Zamknięty przez: Gochna H Czw Sie 19, 2010 9:02 pm |
APEL ! |
Autor |
Wiadomość |
EdysiaK
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 11:25 am
|
|
|
Mathnl, no nie wiem, czy emigracja za chlebem jest z wlasnej nieprzymuszonej woli?? i bede sobie klikala enter kiedy bedzie chciala, zajmij sie swoimi postami.
popieram guusta, ciekawe gdzie ci ludzie beda mieszkac, no chyba ze ich rodziny (jesli je tu maja) ich przygarna. Ciekawe skad Polska wezmie na to wszystko pieniadze? Oczywiscie - z kieszeni polskich podatnikow. No jasne.. |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 11:43 am
|
|
|
W samym roku 2009 azyl w Polsce dostało 6580, z czego ok. 3500 osób to Rosjanie.
Zamiast przyjmować 3500 osób z kraju zbrodniarzy przyjąć 2700 ofiar polskiego pochodzenia, będących ofiarami tych zbrodniarzy. Tym sposobem mamy zamianę na lepsze, a do tego oszczędność. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 12:12 pm
|
|
|
Sednem sprawy i olbrzymia roznica miedzy zeslanymi w glab ZSSR, a nami - emigrantami jest PRAWO WYBORU ! My posiadamy takie prawo i dokonujemy takich wyborow na jakie mamy ochote, a tamci ludzie NIE.
Uwazam ze wszyscy jestesmy tacy sami i kazdy z nas powinnien posiadac to PRAWO WYBORU !
Tylko z tego wlasnie powodu podpisalem sie pod ta petycja. |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 4:59 pm
|
|
|
kindzal napisał/a: | Uwazam ze wszyscy jestesmy tacy sami i kazdy z nas powinnien posiadac to PRAWO WYBORU ! |
tu nie o prawo wyboru chodzi... zsylka i emigracja to sa 2 rozne rzeczy i zle sie stalo ze EdysiaK, to polaczyla a Wy brniecie w ta dyskusje....
mi chodzi tylko ze dla osob przyjezdnych do Polski nie ma warunkow ekonomicznych (przede wszystkim ekonomicznych).... gdzie beda mieszkac, jak komunalnych nie ma, a na nowe nie stac nawet osoby mieszkajace w kraju, gdzie beda pracowac jak bezrobocie siega 12%, panstwo polskie ma ich utrzymywac? tak jak setki rencistow co pracuje na czarno i mundurowych co po 15 latach sluzby ida na emeryture....???
politycznie macie racje, niestety ekonomia rzadzi swiatem i ona nie pozwala na taki ruch, moim zdaniem w wielu przypadkach pogorszy sie warunki takim osobom.... wiem co mowie akurat, bo znam sporo osob ze wschodu (polskie korzenie) i mimo ze studiowaly w polsce, zdecydowaly sie na powrot do rosji, bialorusi, ukrainy, bo tam maja wieksze mozliwosci i perspektywy....
a pisanie
jsobanski napisał/a: | Zamiast przyjmować 3500 osób z kraju zbrodniarzy przyjąć 2700 ofiar polskiego pochodzenia, będących ofiarami tych zbrodniarzy. Tym sposobem mamy zamianę na lepsze, a do tego oszczędność. |
jest dla mnie przejawem niesamowitej arogancji, chamstwa i glupoty! |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 8:39 pm
|
|
|
guust napisał/a: | jsobanski napisał/a: | Zamiast przyjmować 3500 osób z kraju zbrodniarzy przyjąć 2700 ofiar polskiego pochodzenia, będących ofiarami tych zbrodniarzy. Tym sposobem mamy zamianę na lepsze, a do tego oszczędność. |
jest dla mnie przejawem niesamowitej arogancji, chamstwa i glupoty! |
Sprawa pierwsza
Pozwolę sobie na cytat z naszej prywatnej korespondencji, bo w sumie inni mogą tylko zgadywać co ci łaziło po głowie: guust napisał/a: | o tez nie podajesz argumentow tylko wyzywasz ludzi co szukaja schronienia, wiesz co to jest azyl????? pozatym gruzini to wielcy przyjaciele bylego prezydenta, wiec o co masz pretensje? | Najważniejszym spośród wszystkich obowiązków państwa jest ochrona swoich obywateli, nie innych. Wywiezieni na Syberię są poszkodowani właśnie przez Rosjan. Jeśli w Polsce brakuje pieniędzy i miejsca dla Polaków, dlatego, że z polskich podaktów korzystają Gruzini, Rosjanie czy uciekinierzy z Somalii, to z całym szacunkiem dla nich, ale priorytety są inne, skoro już wykazuje się, że to niby taki wydatek. W twoim ostatnim poście w "Walka o krzyż" wyśmiewałeś brak solidarności Polaków. Tutaj jesteś solidarny, ale właśnie po raz kolejny nie z Polakami.
