leczenie w PL gdy jest ubezpieczony w NL |
Autor |
Wiadomość |
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 5:58 pm
|
|
|
jesli placicie za wizyte w Polsce trzeba wziasc rachunek od lekarza czy dentysty, na rachunku oprocz kwoty powinno byc napisane jaka to byla usluga/porada (najlepiej po lacinie)
odsylasz potem ten rachunek do swojej holenderskiej ubezpieczalni i powinni Ci zwrocic pieniadze
ja dostalam taki formularz od swojego ubezpieczyciela 'Declaratieformulier Ziekenkosten' i tam wpisuje wizyty lekarskie poza granica NL a pozniej im go odsylam - jeszcze nie skorzystalam |
Ostatnio zmieniony przez szeda Wto Paź 16, 2007 7:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
malgosiaxx
Gaduła
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 6:46 pm
|
|
|
majuga napisał/a: | halo:)
dostalam wlasnie plastik od ubezpieczyciela (po ponad miesiacu, a to podobno jeden z najsprawniejszych ubezpieczycieli w Holandii )
i jest na nim flaga (wyglada identycznie jak skan powyzej). dostalam przykaz nosic to zawsze przy sobie i info, ze jak pojde do lekarza w Polsce (w naglym wypadku) to mam zaplacic, pobrac dowod z diagnoza, a koszty beda pokryte.
pozdr, |
Czy dostalas jeden plastik,ten z flaga,czy masz dwa-z flaga i bez flagi?
A jakie to ubezpieczenie jesli moge spytac? |
_________________ "Zaba ze studni nie wie,co to ocean" |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Paź 17, 2007 11:22 am
|
|
|
ja mam taka flage na moim pas i o zadna europejska karte nie wystepowalam... a ubezpieczona jesten w Zilveren Kruis Achmea
ze strony, ktora podala Renta... nawet nie moglabym wystapic o ta karte bo moja ubezpieczalnia nie jest tam podana... byc moze nie ktore ubezpieczalnie standardowo daja Europese Zorgverzekeringskaart?? |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Śro Paź 17, 2007 8:16 pm
|
|
|
Ja rowniez jestem ubezpieczona w Zilveren Kruis i tez mam flage z NL w srodku. |
|
|
|
|
Sanne
Gaduła
Wiek: 45 Dołączyła: 23 Mar 2007 Posty: 144 Skąd: groningen
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 9:06 am
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | ja mam taka flage na moim pas i o zadna europejska karte nie wystepowalam... a ubezpieczona jesten w Zilveren Kruis Achmea
ze strony, ktora podala Renta... nawet nie moglabym wystapic o ta karte bo moja ubezpieczalnia nie jest tam podana... byc moze nie ktore ubezpieczalnie standardowo daja Europese Zorgverzekeringskaart?? |
http://www.zilverenkruis....tm?Opendocument |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 2:09 pm
|
|
|
Sanne napisał/a: | http://www.zilverenkruis.nl/apps/zka/consumenten.nsf/wwwView/l4ehic.htm?Opendocument |
ok... wedlug tej strony powinnam o to wystapic... ale to nie zmienia faktu, ze ja to mam... a nie wystepowalam o to... dziwne... |
|
|
|
|
Hamster
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Lip 2007 Posty: 102 Skąd: Hengelo
|
Wysłany: Śro Gru 26, 2007 3:25 pm
|
|
|
Mam pytanie. Czy jak jestem ubezpieczona w Menzis w standardowym pakiecie to czy za te karte europejska na Polske musze dodatkowo placic? Pozdrawiam |
|
|
|
|
Anthony
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 26, 2007 6:23 pm
|
|
|
Wystarczy zabrac druk E 106 z Holandii i zaniesc go do oddzialu NFZ w miescie zamieszkania i sprawa zalatwiona. Druku nie trzeba tlumaczyc na jezyk polski poniewaz respektuja go w oryginalnej wersji z kraju ktory go wystawil. |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 9:08 am
|
|
|
Dodam tylko,że NFZ wystawia na podstawie E-106 zaświadczenie,że jest się uprawnionym do wszelkiej pomocy medycznej na terenie Polski,a za to leczenie płaci ubezpieczyciel holenderski,z którym rozlicza się NFZ.Sprawdzone-mój mąż tak ma. |
|
|
|
|
jordan233
Gaduła

|
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 9:51 pm formularze
|
|
|
Witam
otrzymałem właśnie 3 formularze E106 ,co z nimi zrobic?
