rozliczanie sie z polskim US a zycie w NL |
Autor |
Wiadomość |
carrera.st
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 10:53 pm
|
|
|
wydaje mi się ,że za dużo szumu z tym rozliczeniem w US.
wystarczy złożyć,odpowiedni pit,i załącznik O.i gotowe.
Składamy te zeznania po to, żeby spokojnie spać,a po drugie jak zamierzamy w przyszłości zakup np;domu ,nieruchomość itp,mamy wszystko udokumentowane skąd na to wzięliśmy pieniądze.i o to w tym wszystkim chodzi,A w Holandii rozliczamy się swoją drogą. |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun
Pomogła: 4 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 3:05 pm
|
|
|
Mama zapytala swojej ksiegowej gdzie musze sie rozliczyc, skoro w 2009 bylam w Polsce max 3 miesiace, mam zameldowanie w obu krajach i pracowalam tylko w Holandii. Odpowiedz byla taka ze w Polsce nie musze.
Ale powiedzcie mi jak to w ogole tu wyglada? Do kiedy? I czy jak nie place podatku (zarobilam kwote wolna odpodatku) to nadal musze skladac zeznanie? |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 3:44 pm
|
|
|
w holandii? Jeśli zarobiłaś kwotę wolną od podatku to CAŁY nadpłacony podatek dostaniesz z powrotem, więc w takim wypadku najbardziej opłaca się rozliczyć. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 4:02 pm
|
|
|
Ainka, sam pobyt tutaj przez 9 miesiecy w roku, nie zwalnia cie z obowiazku rozliczenia sie w PL z dochodow uzyskanych za granica. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Ainka
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 5:04 pm
|
|
|
calendargirl288 napisał/a: | w holandii? Jeśli zarobiłaś kwotę wolną od podatku to CAŁY nadpłacony podatek dostaniesz z powrotem, więc w takim wypadku najbardziej opłaca się rozliczyć. |
Nie zaplacilam im zadnego podatku, bo pierwsze 500 w kazdym miesiacu jest wolne... Wiec oni ja im ani oni mnie nie sa nic winni.
zaq napisał/a: | Ainka, sam pobyt tutaj przez 9 miesiecy w roku, nie zwalnia cie z obowiazku rozliczenia sie w PL z dochodow uzyskanych za granica. |
A co napisales kilka postow wyzej? Miejsce zamieszkanie = dla mnie Holandia. |
|
Ostatnio zmieniony przez Ainka Pon Lut 15, 2010 5:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 5:17 pm
|
|
|
Ainka, nie wiem jaka jest twoja sytuacja, dlatego napisalem ze sam pobyt tu przez 9 miesiecy nie jest wystarczajacy dla US.
dla ciebie "Miejsce zamieszkanie = Holandia", ale dla US juz niekoniecznie. np. jezeli przez te 3 miesiace bedac w PL bedzie mozna uznac, ze w NL bylas tylko w celach zarobkowych, to masz obowiazek sie rozliczyc. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
calendargirl288
Super gaduła
Pomogła: 7 razy Wiek: 36 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 314 Skąd: Amsterdam / Gliwice
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 5:43 pm
|
|
|
Ainka napisał/a: | Nie zaplacilam im zadnego podatku, bo pierwsze 500 w kazdym miesiacu jest wolne... Wiec oni ja im ani oni mnie nie sa nic winni. |
naprawdę tak jest? Bo ja myślałam, że pracodawca odprowadza podatek, którego wysokość zależy od ilości przepracowanych godzin i że rocznie kwota wolna od podatku, to coś ponad 6000 euro, z tym że podatek JEST odprowadzany, ale przy rozliczeniu rocznym można go odzyskać w całości. O tym, co piszesz nigdy nie słyszałam. |
|
|
|
|
Ainka
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 9:28 pm
|
|
|
zap ja tu studiuje juz drugi rok z rzedu i to jest cel mojego pobytu. Praca jest tylko okazjonalna.
calendargirl tak mnie ponformaowali w agencji dla ktorej pracuje. |
|
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 9:33 pm
|
|
|
Ainka, przeciez napisalem, ze nie znam twojej sytuacji. nie chodzilo mi, ze konkretnie ty musisz/nie musisz sie rozliczac. chcialem tylko podkreslic, ze sam fakt pracy i przebywania tu przez wiekszosc czesc roku, moze nie wystarczyc w US (jest to warunek konieczny, ale nie wystarczajacy).
pozdrawiam i powodzenia w nauce |
|
|
|
|
nikala
Nieśmiały użytkownik :)
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 8:37 pm
|
|
|
witam ... mam takie pytanko odnośnie rozliczenia w pl ... z mężem jesteśmy tymczasowo wymeldowani z adresu w pl/ A jesteśmy zameldowani tutaj nl .
Jeśli rozliczymy się tutaj to czy tez musimy w naszym przypadku jechać specjalnie do polski żeby tam rozliczyć się ... dodam że w ubiegłym roku nie pracowaliśmy w Polsce wo gule jedynie tutaj |
_________________ ... każdy dzień jest darem .... |
|
|
|
|
ela17
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2010 10:58 pm
|
|
|
Jednym z głównych problemów związanych z zatrudnieniem poza granicami kraju zamieszkania jest ustalenie miejsca płacenia podatków: czy będzie to kraj, w którym mieszkamy na stałe, czy też kraj, gdzie pracujemy.
