jaka jest stawka minimalna wedlug cao 8.51 moze 8.07 |
Autor |
Wiadomość |
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 8:40 pm
|
|
|
A ja gdy wyjeżdżałem do Holandii 4 lata temu nie znałem żadnego obcego języka (poza rosyjskim),przez 2 lata pracowałem przez biuro,początkowo za 7,51 brutto,potem 8 brutto.Nie piszcie że za takie stawki nie można dobrze zarobić. Srednio miesięcznie miałem wypłaty po ok 1800-2000 euro.Ale pracowałem po 60-65 godzin tygodniowo. Ktoś wyżej napisał "nie ubezpieczyli mnie czy nie byłem ubezpieczony" Pezwcież w NL trzeba się samemu ubezpieczyć i samemu płacić.Tyle się pisze na tym forum o ubezpieczeniach a tyle osób wciąż pisze głupoty. |
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 37 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 9:23 pm
|
|
|
Cytat: | Pezwcież w NL trzeba się samemu ubezpieczyć i samemu płacić.Tyle się pisze na tym forum o ubezpieczeniach a tyle osób wciąż pisze głupoty. |
Dokładnie. Ja co prawda jestem ubezpieczona za pośrednictwem biura pracy, ale dostałam swoją Polisę i kartę ubezpieczenia, nie rozumiem, że ludzie wierzą na słowo, że są ubezpieczeni. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Gru 12, 2009 9:24 am
|
|
|
jasminka, jasminka napisał/a: | w kraju dawali mi wolnom reke znalezieniu mieszkania | jak sie domyslam podpisywalas w kraju jakis kontrakt z nimi ??? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
jasminka
Poczatkujacy jasminka
|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 9:30 am
|
|
|
baileys napisał/a: | jasminka, jasminka napisał/a: | w kraju dawali mi wolnom reke znalezieniu mieszkania | jak sie domyslam podpisywalas w kraju jakis kontrakt z nimi ??? | NO PEWNO ZE NIE.TO NORMALKA ZE OBIECUJOM ZLOTE GORY .A POTEM JAK PRZYJEZDZACH ,PO CZTERECH DNIACH PRACY ,DAJMOM CI UMOWE NA INNYCH ZASADACH .DODATKU NIE POTRZEBUJOM LUDZI Z PERFECT JEZYKIEM .BO JESTES ZA MADRY .UDAWALAM GREKA PRZED KORDYNATOREM A ON TAKIE KITY WCISKAL .JAK WYGARNELAM I ZORJENTOWAL SIE ZE ROK CZASU WCZESNIEJ MIESZKALAM W NL .TO BRONIL SIE ZE JEST TYLKO PRACOWNIKIEM AGENCJI I PODZIELA MOJE ZDANIE .PS SOORY ZA CAPS LOCK |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 10:24 am
|
|
|
Witam,
Ja obecnie pracuje w fazie A i mam 7,97 brutto - niestety nie mam ukończonych 21 lat wiec mam taka stawke jaka mam ...
Od stycznia będę na nowej umowie wiec bede negocjowal wyzsza stawke alle znajac zycie nic z tego nie wyjdzie ... ale spr można ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 11:18 am
|
|
|
jasminka, skoro nie podpisywalas z nimi jakiejs umowy i nic nie podpisywalas ze bedziesz mieszkala w domu/mieszkaniu przez nich przydzielonym to masz pelne prawo szukac sobie sama dachu nad glowa. W tym tez wypadku oplacasz je sama i najprodopodobniej dojazd do pracy tez zalatwiasz na swoja reke. A jak widze na buzie nie upadlas to moglas to odrazu omowic z kordynatorem. jasminka napisał/a: | chcialam zobaczyc jak wyglada praca przez agencje ,ktora w polsce obiecywala stawke minimalnom wedlu cao 8,51 plus wakacyjne | Chcialas wiec zobaczylas . wiec z wlasnej nie przymuszonej woli podpisalas ten kontrakt wiec sie ze wszystkim zgodzilac.
Ze odciagaja za mieszkanie to normalne no chyba ze gdzies w kontrakcie masz napisane ze daja ci to mieszkanie zadarmo.
Podkreslasz kilka raze ze "obiecali "a obiecali ci na pimie ?? i sie z tego nie wywiazali ?
Jesli nie niestety nie zrobisz im nic.
