status rezydenta |
Autor |
Wiadomość |
janosik
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Śro Lis 28, 2007 9:18 am
|
|
|
Cytat: | Czy certyfikat wystawiony w listopadzie 2007 oznacza, że status rezydenta holenderskiego masz w całym 2007 roku, czy dopiero w 2008 roku? |
Tego jeszcze nie wiem ale dowiem/zapytam sie i dam znac.
Zwracam uwage na to, iz samo posiadanie certyfikatu rezydencji podatkowej nie zwalnia podatnika z rozliczania sie z US w Polsce.
Trzeba spelnic rowniez inne warunki m.in. :
- przeniesienie "osrodka interesow zyciowych" (cokolwiek to oznacza)
- wymeldowanie sie z Polski
- zgloszenie aktualizacyjne na NIP-3
Nalezy rowniez wspomniec o wejsciu w zycie z dniem 1.01.2007 nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osob fizycznych, ktora przywrocila "zasade 183 dni" oraz wprowadzila dodatkowe kryteria miejsca zamieszkania.
Cytat: | Dlaczego na tym papierku nie ma tego jasno sprecyzowanego? Od (- do)? |
Data na dokumencie widnieje, zatem wiadomo dokladnie od jakiego momentu ma sie status rezydenta.Jednakze nie wiadomo jakie ma to przelozenie na dany rok rozliczeniowy.
Ogolnie certyfikat rezydencji podatkowej jest scisle powiazany z pobytem stalym i dlatego z logicznego punktu widzenia dokument taki nie moze posiadac koncowej daty waznosci.W kazdej chwili mozesz zmienic miejsce pobytu i starac sie o certyfikat rezydencji podatkowej innego kraju.
Cytat: | czy ten certyfikat masz zamiar pokazać w Urzędzie Skarbowym w Polsce, czy tylko trzymać na wypadek kontroli? |
Nie ma obowiazku zglaszania do US w Polsce o otrzymaniu certyfikatu rezydencji podatkowej innego kraju.
Nalezy dostarczyc wypelnione zgloszenie aktualizacyjne NIP3.
Pozdrawiam. |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
Koploper
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lis 28, 2007 10:37 am
|
|
|
Temat robi się coraz ciekawszy, więc też się dołączę...
janosik napisał/a: |
Zwracam uwage na to, iz samo posiadanie certyfikatu rezydencji podatkowej nie zwalnia podatnika z rozliczania sie z US w Polsce.
Trzeba spelnic rowniez inne warunki m.in. :
Nalezy rowniez wspomniec o wejsciu w zycie z dniem 1.01.2007 nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osob fizycznych, ktora przywrocila "zasade 183 dni" oraz wprowadzila dodatkowe kryteria miejsca zamieszkania. |
Dlaczego sam certyfikat nie wystarcza? Przecież on chyba jest dokumentem zaświadczającym przeniesienie centrum interesów do Holandii. Oczywiście rozumiem sprawę NIP-3, ale to należy zrobić wcześniej, zaraz po przeprowadzce do Holandii i uzyskaniu numeru BSN. Jednak wymeldowanie chyba nie ma aż tak wielkiego znaczenia, o ile holenderski Belastingdienst uznaje zainteresowanego jako tutejszego rezydenta?
