NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy arabowie sa tacy sami w holandii??
Autor Wiadomość
guust 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 8:13 pm   

wracajac do tematu, mi chodzilo raczej o to ze Arabowie, maja taka kulture siedzi w domu kobieta z dzieciakami zasuwa na niego, wszystko pod nos mu podstawia, nie integruje sie, nie uczy, bo po co... kobieta traktuja jak material rozplodowy i zaspokojenie tylko swoich pragnien....
co do generalizacji, to zgadzam sie z SNOEPER

lena930 napisał/a:
Snoeper a co ty tu robisz?

pracuje na rozwoj Holandii! to samo co i ja i podejrzewam Ty...

Waleczne serce 
Super gaduła

Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 10:05 pm   

guust napisał/a:
wracajac do tematu, mi chodzilo raczej o to ze Arabowie, maja taka kulture siedzi w domu kobieta z dzieciakami zasuwa na niego, wszystko pod nos mu podstawia, nie integruje sie, nie uczy, bo po co...

Niby taka kultura arabska(kobieta/dom/dzieci).Ale Polskie rodziny tez takie sa(nie wszystkie rzecz jasna), szczegolnie w tzw. Polce B i na pn. wsch. kraju(szczegolnie rejony rolnicze). Sporo dzieci. Kobieta siedzi w domu bo ktos sie musi dziecmi zajac no i sama, to lubi/przyzwyczaila sie/brak alternatywy/zwyczajne lenistwo.Poza tym jakby w Polsce bylo takie socjale, to tez by wiecej osob siedzialo w domu.

guust 

Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 11:47 pm   

http://www.youtube.com/wa...feature=related mysle ze ciekawe... troche odbiega od tematu...

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 9:24 am   

Ten filmik to jakis zart? Wypowiedzi i obrazy wyciete z jakiegokolwiek kontekstu, skad oni biora te informacje tez nie wiadomo. Poza tym tu pojawia sie bardzo powszechny blad: wyznawcy islamu dopuszczajacy sie takich skrajnosci to fundamentalisci. Z normalnymi muzulmanami niewiele maja wspolnego.

lena930 
Super gaduła
lena930

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 5:38 pm   

guust napisał/a:
lena930 napisał/a:

pracuje na rozwoj Holandii! to samo co i ja i podejrzewam Ty...

no tak mysle ale akurat nie jestem niedouczonym nieudacznikiem zreszta Ty zapewne tez nie i jeszcze wiele innych polakow przebywajacych tu w Holandii:039:

SNOEPER 
Poczatkujacy
wees uzelf

Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 7:59 pm   

[quote="lena930"][quote="guust"]lena930 napisał/a:

pracuje na rozwoj Holandii! to samo co i ja i podejrzewam Ty...[/quote]

no tak mysle ale akurat nie jestem niedouczonym nieudacznikiem zreszta Ty zapewne tez nie i jeszcze wiele innych polakow przebywajacych tu w Holandii:039:[/quote]

lena930@, guust@ probowal odpowiedziec na twoje pytanie skierowane do mnie, po czesci mial racje , gdyz mimo wszystko bardziej pracuje nad rozwojem samego siebie , ale pewnie pare centow z moich podatkow trafi na glowe krolowej Beatrix w postaci nowego kapelusza , nie watpie w to , ze Ty jak i jeszcze wielu innych Polakow przebywajacych w Holandii to wyedukowane , zaradne i przedsiebiorcze osoby , ale to niestety kropla w morzu , ktora nie zmieni opini ani faktycznego celu pobytu xxxdziesieciu tysiecy rodakow rocznie i nie widze powodu aby o tym nie mowic , to jest poprostu fakt i juz.

guust 

Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 8:27 pm   

SNOEPER napisał/a:
no tak mysle ale akurat nie jestem niedouczonym nieudacznikiem zreszta Ty zapewne tez nie i jeszcze wiele innych polakow przebywajacych tu w Holandii:039:

lena930@, guust@ probowal odpowiedziec na twoje pytanie skierowane do mnie, po czesci mial racje , gdyz mimo wszystko bardziej pracuje nad rozwojem samego siebie , ale pewnie pare centow z moich podatkow trafi na glowe krolowej Beatrix w postaci nowego kapelusza , nie watpie w to , ze Ty jak i jeszcze wielu innych Polakow przebywajacych w Holandii to wyedukowane , zaradne i przedsiebiorcze osoby , ale to niestety kropla w morzu , ktora nie zmieni opini ani faktycznego celu pobytu xxxdziesieciu tysiecy rodakow rocznie i nie widze powodu aby o tym nie mowic , to jest poprostu fakt i juz.[/quote]

zgadza sie...