Osoby, które uzyskują dochody w Holandii, a mieszkają w Polsce, zobowiązane są rozliczać się jednak także z polskim urzędem skarbowym. Jak to zrobić?
- W celu rozliczenia się z polskim fiskusem należy uiścić po powrocie do Polski do 20 dnia następnego miesiąca zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych. Do naszego biura zgłosiło już wiele osób z zapytaniem, jak taką zaliczkę obliczyć.
Krok 1: W pierwszej kolejności należy ustalić całą kwotę brutto, którą pracownik podczas pobytu za granicą zarobił. Można obliczyć to na podstawie tygodniowych lub miesięcznych rozliczeń wypłaty, otrzymywanych od pracodawcy. Przykładowo Jan Nowak zarobił w Holandii 2500 brutto, a podatek holenderski wyniósł go 400. Od kwoty 2500 pracownik ma prawo odliczyć równowartość 30 diet. Dla Holandii wartość jednej diety to 42, czyli pomnożone przez 30 daje 1260. Jest to kwota wolna od podatku. To znaczy od wartości dochodów brutto odejmujemy 1260.
2500 - 1260 = 1240
Do tej pory operujemy wyliczeniami w euro.
Krok 2: Otrzymaną sumę należy przeliczyć na złotówki. Są dwie metody przeliczenia: a) na podstawie średniego kursu banku, w dniu, w którym do tego banku wpłynęła nasza wypłata lub b) jeżeli nie korzystamy z usług żadnego banku, to do przeliczenia Euro na złotówki korzystamy ze średniego kursu w NBP w dniu uzyskania wynagrodzenia. Np. jeżeli średni kurs Euro tego dnia wynosił 4 zł, to 1240� x 4 = 4960 zł.
Krok 3: Większość pracowników wyjeżdżających z Polski do Holandii zatrudnionych jest na podstawie umowy o pracę i wtedy podobnie jak osoby zatrudnione w Polsce można od podatku odliczyć koszty uzyskania wynagrodzenia (miesięcznie 102,25 zł). Tak więc od kwoty uzyskanej w kroku 2 odejmujemy 102,25 zł za każdy miesiąc, w którym pracowaliśmy. Jeżeli pracowaliśmy przez dwa miesiące to: 102,25 x 2 = 204,5 czyli
4960zł - 204,5 zł = 4755,5 zł
Krok 4: Od uzyskanej sumy obliczamy zaliczkę na podatek według stawki 19%.
19% x 4755,5 = 903,545
Krok 5: Od kwoty tej odliczamy podatek zapłacony w Holandii, przeliczony na złotówki, tak ja w kroku 2.
Jeżeli kwota jest dodatnia to jest to ostateczna wysokość zaliczki, którą należy wpłacić w polskim urzędzie skarbowym. Jeżeli jest ujemna to podatek w Polsce nie wystąpi.
W związku z dyskusją o podwójnym opodatkowaniu, która toczy się na Opolszczyźnie, warte podkreślenia jest, że dla pracowników, którzy rozliczyli się z holenderskim urzędem skarbowym, wysokość podatku, który należy odprowadzić jeszcze w Polsce jest niewielka i za cały rok wynosi przeciętnie ok. 400 zł. Często zdarza się tak, jak w wyżej opisanym przypadku, że nie ma konieczności dopłaty do polskiego urzędu skarbowego.
Czy można wymeldować się z miejsca pobytu na terytorium Polski, aby nie płacić podatku w Polsce?
Nasze miejsce zameldowania nie ma wpływu na to, w którym kraju płacimy podatki. Zależy to od miejsca zamieszkania. Pojęcia tego nie należy mylić z miejscem zameldowania. Zgodnie z art.25 Kodeksu cywilnego: miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. Przyjmuje się, iż podatnik jest osobą zamieszkującą w tym państwie, w którym ma ściślejsze powiązania osobiste i ekonomiczne, czyli centrum życiowych interesów.
Czy można rozliczać się z urzędem skarbowym tyko w Polsce nawet, gdy zarabia się na terytorium Holandii?
Owszem, zgodnie z Konwencją o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Holandią istnieje taka możliwość. Muszą być jednak wtedy łącznie spełnione trzy warunki: 1) pracownik w ciągu roku podatkowego przebywa w Holandii krócej niż 183 dni, 2) nasz pracodawca, który wypłaca nam wynagrodzenie, nie ma miejsca zamieszkania ani siedziby w Holandii, 3) wynagrodzenie nie jest ponoszone przez zakład lub stałą placówkę, którą pracodawca posiada w Holandii.
Pracownicy uzyskujący swoje dochody w Holandii, mający wątpliwości co do obowiązków podatkowych, jakie na nich spoczywają, powinni zgłosić się z zapytaniem do naczelnika właściwego urzędu skarbowego. Urzędnicy mają obowiązek udzielić pisemnej i co ważne wiążącej odpowiedzi! |
_________________ ** Nie wahaj się! Bywa, że trzeba wierzyć przeczuciom. Nawet eksperci czasem się mylą.
Zgodnie z prawami aerodynamiki trzmiel nie może latać. Chyba nikt mu tego nie powiedział. **
H. Jackson Brown |
|
|
|
|
|
|