Cytat: | Data na dokumencie widnieje, zatem wiadomo dokladnie od jakiego momentu ma sie status rezydenta.Jednakze nie wiadomo jakie ma to przelozenie na dany rok rozliczeniowy. |
Według mnie data na dokumencie pokazuje jedynie, że zainteresowany jest w tym dniu rezydentem Holandii, a nie od tego dnia. Ktoś może być w Holandii od lat, traktowany przez Belastingdienst jako tutejszy rezydent, a o certyfikat wystąpić dopiero teraz. W sumie szkoda, że na tym dokumencie nie podają, od kiedy się jest rezydentem. Żeby nie było takiej sytuacji, że osobom radującym się tu na forum z posiadania papierka Urząd Skarbowy w Polsce powie, że skoro data jest listopadowa, to jest to mniej niż 183 dni w roku... |
_________________ Pozdrawiam,
Koploper |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Śro Lis 28, 2007 11:35 am
|
|
|
Cytat: | Dlaczego sam certyfikat nie wystarcza? Przecież on chyba jest dokumentem zaświadczającym przeniesienie centrum interesów do Holandii. |
Centrum interesow owszem ale moze sie zdazyc rowniez tak, ze centrum interesow zyciowych podatnika wcale nie przenioslo sie za granice, bo zostawil w Polsce zone i dzieci.Dokument o rezydencji niewiele w takiej sytuacji pomoże.Jest on dobrym rozwiązaniem, jeżeli potwierdza rzeczywistość i ma służyć jedynie jako dodatkowy argument dla podatnika, który nie chce rozliczać się z PIT w Polsce.
Cytat: | Oczywiście rozumiem sprawę NIP-3, ale to należy zrobić wcześniej, zaraz po przeprowadzce do Holandii i uzyskaniu numeru BSN. Jednak wymeldowanie chyba nie ma aż tak wielkiego znaczenia,... |
Pojecie rezydent podatkowy:
Cytat: | Określenie to dotyczy “każdej osoby (w rozumieniu umów o UPO osobą jest osoba fizyczna, spółka oraz każde inne zrzeszenie osób), która zgodnie z prawem danego państwa podlega tam opodatkowaniu z uwagi na jej miejsce zamieszkania, miejsce stałego pobytu, siedzibę zarządu albo inne kryterium o podobnym charakterze”
Zrodlo:http://www.monitorpodatko...&mod=m_artykuly |
Poza tym istnieje cos takiego jak dopelnienie obowiazku meldunkowego (czyli poinformowanie np. o wyjezdzie za granice).
Cytat: | Ktoś może być w Holandii od lat, traktowany przez Belastingdienst jako tutejszy rezydent, a o certyfikat wystąpić dopiero teraz. W sumie szkoda, że na tym dokumencie nie podają, od kiedy się jest rezydentem. Żeby nie było takiej sytuacji, że osobom radującym się tu na forum z posiadania papierka Urząd Skarbowy w Polsce powie, że skoro data jest listopadowa, to jest to mniej niż 183 dni w roku... |
Oczywiscie dlatego juz wspominalem wielokrotnie ze posiadanie certyfikatu wcale nie decyduje o tym, ze juz nie trzeba sie rozliczac z polskim US.
Polecam artykul :
http://www.money.pl/podat...,-1,242532.html
Pozdrawiam. |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Śro Gru 12, 2007 10:18 pm
|
|
|
Ja mam takie pytanie, bo nie wiem dokladnie jak to wszystko dziala z podwojnym opodatkowaniem....jak urzad skarbowy w Polsce bedzie wiedzial ze mam prace w Holandii i odnajdzie mnie aby placic podatki w Polsce??? Jestem zaledowana w Polsce ale to wszystko co mnie z Polska laczy, skad urzad bedzie wiedzial ze ja mam takie i takie zarobki aby sciagnac ode mnie podatek???
