NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
leczenie w PL gdy jest ubezpieczony w NL
Autor Wiadomość
szeda 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 12 razy
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 5:58 pm   

jesli placicie za wizyte w Polsce trzeba wziasc rachunek od lekarza czy dentysty, na rachunku oprocz kwoty powinno byc napisane jaka to byla usluga/porada (najlepiej po lacinie)
odsylasz potem ten rachunek do swojej holenderskiej ubezpieczalni i powinni Ci zwrocic pieniadze

ja dostalam taki formularz od swojego ubezpieczyciela 'Declaratieformulier Ziekenkosten' i tam wpisuje wizyty lekarskie poza granica NL a pozniej im go odsylam - jeszcze nie skorzystalam
Ostatnio zmieniony przez szeda Wto Paź 16, 2007 7:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

malgosiaxx
Gaduła

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 6:46 pm   

majuga napisał/a:
halo:)

dostalam wlasnie plastik od ubezpieczyciela (po ponad miesiacu, a to podobno jeden z najsprawniejszych ubezpieczycieli w Holandii :roll: )

i jest na nim flaga (wyglada identycznie jak skan powyzej). dostalam przykaz nosic to zawsze przy sobie i info, ze jak pojde do lekarza w Polsce (w naglym wypadku) to mam zaplacic, pobrac dowod z diagnoza, a koszty beda pokryte.

pozdr,

Czy dostalas jeden plastik,ten z flaga,czy masz dwa-z flaga i bez flagi? :D
A jakie to ubezpieczenie jesli moge spytac?

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Paź 17, 2007 11:22 am   

ja mam taka flage na moim pas i o zadna europejska karte nie wystepowalam... a ubezpieczona jesten w Zilveren Kruis Achmea

ze strony, ktora podala Renta... nawet nie moglabym wystapic o ta karte bo moja ubezpieczalnia nie jest tam podana... byc moze nie ktore ubezpieczalnie standardowo daja Europese Zorgverzekeringskaart??

RobKAM 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Śro Paź 17, 2007 8:16 pm   

Ja rowniez jestem ubezpieczona w Zilveren Kruis i tez mam flage z NL w srodku.

Sanne 
Gaduła

Wysłany: Czw Paź 18, 2007 9:06 am   

Duuvelke napisał/a:
ja mam taka flage na moim pas i o zadna europejska karte nie wystepowalam... a ubezpieczona jesten w Zilveren Kruis Achmea

ze strony, ktora podala Renta... nawet nie moglabym wystapic o ta karte bo moja ubezpieczalnia nie jest tam podana... byc moze nie ktore ubezpieczalnie standardowo daja Europese Zorgverzekeringskaart??

http://www.zilverenkruis....tm?Opendocument

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 2:09 pm   

Sanne napisał/a:
http://www.zilverenkruis.nl/apps/zka/consumenten.nsf/wwwView/l4ehic.htm?Opendocument

ok... wedlug tej strony powinnam o to wystapic... ale to nie zmienia faktu, ze ja to mam... a nie wystepowalam o to... dziwne...

Hamster 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Śro Gru 26, 2007 3:25 pm   

Mam pytanie. Czy jak jestem ubezpieczona w Menzis w standardowym pakiecie to czy za te karte europejska na Polske musze dodatkowo placic? Pozdrawiam

Anthony 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 26, 2007 6:23 pm   

Wystarczy zabrac druk E 106 z Holandii i zaniesc go do oddzialu NFZ w miescie zamieszkania i sprawa zalatwiona. Druku nie trzeba tlumaczyc na jezyk polski poniewaz respektuja go w oryginalnej wersji z kraju ktory go wystawil.

