Najlepszy bank ? Założenie konta w ing Niezbedne informacje |
Autor |
Wiadomość |
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 9:54 pm
|
|
|
Nie polecam ING! Właśnie zamknąłem u nich konto, przede wszystkim nie podobała mi się obsługa klienta. Cokolwiek chcąc załatwić, przy "wycieczce" do banku, od osoby która bardziej robiła za stójkowego, dostawałem odpowiednie koperty z formularzami, które trzeba było wypełnić i odesłać. Jeżeli coś można było załatwić, to telefonicznie, gdzie wciągało około 15 euro z karty za połączenie. Głupia zmiana adresu trwała u mnie prawie dwa miesiące, bo nie podobał im się mój podpis, dwa razy dostałem koperty które wysłałem z nowym adresem i podpisem z powrotem, zadzwoniłem do banku, kazali odesłać jeszcze raz z kopią paszportu, po tygodniu koperta wróciła znowu do mnie! Opisane szopki w ING były nie tylko w jednym oddziale, spotkało mnie to w paru. Miałem jeszcze sporo więcej przejść z nimi, których nie chce mi się tu opisywać. Od miesiąca mam konto w Rabo, zupełnie inna śpiewka, na miejscu są konsultanci po których zachowaniu widać, że zdają sobie sprawę, że oni są dla mnie a nie ja dla nich. W kwestie finansowe nie będę tu wnikać, bo opłaty są podobne, a ewentualnie za parę euro więcej jakichś opłat, nie będę się szarpał. |
|
|
|
|
MrRoger
Nieśmiały użytkownik Serwisant PC ;-)
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 12:44 pm
|
|
|
To z innej beczki - wiem ze w ING sa bezplatne przelewy do PL poprzez internet, czy w Rabo (badz innych) bankach rowniez sa takie pakiety, i jak wygladaja oplaty za taki rachunek.
Jak jest z karta debetowa- czy za free wybiera sie w calej europie?
Dajcie jak najwiecej szczegolow nt. roznych bankow- przyda sie nie tylko mi, ale i innym szukajacym pomocy w wyborze. |
_________________ Jak usunąć przypomnienie o aktualizacji do Windows 10 w Windows 7 i Windows 8 |
|
|
|
|
pieckin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 2:50 pm
|
|
|
Witam . Mam konto w RaboBank opłaty 30 E/rok płatne po 7,5 co kwartał . Karta europass robię przelewy w Holandii za darmo wybieram pieniądze w Niemczech zero opłat , co do wysyłki do Polski jeszcze nie próbowałem . |
|
|
|
|
Mucha_75
|
Wysłany: Śro Paź 28, 2009 3:20 am
|
|
|
MrRoger napisał/a: | To z innej beczki - wiem ze w ING sa bezplatne przelewy do PL poprzez internet, czy w Rabo (badz innych) bankach rowniez sa takie pakiety, i jak wygladaja oplaty za taki rachunek.
Jak jest z karta debetowa- czy za free wybiera sie w calej europie?
Dajcie jak najwiecej szczegolow nt. roznych bankow- przyda sie nie tylko mi, ale i innym szukajacym pomocy w wyborze. |
W ING przelew do Polski kosztuje 20 euro, przynajmniej mi tyle ściągali. Oczywiście mówię o wyborze opcji przy przelewie, obciążenia własnego rachunku a nie odbiorcy czy dzielone. Chyba, że zależy to też od pakietu, rodzaju konta. W Rabo wysyłałem już dwa razy i jest za free. |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Śro Paź 28, 2009 3:21 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
goja888
Poczatkujacy goja888
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 8:12 pm
|
|
|
witam, mam pytanie odnośnie karty kredytowej, czy przez neta można złożyć wniosek o taką karte(w banku ing) i ile czeka się na odpowiedź, jakie jest oprocentowanie, jest jakiś czas na spłacenie karty bez prowizji? ile jest na takiej karcie?? a staral się może ktoś o kredyt w ing gdzies jakieś 2 tys euro?? jakie trzeba miec dokumenty?? prosze sie podzielić ze mna swoją wiedzą;)
[ Dodano: Pon Sie 30, 2010 9:25 am ]
proszę o Wasze odpowiedzi, woele razy przeszukiwałam forum, ale konkretnej odpowiedzi n ie uzyskałam |
|
|
|
|
figa
Poczatkujacy FIGA
|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 12:02 am
|
|
|
Witam.Mam wielki problem z z kontem,a raczej jego otwarciem w ING.Po wizycie w banku wypełnieniu dokumentów,po tygodniu przysłano mi komplet wszystkich papierów z informacja ze konta nie otworzą bo nie jestem zameldowany(podałem adres do korespondencji pod którym aktualnie przebywam,a możliwośći zameldowania pod tym adresem nie mam(brak dobrej woli pracodawcy,lub nie wiem co jeszcze)do ubezpieczenia był podany ten numer konta przydzielony przy wizycie w banku...i same kłopoty.Swoją droga mogli poinformować ze bez meldunku nie otwierają.A z tego co wiem jednym otwierają innym nie,dziwne zwyczaje...Może ktoś z was udzieli info co zrobić. |
_________________ Aby młodość rozumiała,a starość mogła... |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 12:12 am
|
|
|
To znaczy przyjeli Twoje zgloszenie a potem sprawdzali meldunek? Nie wiem, czy to zalezy od banku czy od pracownika na jakiego trafisz. Sprobuj w innej filii albo w innym banku. |
|
|
|
|
figa
Poczatkujacy FIGA
|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 12:56 am
|
|
|
Takich wizyt a potem odsyłania dokumentów może być myślę jeszcze wiele,ale zapytam,może w rabo są normalniejsi |
_________________ Aby młodość rozumiała,a starość mogła... |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 10:04 pm
|
|
|
Miałem konto przez 3 lata w AMRO, ale bardzo nie podobało mi się ich podejście do mnie, teraz muszę zmienić zdanie o nich, bo to co wyprawia ING to śmiech na sali.