Gdy będe chory w Polsce to dopiero z nimi idę do NFZ czy od razu jak będę w Polsce to mogę je zanieść,coś trzeba wypełniać? |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 8:21 am Re: formularze
|
|
|
jordan233 napisał/a: | Witam
otrzymałem właśnie 3 formularze E106 ,co z nimi zrobic?
Gdy będe chory w Polsce to dopiero z nimi idę do NFZ czy od razu jak będę w Polsce to mogę je zanieść,coś trzeba wypełniać? |
Idź z nimi od razu do swojego oddziału NFZ-tam dadzą Ci druki do wypełnienia (na tych drukach możesz podpiąć pod ubezpieczenie tutaj,w Polsce i tylko na Polskę! żonę i dzieci),do których dołączasz te formularze.Po jakichś ok.dwóch tygodniach dostaniesz poświadczenie z NFZ potwierdzające prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na terytorium RP.To poświadczenie jest równoznaczne z polskim ubezpieczeniem-kiedy będziesz chciał skorzystać z jakiejkolwiek pomocy medycznej na terenie Polski,to wtedy okazujesz się tym dokumentem i masz bezpłatnie-NFZ rozlicza się z holenderskim ubezpieczycielem a Ciebie nie obchodzą żadne rachunki. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 10:02 am
|
|
|
O ile dzieci do 18 roku zycia moze podpiac pod swoje holenderskie ubezpiecznie, to moim zdaniem zony juz nie. Poniewaz dzieci do 18rz korzystaja z ubezpieczenia rodzicow, a kazde z rodziciow musi miec swoje ubezpiecznie.
W NFZ moze taka rejestracja przejdzie bo nie musza znac holenderskich przepisow, ale jak zona pojdzie do lekarza to moim zdaniem holenderska ubezpieczalnia nie pokryje kosztow tej wizyty. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 1:04 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | O ile dzieci do 18 roku zycia moze podpiac pod swoje holenderskie ubezpiecznie, to moim zdaniem zony juz nie. Poniewaz dzieci do 18rz korzystaja z ubezpieczenia rodzicow, a kazde z rodziciow musi miec swoje ubezpiecznie.
W NFZ moze taka rejestracja przejdzie bo nie musza znac holenderskich przepisow, ale jak zona pojdzie do lekarza to moim zdaniem holenderska ubezpieczalnia nie pokryje kosztow tej wizyty. |
NFZ wydaje zaświadczenie na Polskę i na polskich zasadach-czyli na jednym ubezpieczeniu osoby pracującej cała rodzina-a jak między sobą rozliczają się ubezpieczalnie,to tego nie wiem.Napisałam to,co mi mówiła pani z NFZ,kiedy załatwiałam mężowi ubezpieczenie na Polskę-poinformowała mnie wtedy,że do wniosku mogę dopisać siebie i dzieci.Nie musiałam korzystać-mam swoje ubezpieczenie zdrowotne,dzieci są podciągnięte pod moje ubezpieczenie,więc nie wiem,jak zapatruje się ubezpieczalnia holenderska na leczenie żony w Polsce. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 1:21 pm
|
|
|
Zgadza sie - zarejestrujesz sie w PL bo takie prawo mamy w Polsce. Natomiat placacym za wizyty jest holenderska ubezpieczalnia i ona moze miec obiekcje z zaplata bo w mysl tutejszego prawa zona nie podlega pod ubezpieczenie meza.
Ale jak powiedzialem, to jest tylko moja interpretacja i moge sie mylic, |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
|