Przesunięty przez: Gochna H Pon Mar 04, 2013 9:06 pm |
jak długo można jeździć samochodem na polskich rejestracjach |
Autor |
Wiadomość |
Kalina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 4:53 pm
|
|
|
No to teraz wszystko jest jasne Jeszcze raz dziekuję |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Lip 28, 2007 10:06 pm
|
|
|
jest jeszcze jeden sposob na zatrzymanie samochodu na polskich tablicach przy sobie w holandi mianowicie kupic drugi samochod i zarejestrowac go na siebie tutaj |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
kluxklux
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 11:40 am
|
|
|
ok.... a jesli jadac sobie tym polskim samochodem zatrzyma cie policja co im wtedy powiesz? |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:14 pm samochod
|
|
|
zatrzymac owszem tak...ale nie jezdzic - wiec co ci z samochodu ktory stoi pod domem ??? |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:49 pm
|
|
|
np. wracam własnie z polski , wakacji ,wycieczki
mam holenderski samochod-mam ,płace podatek- płace, jeden samochod mam do pracy a drugi dla przyjemnosci wiem to własnie od policjanta ktory mnie uswiadomił podczas kontrolowania mnie |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 1:37 pm
|
|
|
Kasiu moze i tak...ale to wiaze sie z oplatami, za jeden tu i drugi tam (rozumiem ze ten polski oplacasz w kraju),nawet moi znajomi ktorzy maja swoja firme tu w Holandii wola miec auta na tutejszych rejestracjach....nie pytalam dlaczego...a jesli ktos mieszka w duzym miescie to ma czasem problem z parkowaniem 2aut, mam na mysli oplaty parkingowe...no albo nie wiem o co chodzi...moze napisz cos wiecej |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 2:05 pm
|
|
|
Gosiu a więc:osobowe autko mamy z męzem i opłacamy go sobie w Polsce a drugi samochód chce kupić sobie mój mąż na firmę "busa"-dostawcze i to będzie na tablicach tutejszych i płaci się za taki samochód dużo mniej niż za osobowy a opłacanie polskiego samochodu w Polsce to są bardzo "śmieszne" pieniądze ok 100 Euro na rok więc myślę że dla ludzi pracujacych tutaj to 100euro opłat na rok w Polsce to żadna fortuna w porównaniu do opłat tutejszych za osobowy samochód . |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 2:09 pm
|
|
|
i od tegoż busa można sobie odliczyć BTW z :paliwa,opon części zamiennych itd. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
meg
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 02 Lut 2007 Posty: 95 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 7:25 pm
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | oto co udalo mi sie znalesc na stronie belastingdienst:
Rijden in Nederland met een auto met buitenlands kenteken
Als u in Nederland woont en rijdt in een auto met een buitenlands kenteken, dan moet u die auto in beginsel ook in Nederland registreren. In vrijwel alle gevallen − ook als u de auto niet in Nederland registreert − moet u belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen. In sommige gevallen kunt u vrijstelling krijgen van de BPM. Hiervoor gelden enkele voorwaarden die afhankelijk zijn van uw situatie: |
Duuvelke, mozesz podac link do tej strony? chcialabym poczytac o mozliwosci placenia podatku za auto na polskich rejestracjach. Tez mam skomplikowana sytuacje z samochodem chetnie poczytalabym dalsza czesc tego tekstu. |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 7:39 pm samochod
|
|
|
nie do konca zgadzam sie z kasia nl. ja rowniez mam tutaj obecnie dwa samochody jeden zakupiony prywatnie drugi na firme i owszem tym na firme mozesz zrobic max. 500 km rocznie by nie kazali ci doplacic podatku za uzywanie samochodu sluzbowego- bo taki on jest jesli zarejestrowany jest na firme- jesli przekroczysz- placisz . a drugi mam do celow prywatnych ale tez jezdze nim do pracy i rozliczam sie z kilometrow. nie zgadzam sie z toba ze mozesz mimo wszystko miec tu jeden samochod na tutejszych blachach a drugi na polskich- sprawdzalam to wielkokrotnie a najlepsze informacje uzyska sie w Duane- bo to oni sprawdzaja. |
|
|
|
|
meg
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 02 Lut 2007 Posty: 95 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 7:50 pm
|
|
|
Agata, czy ten urzad ma jakas strone internetowa? chcialabym poczytac o tym wiecej, a jak szukam >google< to znajduje mi mnostwo smieci. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
|
|
|
|
gosik
Gaduła
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 9:52 am
|
|
|
mam informacje na ten temat od księgowej. w skrócie: właściciele samochodów zamieszkujący i pracujący na terenie holandii i używający samochodów na polskich nr rejestr. powinni postarać sięo pozwolenie na porusznie się tymi autami. o takie zezwolenie trzeba udać się do duane- jeszcze przed przywiezieniem auta. w przypadku kontroli duane udziela upomnienia i w ciągu 2tygodni należy pisemnie udzielić odpowiedzi dlaczego używało się auta bez tego pozwolenia. potem albo auto przerejestrować albo wywieźć do kraju. przepisy te są ważne od 1 marca 2007. |
_________________ gosik |
|
|
|
|
Bizonek
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 11:25 pm
|
|
|
a jesli juz to autko tu mam i chce starac sie o takie pozwolenie, to jak w takim razie moglabym to najlepiej zalatwic? |
_________________ "Nawet w skrzypcach nie słyszymy strun, tylko pudło" (J. T.) |
|
|
|
|
|