NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
euro-acceptgiro
Autor Wiadomość
Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 9:51 pm   

jagodka napisał/a:
Powodzenia bo moze to tylko ja mialam takiego pecha :)

nie tylko ty... znam wiecej takich przypadkow... oficjalnie nie maja takiego prawa... w takim wypadku popros jeszcze raz o imie i nazwisko tej osoby i powiedz ze zglosisz skarge bo to jest dyskryminacja...

oh, jak holendrzy nie lubia tego slowa... dyskryminacja... i ciekawe jak wtedy zareaguje taka osoba...

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Sie 11, 2010 8:38 am   

Naprawde Duvuvelke? No to sprobuje nastepnym razem :033:

Ja dzwonilam do nich np w sprawie naszego mieszkania ktore kupilismy i zapytalam dlaczego wiec sprzedaja domy ludziom nie mowiacym w ich jezyku? Skoro nie maja prawa mowic po angieslku to wydaje mi sie bez sensu sprzedawac mieszkania tyloko anglojezycznym ludziom...

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Śro Sie 11, 2010 9:30 am   

W NL jezykiem urzedowym jest niderlandzki, tak wiec urzednicy nie sa zobowiazani do urzywania innego jezyka. Wyobrazcie sobie problemy wynikajace ze zlego zrozumiena urzednika lub petenta. Nie wiem czy to jest zabronione ale rozumiem urzednikow ktorzy nie chca tego robic. Czytalem gdzies na forum ze jest specjalny oddzial Urzedu Skarbowego dla obcokrajowcow
gdzie mozna uzyskac informacje w jezyku angielskim.
Mariusz

tonia_24 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 12:11 pm   

Znowu ja- może mi ktoś odp. :-) Mój brat dostał właśnie euro-acceptgiro, ale tu mam problem:
Piotrek (bój brat) od 3 lat nie pracuje w Holandii, zamknął konto, ale nie zamknął Belastingdienst. Oni nie mieli gdzie przelewać tych pieniędzy za okres od kiedy nie pracuje, więc ich nie otrzymywał. Dostawał druki o podanie konta, ale on tego nie odsyłał. I tu się pytam: Dlaczego on ma płacić te acceptgiro, skoro on nie dostał tej kasy?

Mam nadzieję, ze ktoś mi szybko odp. :083:

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 5:24 pm   

tonia_24 napisał/a:
Znowu ja- może mi ktoś odp. :-) Mój brat dostał właśnie euro-acceptgiro, ale tu mam problem:
Piotrek (bój brat) od 3 lat nie pracuje w Holandii, zamknął konto, ale nie zamknął Belastingdienst. Oni nie mieli gdzie przelewać tych pieniędzy za okres od kiedy nie pracuje, więc ich nie otrzymywał. Dostawał druki o podanie konta, ale on tego nie odsyłał. I tu się pytam: Dlaczego on ma płacić te acceptgiro, skoro on nie dostał tej kasy?

Mam nadzieję, ze ktoś mi szybko odp. :083:

a może Belastingdienst dokonał całkowitego rozliczenia podatkowego i okazało się, że w którymś momencie przy rozlczeniu (w roku, w którym brat pracował) dostał za duży zwrot podatku. Najlepiej jak wleisz skan pisma z tym acceptgiro i będzie wiadomo, dlaczego i z jakiego tytułu ma zwrócic pieniądze do BD. :039:

tomek24833 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 9:36 am   acceptgiro

witam dostalem zolty blankiet z euro acceptgiro i mam maly problem chcialbym zaplacic to przez konto internetowe w ING i tak
bedrag-kwota jaka musze zaplacic
Van Betaalrekening * moj numer rachunku

Naar rekening * numer rachunku odbiorcy i adres
Betalingskenmerk Acceptgiro ????????- jezeli wpisuje tu numer z blankietu to nie moge wpisac z jakiego tytulu jest przelew i odwrotnie jesli wpisze z jakiego tytulu jest przelew to nie wpisze juz Betalingskenmerk Acceptgiro ???
Mededelingen ???????
czy jezeli wpisze sam Betalingskenmerk Acceptgiro to oni beda wiedziec za co ta kasa jest prze;lana prosze o pomoc z gory dzieki