ale, nie zgodze sie ze kilka centow, bo moim zdaniem patrzac na rachunek ekonomiczny to dotyjemy holandie w niesamowitym stopniu, kazdy emigrat co sie tu znajduje, a im bardziej wyksztalcony w PL i pracujacy tutaj jeszcze bardziej....

i tak:
1. jaki dostajesz zwrot podatku, a jaki holender co odpisuje dom, dzieci, inne >>>cenzura<<<...
2. rzad holenderski nie wylozyl ani centa na Twoja edukacje
3. w wiekszosci jestesmy mlodzi nie korzystamy ze sluzby zdrowia
4. wiekszosc z nas ma plan wrocic do polski, wiec nie leczy sie prywatnie w PL
5. nie inwestuje tutaj w miszkania (nie zawyza ich cen poprzez kupno)
6. itd......

no ale...

a araby, >>>cenzura<<< i inni wyznawcy islamu, wiecej dzieci, wiecej dotacji, wiecej dotacji wiecej dzieci, ehhh... im bardziej ich poznaje tym bardziej mi na nerwy dzialaja... jako caloksztalt, to sa kombinatorzy i obiboki, polak choc pracuje, jak nie to wraca do kraju i uszy po sobie a on... bo mu sie nalezy, bo inny turas go na lewo zatrudni zeby tylko dociagnal do czasu kiedy mu sie nalezy zasilek....

jak sobie pomysle ze na nich moje podatki ida, to tytm bardziej nie zamierzam zmieniac blach na zolte, tyle mojego... hehe

SNOEPER 
Poczatkujacy
wees uzelf

Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 9:12 pm   

guust@ , mieszkam tu juz paaaare lat dlatego , patrze na to troche z innej perspektywy, jezdze na jak to okresliles zlotych blachach, place podatek drogowy , kupilem tu mieszkanie , nie zamierzam wracac do Polski , a co do kombinowania przez Arabow itd, to mysle, ze nie sa w tym jednak mistrzami.......to ile tego twojego masz z jazdy na polskich blachach? nie ma to jak nasza polska zaradnosc i przedsiebiorczosc :038:

lena930 
Super gaduła
lena930

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 9:23 pm   

Ok wszystko w porzadku ale ja decydujac sie na emigracje bylam swiadoma ze pewne pieniadze trafia do krolowej i na holenderskie wydatki :039: A co do grupy ludzi w tutejszym temacie to fakt wkurza mnie ze maja wszystko pod nos podstawione i jeszcze tego nie doceniaja tylko rzadaja wiecej.Kiedy slysza ze np polacy wynajmuja prywatnie dom ,jezdza na "zlotyzch"blachach oplacaja ubezpieczenie itd to pukaja sie w glowki i twierdza ze to my jestesmy nie zaradni :043: hmmm moze i maja racje? :039:

guust 

Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 10:14 pm   

SNOEPER, lena930, troche od tematu odbiegamy.... ja chcialem tylko zauwazyc, ze wnosimy do budzetu panstwa holenderskiego znacznie wiecej, niz holender czy arab, turek.... mi to tez nie przeszkadza, tylko nalezy o tym pamietac, a nie chowac uszy po sobie, jak zaczyna sie temat ze prace ime sie zabiera (do ktorej i tak by sami nie poszli)...

lusia0101 
UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Śro Kwi 28, 2010 6:43 am   

No tak najlepiej wmawiac sobie ze sytuacja ekonomiczna i bogactwo holandii to przedewszytskim zaslucha (polskich) pracownikow tymczasowych.
guust napisał/a:
i tak:
1. jaki dostajesz zwrot podatku, a jaki holender co odpisuje dom, dzieci, inne >>>cenzura<<<...
2. rzad holenderski nie wylozyl ani centa na Twoja edukacje
3. w wiekszosci jestesmy mlodzi nie korzystamy ze sluzby zdrowia
4. wiekszosc z nas ma plan wrocic do polski, wiec nie leczy sie prywatnie w PL
5. nie inwestuje tutaj w miszkania (nie zawyza ich cen poprzez kupno)
6. itd......

nie placz nad tym, bo masz takie same prawa jak holender, ale co chcesz sobie odpisac od podatku? dom ktorego nie masz? co do punktu 2 - tutaj bym przemilczala, bo i na mnie i na wielu wydal. 3 podobnie jak holendrzy. punkt 4 -plany,planami a tak naprawde dopiero sie okaze w praniu jak to bedzie.

