NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wakacyjne z pensji ??
Autor Wiadomość
Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 7:20 pm   

Właśnie oglądam swój pasek z wypłaty i muszę wam powiedzieć ze w moim przypadku vakantiegeld to są dodatkowe pieniądze. Wyplacono mi 8% z mojego zarobku z 6 tygodni pracy. Wyszło tego prawie 160 euro. Zobaczymy za 4 tygodnie jak to będzie przy następnej wypłacie.
Pozdrowionka

JARKES
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 05, 2007 8:33 am   

ja mam następujące pytanie.

Moja żona miała urlop od 21-29.sierpnia.Urlop był więc od wtorku do środy przyszłego tygodnia.Wypłaty ma co tydzień w czwartek.I tu jest dla mnie dziwne ze dostała wypłate tylko za 1 dzień(ten poniedziałek poprzedzający pierwszy dzien urlopu),a nie dostała zapłacone za pierwsze 4 dni urlopu.I jak teraz dostanie drugą wypłate tylko za 2 dni przepracowane po urlopie,to się okaże ze urlop jest niepłatny.Czy to możliwe zeby urlop był bezpłatny,chociaż miala go zaplanowany.czy może w Holandi nie wypłaca sie pojedyńczych dni tylko liczy się urlop jako całość i dlatego nie były pierwsze dni księgowane.Troche namieszałem ale tu są inteligentni ludzie i chyba zrozumieją o co mi chodzi :)

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Śro Wrz 05, 2007 9:48 am   

Wychodzi na to,że Twoja żona też nie ma zapłacone za urlop,tak jak mój mąż(miał urlop od 28lipca do 12sierpnia i do dziś nie zobaczył zapłaty za urlop)-poczekamy co napiszą inni o swoich doświadczeniach z biurami pośrednictwa-dostaliście wypłatę za urlop?

MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Śro Wrz 05, 2007 11:15 am   

z tego co pamietam jeszcze jak pracowalam przez posrednictwo pracy [Randstad albo Tempo-Team]to pieniadze na wakacje [oczywiscie oprocz te 8 procent na wakacyjne]zbieralo sie osobno ,mozna zobaczyc na odcinku wyplaty kazdego miesiaca i jak sie bralo wolne to sie prosilo o wyplacenie za np .4 dni i to szlo z tych pieniedzy [snippen dagen vakanti e dagen albo atv dagen.Poza tym na kazdym odcinku wyplaty powinno byc napisane ile jest pieniedzy uzbierane 8% wakacyjnego i ile dni lub godzin przeznaczonych na wakacje .Ja dostaje wyplate co miesiac i jak sobie wezne 2 tygodnie urlopu to mi odliczaja tylko godziny[mozna zobaczycna loonstrookje]a wyplate dostaje take sama.

ewelina24 
Poczatkujacy
ewelina

Wysłany: Nie Maj 25, 2008 10:13 pm   

witam
moze ktos mi doradzi bo niewiem co zrobic!! wybieram sie przez polskie posrednictwo pracy do holandii i mam pracowac prawdopodobnie w jakiejs fabryce przy pakowaniu. stawke mam 7,71 euro brutto i do tego jakis dodatek wakacyjny, za mieszkanie i dowoz do pracy 78 eur. tygodniowo i jeszcze ubezpieczenie tylko niewiem ile. a moje pytanie brzmi czy moze ktos wie ile zostanie mi na reke jak mi to wszystko odbija? czy mi sie wogule oplaca jechać? i ile tego dodatku wakacyjnego jest i czy to jest stawka dzienna czy tygodniowa? prosze jak ktos wie to niech mi doradzi.
umowe podpisuje na 6 miesiecy
Ostatnio zmieniony przez ewelina24 Nie Maj 25, 2008 10:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

wąski81 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 7:08 pm   wakacyjne.

witam.mam pytanko.czy to możliwe ze wakacyjne,pracodawca wlicza w stawke godzinowa?prosze o szybka odpowiedz

LeGolas 
Super gaduła

Wysłany: Śro Lip 16, 2008 10:30 am   

Jasne ze tak duzo pracodawcow tak robi

pawel1979 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Lip 16, 2008 5:37 pm   