Moze mi ktos wytlumaczyc?? Bede wdzieczna! |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 6:11 am
|
|
|
Cytat: | Konwencja Polsko - Holenderska: KONWENCJA podpisana w Warszawie dnia 13 lutego 2002 r. między Rzecząpospolitą Polską a Królestwem Niderlandów w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu, (Dz. U. z dnia 17 grudnia 2003
Wymiana informacji
1. Właściwe organy Umawiających się Państw będą wymieniały informacje, które są niezbędne do stosowania postanowień niniejszej konwencji, oraz informacje dotyczące ustawodawstwa wewnętrznego Umawiających się Państw w odniesieniu do podatków objętych niniejszą konwencją w zakresie, w jakim opodatkowanie przewidziane w tym ustawodawstwie nie jest sprzeczne z konwencją. Wymiana informacji nie jest ograniczona postanowieniami artykułu 1. Wszelkie informacje uzyskane przez Umawiające się Państwo będą stanowiły tajemnicę na takiej samej zasadzie, jak informacje uzyskane zgodnie z ustawodawstwem wewnętrznym tego Państwa, i będą mogły być ujawnione jedynie osobom lub organom (w tym organom sądowym albo administracyjnym) zajmującym się wymiarem lub poborem, egzekucją lub ściganiem albo rozpatrywaniem odwołań w zakresie podatków objętych konwencją. Takie osoby lub organy będą wykorzystywać informacje wyłącznie w takich celach. Mogą one ujawniać te informacje w jawnym postępowaniu sądowym lub postanowieniach sądowych.
2. Umawiające się Państwa mogą przekazać organowi arbitrażowemu, utworzonemu na podstawie artykułu 26 ustęp 5, takie informacje, jakie są konieczne dla przeprowadzenia postępowania arbitrażowego. Takie przekazanie będzie podlegać postanowieniom artykułu 29. Członkowie organu arbitrażowego podlegają ograniczeniom opisanym w ustępie 1 tego artykułu w odniesieniu do każdej informacji przekazanej w ten sposób.
Zrodlo : http://www.holandia.org/podwojnypodatek.htm
|
Poza tym poczytaj tutaj:
http://www.niedziela.nl/f...t=4637&start=30
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 9:36 am
|
|
|
Witam-przepisy przepisami,a życie życiem.W rzeczywistości ściągalność przez US w Polsce podatku od dochodów z Holandii wygląda tak,że jeśli złośliwy sąsiad(w Polsce) Cię nie podkabluje("uprzejmie donoszę..."),to US nie ma możliwości znalezienia takiej osoby-chyba,że przez przypadek-ale Holandia nie powiadamia o dochodach Polaków.Te informacje mam z pierwszej ręki-moja koleżanka pracuje w US.Pozdrawiam |
|
|
|
|
Meliloti
Gaduła
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 07 Kwi 2007 Posty: 128 Skąd: Leiden
|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 9:02 pm
|
|
|
Troche to wszystko skomplikowane Od kilku godzin wczytuje sie w przepisy i dyskusje na forum i wielu rzeczy nie rozumiem.
Pracuje w Holandii od wrzesnia 2007, ale legalnie mieszkalam i studiowalam od 2003. Niegdy nie zalatwilam zadnego NIP-3 ani innych formalnosci. Jesli w tej chwili postaram sie o certifikat rezydencji podatkowej, to lepiej go przedstawic w polskim US, czy przechwywac tylko na wypadek kontroli? Czy jest taka mozliwosc, ze jesli w tej chwili zaczne przedstawiac dokumenty w Polsce, to US zacznie sprawdzac od kiedy pracuje w Hol i od kiedy naleza im sie ode mnie podatki? Bo przeciez "prawo nie dziala wstecz".
Poza tym chcialam zaznaczyc ze nie w kazdym urzedzie chetnie pomagaja. Dzwonilam do belasingdienst i babka nie miala pojecia co to jest certificat van fiscale residencie, woonplatsverklaaring, kazala napisac list z szerszym wyjasnieniem o ca chodzi. |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 1:56 pm
|
|
|
Do dorota w:
Cytat: | ...ale Holandia nie powiadamia o dochodach Polaków.Te informacje mam z pierwszej ręki-moja koleżanka pracuje w US. |
Cytat: | 2006-11-22
Ile wie fiskus o zagranicznych zarobkach
Emigranci ignorują ryzyko, związane z zatajeniem zagranicznych dochodów. Jednak urzędy skarbowe nie są tak bezsilne, jak można by przypuszczać.
