NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pon Mar 04, 2013 9:06 pm
jak długo można jeździć samochodem na polskich rejestracjach
Autor Wiadomość
Kalina
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lip 28, 2007 4:53 pm   

No to teraz wszystko jest jasne :D Jeszcze raz dziekuję

kasianl
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Lip 28, 2007 10:06 pm   

jest jeszcze jeden sposob na zatrzymanie samochodu na polskich tablicach przy sobie w holandi mianowicie kupic drugi samochod i zarejestrowac go na siebie tutaj :!:

kluxklux
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 11:40 am   

ok.... a jesli jadac sobie tym polskim samochodem zatrzyma cie policja co im wtedy powiesz?

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:14 pm   samochod

zatrzymac owszem tak...ale nie jezdzic - wiec co ci z samochodu ktory stoi pod domem ???

kasianl
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 12:49 pm   

np. wracam własnie z polski , wakacji ,wycieczki
mam holenderski samochod-mam ,płace podatek- płace, jeden samochod mam do pracy a drugi dla przyjemnosci wiem to własnie od policjanta ktory mnie uswiadomił podczas kontrolowania mnie

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 1:37 pm   

Kasiu moze i tak...ale to wiaze sie z oplatami, za jeden tu i drugi tam (rozumiem ze ten polski oplacasz w kraju),nawet moi znajomi ktorzy maja swoja firme tu w Holandii wola miec auta na tutejszych rejestracjach....nie pytalam dlaczego...a jesli ktos mieszka w duzym miescie to ma czasem problem z parkowaniem 2aut, mam na mysli oplaty parkingowe...no albo nie wiem o co chodzi...moze napisz cos wiecej :)

( ͡° ͜ʖ ͡°).

kasianl
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 2:05 pm   

Gosiu a więc:osobowe autko mamy z męzem i opłacamy go sobie w Polsce a drugi samochód chce kupić sobie mój mąż na firmę "busa"-dostawcze i to będzie na tablicach tutejszych i płaci się za taki samochód dużo mniej niż za osobowy a opłacanie polskiego samochodu w Polsce to są bardzo "śmieszne" pieniądze ok 100 Euro na rok więc myślę że dla ludzi pracujacych tutaj to 100euro opłat na rok w Polsce to żadna fortuna w porównaniu do opłat tutejszych za osobowy samochód . :D :!:

kasianl
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Lip 29, 2007 2:09 pm   

i od tegoż busa można sobie odliczyć BTW z :paliwa,opon części zamiennych itd.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 2:18 pm   

Dzieki za odpowiedz :)

( ͡° ͜ʖ ͡°).

meg 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 7:25 pm   

Duuvelke napisał/a:
oto co udalo mi sie znalesc na stronie belastingdienst:

Rijden in Nederland met een auto met buitenlands kenteken

Als u in Nederland woont en rijdt in een auto met een buitenlands kenteken, dan moet u die auto in beginsel ook in Nederland registreren. In vrijwel alle gevallen − ook als u de auto niet in Nederland registreert − moet u belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen. In sommige gevallen kunt u vrijstelling krijgen van de BPM. Hiervoor gelden enkele voorwaarden die afhankelijk zijn van uw situatie:

Duuvelke, mozesz podac link do tej strony? chcialabym poczytac o mozliwosci placenia podatku za auto na polskich rejestracjach. Tez mam skomplikowana sytuacje z samochodem :) chetnie poczytalabym dalsza czesc tego tekstu.

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 7:39 pm   samochod

nie do konca zgadzam sie z kasia nl. ja rowniez mam tutaj obecnie dwa samochody jeden zakupiony prywatnie drugi na firme i owszem tym na firme mozesz zrobic max. 500 km rocznie by nie kazali ci doplacic podatku za uzywanie samochodu sluzbowego- bo taki on jest jesli zarejestrowany jest na firme- jesli przekroczysz- placisz . a drugi mam do celow prywatnych ale tez jezdze nim do pracy i rozliczam sie z kilometrow. nie zgadzam sie z toba ze mozesz mimo wszystko miec tu jeden samochod na tutejszych blachach a drugi na polskich- sprawdzalam to wielkokrotnie a najlepsze informacje uzyska sie w Duane- bo to oni sprawdzaja.

meg 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 7:50 pm   

Agata, czy ten urzad ma jakas strone internetowa? chcialabym poczytac o tym wiecej, a jak szukam >google< to znajduje mi mnostwo smieci. :?

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 9:23 pm   

a oto i strona: http://www.belastingdiens...ml#P2477_304241

zobacz sobie tez:
tutaj

gosik 
Gaduła

Wysłany: Pon Lip 30, 2007 9:52 am   

mam informacje na ten temat od księgowej. w skrócie: właściciele samochodów zamieszkujący i pracujący na terenie holandii i używający samochodów na polskich nr rejestr. powinni postarać sięo pozwolenie na porusznie się tymi autami. o takie zezwolenie trzeba udać się do duane- jeszcze przed przywiezieniem auta. w przypadku kontroli duane udziela upomnienia i w ciągu 2tygodni należy pisemnie udzielić odpowiedzi dlaczego używało się auta bez tego pozwolenia. potem albo auto przerejestrować albo wywieźć do kraju. przepisy te są ważne od 1 marca 2007.

Bizonek
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Sie 02, 2007 11:25 pm   

a jesli juz to autko tu mam i chce starac sie o takie pozwolenie, to jak w takim razie moglabym to najlepiej zalatwic?

Odpowiedz do tematu