SNOEPER napisał/a:
a co do kombinowania przez Arabow itd, to mysle, ze nie sa w tym jednak mistrzami.......
co niejednokrotnie potwierdza chociazby to foum.

tutaj padl przyklad o kobietach w domu, no i byla konkretna odpowiedz ze nie tylko u arabow tak jest. I wszytsko inne co by nie bylo powiedziane o arabach, turkach znajdzie potwierdzenie i w naszym kraju :) takze moi drodzy - wszyscy jestesmy ARABAMI, rozni nas tylko kraj pochodzenia :)
Ostatnio zmieniony przez lusia0101 Śro Kwi 28, 2010 6:45 am, w całości zmieniany 1 raz  

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Śro Kwi 28, 2010 9:55 am   

To i ja dorzucę swoje 3 grosze o Turkach, bo wiele tu z nimi miałam i mam do czynienia. Gdyby uogólniać, to większość jest zainteresowana wyrywaniem każdej dostępnej panienki, a do pracy mają podejście " jak robić, żeby zarobić, a się nie narobić". Ale spotkałam też takich, którzy potrafią ciężko pracować. I nie chcą wyrywać panienek, bo są wierni żonom. Jednego w miarę dobrze poznałam - ma żonę, która też pracuje, wprawdzie w niepełnym wymiarze godzin, bo mają troje dzieci, ale jednak. Ona chustę nosi, córki już nie. Jedna pracuje, druga studiuje prawo. On sam był oburzony, jak w pracy trafił na Polkę, która mając męża jemu próbowała do łóżka wleźć (nie dosłownie oczywiście, ale propozycje były konkretne). I jak widział parę innych Polek, zdradzających swoich facetów. A mnie bardzo zaimponowały ich więzi rodzinne i narodowe, to jest dla nich naprawdę ważne i może też dlatego na emigracji dobrze sobie radzą. Bo takich więzi i chęci pomocy u Polaków raczej nie zauważyłam. Podsumowując - ta ich kultura chyba nie jest taka zła, jak nam się wydaje, co nie zmienia faktu, że w każdym narodzie trafiają się i mendy, i porządni ludzie.

dorota-ol 
Gaduła
dorota-ol

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 11:06 am   

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kurdowie - większość z nich to Kurdowie, są bardzo religijni.

mumu 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 11, 2010 1:32 am   

na poczatku kazdego watku o takiej czy podobnej tematyce nazlezaloby pokazac kto to jest arab, kto muzulmanin, gdzie sa arabowie a gdzie wyznawcy islamu.
mysle rowniez, ze kazdy ma prawo do lepszego zycia. kultura i obyczajowosc to inna sprawa. my jako Polacy tez staramy sie zeby nasze dzieci mieszkajace od malego w Holandii nie zapomnialy skad tak na prawde pochodza i kontynuowaly polskie tradycje.

szanujmy siebie i innych drodzy forumowicze!

wklejam tutaj takie podstawowe linki:
arabowie (mieszkancy krajow arabskich-niekoniecznie muzulmanskich): http://pl.wikipedia.org/wiki/Arabowie

wyznawcy islamu (muzulmanie) na swiecie: http://pl.wikipedia.org/w...na_.C5.9Bwiecie
Ostatnio zmieniony przez mumu Wto Maj 11, 2010 1:34 am, w całości zmieniany 1 raz  

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Wto Maj 11, 2010 5:13 pm   

mumu napisał/a:

arabowie (mieszkancy krajow arabskich-niekoniecznie muzulmanskich): http://pl.wikipedia.org/wiki/Arabowie

Nie ma kraju arabskiego, w którym islam nie jest dominującą religią... Chyba, że jako kraj muzułmański uważamy ten, w którym nadrzędne jest prawo szariatu. Chociaż i tak, praktycznie we wszystkich krajach arabskich, prawo szariatu stanowi podwaliny pod tworzenie prawa świeckiego. W sumie temat rzeka, islam jest nierozerwalnie związany z arabami, są wyjątki oczywiście, jak Syria, Liban, czy Jordania, gdzie trochę chrześcjan jest, chyba ze względu na bliskość terenów, na którym urzędował Jezus.
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Wto Maj 11, 2010 5:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu