Wielki problem z US- prosze o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:04 am
|
|
|
No mialam i polski i holenderski. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:22 am
|
|
|
suska napisał/a: | Ale skladajac ten NIP3 wda mi sie w dokumentacje niezgodnosc- podam na nim, ze w NL mieszkam od maja 2008 a rozliczenie za 2008 mam jeszcze z polskim adresem... I tu tez sie zaczynaja schody.. :/ |
Czy wogole widzialas NIP3 na oczy czy nie bardzo? Jak go obejrzysz to zauwazysz bezsensownosc pytania. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:38 am
|
|
|
Owszem, trzeba wpisac date wypelnienia formularza + date zamieszkania w danym miejscu. Co bezsensownego w tym widzisz? |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:40 am
|
|
|
suska napisał/a: | No mialam i polski i holenderski. |
No to nie masz problemu-żadnej korekty robić nie trzeba-jak nie chcesz rozliczać się w Polsce,to złóż ten nieszczęsny NIP-3,dołącz certyfikat rezydencji i będziesz mieć po sprawie. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:43 am
|
|
|
suska napisał/a: | Owszem, trzeba wpisac date wypelnienia formularza + date zamieszkania w danym miejscu. Co bezsensownego w tym widzisz? |
A fakt - pole 26 mi umknelo. ale jak pisze dorota - jak masz adres zameldowania w PL to w czym problem?
jak sie wymeldujesz to chyba wtedy podlega sie pod US w Warszawie |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 2:15 pm
|
|
|
Bylem w identycznej sytuacji - skarbowka sie, ze przy rozliczeniu rocznym mialem wpisany inny adres niz w NIP-3, wiec dostalem wezwanie do nich. Zadzwonilem sie spytac po co to wezwanie, to mi wytlumaczyli, ze podalem rozne adresy, wiec zebym zlozyl jeszcze raz PIT roczny i tyle. Dodam jeszcze, ze nawet deklarujac, ze mieszkalas w 2008 w Holandii, nadal mialas obowiazek rozliczenia sie w Polsce, bo sam NIP-3 nie ustala rezydentury podatkowej tylko uaktualnia dane IDENTYFIKACYJNE. Wiec moglas sie spokojnie rozliczyc z polskim us mieszkajac tutaj.
Innym razem tez wyslalem zaswiadczenie z holenderskiego US o rezydenturze wraz z NIP-3, w ktorym deklarowalem, ze od 9-ciu m-cy mieszkam w NL, czyli mialem tez duze opoznienie w skladaniu NIP-3, zreszta nie pierwszy raz. Kary za to nie dostalem i nie znam nikogo kto by dostal, bo ludzie po prostu o tym zapominaja, nikt nie robi tego w zlej wierze. Oczywiscie przypomina to nam sie w okolicach kwietnia |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
jso
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 3:25 pm
|
|
|
Wystarczy NIP-3 + kopia tego zaswiadczenia z holenderskiego US. Jezeli sie z tym nie zgodza, to beda musieli sie skontaktowac z holenderskim US w celu ustalenia pod ktory urzad podlegalas w danym roku (bo nie mozna podlegac pod 2). |
|
|
|
|
suska
|
|
|
|
|
kgy
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 9:42 pm
|
|
|
Witam,
Przy okazji podczepiam się do pytania - od listopada pracuję w NL, właśnie po długich bólach wypełniłem i wysłałem PIT, w tym NIP-3 aktualizujący numer konta (w międzyczasie zmienił się) i podałem adres zamieszkania w Polsce - co być może i jest prawidłowe (?), skoro tam jestem zameldowany - to ustala właściwość urzędu skarbowego. Pytanie mam jednak takie - czy powinienem wymeldować się z Polski i co na tym zyskam/stracę?
1. Czy mogę uzyskać status rezydenta, będąc zameldowany w PL? Czy mogę/powinienem zaktualizować NIP-3 na adres w NL, mimo pozostawienia meldunku?
2. Czy po wymeldowaniu, czeka mnie obowiązkowo wymiana DO i prawa jazdy?
pozdrawiam |
|
|
|
|
jso
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 10:07 pm
|
|
|
Ad. 1) Tak, mozesz miec rezydenture w NL, pomimo zameldowania w PL. Wazne jest z ktorym miejsciem jestes bardziej zwiazany finansowo i zyciowo - gdzie masz jaka rodzine, oszczednosci, konto w banku, samochod, mieszkanie, prace, gdzie mieszkasz.
Ad. 2) Nie, w DO nie moga wpisac adresu zagranicznego, wiec jak jest zgodny z ostatnim adresem polskim to jest chyba luz. Co do prawka to nie wiem na jakie (z DO nie mam watpliwosci, ze miales na mysli wymiane polskiego na polskie) |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 10:32 am
|
|
|
No z tym prawem jazdy to jest chyba tez tak, ze o ile Twoje prawko nie jest starsze niz 10 lat, to nie musisz wymieniac na nowe. |
|
|
|
|
|