urzedu, czy bedzisz przechwywac tylko na wypadek kontroli? Pytam, bo nie wiem co mam zrobic. Czy jest taka mozliwosc, ze jesli w tej chwili przedstawie ten certyfikat w Polsce, to zaczna sprawdzec od kiedy pracuje w Hol i od kiedy naleza im sie ode mnie podatki?

Ps Dzwonilam do urzedu (belasingdienst) i babka nie miala pojecia co to jest certificat van fiscale residencie, kazala napisac list z szerszym wyjasnieniem.

RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 9:04 pm   

Taki certyfikat jest wazny od momentu wystawienia.Jezeli wyslesz go do polskiej skarbowki to logiczne,ze zaraz zaczna Cie sprawdzac.On jest potrzebny w momencie kontroli ze sytony skarbowki.Dodam,ze nie jest gwarancja zwolnienia z placenia podatku w Polsce.Skladaja sie na to inne rzeczy,chociazby udokumentowana ilosc dni spedzonych w pracy w Holandii ,o ile sie orientuje to w Polsce nie mozesz byc wiecej niz 183 dni w ciagu roku.Trzeba tez wizazc pod uwage rzecz,ze w kazdej skarbowce prawo jest interpretowane inaczej,niestety.
Ostatnio zmieniony przez RobKAM Nie Lut 17, 2008 9:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Meliloti 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 10:09 pm   

Rozumujac w ten sposob, NIPu - 3 tez nie warto teraz wysylac, bo to tylko pogorszy sprawe? Nie wiem co robic :119:

RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 1:10 pm   

http://www.niedziela.nl/f...php?t=5109-moze tutaj cos znajdziesz.

Odpowiedz do tematu