P.S> osob takch jak ty z zapalem bylo wielu ale tylko pogadali pokrzyczeli i natym se konczy. wiesz czemu ?
bo te skur............. maja dobrze popisane kontrakty ale tylko w swoja strone a takich glupkow co sie na to lapie bylo i jest nadal krocie. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
jasminka
Poczatkujacy jasminka
|
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 7:58 pm
|
|
|
na umowie ktorom podpisalam jest napisane ze wynagrodzenie jest wedlug ABU CAO .A MINIMALNA STAWKA WYNOSI 8.51 ,SZCZEGOLYCH WYPADKACH 8.07 JESLI PRACODAWCA DA W NATURZE MIESZKANIE I DOJAZD DO PRACY ZA FREE .WIEM ZE MOGE SE POGADAC .ALE TO PRZESTROGA DLA NASTEPNYCH JELENI TAKICH PO CZESCI JA |
Ostatnio zmieniony przez jasminka Nie Gru 13, 2009 8:00 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
andi
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 6:10 pm
|
|
|
Ludzie dlaczego nie poszukacie trochę w internecie?Tutaj już była podana strona z przepisami pracy i to po polsku! Macie tutaj linka, pobierzcie co was interesuje i czytajcie CAO
Dla tych co im się nie chce czytać, to stawka 8.07 jest zgodna z przepisami, ale szczegóły w tej broszurce: Praca tymczasowa w Holandii (versie juni 2009) |
|
|
|
|
bati3
Gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 27, 2009 2:35 pm
|
|
|
noobujecie
juz teraz dokladnie dla odpowiedniego poziomu nie pamietam stawek ale sie roznia w zal od tyg pracy
min stawka dal 36godz tyg parcy
min stawka dla 38godz tyg pracy
min stawka dla 40 godz tyg pracy
dlatego stawki sie roznia chyba najnizsza (minimalna) jest dla 40 godz tyg pracy a najwyzsza (minimalna) dla 36 godz tyg pracy |
|
|
|
|
mumu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 9:40 pm
|
|
|
czytam czytam i nie moge wyczytac
zaczelam prace w pubie-stawka 7,27 euro (nie mam 23lat). Manager zapytal mnie czy chce dostawac 7,27 i potem sama placic podatek (??? to tak mozna???) czy Oni beda placic i ja dostane juz odliczona kwote na reke (tzn ile dostane? jak zapytalam to odpowiedzial,ze prawie 6 euro...).
Jakos takos dziwnie mi sie na to patrzy szczerze mowiac :/ poza tym napiwki za caly sezon dostaniemy na koncu sezonu wlasnie-czy to jest legalne?
bije sie z myslami troche... praca fajna, nie ciezka ale mecza mnie te dwie powyzsze sprawy...
pomocy... |
|
|
|
|
bati3
Gaduła
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 6:14 am
|
|
|
no 7,27 to brutto wiec trzeba od tego podatek odliczyc niech oni to robia
a napiwku nie dostajesz do reki?:P |
|
|
|
|
mumu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 6:35 pm
|
|
|
bati... jakbym dostawala to bym pytala? |
|
|
|
|
mentorka
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Wiek: 41 Dołączyła: 18 Sie 2009 Posty: 41 Skąd: Gelderland
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 8:13 pm
|
|
|
jasminka napisał/a: | baileys napisał/a: | jasminka, jasminka napisał/a: | w kraju dawali mi wolnom reke znalezieniu mieszkania | jak sie domyslam podpisywalas w kraju jakis kontrakt z nimi ??? | NO PEWNO ZE NIE.TO NORMALKA ZE OBIECUJOM ZLOTE GORY .A POTEM JAK PRZYJEZDZACH ,PO CZTERECH DNIACH PRACY ,DAJMOM CI UMOWE NA INNYCH ZASADACH .DODATKU NIE POTRZEBUJOM LUDZI Z PERFECT JEZYKIEM .BO JESTES ZA MADRY .UDAWALAM GREKA PRZED KORDYNATOREM A ON TAKIE KITY WCISKAL .JAK WYGARNELAM I ZORJENTOWAL SIE ZE ROK CZASU WCZESNIEJ MIESZKALAM W NL .TO BRONIL SIE ZE JEST TYLKO PRACOWNIKIEM AGENCJI I PODZIELA MOJE ZDANIE .PS SOORY ZA CAPS LOCK |
dajom, obiecujom................ |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Wto Kwi 17, 2012 4:21 pm
|
|
|
Czy z kazdym nastepym kontraktem musi byc podwyzka (nie biuro pracy)?
Praca zgodnie z CAO branza schoonmaak , kontrakt na 6 miesiecy. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Wto Kwi 17, 2012 4:27 pm
|
|
|
stroopwafel, nie nie musi |
|
|
|
|
|