Paszport polski-wymiana mozliwa w ambasadzie? |
Autor |
Wiadomość |
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 7:49 pm
|
|
|
Z tego co tutaj czytalem, to ludzie mowili ze w IND moze byc dowod wtedy daja wlepke na kartce.
Ja jak bylem w IND to chcieli paszportu - moze zalezy to od urzednika (jak wiele spraw tutaj ) |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Przemo.K
Poczatkujacy Tuturutu
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 9:10 pm
|
|
|
Witam.
Żeby wyrobić paszport 10-letni w konsulacie (ambasada się tym nie zajmuje) trzeba być zameldowanym w Holandii, dostarczyć do konsulatu odpowiednią ilość zdjęć wykonanych wedle określonego standardu, wypełnić wnioski paszportowe i wnieść opłatę.
Paszport tymczasowy jest wyrabiany na okres oczekiwania na paszport 10-letni, zwraca się go w momencie odbioru nowego, jednak jego ważność jako dokumentu to zazwyczaj rok, czas oczekiwania na paszport tymczasowy wynosi około 10 dni.
W tym momencie proszę Panią "Wszechwiedzącą", żeby wyjaśniła mi, jak to możliwe, że przepisy konsularne są inne np. w Brukseli czy Londynie? Czemu tam nikt nie wymaga żadnych zaświadczeń o meldunku i innych papierów? Nie mówiąc już o nieznacznej różnicy cenowej. Nie mówiąc już o miłej, normalnej obsłudze... |
|
|
|
|
Ewa P
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 546 Skąd: NL
|
Wysłany: Śro Sty 07, 2009 9:58 pm
|
|
|
bolek8
bablito napisał/a: | zależy co chcesz czy verblijfsdokument który możesz otrzymać dopiero po pięciu latach czy verklaring van inschrijving burgers van de unie który otrzymasz od ręki po uprzednim wypełnieniu deklaracji i umówieniu się w ind na spotkanie jeżeli nie masz paszportu wydadzą go tobie na oddzielnym blankiecie na podstawie dowodu tożsamości więcej napewno znajdziesz jak skożystasz z wyszukiwarki żeby dostać burgers van unie musisz mieć aktualny kontrakt o pracę ważny minimum 3 miesiące
[ Dodano: Czw Paź 16, 2008 10:12 am ]
aha i niemusisz nic zmieniać w sytuacji gdy po miesiącu od otrzymania takiego dokumentu zmienisz pracę jest to dokument ważny razem z dokumentem tożsamości czyli do czasu wymiany jak masz dowód osobisty czy paszport ważny do 2011 do ten dokument traci ważnośc razem z paszportem |
[ Dodano: Sro Sty 07, 2009 10:13 pm ]
Przemo.K napisał/a: | Witam.
W tym momencie proszę Panią "Wszechwiedzącą", żeby wyjaśniła mi, jak to możliwe, że przepisy konsularne są inne np. w Brukseli czy Londynie? Czemu tam nikt nie wymaga żadnych zaświadczeń o meldunku i innych papierów? Nie mówiąc już o nieznacznej różnicy cenowej. Nie mówiąc już o miłej, normalnej obsłudze... |
A jeśli masz tego typu wątpliwości, to może zapytaj u źródła, zadzwoń może do Dyplomatów z Londynu, jestem pewna że odpowiedzą na Twoje pytania...
A tak na marginesie to w każdym kraju przepisy konsularne się różnią od siebie... |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 1:14 pm
|
|
|
Wiecie jaka jest aktualnie cena wyrobienia paszportu w ambasadzie w Hadze? |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 1:31 pm
|
|
|
Wydanie paszportu -- 82 euro
http://www.haga.polemb.net/index.php?document=18
Ps. a co dorozncy pomiedzy Bruksela a Londyne... W UK nie ma oboawiazku meldunkowego |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
Sanne
Gaduła
Wiek: 45 Dołączyła: 23 Mar 2007 Posty: 144 Skąd: groningen
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 4:17 pm
|
|
|
stroopwafel napisał/a: | Wiecie jaka jest aktualnie cena wyrobienia paszportu w ambasadzie w Hadze? |
Dwa tygodnie temu placilam 106,00 euro |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun

Pomogła: 4 razy Wiek: 40 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 10:15 pm
|
|
|
sanne to akurat cena za rozpatrzenie wniosku+wydanie paszportu |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
koper97
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2011 4:13 pm
|
|
|
Sanne napisał/a: | stroopwafel napisał/a: | Wiecie jaka jest aktualnie cena wyrobienia paszportu w ambasadzie w Hadze? |
Dwa tygodnie temu placilam 106,00 euro |
zgadza się, byliśmy w poniedziałek, 106 za wszystko + zdjęcia (paszport dziesięcioletni),
potrzebne było : dowód osobisty, i odpis zupełny aktu urodzenia (po polsku of course), i nic więcej! żadnego zaświadczenia o zameldowaniu w Holandii, i żadnej "decyzja w sprawie nadania numeru identyfikacji podatkowej" (NIP - jak wyczytałem w którymś wątku na tym forum), obsługa polaków w konsulacie pozostawia wiele do życzenia, otwarte 2 okienka, w jednym wydają paszporty, a w drugim przyjmują wnioski, co powoduje dość spore kolejki (przynajmniej w poniedziałki), udzielono mi informacji, że okres oczekiwania to około 3 tygodnie, podano mi stronę internetową i specjalny kod, dzięki któremu wiadomo czy paszport jest już gotowy. |
|
|
|
|
TruskavkovaPani
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 11:53 am Re: Paszport polski-wymiana mozliwa w ambasadzie?
|
|
|
bolek8 napisał/a: | witam. posiadam polski paszport, jednak juz niewazny, czy istnieje mozliwosc wymiany w NL? posiadam zameldowanie w polsce, a takze chce zameldowac sie w nl, ale potrzebny mi paszport...nie mam czaasu na wyjazd do polski(praca praca praca) spodkanie w urzedzie emigracyjnymmam na 27lutego i do tego dnia potrzebuje paszport. moze ktos wie czy w ambasadzie? mieszkamw hadze ale mam bardzo ograniczony czas wolny. z gory dziekuje za konkretna odpowiedz. |
Witam,
Mam podobny problem ... jednak moj paszport jest jeszcze wazny kilka miesiecy, jednak juz teraz wiem, ze nie bede w stanie wyjechac do Pl ...
Moje pytanie brzmi nastepujaco : "Czy jest mozliwosc wyrobienia paszportu przesylajac dokumenty do Pl np faksem, czy to bez sensu i lepiej wyrobic tu w Nl w Ambasadzie Pl ? "
W styczniu tego roku skonczyl mi sie okres waznosci dowodu osobistego, tak wiec nie wiem rowniez co z tym fantem zrobic... Czy musze wyrabiac nowy czy jak to jest ??? Zaznaczam, ze tu w Nl zostaje na stale, jednak do obywatelstwa tu daleko mi jeszcze ,a dokument musze jakis miec, a wiec ... czy wystarczy mi paszport, czy musze miec rowniez dowod osobisty, a jesli nie musze miec dowodu co mam zrobic jesli jest on juz niewazny ???
Pozdrawiam |
_________________ I don't regret my past I just regret the time I've wasted with the wrong people! |
Ostatnio zmieniony przez TruskavkovaPani Wto Lip 10, 2012 11:55 am, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 12:04 pm Re: Paszport polski-wymiana mozliwa w ambasadzie?
|
|
|
TruskavkovaPani napisał/a: | bolek8 napisał/a: | witam. posiadam polski paszport, jednak juz niewazny, czy istnieje mozliwosc wymiany w NL? posiadam zameldowanie w polsce, a takze chce zameldowac sie w nl, ale potrzebny mi paszport...nie mam czaasu na wyjazd do polski(praca praca praca) spodkanie w urzedzie emigracyjnymmam na 27lutego i do tego dnia potrzebuje paszport. moze ktos wie czy w ambasadzie? mieszkamw hadze ale mam bardzo ograniczony czas wolny. z gory dziekuje za konkretna odpowiedz. |
Witam,
Mam podobny problem ... jednak moj paszport jest jeszcze wazny kilka miesiecy, jednak juz teraz wiem, ze nie bede w stanie wyjechac do Pl ...
Moje pytanie brzmi nastepujaco : "Czy jest mozliwosc wyrobienia paszportu przesylajac dokumenty do Pl np faksem, czy to bez sensu i lepiej wyrobic tu w Nl w Ambasadzie Pl ? "
W styczniu tego roku skonczyl mi sie okres waznosci dowodu osobistego, tak wiec nie wiem rowniez co z tym fantem zrobic... Czy musze wyrabiac nowy czy jak to jest ??? Zaznaczam, ze tu w Nl zostaje na stale, jednak do obywatelstwa tu daleko mi jeszcze ,a dokument musze jakis miec, a wiec ... czy wystarczy mi paszport, czy musze miec rowniez dowod osobisty, a jesli nie musze miec dowodu co mam zrobic jesli jest on juz niewazny ???
Pozdrawiam |
Ambasada Polska wyrobi paszport, cyrki typu faxy,poczta nikt sie tym nie zajmie,bo jak wiadomo dokumenty sklada sie osobiscie.
Jak masz aktualny paszport to powinien on spokojnie wystarczyc. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 12:05 pm
|
|
|
tu w nl wystarczy paszport. ale cos mi sie kojarzy, ze jest obowiazek posiadania dowodu osobistego, czyli warto sobie go wyrobic przy najblizszej wizycie w pl.
ale obojetnie czy to w ambasadzie, czy w wydziale paszportowym, wniosek musisz zlozyc osobiscie (odciski palcow). niestety odebrac tez trzeba osobiscie, bo sprawdzane sa znowu odciski (czy prawidlowo zostaly zapisane w paszporcie). |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
TruskavkovaPani
Poczatkujacy

|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:17 pm
|
|
|
Czyli teraz paszporty na odciski sa ... Uhmm... ja mam jeszcze ten stary paszport bez zadnych odciskow ... Kurde ale wymyslaja no no no |
_________________ I don't regret my past I just regret the time I've wasted with the wrong people! |
Ostatnio zmieniony przez TruskavkovaPani Wto Lip 10, 2012 3:20 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Lip 10, 2012 3:22 pm
|
|
|
no niestety. nowe paszpotrty sa biometryczne. moze jeszcze sie da jakis tymczasowy bez odciskow zrobic, ale pewnie co najmniej 1 osobista wizyta w urzedzie bedzie konieczna. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
TruskavkovaPani
Poczatkujacy

|
Wysłany: Śro Lip 11, 2012 9:43 am
|
|
|
Jak juz wyrabiac to juz maximum (chyba 10 lat), ja strasznie nie lubie chodzic po urzedach |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Lip 11, 2012 10:23 am
|
|
|
zaq, dla ludzi z obywatelstwem jest obowiazek posiadania dokumentu tozsamosci . Ale obcokrajowcy moga sie poslugiwac paszportem. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
|