NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Paszport polski-wymiana mozliwa w ambasadzie?
Autor Wiadomość
m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Sty 07, 2009 7:49 pm   

Z tego co tutaj czytalem, to ludzie mowili ze w IND moze byc dowod wtedy daja wlepke na kartce.
Ja jak bylem w IND to chcieli paszportu - moze zalezy to od urzednika (jak wiele spraw tutaj :P )

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Przemo.K 
Poczatkujacy
Tuturutu

Wysłany: Śro Sty 07, 2009 9:10 pm   

Witam.
Żeby wyrobić paszport 10-letni w konsulacie (ambasada się tym nie zajmuje) trzeba być zameldowanym w Holandii, dostarczyć do konsulatu odpowiednią ilość zdjęć wykonanych wedle określonego standardu, wypełnić wnioski paszportowe i wnieść opłatę.
Paszport tymczasowy jest wyrabiany na okres oczekiwania na paszport 10-letni, zwraca się go w momencie odbioru nowego, jednak jego ważność jako dokumentu to zazwyczaj rok, czas oczekiwania na paszport tymczasowy wynosi około 10 dni.

W tym momencie proszę Panią "Wszechwiedzącą", żeby wyjaśniła mi, jak to możliwe, że przepisy konsularne są inne np. w Brukseli czy Londynie? Czemu tam nikt nie wymaga żadnych zaświadczeń o meldunku i innych papierów? Nie mówiąc już o nieznacznej różnicy cenowej. Nie mówiąc już o miłej, normalnej obsłudze...

Ewa P 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 9:58 pm   

bolek8

bablito napisał/a:
zależy co chcesz czy verblijfsdokument który możesz otrzymać dopiero po pięciu latach czy verklaring van inschrijving burgers van de unie który otrzymasz od ręki po uprzednim wypełnieniu deklaracji i umówieniu się w ind na spotkanie jeżeli nie masz paszportu wydadzą go tobie na oddzielnym blankiecie na podstawie dowodu tożsamości więcej napewno znajdziesz jak skożystasz z wyszukiwarki żeby dostać burgers van unie musisz mieć aktualny kontrakt o pracę ważny minimum 3 miesiące

[ Dodano: Czw Paź 16, 2008 10:12 am ]
aha i niemusisz nic zmieniać w sytuacji gdy po miesiącu od otrzymania takiego dokumentu zmienisz pracę jest to dokument ważny razem z dokumentem tożsamości czyli do czasu wymiany jak masz dowód osobisty czy paszport ważny do 2011 do ten dokument traci ważnośc razem z paszportem

[ Dodano: Sro Sty 07, 2009 10:13 pm ]
Przemo.K napisał/a:
Witam.

W tym momencie proszę Panią "Wszechwiedzącą", żeby wyjaśniła mi, jak to możliwe, że przepisy konsularne są inne np. w Brukseli czy Londynie? Czemu tam nikt nie wymaga żadnych zaświadczeń o meldunku i innych papierów? Nie mówiąc już o nieznacznej różnicy cenowej. Nie mówiąc już o miłej, normalnej obsłudze...

A jeśli masz tego typu wątpliwości, to może zapytaj u źródła, zadzwoń może do Dyplomatów z Londynu, jestem pewna że odpowiedzą na Twoje pytania...
A tak na marginesie to w każdym kraju przepisy konsularne się różnią od siebie...

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 1:14 pm   

Wiecie jaka jest aktualnie cena wyrobienia paszportu w ambasadzie w Hadze?

Ainka 
Super gaduła
Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 1:31 pm   

Wydanie paszportu -- 82 euro
http://www.haga.polemb.net/index.php?document=18

Ps. a co dorozncy pomiedzy Bruksela a Londyne... W UK nie ma oboawiazku meldunkowego ;)

Sanne 
Gaduła

Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 4:17 pm   

stroopwafel napisał/a:

Dwa tygodnie temu placilam 106,00 euro

Ainka 
Super gaduła
Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 10:15 pm   

sanne to akurat cena za rozpatrzenie wniosku+wydanie paszportu

koper97 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 14, 2011 4:13 pm   

Sanne napisał/a:
stroopwafel napisał/a:

Dwa tygodnie temu placilam 106,00 euro

zgadza się, byliśmy w poniedziałek, 106 za wszystko + zdjęcia (paszport dziesięcioletni),
potrzebne było : dowód osobisty, i odpis zupełny aktu urodzenia (po polsku of course), i nic więcej! żadnego zaświadczenia o zameldowaniu w Holandii, i żadnej "decyzja w sprawie nadania numeru identyfikacji podatkowej" (NIP - jak wyczytałem w którymś wątku na tym forum), obsługa polaków w konsulacie pozostawia wiele do życzenia, otwarte 2 okienka, w jednym wydają paszporty, a w drugim przyjmują wnioski, co powoduje dość spore kolejki (przynajmniej w poniedziałki), udzielono mi informacji, że okres oczekiwania to około 3 tygodnie, podano mi stronę internetową i specjalny kod, dzięki któremu wiadomo czy paszport jest już gotowy.