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 9:39 am   Re: acceptgiro

tomek24833 napisał/a:
witam dostalem zolty blankiet z euro acceptgiro i mam maly problem
Betalingskenmerk Acceptgiro ????????- jezeli wpisuje tu numer z blankietu to nie moge wpisac z jakiego tytulu jest przelew i odwrotnie jesli wpisze z jakiego tytulu jest przelew to nie wpisze juz Betalingskenmerk Acceptgiro ???
Mededelingen ???????
czy jezeli wpisze sam Betalingskenmerk Acceptgiro to oni beda wiedziec za co ta kasa jest prze;lana prosze o pomoc z gory dzieki

Dokladnie tak - albo wpisujesz nr kenmerk albo opis z jakiego tytulu mededelingen, czyli albo jedno albo drugie ;-) Beda wiedzieli.

tomek24833 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 10:00 am   euro acceptgiro

dzieki wielkie Bronka :039:

tonia_24 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 5:26 pm   

tomek24833 napisał/a:
Mededelingen ???????
Ja zawsze pisałam tylko nr i póki co problemów żadnych nie było.:)

A co do mojego problemu- to tu go nie rozwiążę. Już się tym zajęła Pani z biura w Holandii.
Ostatnio zmieniony przez tonia_24 Wto Wrz 21, 2010 5:34 pm, w całości zmieniany 1 raz  

murzynisko 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 03, 2011 9:58 am   

wszystko wypisałem ale w banku powiedzieli,ze mam zły numer konta??

przepisałem z 2 strony bo był na druku...nie moze być błędu!

o co chodzi????

podaŁem taki numer IBAN: NL86 PSTB 0002445588
SWIFT INGBNL2A

Dane do przelewu:

ING Bank Amsterdam
Foreign Operations
Po Box 1800
1000 BV Amsterdam
The Netherlands
Ostatnio zmieniony przez murzynisko Czw Mar 03, 2011 10:27 am, w całości zmieniany 1 raz  

tonia_24 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 10:08 pm   

murzynisko napisał/a:
wszystko wypisałem ale w banku powiedzieli,ze mam zły numer konta??

przepisałem z 2 strony bo był na druku...nie moze być błędu!

o co chodzi????

podaŁem taki numer IBAN: NL86 PSTB 0002445588
SWIFT INGBNL2A

Dane do przelewu:

ING Bank Amsterdam
Foreign Operations
Po Box 1800
1000 BV Amsterdam
The Netherlands

IBAN jest NL86 INGB 0002445588 tamten niby też jest poprawny, ale jest stary.
A SWIFT i adres jest dobry, ale ja piszę wszystko drukowanymi i bez "The" przy Netherlands. ;-)

laska151 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 1:15 pm   

post edytowany

jeden umiesciles juz na forum
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Kwi 19, 2011 11:06 am, w całości zmieniany 1 raz  

pdbsum 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Maj 30, 2011 11:18 am   

Witam!
Ja mam inny problem.
Posiadam konto internetowe w WBK Bank Zachodni.
I teraz mam taki kłopot, bo rozumiem, że:

1. Mogę użyć jednej formy IBAN lub drugiej, ale czy Swift/Bic pasuej do obydwu?
2. W Proponowanych oddziałach bankowych wyskakują mi dwie propozycje, obie placowki ING w Amsterdamie, czy Belastingdienst ma tam bank? I Którą propozycję wybrać, skoro po wyszukiwaniu kod BIC ulega lekkiej zmianie- mianowicie dodana jest konkretna końcówka lub XXX.

Czy ktoś z Państwa robił przelew i może mi pomóc?

PZDR

rokiii 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sie 11, 2011 6:03 pm   

dostalem zolty blankiet ze mam zapalcic 555 euro za dodatek zdrowotny za 2011r, mimo tego ze firma w ktorej sie rozliczalem wyslala powiadomienie ze juz nie pracuje w nl, druga sprawa taka ze firma mi przelala za 2011 r 477 euro nie 555, czyli wygalda na to ze zrobili mi wala na 78 euro? ja juz raczej nie zamierzam pracowac w holandii i co zrobic?? sprawy podatkowe mam juz zalatwione, czy sa w stanie cos mi zrobic jesli nie zwroce im tych pieniedzy?? prosze o odp.

Damianos 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Sie 11, 2011 6:20 pm   

rokiii, sprawę tych brakujących pieniędzy musisz załatwić sam z biurem. Skoro dostałeś te pieniądze to je oddaj. Belasting prędzej czy później odzyska ten dług a lepiej zapłacić teraz niż później gdy dojdą do tego holenderne odsetki.

Odpowiedz do tematu