NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanie o verblijfsvergunning-pozwolenie na pobyt
Autor Wiadomość
Davidson 
Gaduła

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 10:05 pm   

Panie Adamie

ja tez posiadam dowod osobisty holenderski jak i paszport polski ale dlatego gdyz posiadam podwujne obywatelstwo.

Ta karte ,co pana koledzy maja,jesli maja tylko polskie obywatelstwo,jest to karta pobytowa w rozowym kolorze.

Ostanie co dodam,ja przez ostatnie osiem lat wklejilem duzo takich naklejek lub wydawalem takie karty na pobyt i dlatego znam te roznice wiec moge je odroznic.

Pozdrawiem Davidson

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 10:16 pm   

Adam_1 napisał/a:

Z tym sie nie zgodze , poniewarz znam dwie osoby posiadajace holenderski dowod osobisty narodowosci polskiej

Nie ma takiej opcji!No chyba ze maja dwa obywatelstwa - holenderskie i polskie :-)
Ostatnio zmieniony przez Witch01 Wto Gru 02, 2008 10:18 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Adam_1 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 10:23 pm   

Davidson napisał/a:
Ta karte ,co pana koledzy maja,jesli maja tylko polskie obywatelstwo,jest to karta pobytowa w rozowym kolorze.

.........to sie czegos powaznego dowiedzialem i bede mosial sie jeszcze raz tym kartom przyjzec

Davidson napisał/a:
ja tez posiadam dowod osobisty holenderski jak i paszport polski ale dlatego gdyz posiadam podwujne obywatelstwo.

Czyli mozna miec dwa obywatelstwa??

[quote="Witch01"]
Adam_1 napisał/a:
Davidson napisał/a:

Z tym sie nie zgodze , poniewarz znam dwie osoby posiadajace holenderski dowod osobisty narodowosci polskiej

Nie ma takiej opcji!

....czemu nie , przecierz Davidson, posiada

sylwka90 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 10:27 pm   

Mozna miec dwa obywatelstwa ?

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 10:42 pm   

Oczywiście że można,bo przeciez w Holandii pracuje wielu Polaków z niemieckim obywatelstwem.

sylwka90 
Gaduła

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 10:45 pm   

Tak ale mi konkretnie chodzi i Holandie. Czy tutaj mozna. Slyszalam duzo glosow ze jednak nie. Moj kolega kilkanascie lat temu jednak musial zwrocic polski paszport. No wiec jak to jest naprawde ? Czy moze ktos wytlumaczyc, kto sie naprawde zna ?

:039:

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Gru 02, 2008 10:50 pm   

Adam_1 napisał/a:
Davidson napisał/a:
Dowod osobisty Hollenderski (Nederlandse Identiteitskaart) mozes tylko dostac w Hollandi jesli mas obywatelstwo holdenderskie.

Adam
niestety dla Ciebie Davidson ma racje Nederlandse ID nikt nie dostanie nie posiadajac obywatelstwa. Te dwie osoby które znasz moga miec podwujne obywatelstwo i dlatego tez maja holenderski dowód. A to jest mozliwe gdy te 2 osoby sa zamezne/zonate z obywatelem Holandii. (wedlug informacji które dostalam) tylko wtedy jest mozliwe posiadanie podwujnego obywatelstwa

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 10:50 pm   

Adam_1 napisał/a:

....czemu nie , przecierz Davidson, posiada

Witch01 napisał/a:
Nie ma takiej opcji!No chyba ze maja dwa obywatelstwa - holenderskie i polskie :-)

Adam_1 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 10:54 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
Oczywiście że można,bo przeciez w Holandii pracuje wielu Polaków z niemieckim obywatelstwem.

........ Polakow z niemieckim pochodzeniem. To jest calkiem co innego i doszly mnie sluchy iz BRD wprowadzilo , lub chce wprowadzic nowe przepisy odnosnie tych wlasnie paszportow(nie dam sobie za to reki uciac) Pozostawia do wyboru jedno obywatelstwo D lub PL po uplywie waznosci paszportu.......

sylwka90 napisał/a:
Tak ale mi konkretnie chodzi i Holandie. Czy tutaj mozna. Slyszalam duzo glosow ze jednak nie

Mi to tez sie obilo o uszy...........

