NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pon Lis 29, 2010 8:51 pm
Auto - kupno używanego - wywóz do Polski a podatek BPM
Autor Wiadomość
RemD 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Paź 23, 2008 7:52 am   

Dobrze, byłem wreszcie w "normalnym komisie" i wyjaśniono mi, że owszem podatek BPM ZAPŁACĘ ale zawiera się w cenie kupna samochodu np:

Auto za 8000 euro:
3000 e netto
3000 e podatek BPM
2000 e podatek VAT

Oczywiście są to dane przykładowe. Także nie jest źle. Widocznie poprzedni rozmówcy w komisach nie zrozumieli mojego pytania. Lepiej mi było zapytać, czy podatek BPM jest wliczony w cenę auta.
Dodatkowa informacja dla kupujących samochody w Holandii.
Często ceny podane są dla Holendrów... jeśli bierzecie auto na export, zapłacicie mniej... czasem znacznie mniej.
Mi zaproponował np... 1000 euro mniej z kwoty 8950..

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i poświęcony czas.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Paź 23, 2008 3:30 pm   Re: Auto - kupno używanego - wywóz do Polski a podatek BPM

RemD napisał/a:

1) Czy podatek BTW (VAT?) jest zawarty w cenie auta, jeśli kupuję go od osoby prywatnej, czy też podobnie jak w Polsce w takich sytacjach mnie nie dotyczy?
Komisy najczęściej zaznaczają, że jest on zawarty w cenie auta.

2) Podatek BPM (Belasting van personenauto's en motorrijwielen) - z nim mam najwięcej problemów.
Czy jako Polak kupujący i wywożący auto również jestem zobowiązany do zapłacenia go i gdzie, czy też w biurze RDW po prostu załatwię wszelkie formalności np. wymeldowanie auta oraz otrzymam niezbędne mi dokumenty (tablice wywozowe, dokument eksportowy (VITVOERVERKLARING/VITVOERKENTEKENBEWIJS), ubezpieczenie itp.?) do wywozu auta do Polski, a ewentualna część podatku BPM niespłacona jeszcze przez holenderskiego właściciela mnie zwyczajnie już nie dotyczy? Czy też może również jest zawarta w cenie auta?

1) tu jest zawsze podawana cena (dla osobu prywatniej ) z wliczonym BTW
2) z BPM nie masz nic wspólnego chyba ze masz tu swoja firme i na nia to rejestrujesz auto.BPM placi kazdy z nas tylko ze firmy dostaja zwrot BPM jestli kupja auto na frime .
czyli nie przejmuj sie bpm bo to Ciebie nie dotyczy.

Nie musisz juz koniecznie w RDW wyrejestrowywac Wiel kantorów GWK moga juz auto weyrejestrowac na wywóz i odrazu dac ubezpieczenie.

RemD 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Paź 24, 2008 6:16 am   

Finalnie moja sprawa dobiegła końca.

Kupiłem w http://www.haverkamp.nl/.
Obsługa bardzo miła, szybka i pomocna. Spory wybór. Auta najczęściej pochodzą z firm, które leasingowały auta, także posiadają pełną dokumentację, gwarancja serwisowania ich w autoryzowanych serwisach.
Przebiegi są znaczne, ale dla mnie diesel z 200 000 przebiegu to niedużo w przypadku motoru 2 l.
Po ok. 40 min. wyjechałem autem z wszystkimi niezbędnymi dokumentami, również eksportowymi, także jestem, jak na razie, szczęśliwym posiadaczem błękitnego potwora z 2005 roku.
Ostatnio zmieniony przez RemD Pią Paź 24, 2008 6:18 am, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Sob Paź 25, 2008 1:01 am   

RemD napisał/a:

Mi zaproponował np... 1000 euro mniej z kwoty 8950..

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i poświęcony czas.

bo nie musi Ci dawac gwarancji (BOVAG), bo raczej nikt sie nie bedzie bawic w sprawdzanie historii auta w NAP itd...

radek8333 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 28, 2010 12:51 pm   

Trochę odświeżę temat, ja mam pytanie co się dzieję z resztą tego BPM kiedy poprzedni właściciel w tym przypadku holender nie spłaci go do końca,(auto z 2003r) przechodzi on na mnie i ja spłacam resztę??czy z chwilą exportu za granice "przepada" a ja ponoszę tylko standartowe kosztu rej. auta?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lis 28, 2010 12:55 pm   

nie ma czegos takeigo jak "splacenie bpm".
BPM placisz w calosci przy rejestracji auta.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Nie Lis 28, 2010 12:57 pm   

jezeli to auto zostalo zarejestrowane po raz pierwszy w holandii po 16.10.2006, to podczas eksportu mozna odzyskac bpm.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 1:01 pm   

radek8333,

Cytat:
co się dzieję z resztą tego BPM

z jaka reszta, nie bardzo rozumiem

jak to mozliwe ,by samochod ktory jest zarejestrowany w Holandii mial niesplacony podatek BPM?

