Polska kuchnia regionalna |
Autor |
Wiadomość |
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 2:42 pm
|
|
|
Magda,napewno maja tu flaki tylko trzeba poprosic tego pana z siekierka Ale bedzie mial mine.
Jak chcecie to moge wam napisac fajny przepis,taki troszke inny,tylko wieczorkiem,bo maly zabkuje i nie moge go zostawic na dluzej niz 3 minuty.
Jezeli chodzi o zapach to ja zalewam je woda i zagotowuje i odlewam i tak 3 razy,pomaga i nie smierdza tak jak sie gotuja |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
Magda S.
Gaduła

Wiek: 51 Dołączyła: 03 Maj 2007 Posty: 112 Skąd: okolice Goudy
|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 4:44 pm
|
|
|
Dawaj ten przepis, wyprobujemy...!
A na zabki polecam specjalne kropelki. Tu masz dwa rodzaje. Ja mialam przy pierwszej corce te VSM - bardzo skuteczne. Tyle, ze przy drugiej nic nie pomoglo, ani kropelki, ani masci z Polski. Druga cora dala mi popalic...
http://www.medicijnen.nl/...tSubGroepID=424 |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 8:52 pm
|
|
|
Magda mam Dentinox i nic nie pomaga,mam zele z Polski i nic.Starszemu wyszly zeby i nie wiedzialam kiedy a ten to juz tak pare miesiecy steka i steka a dzis
przepis na flaczki
1kg flakow wolowych lub cielecych ,najlepiej z mieskiem jak jest mozliwosc,
20dag kosci wolowych,
20 dag kapusty wloskiej(ja znalazlam u Turka,szukalam i szukalam bo lubie tez golabki z wloskiej),
cebula,
1/2 szklanki kwasnej smietany-polski sklep,bo tutaj to ja tylko slodkie widzialam,
2 lyzki masla,
1/2 lyzki oleju,
1/2 lyzki bulki tartej,
1 lyzka maki,
1 lyzka parmezanu lub jak ktos lubi to wiecej oczywiscie,
1 lyzeczka slodkiej papryki,
1/4 lyzeczki imbiru,najlepiej swiezy ale w proszku tez jest ok.,
2 liscie laurowe,
pieprz swiezo zmielony 1/4 lyzeczki,
kardamon mielony,tak na koniec lyzeczki,
sol
wloszczyzna(marchew,seler,pietruszka)
Flaki oczyscic,natrzec sola i zostawic na pare minut,nastepnie umyc ,zalac woda ,zagotowac i odcedzic i tak 3 razy.Nastepnie zalac woda i gotowac do miekkosci po czym pokroic w cienkie paseczki.Jezeli dodajemy miesko wolowe to w trakcie gotowania tak na wyczucie dodac i tez do miekkosci gotowac z flakami.
Wloszczyzne umyc i zetrzec na tarce do jarzyn lub pokroic w slupki,nastepnie podsmazyc na masle.Kapuste umyc i pokroic w szerokie paski.W 3 szklankach wody ugotowac podsmazona wloszczyzne i kosci.Ja zazwyczaj gotuje to w kostce wolowej,bez kosci.
Do wywaru z wloszczyzna dodac flaki i przyprawy.Gotowac jeszcze godzinke.Mozna tez w trakcie dodac warzywa zeby nie rozgotowac ich na papke,tak pod koniec.
Cebule obrac i pokroic w krazki a nastepnie przesmazyc na oleju,oproszyc maka,zrumienic,dodac do flakow i zagotowac.Smietane rozprowadzic wywarem i zabielic wywar.Na koncu posypac parmezanem.
Dla opcji bardzo regionalnej na koncu -bulke tarta przesmazyc na masle i polac tym flaczki przed podaniem.
Ja nawet zamiescilam ten przepis na stronie w internecie,zajmuje troszke czasu i jest kaloryczny ale przeciez codziennie flakow nie jemy
3 lata temu nasi znajomi Holendrzy zajadali sie tymi flakami(oczywiscie nie mowilismy im ze to flaki) jak przyjechali do nas do Polski.To przepis mojej cioci a ona jest super kucharka |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
|
|
|
|
>Dorota<
Nieśmiały użytkownik
Dołączyła: 24 Lis 2007 Posty: 51
|
Wysłany: Wto Sty 01, 2008 12:31 pm
|
|
|
witam!!
A ja proponuje strone www.gotowanie.wkl.pl
Zawsze jak nic mi do glowy nie przychodzi to tam zerkam i zawsze cos pysznego wymodze!!
Smacznego!! |
|
|
|
|
|
|