rozwod- jak wygladaja procedury w NL ? |
Autor |
Wiadomość |
wifi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 01, 2013 1:38 pm
|
|
|
Witam serdecznie,
Jesli jest ktos z was zorjetowany w sprawach rozwodowych jesli tak to prosze o podpowiedz. Chce sie rozwiesc czy ja cudzoziemka polka moge sie ubiegac o rechtsbijstand ? Znajoma holenderka powiedzial mi ze moge ale nie jestem pewna i czy w takiej sytuacji jak bym dostala adwokata z urzedu to czy moge sobie go wybrac czy oni mi przydziela, nie mowie dosc dobrze po holendersku wiec czy rowniez w takiej sytuacji przydzielaja tlumacza ? Maz jest holendrem wiec jemu jest niepotrzebny. Wie ktos jak to wyglada ? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pią Lut 01, 2013 3:55 pm
|
|
|
wifi, mozesz sie ubeigac o rechbijstand ale to nie jest calkowicie darmowe , zawsze placisz jakas cesc sama , ale to jest zalezne od twoich zarobkow . jesli mialas dochod powyzej €24.000 baijstand ci sie nienalezy .
Cytat: | Echt helemaal gratis is de rechtsbijstand niet, want je moet wel een zogeheten eigen bijdrage betalen. Hoe hoog die is, hangt van je inkomen af. Als dat twee jaar geleden € 17.200 of minder was betaal je € 100. Naarmate je inkomen hoger is moet je meer betalen. Het maximum is € 750. Dat betaal je bij een inkomen tussen de € 20.500 en € 24.400. Voor elk van de partners wordt apart gekeken of hij of zij recht heeft op gratis rechtshulp en hoe hoog zijn of haar eigen bijdrage moet zijn. |
http://www.allesoverschei...tis-rechtshulp/ |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
wifi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 01, 2013 6:24 pm
|
|
|
Dziekuje ci za odp. ja pracuje ''nieoficjalnie'' wiec oficjalnie nie mam zadnych dochodow wiec pewnie cos takiego bym dostala tylko czy to jest rowniez dla takich osob jak ja (cudzoziemcow?) I czy oni rowniez latwia tlumacza no bo co mi po adwokacie z ktorym nie bardzo bede sie mogla dogadac wiesz cos moze wiecej na ten temat ? Czy ja sama moge sobie adwokata wyznaczyc ? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Lut 01, 2013 7:39 pm
|
|
|
wifi,
poczytaj inne watki z forum
Cytat: | Ty bierzesz jednego adwokata,maz drugiego i ten,ktory zaklada sprawe o rozwod placi.Jezeli macie niskie dochody,koszty rozwodu pokrywa panstwo,a Ty lub Twoj maz placi tylko ok.100 euro.Nie znam Twojej sytuacji(pobyt staly czy czasowy,gdzie zawieraliscie zwiazek malzenski itp)wiec nie potrafie udzielic wiecej informacji.
|
http://forum.niedziela.nl...ozwod++holandii
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=282655
a tak swoja droga to chyba nie liczysz na to ze znajdziesz tu specjalistow ktorzy udziela ci scislych odpowiedzi na wszelkie pytania z tym zwiazane |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lut 01, 2013 7:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wifi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 01, 2013 8:41 pm
|
|
|
Nie nielicze ze znajde tu specjalistow ale myslalam ze moze ktos cos wie na ten temat moja holenszczyzna jest dosc kulawa wiec liczylam ze moze czyjas jest lepsza ;D ale jak to mowia ''nadzieja matka glupich''
dzieki za te linki. |
|
|
|
|
jordan233
Gaduła

|
Wysłany: Sob Lut 02, 2013 7:50 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | jordan233, jak dobrze zrozumialam twoje pytanie to chodzi ci o wydanie poswiadczenia praw jakie ma rodzic po rozwodzie ?
Jesli ci o to chodzi to nazywa sie to :ouderlijk gezag
Cytat: | Ouderlijk gezag houdt in de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en verzorging van het kind. De ouder met gezag heeft het recht en de plicht om het kind zelf op te voeden. Hierbij hoort dat de ouder met gezag belangrijke beslissingen in het leven van het kind neemt, zoals waar het kind woont en naar welke school het gaat. De minderjarige krijgt naarmate hij ouder wordt wèl een steeds grotere eigen verantwoordelijkheid met een daarbij behorende beslissingsbevoegdheid op bepaalde terreinen, zoals bijvoorbeeld besteding van zijn geld en het sluiten van arbeidscontracten.