Przede wszystkim - polskie Ministerstwo Finansów może zażądać od zagranicznych służb skarbowych informacji o konkretnym podatniku. Na podstawie tych danych decyduje, czy wszcząć całą procedurę wyjaśniającą, czy podatnik podlega obowiązkowi podatkowemu w kraju.
Oczywiście, dane takie uzyskać może tylko w przypadku, gdy dochody otrzymane za granicą są legalne.
Skąd jednak polski fiskus wie, o kogo konkretnie powinien pytać i do jakiego państwa obcego powinien swoje pytanie kierować? Najczęściej po prostu z donosów "życzliwych" sąsiadów lub znajomych. Jednak to nie jedyne źródło wiedzy, jakim dysponuje polska skarbówka. W każdym razie w przypadku zatrudnienia w jednym z krajów Unii Europejskiej.
Osoby, które mają konto w jednym z zagranicznych banków powinny opodatkować w kraju otrzymane tam odsetki. Dlatego też banki mają obowiązek przekazywania polskiemu Ministerstwu Finansów informacje o kontach bankowych Polaków. Po raz pierwszy dane takie trafiły do polskich służb skarbowych w czerwcu tego roku. Wystarczy więc, żeby zatrudniony w Belgii bądź Holandii otrzymywał wypłatę na konto w zagranicznym banku i od zgromadzonych tam środków otrzymał jakiekolwiek odsetki. Fiskus może zainteresować się, po co podatnikowi zagraniczne konto bankowe i skąd brały się wpływające nań pieniądze. Stąd już prosta droga do zapytania zagranicznego urzędu skarbowego, czy nie ma w ewidencji właściciela konta i czy nie osiągał on przychodów od pracy za granicą.
Zrodlo: http://www.money.pl/podat...6,0,202818.html |
Niestety mylisz sie.Ja rowniez mam pewne (moze nie 100%-owe) zrodla ale wiem ze dane za 2006 rok byly przeslane.
Do Meliloti:
Urzedniki wszedzie sa tepe.Najlepiej wez wydrukuj jeden z przykladow i im pokaz osobiscie.Zapytaj o Woonplaataverklaring/Declaration of residence/Residence Certificate.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Sro Kwi 02, 2008 3:52 pm ]
Cytat: | Czy certyfikat wystawiony w listopadzie 2007 oznacza, że status rezydenta holenderskiego masz w całym 2007 roku, czy dopiero w 2008 roku? |
Cytat: | Tego jeszcze nie wiem ale dowiem/zapytam sie i dam znac. |
W swietle polskiego prawa polskim rezydentem podatkowym jest sie do momentu wymeldowania z Polski oraz zmiany adresu zamieszkania.Zalozmy, ze spelnilismy wszystkie warunki z dniem 1 czerwiec tzn.
- postaralismy sie o certyfikat rezydencji podatkowej w Holandii
Wtedy rozliczamy sie z polskim fiskusem z dochodow osiagnietych m.in. za granica za okres od 1 styczen do 1 czerwiec.Skladajac rozliczenie PIT w polskim US trzeba dolaczyc oswiadczenie typu :
Cytat: | Oświadczam, że dochody przedstawione w moim zeznaniu podatkowym za rok ... dotyczą okresu od 01.01.rok do 01.01.rok czyli okresu w którym moje miejsce zameldowania i zamieszkania bylo w Polsce w "miejscowosc" przy ulicy ...
Data i podpis" |
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
lanya
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Wiek: 42 Dołączyła: 21 Lut 2008 Posty: 48 Skąd: Groningen
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 12:16 pm
|
|
|
ok, to ja mam teraz pytanie.
Zglosilam sie do belastiengdienst po certyfikat rezydencji podatkowej, tam odeslano mnie do gemeente. Stwierdzili, ze najpierw musze poprosic w gemeente, potem oni wysla prosbe do belestiengdienst, a potem papiery dostane poczta.