Sprawa druga
Temat nie brzmi "Czy podpisywać apel", tylko jest apel do podpisania, chcesz to podpisuj, nie chcesz nie podpisuj. Nikt się ciebie o zgodę nie pyta.
Sprawa trzecia
Po raz drugi ni z gruszki ni z pietruszki mnie obrażasz. Pierwszy raz w temacie o krzyżu, a teraz tutaj. Nie wiem co cię do tego zachęca - czy to, że za pierwszym razem Gochna zamiast moderować próbowała animować, a twoje komentarze poniżej pasa co do mojej osoby przeszły niezauważone, czy to, że pomimo tego cały czas odnosiłem się jednak do ciebie z szacunkiem (pomimo, że cię nie lubię, ale w odpowiednim traktowaniu rozmówcy mi to nie przeszkadza). Jeżeli jednak jeszcze raz zamiast odnosić się do dyskusji będziesz odnosił się do mnie w podobny sposób, to będę dążył do fizycznego spotkania abyś mógł odczuć, że po drugiej stronie kabla siedzi prawdziwa osoba. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 9:58 pm
|
|
|
mialem nie odpowiadac juz na ten temat ale chcesz brnac w to, to prosze bardzo,
dlatego nazywa sie to prywatna wiadomosc, ze sie jej nie publikuje na forum, ale zapoznajmy sie z tym co do mnie napisales:
jsobanski napisał/a: |
Sam jesteś głupi cymbale jeden. Na 6000 azylantów rocznie typu Gruzini co to są utrapieniem dla miejscowości w pobliżu schronisk azylantów, nas stać, a na własnych rodaków już nie. Nawet się merytorycznie nie ustosunkowałeś, tylko od razu pojechałeś. Ciekawe czy miałbyś dość ikry i braku kultury żeby tak samo się zachować przy rozmowie twarzą w twarz. |
wiec jak widac cymbale jeden jest odpowiedzia, wg Ciebie na moje slowa
jest dla mnie przejawem niesamowitej arogancji, chamstwa i glupoty!
to bylo pierwsze primo....
jsobanski napisał/a: | W twoim ostatnim poście w "Walka o krzyż" wyśmiewałeś brak solidarności Polaków. Tutaj jesteś solidarny, ale właśnie po raz kolejny nie z Polakami. |
wlasnie sie jednocze z polakami, bo jak przyjedzie chmara ludzi ze wschodu to bezrobocie bedzie nie 12 a 18 w polsce, place jeszcze spadna, bo ludzie ze wschodu robia za nizsze stawki (tak jak w holandii) wiec w perspektywie czasu wszyscy na tym straca, przez jakas polityczna decyzje....
Ci co chca wrocic, to wracaja, niestety kolorowo nie maja:
http://www.wspolnota-pols...hp?id=ak61125_3
nie chce mi sie wiecej komentowac Twojego zachowania ponizej krytyki!
jsobanski napisał/a: | Jeżeli jednak jeszcze raz zamiast odnosić się do dyskusji będziesz odnosił się do mnie w podobny sposób, to będę dążył do fizycznego spotkania abyś mógł odczuć, że po drugiej stronie kabla siedzi prawdziwa osoba. |
to jest chyba grozba karalna..., ale z mila chcecia sie spotkam wymienic argumenty, moze w szerszym gronie zorganizujemy spotkanie na teamt emigracji, imigracji, repatriacji itd... dlaczego nie? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 10:18 pm
|
|
|
jsobanski,
wara!!!
mna sobie geby nie wycieraj ,ok?
jak cos nie po twojej mysli to od razu Gochna winna?
a swoja droga jak mozna prywatna korespondencja podpierac sie na forum?
mysl czlowieku, bo wyglada na to ,ze jakiejs klepki ci brakuje
i prosze bez komentarza do tego postu |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 11:07 pm
|
|
|
uwazam, ze apel jak najbardziej sluszny. |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 11:17 pm
|
|
|
nuta napisał/a: | uwazam, ze apel jak najbardziej sluszny. |
apel tak, intencje tak, ale ustawa jest niestety niedopracowana poraz kolejny, zachecam do lektury, a potem do popierania..... |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 7:10 am
|
|
|
nuta napisał/a: | uwazam, ze apel jak najbardziej sluszny. | . Ja rowniez. To nie jest jakas prywata guusta ktory niemal w kazdym temacie kogos obraza tylko dla jakiejs chorej rozrywki.
[ Dodano: Czw Sie 19, 2010 7:27 am ]
Ps- nauczyli mnie w Polsce czytac |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 4:58 pm
|
|
|
Amissa napisał/a: | [ Dodano: Czw Sie 19, 2010 7:27 am ]
Ps- nauczyli mnie w Polsce czytac |
to jest wlasnie nauczanie w PL, daja narzedzia do reki ale nie pokazuja jak z nich korzystac..... |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 7:26 pm
|
|
|
Na twoje chamskie odzywki odpowiem ci tak- " Glupota tez jest pewnym sposobem uzywania umyslu". |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
|
|