|
http://ec.europa.eu/civil...p_net_nl.htm#1. |
nie ,jestem po rozwodzie w NL,i przedstawiając dokumenty do urzędu stanu cywilnego w PL to wszystkie papiery mam tylko brakuje art 39 który mam odebrać z sądu w Holandii,i nie mam pojęcia jak to się nazywa.
poniżej link :http://www.eporady24.pl/zdobycie_brakujacej_dokumentacji_rozwodu_przeprowadzonego_w_anglii,pytania,21,150,3439.html |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Sob Lut 02, 2013 8:01 pm
|
|
|
jordan233, link poprawilam
http://www.eporady24.pl/z...nia,21,150,3439
ten link ktory podales, nie dzialal . A po wklepaniu powyzszego wyskakuje taki komunikat
Cytat: | Niestety strona, na którą chciałeś wejść, nie działa. |
po otwarciu strony wychodzi ze to Płatne porady prawne.
ps.
LeGolasik zrobilam dokladnie tak jak napisales. Dzieki ,ale i tak mam jak wyzej opisalam [/b] |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lut 03, 2013 5:01 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Sob Lut 02, 2013 8:11 pm
|
|
|
Gosia, skopiuj bez dwukropka przed http
Mi działa |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Sob Lut 02, 2013 10:23 pm
|
|
|
jordan233, jedno nazywa sie : beslissing in huwelijkszaken
drugie co do praw rodzica :ouderlijk gezag |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Nie Lut 03, 2013 1:09 pm
|
|
|
To teraz pytanie z innej beczki, jak się rozwieść, jeśli nie ma się kontaktu z żoną, nie wiadomo, gdzie przebywa obecnie. Pytam za kolegę, żeby nie było |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Nie Lut 03, 2013 1:29 pm
|
|
|
Winter,
Nawet jesli nie wiesz/kolega nie wie, gdzie obecnie przebywa mazonka ,to zacznij od porady u prawnika ,bo jesli posiadasz konkretny majatek to w trakcie sprawy rozwodowej mozesz sporo stracic finansowo ..
(oczywiscie slowa skierowane sa do kolegi)
Ps.
Jezeli nie znasz aktualnego adresu partnera (adres nieznany ) to podajesz adres ostatniego miejsca zamieszkania partnera. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lut 03, 2013 1:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
EMIRA
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 18, 2013 6:19 pm
|
|
|
Przepraszam, ale mam nast pytanie :
skad . z jakiego urzedu otrzymam
oryginały wypisów (nie starsze niż 3 miesiące) z rejestru obywatelstwa
małżonków z podaniem przynależności państwowej, stanu cywilnego
zakladajac ,ze moje malzenstwo juz jest zarejestorwane w Holandii. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Pon Mar 18, 2013 7:52 pm
|
|
|
EMIRA napisał/a: | skad . z jakiego urzedu otrzymam |
EMIRA napisał/a: | W miedzyczasie zdobylam troche info i moge (jesli komus to jest niezbedne) podzielic sie swoja nt. temat wiedza; ......
|
EMIRA napisał/a: | nie sądze, ze jestes zainteresowana/y akurat w tej chwili...choc moze sie myle albo wychodzisz z zalozenia, ze zawsze warto wiedziec bo (czego nikomu nie zycze) moze sie zdarzyc.
Jesli zas ktos bedzie szukal takich info , chetnie podam na PW. |
no wlasnie ja tez zdobylam info gdzie otrzymac takie dokumenty i Jesli zas ktos bedzie szukal takich info , chetnie podam na PW. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pon Mar 18, 2013 8:48 pm
|
|
|
EMIRA, Cytat: | z jakiego urzedu otrzymam
oryginały wypisów (nie starsze niż 3 miesiące) z rejestru obywatelstwa
małżonków z podaniem przynależności państwowej, stanu cywilnego |
pytaj w swojej gemeente >> ( Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens) (GBA)
no chyba, ze jest jeszcze inna instytucja upowazniona do wydania takiego dokumentu ?
szczerze mowiac nie wiem jaka taki wypis moze nosic nazwe i czy wogole mozna otrzymac taki dokument (3 w 1)
z
-wpisem na nim obywatelstwa
- przynaleznosci panstwowej
oraz stanu cywilnego ,czy nie bedzie to czasem kilka dokumentow a kazdy potwierdzajacy powyzsze |
|
|
|
|
EMIRA
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Mar 18, 2013 11:52 pm rozwod -jak wygladaja procedury w NL?
|
|
|
Faktycznie i uwaga sluszna 3 w 1
mozliwe ,ze to bedzie 1 dokument ..zobaczymy i dzieki |
|
|
|
|
|