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Pią Gru 28, 2007 9:08 am   

Dodam tylko,że NFZ wystawia na podstawie E-106 zaświadczenie,że jest się uprawnionym do wszelkiej pomocy medycznej na terenie Polski,a za to leczenie płaci ubezpieczyciel holenderski,z którym rozlicza się NFZ.Sprawdzone-mój mąż tak ma.

jordan233 
Gaduła

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 9:51 pm   formularze

Witam
otrzymałem właśnie 3 formularze E106 ,co z nimi zrobic?
Gdy będe chory w Polsce to dopiero z nimi idę do NFZ czy od razu jak będę w Polsce to mogę je zanieść,coś trzeba wypełniać?

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Pon Lut 02, 2009 8:21 am   Re: formularze

jordan233 napisał/a:
Witam
otrzymałem właśnie 3 formularze E106 ,co z nimi zrobic?
Gdy będe chory w Polsce to dopiero z nimi idę do NFZ czy od razu jak będę w Polsce to mogę je zanieść,coś trzeba wypełniać?

Idź z nimi od razu do swojego oddziału NFZ-tam dadzą Ci druki do wypełnienia (na tych drukach możesz podpiąć pod ubezpieczenie tutaj,w Polsce i tylko na Polskę! żonę i dzieci),do których dołączasz te formularze.Po jakichś ok.dwóch tygodniach dostaniesz poświadczenie z NFZ potwierdzające prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na terytorium RP.To poświadczenie jest równoznaczne z polskim ubezpieczeniem-kiedy będziesz chciał skorzystać z jakiejkolwiek pomocy medycznej na terenie Polski,to wtedy okazujesz się tym dokumentem i masz bezpłatnie-NFZ rozlicza się z holenderskim ubezpieczycielem a Ciebie nie obchodzą żadne rachunki.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lut 02, 2009 10:02 am   

O ile dzieci do 18 roku zycia moze podpiac pod swoje holenderskie ubezpiecznie, to moim zdaniem zony juz nie. Poniewaz dzieci do 18rz korzystaja z ubezpieczenia rodzicow, a kazde z rodziciow musi miec swoje ubezpiecznie.
W NFZ moze taka rejestracja przejdzie bo nie musza znac holenderskich przepisow, ale jak zona pojdzie do lekarza to moim zdaniem holenderska ubezpieczalnia nie pokryje kosztow tej wizyty.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Pon Lut 02, 2009 1:04 pm   

m4rcin napisał/a:
O ile dzieci do 18 roku zycia moze podpiac pod swoje holenderskie ubezpiecznie, to moim zdaniem zony juz nie. Poniewaz dzieci do 18rz korzystaja z ubezpieczenia rodzicow, a kazde z rodziciow musi miec swoje ubezpiecznie.
W NFZ moze taka rejestracja przejdzie bo nie musza znac holenderskich przepisow, ale jak zona pojdzie do lekarza to moim zdaniem holenderska ubezpieczalnia nie pokryje kosztow tej wizyty.

NFZ wydaje zaświadczenie na Polskę i na polskich zasadach-czyli na jednym ubezpieczeniu osoby pracującej cała rodzina-a jak między sobą rozliczają się ubezpieczalnie,to tego nie wiem.Napisałam to,co mi mówiła pani z NFZ,kiedy załatwiałam mężowi ubezpieczenie na Polskę-poinformowała mnie wtedy,że do wniosku mogę dopisać siebie i dzieci.Nie musiałam korzystać-mam swoje ubezpieczenie zdrowotne,dzieci są podciągnięte pod moje ubezpieczenie,więc nie wiem,jak zapatruje się ubezpieczalnia holenderska na leczenie żony w Polsce.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lut 02, 2009 1:21 pm   

Zgadza sie - zarejestrujesz sie w PL bo takie prawo mamy w Polsce. Natomiat placacym za wizyty jest holenderska ubezpieczalnia i ona moze miec obiekcje z zaplata bo w mysl tutejszego prawa zona nie podlega pod ubezpieczenie meza.
Ale jak powiedzialem, to jest tylko moja interpretacja i moge sie mylic,

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Odpowiedz do tematu