NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chorobowe a prawo Holenderskie!
Autor Wiadomość
dzesmenka 
Poczatkujacy
Kotek

Wysłany: Wto Lis 24, 2009 8:21 pm   

Pracuje 5mies.. w Holandi na Kontrakcie Party TAIM.
Mam znów dolegliwości kregosłupa,Ból jest nie dozniesienia że nie moge wstać i lekarz dawał mi zwolnienie,poniewasz musze brać zaszczyki..
Lecz nie wiem czy za te zwolnienie bende miała zapłacone przez moją firme?/
Bo ktoś mi w pracy powiedział że jak pujde na zwolnienie to nie zapłacą..
Bardzo prosze o napisanie jak wygloda moja sprawa z wypłaconym chorobowym i ile procent płacą i czy wogule przysługuje.Prosze o pomoc jeśli ktoś wie jak to wygloda niech mi napisze.Dziekuje

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 8:34 pm   

dzesmenka, poczytaj przedewszystkim twoj kontrak jak to jest tam prawnie zapisane. A do tego jaki masz kontrakt ?? na czas okreslony na nie okreslony ? masz gwarantowana ilosc godzin tyg ? czy poprostu na ) godzin?

dzesmenka 
Poczatkujacy
Kotek

Wysłany: Śro Lis 25, 2009 12:21 pm   

Kontrakt mam na czas nie określony.Lecz z godz..tygodniowymi jest tak..40 i wtym 2 zapewnienia.A co do chorobowego czy urlopowego nie ma nic ujente w kontrakcie czy przysługuje płatne..Także dalej nic nie wiem.

alakola
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 08, 2016 4:46 pm   Wypadek w pracy a zasiłek chorobowy

Witam serdecznie W dniu 21-12-2015 miałam wypadek w pracy i złamałam nogę.Miałam operację i zespolono płytkami i śrubami.Czas leczenia i rehabilitacji nie jest narazie bliżej określony poza tym,że 7 tyg nie mogę obciążać a co za tym idzie nie mogę chodzić.Co dalej nie wiem. U tego pracodawcy co stał się wypadek mam umowę o pracę na czas nie określony na 40 godz/miesięcznie. i szef zgłosił mnie na zasiłek chorobowy. Natomiast mam jeszcze drugą pracę w innym miejscu na umowę tzw.zero godzin czyli bez gwarancji godzin.Tam też zgłosiłam swoją sytuację ,że nie mogę przyjść do pracy i aby mnie również zgłosili na zasiłek chorobowy.I tu otrzymałam informację,że i owszem mogą mnie zgłosić ale będzie to niski zasiłek gdyż w okresie poprzednich 13 tyg. mało godzin miałam i że to się wylicza z owych ostatnich 13 tyg. Nie za bardzo rozumiem dlaczego nie z całego roku 2015 tylko z ostatnich 13 tygodni.Szef powiedział,że poda do UWV średnią z ostatnich 13 tygodni. Nadmienię,że pracuję tam od kwietnia 2014.Proszę o poradę jak to załatwić bo przecież nawet chora będąc muszę z czegoś żyć i opłacac czynsz rachunki itp.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Kwi 12, 2016 9:08 am   

przeniesiony
sebec2 napisał/a:
Dzień dobry wszystkim.Jestem tutaj nowy.
Mam pytanie odnośnie otrzymania zasiłku chorobowego w Holandii.
Niedawno wyjechałem do pracy w Holandii,uzyskałem bezpośrednio od pracodawcy umowę o pracę na czas określony,tj.na 6 miesięcy.
Pewnego dnia rano szykując się do pracy,w mieszkaniu pracodawcy (u niego mieszkałem do czasu kiedy nie znajdę sobie jakiegoś własnego lokum),poślizgnąłem się na schodach i plecami uderzyłem o schody.Po mimo odczuwalnego strasznego bólu w ten dzień jak i inne dni do pracy poszedłem.
Pewnego tygodnia za zgodą pracodawcy,wyjechałem do Polski w celach rodzinnych i m.in.przy okazji załatwić sprawy dla szefa.
Jako,że dalej odczuwałem ogromny ból,poszedłem do lekarza,gdzie uzyskałem stosowne skierowania i między czasie zrobiłem wszystkie badania.
Po kilku dniach,bedac już w Holandii,otrzymałem od rodziny telefon z wynikami badań,które niestety nie były dobre,dodatkowo otrzymałem skierowanie do szpitala na oddział neurochirurgii w Polsce.
Jako,że stan mojego zdrowia uniemożliwia mi pracę,dodatkowo praktycznie lekarz specjalista skierował mnie na operację kręgosłupa,jak wygląda sprawa własnie otrzymania zasiłku chorobowego.
Gdzie mam się z tym zgłosic,jak to zacząć załatwiać?
Bardzo będę wdzięczny za każdą informacje.
Pozdraiwam

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Wto Kwi 12, 2016 11:36 am   

sebec2 napisał/a:

Cytat:
Jako,że stan mojego zdrowia uniemożliwia mi pracę,dodatkowo praktycznie lekarz specjalista skierował mnie na operację kręgosłupa,jak wygląda sprawa własnie otrzymania zasiłku chorobowego.

zaden polski specjalista kierujacy cie na operacje w Polsce nie ma i nie bedzie mial wplywu na to jak oceni ( twoja chorobe ) holenderski lekarz .
Cytat:
Po mimo odczuwalnego strasznego bólu w ten dzień jak i inne dni do pracy poszedłem.

Poczytaj ten watek ,niestety na forum jest wiele takich ''opowiesci'' , szkoda ,ze niewielu tu powrocilo i dopisalo ,czy na podstawie orzeczenia polskiego lekarza , happy end'em zakonczylo sie uzyskanie holenderskiego chorobowego .
Szczerze wspolczuje bolu i cierpienia ,ale czarno to widze, do przyzna zasilku chorobowego , musza byc jakies podstawy . Moim zdaniem popelniles blad , powinienes zamiast do pracy, pojsc do lekarza domowego, od tego trzeba bylo zaczac leczenie .

Odpowiedz do tematu