NOWE DZIECKO formalnosci |
Autor |
Wiadomość |
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Sie 04, 2007 7:22 pm
|
|
|
Wprawdzie nie do mnie skierowalas pytanie magrach,ale troche wertowalam te stronki o becikowym........ wynika z tego, ze dzieci, ktore sie nie urodzily w Polsce, tez moga pobierac becikowe ,jesli w ciagu 3 miesiecy zostanie ten fakt zgloszony...tak to rozumiem,ale czy z tego tytulu nie trzeba tego zglosic w Holandii,(a moze przemilczec?)ze pobralo sie na dziecko w kraju ojcow przyslugujace becikowe i czy ONI tego jakos nie wykorzystaja w momencie np; wyplaty kwartalnej kindrerbijslag......???? Wydaje mi sie ,iz nie ma takiego prawa, by mieszkac w jednym panstwie, a pobierac swiadczenia pieniezne w obu ...no chyba, ze becikowe do takich swiadczen sie nie zalicza....(jakie wiec jest to swiadczenie?) i jeszcze jedno.....na kazdym formularzu ktory przyszlo mi tu wypelniac.... zawsze trzeba bylo, poswiadczyc prawdziwosc i zgodnosc informacji wlasnym podpisem....a to jakby nie bylo,przynajmniej mnie do czegos zobowiazywalo..... pewnie ambasada rowniez udzieli info dotyczace tej sytuacji... |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Sob Sie 04, 2007 7:54 pm
|
|
|
OK mea culpa Gochna_H, kajam sie za moja przestarzala wiedze (z zeszlego roku ) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Sie 04, 2007 8:07 pm
|
|
|
przepisy jak widac nie tylko te holenderskie,ale tez i te nasze, polskie ulegaja modyfikacji... wiec ,kto za tym nadazy???dobrze ze istnieje to forum na ktorym mozemy sobie wyjasniac co ktora sie dowiedziala...ja tez alfa i omega nie jestem pozdrawiam w sobotni wieczorek |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
marzena
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 17 Lis 2006 Posty: 99
|
Wysłany: Sob Sie 04, 2007 10:37 pm
|
|
|
Pisząc ,że becikowe należy się każdemu dziecku miałam na myśli to, że nie trzeba wykazywać dochodu ani nic z tych rzeczy.
Nie wiem jak jest w przypadku dziecka urodzonego za granicą, sądzę jednak,że najpierw musi ono zostać zarejestrowane w USC lub zameldowane w Polsce, no i rodzice (rodzic) też musi mieć meldunek w Pl.
Becikowe jest jednorazową "zapomogą" i nie jest równoznaczne z zasiłkiem rodzinnym.
Jeszcze jedno: jeśłi oboje rodzice są Polakami albo oboje muszą sie udać do urzedu albo trzeba mieć dowód osobisty drugiego rodzica i drugi rodzic podpisuje oświadczenie ze nie będzie starać się o becikowe np. w innym mieście |
|
|
|
|
magrach
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 10:58 am
|
|
|
witam panie ponownie
Dzwoniłam do ambasady z pytaniem o paszport dla dziecka. Okazało sie że dziecko nie będzie wpisane do paszportu mamy , tylko będzie miało wyrobiony własny paszport ( a jak ) . Potrzebne jest zdjęcie (z noworodkiem do fotografa ) Paszport będzie na rok. Po roku trzeba będzie znów składać podanie o nowy, tez tylko na rok. Paszport kosztuje 19 euro ( albo 17 zapomniałam ) |
_________________ nie ma zwykłych chwil.... |
|
|
|
|
magrach
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 5:37 pm
|
|
|
a temat podumiera bo wszystkie zainteresowane już urodziły |
_________________ nie ma zwykłych chwil.... |
|
|
|
|
Bizonek
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 8:29 pm
|
|
|
co do becikowego w polsce, na podstawie empirii moge stwierdzic, ze jest to wspanialy przejaw polityki (anty)prorodzinnej naszego rownie wspanialego rzadu. Nasza coreczke urodzilam w styczniu. Mam obywatelstwo polskie, podobnie jak i nasze dziecię. Jak wielka byla ma radosc, gdy przy wizycie w wysokiej instancji o nazwie Urzad Miasta dowiedzialam sie, ze (niewazne ze jestem Polka i urodzialam jakze wspaniala obywatelke Polski) becikowego "absolutnie prosze pani" nie dostane!! A dlaczego? Bo moj maz i ojciec dziecka nie ma obywatelstwa polskiego. A jakie wytlumaczenie? Nie ma wytlumaczenia. A strona czeska sie wypiera, ze to polska ma zaplacic becikowe, a nie oni. A polska mowi, ze czeska. I w kolo Macieju (a raczej Romanie). |
_________________ "Nawet w skrzypcach nie słyszymy strun, tylko pudło" (J. T.) |
|
|
|
|
marte78
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Gru 2008 Posty: 191
|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 10:20 am
|
|
|
a czy mozna nowonarodzonemu dziecku wyrobic tymczasowy dowod osobisty za posrednictwem ambasady? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
|
|
|
|
jejak
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 10:43 am
|
|
|
Hej,
A moze ktos wie jak ugryzc takie cos: Co jesli dziecko urodzi sie w PL i zona chce tam zostac jakis czas, powiedzmy z pol roku. Czy musi sie stad wymeldowywac ? Czy musi rejestrowac dziecko tutaj w gemente czy dopiero potem po ponownym przyjezdzie do NL ? |
_________________ EOF |
|
|
|
|
inkipinki
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 5:16 pm
|
|
|
skoro dziecko urodzi sie w pl to nie musi go od razu meldowac w nl mozna to zrobic dopiero po ponownym przyjezdzie, |
|
|
|
|
anetaad4
Poczatkujacy anetaad4
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 3:18 pm
|
|
|
Paszport tymczasowy dla dziecka do 5 lat trzeba wyrabiać co roku,przy wyrobieniu 2 paszportu potrzebny jest PESEL.
A ja zastanawiam się czy można wyrobić dziecku jakiś inny dokument,by nie jezdzić co roku do Polski,albo co zrobią rodzice,którzy nie mają możliwości zameldowania dziecka w Polsce? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 4:00 pm
|
|
|
istnieje cos takiego jak ambasada. I w ambasadzie zalatwisz pesel dla dziecka (jak dziecko nie jest zameldowane w PL to PESEL tylko przez ambasade ) i paszport... paszport dla dziecka ambasada wydaje w mneij wiecej tydzien |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
anetaad4
Poczatkujacy anetaad4
|
Wysłany: Sob Maj 28, 2011 9:51 am
|
|
|
dziekuje za odpowiedz w czwartek odebralam paszport synka nikt mi nie powiedzial ze pesel tez zalatwiaja
za to poinformowano mnie ze musze w pl wyrobic dziecku pesel i pl akt urodzenia
ja i syn mamy meldune tu w Holandii nie mam w planach meldowac go w polsce czy to oznacza ze za rok nie dostane paszportu? czy konieczny jest meldunek synka w polsce?
moze ktos z Was drodzy formulowicze wyrabial 2 paszport dla dziecka w tutejszej Ambasadzie i moze powiedziec mi czy konieczny byl polski akt urdzenia. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Maj 28, 2011 9:54 am
|
|
|
transkrypcje aktu urodzenia zalatwiasz w ambasadzie |