PLOTKI CZY PRAWDA??? |
Autor |
Wiadomość |
heidi2662
Poczatkujacy heidi2662
Wiek: 43 Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 7 Skąd: faar faar o way ;)))
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 1:06 pm
|
|
|
to jak to tak to oni tak moga zatrzymac cie na autostadzie i sciagnac i kazac zrobic to co napisales wyzej? nigdy o takim czyms nie slyszalem, pierwszy raz sie z tym takims spotykam. na szczescie nie jezdze a4 tylko innymi auto stradami |
_________________ Pozdro |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 1:13 pm
|
|
|
Policja czy Douane moga sciagnac cie na bok i nakazac w ciagu 14 dni albo wywiesc auto z terenu holandii albo oplacic BPM i zarejestrowac tutaj. Autem na polskich numerach mozesz poruszac sie 3/6 miesiecy (na roznych stronach roznie pisza) od czasu podejscia pracy/zameldowania sie pozniej masz obowiazek przerejestrowac na NL numery.
Pisalem o A4 bo jezdze ta autostrada Na innych sadze ze tez jest podobnie.
Poszukaj bo ludzie opisywali swoje "problemy' z Douane - potrafili po 2 tygodniach przyjechac pod dom i patrzec czy auto stoi... Jak tak to ups i placimy...
To byl jeden z powodow dla ktorych kupilem auto w NL... W zasadzie to moje poprzednie chcialem przerejestrowac na NL numery i moglbym to zrobic, jesli mialbym to auto conajmniej pol roku przed zameldowaniem tutaj... No i mialem tylko ze bylo to auto leasingowane i dla RDW nie bylem wlasicielem aute i nie moglem skorzystac z darmowego przejestrowania... |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Lut 06, 2009 1:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 1:18 pm
|
|
|
darkis napisał/a: | m4rcin napisał/a: | Wydaje mi sie, ze LPG-G3 to jest sekwencja, a LPG to instalacja podcisnieneiowa |
Jesli auto rejstrujesz w NL i auto to ma gaz, to pierwsze pytanie na przegladzie, G3 certyfikat...
Jesli go nie masz to gaz , bez roznicy czy sekwencja czy jeszcze cos nowszego jest traktowane jako zwykly LPG..
Dzwonilem w PL do kilku warsztatow z gazem i nikt nie wystawia G3 certyfikatu... |
Dobrze wiedziec... Chociaz kolegi kolega (wiem jak to brzmi ) rejestrowal Siene z LPG z Polski i placil za nia jak za LPG-G3... Ale mial z tym problemy - nie chcieli mu APK zrobic bo niby przekroczona emisja, pojechal do PL ustawiac instalacje (bo w NL nikt nie mial kabla ani softu) i tam na alalizatorze wyszlo super... No to sciagnal kontrole z RDW na warsztat i okazalo sie, ze warsztat mial przeklamujace urzadzenia... Calosc procedury zajea mu z pol roku... Szczerze to ja bym odpuscil w takiej sytuacji... I on mial chyba jedyna Siene w Holandii |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 7:56 pm
|
|
|
Przy samochodzie na benzynę opłaty sa o wiele nizsze.Np opel vectra (ok 1200 kg) podatek drogowy 40 euro/m-c,ubezpieczenie OC (obowiązkowe) to 30 euro na m-c (przy maksymalnej znizce.Tak jak napisał Marcin jak jezdzisz ok 2000 km miesiecznie nie opłaca sie ani gaz ani diesel. |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 9:32 pm
|
|
|
heidi2662 napisał/a: | to jak to tak to oni tak moga zatrzymac cie na autostadzie i sciagnac i kazac zrobic to co napisales wyzej? nigdy o takim czyms nie slyszalem, pierwszy raz sie z tym takims spotykam. na szczescie nie jezdze a4 tylko innymi auto stradami |
Mnie zatrzymali na srodku ulicy w miescie,takze nigdzie nie mozesz czuc sie bezpiecznie jezdzac na polskich blachach.Zreszta poczytaj tak jak marcin napisal. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 1:49 pm
|
|
|
Jeśli masz w Holandii staly meldunek, to odradzam jeżdżenia "na polskich blachach"... prędzej czy pózniej "wpadniesz"
Jeśli już tak bardzo chcecie oszczędzać i decydujecie sie na te "polskie blachy" to radzę auto przerejestrować na kogoś bliskiego z polskim meldunkiem (bez stalego w Holandii) i podczas zatrzymania przez urząd celny, policję, lub żandarmerię ZAWSZE tlumaczyć, że ten znajomy jest akurat u ciebie w odwiedzinach i na chwilkę pożyczyl ci auto... |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 2:06 pm
|
|
|
To i tak nie przechodzi....
Na forum pisali ludzie co mieli auta rejestrowane na babcie/wujka/ciotke i nie bylo gadki ze na chwile ze nie moje... 2 tygodnie na wywoz auta z NL i nikt sie nie patyczkuje.
Ktos opisywal sytacje ze prowadzil auto zarejestropwane w PL na ktoregos z rodzicow, rodzic byl w aucie ale i tak prikaz wywozu auta w ciagu 14 albo kara admistracyjna... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Lut 12, 2009 2:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 6:29 pm
|
|
|
To sie dal zrobić w konia, bo mi ten numer od kilku lat przechodzi |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 7:07 pm
|
|
|
Pewnie dlatego ze numer przechodzil od kilku lat od niedawna przestal przechodzic... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 10:11 pm
|
|
|
Wszystko możliwe... w każdym bądz razie trzeba uważać |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 10:18 am
|
|
|
kindzal napisał/a: | Jeśli masz w Holandii staly meldunek, to odradzam jeżdżenia "na polskich blachach"... prędzej czy pózniej "wpadniesz"
Jeśli już tak bardzo chcecie oszczędzać i decydujecie sie na te "polskie blachy" to radzę auto przerejestrować na kogoś bliskiego z polskim meldunkiem (bez stalego w Holandii) i podczas zatrzymania przez urząd celny, policję, lub żandarmerię ZAWSZE tlumaczyć, że ten znajomy jest akurat u ciebie w odwiedzinach i na chwilkę pożyczyl ci auto... |
Nie ma takiej opcji.Przynajmniej w Rotterdamie kazdego kto tak robi i tak "dopadaja" a znam juz pare takich osob ze soba wlacznie.A jezdza i lapia jak nigdy. |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
talyb
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 10:38 am
|
|
|
Ja jezdze na polakach i ani razu mnie nie zatrzymali:) Jak mnie zlapia to autko wywioze do Polski, a jak nie to dalej bede na polskich blaszkach jezdzil |
|
|
|
|
|