Davidson 
Gaduła

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 10:59 pm   

Tak,mozna miec dwa lub nawet wiecej ,wazne sa dwa punkty
1)jak sie zdobylo obywatelstwo(urodzenie,adopcja,slub)
2)w zaleznosci tez,jak kraje wzgledem do obywatlstwa podwujnego podchodza(niektore panstwa na to nie pozwalaja,dlatego trzeba sie zrzec i wybrac jedno)

wielka roznica jest np.miedzy zdobyciem holenderskiego obywatelstwa przez naturalizacje osobistam( jak sie mieszka kilka lat w holandi) i jak dostaje obywatelstwo przez to ze jest sie ozenionym z holendrem lub holenderka i po 3 latach slubu sie ubiega o naturalizaje.to jest bardzo wazne,bo jest wiele form naturalizacji.

ja osobiscie mialem 3 ale jedego musialem sie zrzec(brytyjskiego)gdyz ten kraj tego nie akceptowal ze mam juz 2 inne

nawet teraz bym nie zamienil polskiego na brytyjscie choc to bylo pare lat wstecz :)

Czym twa ziemia......:)

sylwka90 
Gaduła

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 11:03 pm   

Ja mam polskie, wiadomo rodowe a za kilka lat tak mysle 2-3 chcialabym starac sie o holenderskie ( bylabym juz tu wtedy 4-5 lat). Trzy trzeba wtedy zdawac jakies testy itp. ? :039:

Adam_1 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 11:03 pm   

baileys napisał/a:
Te dwie osoby które znasz moga miec podwujne obywatelstwo i dlatego tez maja holenderski dowód.

jedna osoba faktycznie posiada podwujne obywatelstwo tyle , ze BRD+RP , natomiast ta druga ma tylko RP w paszporcie wiec to moze faktycznie sa tylko jakies karty pobytu , tylko dziwi mnie fakt iz tam sie znajduja zdjecia itp itd. Musze sobie te "karty" jeszcze raz obejrzec, bo chyba ktos nie "nabil w butelke"

baileys napisał/a:
Adam
niestety dla Ciebie

Nie chce byc zle odebrany na tym forum , poniewarz ja nie prowadze zadnej rywalizacji , ani zarzartej dyskusji - lecz wymiane zdan z ktorej ucza sie wszyscy czytajacy
Pozdrawiam

[ Dodano: Wto Gru 02, 2008 11:06 pm ]
sylwka90 napisał/a:
Ja mam polskie, wiadomo rodowe a za kilka lat tak mysle 2-3 chcialabym starac sie o holenderskie

W jakim celu??

sylwka90 napisał/a:
Trzy trzeba wtedy zdawac jakies testy itp. ?

Jezyk - pisany i mowiony
Historia
Ostatnio zmieniony przez Adam_1 Wto Gru 02, 2008 11:07 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Davidson 
Gaduła

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 11:09 pm   

sylwka90 napisał/a:
Ja mam polskie, wiadomo rodowe a za kilka lat tak mysle 2-3 chcialabym starac sie o holenderskie ( bylabym juz tu wtedy 4-5 lat). Trzy trzeba wtedy zdawac jakies testy itp. ? :039:

Nie musisz zdawac zadnych testow.
ale musisz miec dyplom NT2

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 11:15 pm   

Adam_1 odnosnie tych kart - to rzeczywiscie moga byc karty pobytu,sa ze zdjeciem.Zobacz jak te karty wygladaja:

http://www.ind.nl/nl/Imag..._tcm5-24274.pdf

Adam_1 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 11:15 pm   

Davidson napisał/a:
Nie musisz zdawac zadnych testow.
ale musisz miec dyplom NT2

Kolega z pracy pochodzenie - Ghana - ukonczyl szkoly porobil dyplomy i mosial zdawac testy jezykowe i historie Holandii. Dodam tylko iz to bylo w zeszlym roku.
Prawo odnosnie obcokrajowcow jest niestabilne, czy po prostu to jest spowodowane tym skad sie pochodzi??

[ Dodano: Wto Gru 02, 2008 11:18 pm ]
Witch01 napisał/a:
Adam_1 odnosnie tych kart - to rzeczywiscie moga byc karty pobytu,sa ze zdjeciem.Zobacz jak te karty wygladaja:

Masz racje dawno je widzialem , ale przypomina mi sie ich wyglad.
Masz u mnie przyslowiowego "browarka" :026:

Odpowiedz do tematu