( ͡° ͜ʖ ͡°).

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lis 28, 2010 3:11 pm   

zaq napisał/a:
jezeli to auto zostalo zarejestrowane po raz pierwszy w holandii po 16.10.2006, to podczas eksportu mozna odzyskac bpm.

Patrzysz w dowod rejestracyjny i tam jest rubryka Bereken BPM czy jakos tak i tam masz kwote.
Od tej kwoty odejmujesz 1% za kazdy pelen miesiac rejestracji auta w NL i tyle mniej wicej mozesz odzyskac
http://www.vwe.nl/Dienste...bij-export.aspx tu masz kalkualtor na podstawie numeru rejestaracyjnego.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

radek8333 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 28, 2010 5:54 pm   

...''BPM to podatek od luksusu, który musi zapłacić każdy holenderski nabywca nowego samochodu. Wynosi on około 45% ceny netto. Jego wysokość spada z każdym rokiem użytkowania pojazdu, aby po mniej więcej 10 latach zupełnie zniknąć...''

Kolega mi to wytłumaczył tak że wartość tego podatku rozkładany jest na raty w okresie 10 lat i np,jeżeli auto w moim przypadku ma 7lat to kwotę z 3 lat ja muszę spłacić.

Teraz to już wiem o co chodzi,i po raz kolejny się sprawdza że ludzie potrafią sobie skompilować życie. :021:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lis 28, 2010 6:06 pm   

BPM w calosci bulisz przy/pred pierwszej rejestracji auta w holanduu

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Lis 29, 2010 8:47 pm   

Radek 9333 jak kupujesz auto zarejestrowane w NL to nie obchodzi ciebie żaden BPM.Jeśli auto jest zarejestrowane to ma wszystko opłacone. A te procenty które podajesz (30%) płaciłbyś jakby auto było kupione przez ciebie za granicą i chciałbyś je zarejestrować w Holandii.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Pon Lis 29, 2010 8:50 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 10:48 am   

radek8333, to auto to zwykle osobowe czy moze firmowe auto ?
Dlaczego pytam bo firmowe auta nie maja wlasnie BPM . W wypadku jak osoba prywatna kupuje auto firmowe za ktore nie bylo placone BPM to musi sie dogadac z poprzednim wlascicielem w jakis inny sposob bedzie uregulowana tego BPM .

http://www.belastingdiens...okosten-02.html

Kod:
Let op!

Als u als ondernemer de bestelauto niet meer gebruikt, bijvoorbeeld bij beëindiging van de onderneming of door verkoop van de auto, dan moet u alsnog (een deel van) de bpm betalen. U moet hiervan zelf aangifte doen. De betaling van de bpm betreft alleen de eerste 5 jaar na de registratie van de bestelauto. Na deze periode hoeft u geen bpm meer te betalen.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lis 30, 2010 11:00 am   

To zobacz to http://www.schadeautos.nl...=455348&from=0# 71-vp-j6 auto ciezarowe (2 osoby + przestrzen ladunkowa) i ma na sobie BPM juz oplacony 13085eur
Moze niektore nie maja oplaconego a niektore maja?

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Wto Lis 30, 2010 11:01 am, w całości zmieniany 2 razy  

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 1:15 pm   

Marcin poszukja teraz tego C-crossa ale w zwyklym wydaniu osobowym i porownaj ceny
jak dodasz okolo 7 000 e z tego BPM (bo tyle mniej wiecej zostalo ) do ceny wywolawczej tego auta co podales to zblizysz sie do cen zwyklych Crosow( nie firmowek) . A tak z czystej ciekawosci zadzwonilam o tego crosa i sprzedawca mnie odrazu zapytal czy mam BTW nummer bo jak nie mam to niestety musze jeszcze czesc tego nieszczesnego BPM zaplacic.

Odpowiedz do tematu