NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
meldunek dla noworodka
Autor Wiadomość
jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 6:20 pm   

yogobella wiec zarejestruj dziecko jako obywatela polskiego ale nie omin ojca detale i pozniej moze maluszek ubiegac sie o bulgarskie obywatelstwo

mozesz dziecku wyrobic paszport i wtedy mozesz jezdzic z maluchem ty lub twoj maz.

chyba niewiele moge powiedziec w tym temacie moze ktos inny bedzie mial wiecej wiedzy i ci pomoze ewentualnie zapytak w polskiej ambasadzie oni powinni wszystko na taki temat wiedziec

ps czy smakuje ci banitsa? :)

yogobellla 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 6:51 pm   

jagodka napisał/a:
yogobella wiec zarejestruj dziecko jako obywatela polskiego ale nie omin ojca detale i pozniej moze maluszek ubiegac sie o bulgarskie obywatelstwo

Tak tyle to wiem dlatego wolalabym zameldowac jako obywatela polskiego bo obywatelstwo (drugie) zawsze latwiej dostac po ojcu niz po mamie , z tym ze generalnie kazdy podaje mi inne DOKUMENTY jake sa mi potrzebne do meldunku , przegladnelam to forum w zdluz i wszerz ale posty sa sprzed 2 lat , nie znalazlam tez przypadku podobnego do mojego , prosilam znajomego holendra o telefon do Geemente ale tez nie dowiedzial sie niczego konkretnego , moja polozna twierdzi ze potrzebuje swoj i ojca akt urodzenia - na forum sie nie spotkalam z czyms takim , ale wiadomo jak te przepisy sie zmieniaja....................

jagodka napisał/a:

szczerze jak dla mnie nie do przelkniecia :036: ogolnie ciesze sie ze moj partner wrecz przepada za polska kucnia wiec mam problem z glowy , mozliwe ze mi nie smakowala bo pieklam ja sama a pieczenie to moja pieta achillesowa
Ostatnio zmieniony przez yogobellla Śro Wrz 08, 2010 6:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jagodka 
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 7:34 pm   

[quote="yogobellla"]

jagodka napisał/a:

czesc postu edytowana (a nie mozna bylo z tym na priv? )

A wracajac do tematu to mysle ze najlepiej jest sie udac do gemente, do polskiej ambasady i bulgarskiej i tam o wszystko wypytac bo przez telefon to nikt nic nigdy nei wie a tak na miejscu mozna kilka osob spotkac i cos sie dowiedziec.
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Wrz 10, 2010 4:50 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jso 

Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 10:02 am   

Ostatnio chyba wysyp dzieci się zrobił na forum (u mnie też bocian jedno dziecko przyniósł). Trzeba by zrobić jakieś kompendium pt. ciąża, poród i po ciąży.

Gratuluje yogobellla!

yogobellla 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 9:39 am   

jsobanski napisał/a:
Gratuluje yogobellla!

dziekuje serdecznie

ok juz wszysko wiadomo , chyba latwiej dostac kredyt w banku niz zameldowac dziecko wspolnie z ojcem innej narodowosci niz matko jezeli nie maja slubu ...
a wiec ojciec - Bulgar - jako ze nie ma meldunku w nl , pomimo ze posiada BSN-numer i teoretycznie jest w rejestrze potrzebuje
* akt urodzenia
* potwierdzenie zameldowania w bulgarii
* zaswiadczenie o tym ze nie jest zonaty
* dowod paszport ewentualnie prawo jazdy :119:
* oraz "aposticket" - nie wiem co to jest , ale ja sie nie znam na bulgarskich dokumentach

odemnie jako ze mam meldunek w nl potzrebny jest tylko dowod lub paszport

z tym ze jak stwierdzial pani z gemeente , najlepiej przed porodem udac sie na gmine w celu potwierdzenia autentycznosci dokumentow oraz spisac protokul uznania ojcostwa , gyz w szpitalu moze (ale nie musi) zaistniec taka sytuacja z nie uznaja dokumentow ojca i w tamtejszych dokumentach zostanie wpisana tylko matka , a pozniej trzeba latac i prawnie zalatwiac ustalenie ojcostwa itd.

co od obywatelstwa o ile nie zrzekne sie przy porodzie polskiego dziecko automatycznie dostanie obywatelstwo po mnie , z tym ze do 6mc musze zglosic ten fakt w polskim USC , to samo tyczy sie obywatelstwa bulgarskiego dla dziecka jednak dzieciak nie zostaje automatycznie obywatelem bulgarii , ojciec musi wystapic z wnioskiem o nadanie obywatelstwa ale to ponoc juz tylk kwestia formalnosci

wiec jakby nie bylo jest troszke zalatwiania , tym bardziej ze tych dkumentow nie mozna dostac w ambasadzie, trzeba zrobic sobie wycieczke do bulgarii pozniej jeszcze do tlumacza bo tam nie wydaja drukow europejskich

Odpowiedz do tematu