W gemeente stwierdzili ze moga mi papier wydac od razu, po 5 minutach wyszlam, sciskajac dokument w rece.
Ale zeby nie bylo tak latwo - okazuje sie, ze to chyba nie ten dokument! Porownalam go ze skanem wrzuconym przez Janosika no i coz, jestem w posiadaniu bardzo ladnego, urzeowego, ale niestety innego papierku
To co otrzymalam to Uittreksel uit de basisadministratie persoongegevens (GBA)
No i teraz pytanie, a raczej pytania. Chyba sluszeni sie domyslam, ze ten papierek niewiele mi daje, wiec gdzie moge faktycznie zalatwic sobie certyfikat rezydencji podatkowej - w belastiegdienst czy w gemeente. Bo jak juz bede wiedziala co i jak, to nie dam sie latwo zbyc |
_________________ Nie uderzenie mlota, lecz taniec wody czyni zwir tak pieknie okraglym |
|
|
|
|
kon777
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 3:17 pm Status rezydenta i co się z tym wiąże...
|
|
|
Status rezydenta i co się z tym wiąże jest dobrze opisane przez specjalistów na stronie:
http://nederland.pl/articles.php?id=10
Polecam |
_________________ Konrad Dylewski |
Ostatnio zmieniony przez kon777 Wto Kwi 22, 2008 3:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 6:31 pm
|
|
|
lanya napisał/a: | To co otrzymalam to Uittreksel uit de basisadministratie persoongegevens (GBA) |
to odpis z Administracji z Urzedu Gminy gdzie jestes zameldowana... czyli w sumie zaswiadczenie pod jakim adresem jestes zameldowana... |
|
|
|
|
pawel1979
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 6:50 pm
|
|
|
lanya, lanya napisał/a: | To co otrzymalam to Uittreksel uit de basisadministratie persoongegevens (GBA | i z tym udaj sie teraz do Belastingdienst i poproś o "Declaration of Residence" (po angielsku) lub "Woonplaatsverklaring" (po holendersku).
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez pawel1979 Wto Kwi 22, 2008 6:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jso
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Maj 14, 2008 9:25 pm
|
|
|
Dodam, ze mozna isc w roku 2008 i prosic o dokument, w ktorym zadeklaruja, ze bylo sie tez rezydentem podatkowym w latach ubieglych, o co tutaj pytano. Wlasciwie to mozna w Belasting powiedziec dokladnie co chce sie miec na liscie i jest to prawda, to urzednik takie cos wystawi, bo to sa jednak tam ludzie. Mi przykladowo po omowieniu do czego tej deklaracji potrzebuje, zawarli informacje, ze wobec tego ze bylem (p)rezydentem w 2007 to nie moge byc przedmiotem roszczen polskiego US na mocy <tutaj prawniczy belkot > za ten okres.
Wymeldowanie sie wczesniejsze z Polski nie jest warunkiem koniecznym, aby moc nie rozliczac sie z podatku w PL - wystarczy, ze NL uzna nas swoim rezydentem, a ze (przynajmniej w Unii) nie mozna byc rezydentem w dwoch krajach, wiec kiedy PL i NL uznaja, ze jest sie ich rezydentem, to urzedy musza ustalic miedzy soba jedna, zgodna wersje.
Moge natomiast powiedziec, ze bez rejestracji w IND takiego zaswiadczenia raczej nie wydadza. |
_________________ Dumny Polak |
Ostatnio zmieniony przez jso Śro Maj 14, 2008 10:48 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
AnnaW
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 6:22 am
|
|
|
mi wydano status rezydenta n apodstawie sofi numeru i paszportu, nikt sie mnie o rejestracje w IND nie pytal |
|
|
|
|
jso
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 7:54 am
|
|
|
Masz na mysli po prostu rezydenta Holandii (IND) czy podatkowego (Belastingdienst)? Mojej zonie niestety tego odmowiono - ma wszystko oprocz rejestracji w IND. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
|
|