TruskavkovaPani
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 11:53 am   Re: Paszport polski-wymiana mozliwa w ambasadzie?

bolek8 napisał/a:
witam. posiadam polski paszport, jednak juz niewazny, czy istnieje mozliwosc wymiany w NL? posiadam zameldowanie w polsce, a takze chce zameldowac sie w nl, ale potrzebny mi paszport...nie mam czaasu na wyjazd do polski(praca praca praca) spodkanie w urzedzie emigracyjnymmam na 27lutego i do tego dnia potrzebuje paszport. moze ktos wie czy w ambasadzie? mieszkamw hadze ale mam bardzo ograniczony czas wolny. z gory dziekuje za konkretna odpowiedz.

Witam,
Mam podobny problem ... jednak moj paszport jest jeszcze wazny kilka miesiecy, jednak juz teraz wiem, ze nie bede w stanie wyjechac do Pl ...
Moje pytanie brzmi nastepujaco : "Czy jest mozliwosc wyrobienia paszportu przesylajac dokumenty do Pl np faksem, czy to bez sensu i lepiej wyrobic tu w Nl w Ambasadzie Pl ? "
W styczniu tego roku skonczyl mi sie okres waznosci dowodu osobistego, tak wiec nie wiem rowniez co z tym fantem zrobic... Czy musze wyrabiac nowy czy jak to jest ??? Zaznaczam, ze tu w Nl zostaje na stale, jednak do obywatelstwa tu daleko mi jeszcze ,a dokument musze jakis miec, a wiec ... czy wystarczy mi paszport, czy musze miec rowniez dowod osobisty, a jesli nie musze miec dowodu co mam zrobic jesli jest on juz niewazny ???
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez TruskavkovaPani Wto Lip 10, 2012 11:55 am, w całości zmieniany 3 razy  

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 12:04 pm   Re: Paszport polski-wymiana mozliwa w ambasadzie?

TruskavkovaPani napisał/a:
bolek8 napisał/a:
witam. posiadam polski paszport, jednak juz niewazny, czy istnieje mozliwosc wymiany w NL? posiadam zameldowanie w polsce, a takze chce zameldowac sie w nl, ale potrzebny mi paszport...nie mam czaasu na wyjazd do polski(praca praca praca) spodkanie w urzedzie emigracyjnymmam na 27lutego i do tego dnia potrzebuje paszport. moze ktos wie czy w ambasadzie? mieszkamw hadze ale mam bardzo ograniczony czas wolny. z gory dziekuje za konkretna odpowiedz.

Witam,
Mam podobny problem ... jednak moj paszport jest jeszcze wazny kilka miesiecy, jednak juz teraz wiem, ze nie bede w stanie wyjechac do Pl ...
Moje pytanie brzmi nastepujaco : "Czy jest mozliwosc wyrobienia paszportu przesylajac dokumenty do Pl np faksem, czy to bez sensu i lepiej wyrobic tu w Nl w Ambasadzie Pl ? "
W styczniu tego roku skonczyl mi sie okres waznosci dowodu osobistego, tak wiec nie wiem rowniez co z tym fantem zrobic... Czy musze wyrabiac nowy czy jak to jest ??? Zaznaczam, ze tu w Nl zostaje na stale, jednak do obywatelstwa tu daleko mi jeszcze ,a dokument musze jakis miec, a wiec ... czy wystarczy mi paszport, czy musze miec rowniez dowod osobisty, a jesli nie musze miec dowodu co mam zrobic jesli jest on juz niewazny ???
Pozdrawiam

Ambasada Polska wyrobi paszport, cyrki typu faxy,poczta nikt sie tym nie zajmie,bo jak wiadomo dokumenty sklada sie osobiscie.
Jak masz aktualny paszport to powinien on spokojnie wystarczyc.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 12:05 pm   

tu w nl wystarczy paszport. ale cos mi sie kojarzy, ze jest obowiazek posiadania dowodu osobistego, czyli warto sobie go wyrobic przy najblizszej wizycie w pl.
ale obojetnie czy to w ambasadzie, czy w wydziale paszportowym, wniosek musisz zlozyc osobiscie (odciski palcow). niestety odebrac tez trzeba osobiscie, bo sprawdzane sa znowu odciski (czy prawidlowo zostaly zapisane w paszporcie).

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

TruskavkovaPani
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:17 pm   

Czyli teraz paszporty na odciski sa ... Uhmm... ja mam jeszcze ten stary paszport bez zadnych odciskow ... Kurde ale wymyslaja no no no :)
Ostatnio zmieniony przez TruskavkovaPani Wto Lip 10, 2012 3:20 pm, w całości zmieniany 1 raz  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:22 pm   

no niestety. nowe paszpotrty sa biometryczne. moze jeszcze sie da jakis tymczasowy bez odciskow zrobic, ale pewnie co najmniej 1 osobista wizyta w urzedzie bedzie konieczna.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

TruskavkovaPani
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 11, 2012 9:43 am   

Jak juz wyrabiac to juz maximum (chyba 10 lat), ja strasznie nie lubie chodzic po urzedach :(

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Lip 11, 2012 10:23 am   

zaq, dla ludzi z obywatelstwem jest obowiazek posiadania dokumentu tozsamosci . Ale obcokrajowcy moga sie poslugiwac paszportem.

Odpowiedz do tematu