NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mieszkanie gminne, prawda czy fałsz?
Autor Wiadomość
jw1987 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 1:10 pm   

Aby otrzymać mieszkanie z danego woonzicht-u musisz być zameldowana w gminie.

ja mieszkam w noordwijku i tu staram sie o mieszkanie i powiem ci tak:

każda miejscowośc ma wooningstichting który daje oferty do woonzichtu ale niekoniecznie w tej samej miejscowości, tzn. ja mieszkając tutaj mam szanse dostac mieszkanie w Leiden, lisse, Hillegom itp. o ile wooningstichting takowe oferty do noordwijk-owskiego woonzichtu przekaże, a ja zareaguję.

Nie wiem jak wygląda sytuacja w Tilburgu, ale u nas na mieszkanie socjalne 93 punkty to o wiele za mało.

jesli Twoje oraz męża dochody roczne wynoszą ponad 33500 euro możecie się starać o mieszkanie zonder wachtlijst, czyli takie na które się nie czeka, tzn tak tylko jest teoretycznie, ale łatwiej o nie na pewno, szczególnie jeśli nie masz dużo punktów. Chętnych jest powiedzmy wtedy około 3-5 a nie 150 jak w przypadku normalnych mieszkań. Różnią się one tym że te mieszkania bez czekania są droższe, tzn powyżej 650 euro na miesiąc(+ opłaty ) czyli nie należy Ci się huurtoeslag. Jednak pamietaj, że jeżeli Ty sama zbierasz punkty i Twoje roczne dochody to np 15000 euro i dostaniesz mieszkanie za powiedzmy 400 euro, to jeśli Twój partner zamieszka z Tobą łamiesz regulamin, przez co podejrzewam mogą Cię eksmitować( ale jakie kary dokładnie to musisz sie dowiedzieć z pewniejszego źródła). Tzn. NIe można wynajmować osobom trzecim takowych mieszkać, czy chociażby pokoju. Jeśli na formularzu kiedy się wpisywalaś napisałaś ze chcesz mieszać sama nie możesz mieszkać z kimś ekstra. Dwa: jeśli napisałaś ze chcesz mieszkac w trójkę(dziecko, mąż i Ty) a podałaś tylko swoje dochody roczne nie uwzględniając dochodów męża też możesz mieć kłopoty, chyba że mimo wszystko Was wspólny dochód nie wynosi powyżej 33 500 tysiąca euro.

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 8:16 am   

serdecznie dziekuje ci za odpowiedz. przyznam szczerze ze liczylam ze jednak odezwie sie ktos z tilburga...

powiem tak w ich AV nie ma wzmianki o tym ze musissz byc zameldowanym w gminie zeby dostac mieszkanie, pozatym nie rozumiem o co chodzi z punktami, bo w tilburgu nie mamy zadnego systemu punktow - pierwszy raz slysze.

nie interesuje mnie mieszkanie bez kolejki, poniewaz reagujac na domy (do ktorych nalezy sie huurtoeslag) mam 1 miejsce.

chodzi mi tylko o doswiadczenie czy jednak potrzebny jest meldunek w tym miejscie aby dostac to mieszkanie - i wasze osobiste doswiadczenia

[ Dodano: Pon Wrz 26, 2011 9:12 am ]
jw1987 napisał/a:
Aby otrzymać mieszkanie z danego woonzicht-u musisz być zameldowana w gminie.

skad masz ta wiadomosc.

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 6:34 pm   

sory za glupia odpowiedz ale moze w twojej woning corporatie odpowiedza ci na to pytanie moze warto sprobowac ich zapytac kto wie lepiej jak nie oni

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 6:39 pm   

misia0101,

sa sytuacje w ktorych mozna wystapic z prosba o zarejestrowanie w innej Sp .M
np. zmiana pracy , ale wymagane jest potwierdzenie jesli nie na poczatku ,to z czasem o to poprosza..

wiadomo ,ze mozna zalatwic sporo przez net, ale rejestrujac sie w danej spoldzielni wymagany jest aktualny adres zamieszkania , na ktory otrzymujesz listowne potwierdzenie tego co umiescilas przy rejestracji
spoldzielnia nie zawsze zaakceptuje kiedy podasz adres z innej prowincji ,a bez podania adresu trudno sie zapisac
(tak jest u nas )
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Wrz 26, 2011 6:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

dam rade 
Poczatkujacy
bedzie ok

Wysłany: Czw Paź 04, 2012 12:46 pm   

Suska zdziwisz sie ,ale nam wlasnie po spotakniu naszym w spodzielni i dzwoniac do naszej ksiegowej powedziano ze " najpierw to musimy nauczyc sie holenderskiego a potem starac o mieszkanie" wiec o czym moea? o czystej dyskryminacji .Niestety takie rzeczy maja miejsce i wierze innym ze ztym sie spotkali na napewno ze moga sie spotkac

*rosa* 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Paź 08, 2012 3:42 pm   

To chyba zależy od przepisów danej spółdzielni. My dostaliśmy mieszkanie w mieście gdzie ani nigdy nie mieszkaliśmy ani nie pracowaliśmy. Adres korespondencyjny był podany do innej gminy 30 km stąd. Przy zapisie nie robili żadnego problemu. Jedynie jak już nam przyznali domek to zaczęły się własnie pytania, ale dlaczego to miasto skoro wcześniej nie mieliśmy z nim nic wspólnego, wystarczyło powiedzieć,że mieszkają tu nasi znajomi,kolega z którym mąż będzie jeździł do pracy) trochę też pytań o "nieciekawą " naturę Polaków, ale jednocześnie zapewnienie,że nas nie dyskryminują i dlatego nas zaprosili na spotkanie. Domek dostaliśmy, ale myślę,że duża zasługa była w tym,że na spotkaniu był z nami nasz znajomy rodowity Holender i głównie on odpowiadał na te "trudne" pytania, bardzo nam pomógł. :)
Ostatnio zmieniony przez *rosa* Pon Paź 08, 2012 3:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  

joy3030 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lis 30, 2012 2:19 pm   

Witam mąż pracuje tu pare lat ale dopiero zameldował się niedawno w Eindhoven mozemy ubiegac sie o mieszkanie gminne ?

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pią Lis 30, 2012 2:25 pm   

Jak najbardziej mozecie :-)

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

joy3030 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Gru 02, 2012 7:13 pm   

zapisywał się ktoś w duizel koło eindhoven ? ile tak można sobie poczekać?

[ Dodano: Nie Gru 02, 2012 7:14 pm ]
:031:

Odpowiedz do tematu