Byłem w ich oddziale z wnioskiem o nową kartę, bo starą utraciłem. Mieli wysłać w ciągu 10 dni, ale okazało się, że mam nadal wpisany stary adres, zmiana adresu trwała bagatela 15 dni (czy to takie trudne?), dopiero po tych 15 dniach mogłem na infolinii poprosić o nową kartę. Dzisiaj jest 18 i karta już powinna być, a tu nadal cisza. Prosiłem też o kartę kredytową, ale odmówili, nawet nie przysłali pisma w tej sprawie, na infolinii przy okazji pytałem, czy uzyskam ją - NIE, bo mam za krótko konto, ale ja migruję z AMRO, gdzie mam konto 3 lata i stałe wpływy, więc nie mogą tego wziąć pod uwagę? |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 10:41 pm
|
|
|
Witam,
Nie wiem czy tylko ja mam takie szczęscie czy co ale jak chciałem załatwić zmiane adresu do korespondencji to za 1 razem sie nie udało ale za 2 razem zmieniono ...
Jak chciałem wyrobić nową kartę bo stara "nie chciała czasem działać" to w ciągu kilku minut zamówiłem nową ( będąc w banku ) i przyszła pocztą po ok 5 dniach roboczych ...
Chciałem debet to wypełniłem formularz na stronie i po paru dniach debet przyznali ...
Obecnie zawsze korzystam z jednej fili banku ING i na razie nie mogę narzekać tylko POLECAĆ ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Mucha_75
|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 10:56 pm
|
|
|
Ja w tej chwili mam konto w trzecim banku w Holandii, najpierw było ING, szybko uciekłem do rabo, znajomi mieszkają w Middelburgu, polecali i to bardzo, po ponad roku posiadania konta, kontrakt fazy c regularne wpływy tygodniowe nie mniej niż 650 euro, przechodziłem w pracy na system wypłat cztero tygodniowych, coby mieć jakąś tam płynność finansową, zabezpieczenie na rachunki i ogólnie w razie W, chciałem 1000 euro debetu. Odmówili, bo co? Nie bo nie. Karta kredytowa? Nie bo nie! Dodam że nie jestem notowany w żadnym bkr. Problemem jest tutaj to, że każdy oddział ma swoje przepisy, znajomi w Zeelandzie dostali kredyt na auto 10000 euro, przy mniejszych zarobkach od moich, więcej płacąc za wynajem, w dodatku dzielone na trzy osoby. Przeniosłem się do Amro, kartę kredytową dostałem po pierwszym wpływie, debet od razu! Zrobiłem Overstapservice, Rabo walnęło focha, i przysłali mi list, w którym informują mnie, że nie jestem lojalny i zamykają mi konto haha. |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Czw Lis 18, 2010 10:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
słoneczko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 9:35 am
|
|
|
Witam. Przekopałam się z grubsza przez cały temat ,ale ciężko we tym coś odnaleźć. Zakładając konto w jakimkolwiek banku w polsce dostaje się numer i wszystko od razu,załozenie konta trwa 10minut i jest ono od razu aktywne. Znajomy z nl powiedział mi ,że tu trzeba czekać na numer czy też aktywacje konta. Osobiście chciałam się najpierw zastanowić nad wyborem banku, ale jeżeli faktycznie będę musiałą czekać Bóg wie jak długo na ten numer, to muszę zacząć to załatwiać już, bo nr konta będzie mi potrzebny do pracy. I tu pojawia się moje pytanie czy ktoś z Was słyszał o czymś takim? Szczerze mówiąc ciężko mi jest uwieżyć, żeby coś co w pl zajmuje 10minut tutaj trwało kilka/naście dni,jednak nie mogłam znaleźć żadnej informacji na ten temat. Przeglądałam nawet stronkę ing(najprawdopodobniej założę konto włąśnie w Ing,choć jeszcze nie jestem pewna). Wolę się upewnić bo otrzymanie sofi numeru też miało (teoretycznie) być szybkie,proste i przyjemne a niestety nie było,wolę uniknąc niespodzianek związanych z zakłądaniem konta. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 5:56 pm
|
|
|
Pomagalam w zalozeniu komus konta w ING, moze trwalo to troszke dluzej niz 10 minut ale bylo zalatwione "od reki" wraz z tymczasowa karta do bankomatu.
Z tego co wiem to zeby zalozyc konto w banku potrzebny jest BSN albo sofinummer. Akurat dzis wypelnialam online formularz dla syna o otwarcie konta dla studentow, trzeba bylo podac BSN jego i moj poniewaz syn jest niepelnoletni. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2012 7:39 pm
|
|
|
słoneczko napisał/a: | Znajomy z nl powiedział mi ,że tu trzeba czekać na numer czy też aktywacje konta. |
Witam,
Jesli masz sofi numer/BSN to idziesz do banku ING i po 10 min masz numer konta + tymczasowa karte z bankomatu , na zwykla karte ( z imieniem i nazwiskiem ) czeka sie max 7 dni roboczych wiec radze powiedziec dla znajomego aby nie wypowiadal sie na temat na ktory nie ma zielonego pojecia ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2012 9:00 pm
|
|
|
Moze znajomy byl w okienku ING - postkantoor , to wtedy faktycznie czeka sie do 5 dni, tak jak u mnie, ale jak pojdziesz do Banku ING to masz wszystko od reki, to tak na marginesie. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
|
|