meldunek dla noworodka |
Autor |
Wiadomość |
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 6:20 pm
|
|
|
yogobella wiec zarejestruj dziecko jako obywatela polskiego ale nie omin ojca detale i pozniej moze maluszek ubiegac sie o bulgarskie obywatelstwo
mozesz dziecku wyrobic paszport i wtedy mozesz jezdzic z maluchem ty lub twoj maz.
chyba niewiele moge powiedziec w tym temacie moze ktos inny bedzie mial wiecej wiedzy i ci pomoze ewentualnie zapytak w polskiej ambasadzie oni powinni wszystko na taki temat wiedziec
ps czy smakuje ci banitsa? |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 6:51 pm
|
|
|
jagodka napisał/a: | yogobella wiec zarejestruj dziecko jako obywatela polskiego ale nie omin ojca detale i pozniej moze maluszek ubiegac sie o bulgarskie obywatelstwo
|
Tak tyle to wiem dlatego wolalabym zameldowac jako obywatela polskiego bo obywatelstwo (drugie) zawsze latwiej dostac po ojcu niz po mamie , z tym ze generalnie kazdy podaje mi inne DOKUMENTY jake sa mi potrzebne do meldunku , przegladnelam to forum w zdluz i wszerz ale posty sa sprzed 2 lat , nie znalazlam tez przypadku podobnego do mojego , prosilam znajomego holendra o telefon do Geemente ale tez nie dowiedzial sie niczego konkretnego , moja polozna twierdzi ze potrzebuje swoj i ojca akt urodzenia - na forum sie nie spotkalam z czyms takim , ale wiadomo jak te przepisy sie zmieniaja....................
jagodka napisał/a: | ps czy smakuje ci banitsa? |
szczerze jak dla mnie nie do przelkniecia ogolnie ciesze sie ze moj partner wrecz przepada za polska kucnia wiec mam problem z glowy , mozliwe ze mi nie smakowala bo pieklam ja sama a pieczenie to moja pieta achillesowa |
Ostatnio zmieniony przez yogobellla Śro Wrz 08, 2010 6:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Śro Wrz 08, 2010 7:34 pm
|
|
|
[quote="yogobellla"]
jagodka napisał/a: | ps czy smakuje ci banitsa? |
czesc postu edytowana (a nie mozna bylo z tym na priv? )
A wracajac do tematu to mysle ze najlepiej jest sie udac do gemente, do polskiej ambasady i bulgarskiej i tam o wszystko wypytac bo przez telefon to nikt nic nigdy nei wie a tak na miejscu mozna kilka osob spotkac i cos sie dowiedziec. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Wrz 10, 2010 4:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 10:02 am
|
|
|
Ostatnio chyba wysyp dzieci się zrobił na forum (u mnie też bocian jedno dziecko przyniósł). Trzeba by zrobić jakieś kompendium pt. ciąża, poród i po ciąży.
Gratuluje yogobellla! |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
yogobellla
Nieśmiały użytkownik

|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2010 9:39 am
|
|
|
jsobanski napisał/a: | Gratuluje yogobellla! |
dziekuje serdecznie
ok juz wszysko wiadomo , chyba latwiej dostac kredyt w banku niz zameldowac dziecko wspolnie z ojcem innej narodowosci niz matko jezeli nie maja slubu ...
a wiec ojciec - Bulgar - jako ze nie ma meldunku w nl , pomimo ze posiada BSN-numer i teoretycznie jest w rejestrze potrzebuje
* akt urodzenia
* potwierdzenie zameldowania w bulgarii
* zaswiadczenie o tym ze nie jest zonaty
* dowod paszport ewentualnie prawo jazdy
* oraz "aposticket" - nie wiem co to jest , ale ja sie nie znam na bulgarskich dokumentach
odemnie jako ze mam meldunek w nl potzrebny jest tylko dowod lub paszport
z tym ze jak stwierdzial pani z gemeente , najlepiej przed porodem udac sie na gmine w celu potwierdzenia autentycznosci dokumentow oraz spisac protokul uznania ojcostwa , gyz w szpitalu moze (ale nie musi) zaistniec taka sytuacja z nie uznaja dokumentow ojca i w tamtejszych dokumentach zostanie wpisana tylko matka , a pozniej trzeba latac i prawnie zalatwiac ustalenie ojcostwa itd.
co od obywatelstwa o ile nie zrzekne sie przy porodzie polskiego dziecko automatycznie dostanie obywatelstwo po mnie , z tym ze do 6mc musze zglosic ten fakt w polskim USC , to samo tyczy sie obywatelstwa bulgarskiego dla dziecka jednak dzieciak nie zostaje automatycznie obywatelem bulgarii , ojciec musi wystapic z wnioskiem o nadanie obywatelstwa ale to ponoc juz tylk kwestia formalnosci
wiec jakby nie bylo jest troszke zalatwiania , tym bardziej ze tych dkumentow nie mozna dostac w ambasadzie, trzeba zrobic sobie wycieczke do bulgarii pozniej jeszcze do tlumacza bo tam nie wydaja drukow europejskich |
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/8f9a38e316.png[/url] |
|
|
|
|
|