LeGolas napisał/a:
Jasne ze tak duzo pracodawcow tak robi

Czy jesteś pewien? Pieniądze wakacyjne powinny być dodatkiem 8% stawki brutto a nie wliczane do stawki godzinowej.

pozdrawiam

LeGolas 
Super gaduła

Wysłany: Śro Lip 16, 2008 5:41 pm   

Ale pracodawcy(szczególnie Holendersy)wyliczaja z brutto te 8% i dodaja je do pensji podtsawowej netto.czyli podajmy przyklad zarabiasz 10 E brutto /h z tego 8% to 0,80 E i na reke wychodzisz netto (bez wakacyjnego) ok.7.9 E na reke = dodatek waklacyjn

pawel1979 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Lip 16, 2008 7:00 pm   

Holenderscy pracodawcy najczęściej wypłacają te 8% w raz rok w miesiącu maju a nie wliczają to w stawkę godzinową. W stawkę godzinową wliczają to najczęściej polskie pośrednictwa pracy aby ukryć zarobki poniżej minimum.

Pozdrawiam

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lip 16, 2008 7:21 pm   

Ja mam kontrakt na XXXXX brutto w tym wakacyjne. Miesiecznie dostaje (XXXXX-8%)/12

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

pawel1979 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Lip 16, 2008 7:28 pm   

Cytat:
Ja mam kontrakt na XXXXX brutto w tym wakacyjne. Miesiecznie dostaje (XXXXX-8%)/12

to masz dziwnie, bardzo dziwnie ja mam xxxx brutto miesięcznie i zaznaczone w kontrakcie że w miesiącu maju ma wypłacane + 8% rocznej kwoty brutto (pomniejszonej o podatek) pracuję bezpośrednio u pracodawcy holenderskiego bez pośredników i większość moich znajomych ma tak samo. Pieniądze wakacyjne w Holandii są przeważnie ustalone jako przynajmniej 8% podstawy wynagrodzenia brutto.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vakantiegeld

kruszynka 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 8:19 pm   

hej jesli ktos może mi odpowiedzieć czy mój pracodawca wlicza moje wakacyjne odpowiednio, bedę wdzięczna!!
W moim przypadku jest tak, że mam wliczone te 8% do pensji brutto a potem mam odcięty podatek! czyli liczba godzin w miesiącu x stawka plus 8% wakacyjnego a dopiero potem odliczony podatek i z tego wychodzi pensja netto. Tak samo dzieje sie z moimi pieniędzmi urlopowymi.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 9:06 am   

A podatek z wakacyjnego nie powinnien yc odciagany osobno? To jest zawsze 42%. Biorac to na logike to powinni najpierw odciagnac podatek tylko od wakacyjnego a potem dodac do kwoty netto. Ale znawca nie jestem.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 9:15 am   

kruszynka, wakacyjne powinno byc odliczane od pensji brutto . Od tego co zostanie powinnien byc odciagniety podatek i inne oplaty i wychodzi pensja netto.
Jesli nie wyplacaja ci wakacyjnego wraz z wyplata to dostaniesz go 1 lub 2 razy w roku. Przy wyplacie wakacyjnego zostanie odliczony podatek ktory jest nalezny i reszte ci wyplaca ale mowie odrazu podatek od wakacyjnych jest ogromny.
kruszynka napisał/a:
czyli liczba godzin w miesiącu x stawka plus 8% wakacyjnego a dopiero potem odliczony podatek i z tego wychodzi pensja netto. Tak samo dzieje sie z moimi pieniędzmi urlopowymi.
Vakantiedagen i vacantie geld to sa rozne rzeczy. A Vacantie geld to te 8% i jes dostajesz wyplacone a vacantiedage to poprostu platne dni urlopu . Sredno masz 24 dni urlopu platnego na rok . Dni urlopowe sa platne 100 % wiec ze juz odciagneli te podatki to jest ok pudzniej dostaniesz poprostu to wyplacone.
P.S. nadplaony podatek moze sie domagac przy rocznym rozliczeniu i wtedy ksiegowy wszystko wyciagnie na rozno.
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Lis 28, 2009 9:18 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu