NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kosz na śmieci
Autor Wiadomość
olek1063 
Gaduła

Wysłany: Śro Lut 29, 2012 8:17 pm   

YANNOSICK napisał/a:
Odpady

Super! Dzięki!

Cytat:
Voor kleinere metalen voorwerpen zoals drankblikjes, conserven, verfblikken en spuitbussen is gescheiden inzameling geen goede optie. De afvalverbrandingsinstallaties scheiden het metaal namelijk uit het afval; daarna gaat het als grondstof naar de hoogovens.

Z tego wynika, że małe metalowe rzeczy do śmieci ogólnych (puszki, aerozole itd.), a oni sobie to rozdzielą tak? :)

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Nie Mar 04, 2012 2:02 pm   

Czy jak chce dodatkowy (drugi) kontener to moge go po prostu kupic czy musze zglaszac to w Gemeente?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 5:39 pm   

stroopwafel,

takich rzeczy nie zalatwisz bez zgody gemeente, bo jest to zwiazane z dodatkowa oplata ( i to wcale nie mala) za wywoz smieci

bardzo przepraszam, ale jestes w Holandii juz jakis czas ,a dalej zadajesz pytania jak ktos kto mieszka tu od wczoraj :029:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

BMJ 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 04, 2012 5:48 pm   

kolejny raz ,post w calosci edytowany

po co edytujesz tresc tego co tu umiescilam juz wczesniej , do czego ma posluzyc taki wykropkowany post
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Mar 04, 2012 11:01 pm, w całości zmieniany 3 razy  

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Nie Mar 04, 2012 5:52 pm   

stroopwafel, U mnie w gminie są dwa rodzaje kontenerów "kliko". Mały dla gospodarstw jedno lub dwuosobowych i duży dla większych rodzin. Być może masz mały i możesz zmienić na większy ( nam zmienili sami gdy powiększyła nam się rodzina ). Opłata wzrosła o jakieś 30%. Załatwiałem kiedyś sąsiadowi drugi kliko to dostał pakiet dwóch ( dwa już miał na różne typy odpadów) i podwojono mu opłatę za wywóz śmieci. Po pół roku uznał,że bardziej opłaca się segregować odpadki... Ot mądry Polak jak po kieszeni dostanie.
Ostatnio zmieniony przez YANNOSICK Nie Mar 04, 2012 5:53 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Athlon 
Gaduła

Wysłany: Nie Mar 04, 2012 6:10 pm   

Ja place rocznie za extra rest-container 125,52 czyli nie jest tak drogo.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Nie Mar 04, 2012 7:18 pm   

Gochna H napisał/a:
stroopwafel,

takich rzeczy nie zalatwisz bez zgody gemeente, bo jest to zwiazane z dodatkowa oplata ( i to wcale nie mala) za wywoz smieci

bardzo przepraszam, ale jestes w Holandii juz jakis czas ,a dalej zadajesz pytania jak ktos kto mieszka tu od wczoraj :029:

Ok ale pierwszy raz wynajmuje caly dom gdzie wystawia sie kontenery. Poprzednio mieszkalem w blokach i smietniki byly na ulicy.

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Mar 04, 2012 10:18 pm   

Gochna H napisał/a:
bardzo przepraszam, ale jestes w Holandii juz jakis czas ,a dalej zadajesz pytania jak ktos kto mieszka tu od wczoraj

Czy ktoś kto tu mieszka "już jakiś czas" ma znać się na wszystkim? Troszkę luzu, po to sa fora by pytać.

jaspa
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Mar 11, 2012 5:20 pm   Re: Kosz na śmieci

osiek13 napisał/a:
Gdzie mozna kupic bądz dostac kosz na smieci?
Chodzi mi o taki zielony , duzy jaki maja przewaznie ludzie mieszkający na parterze :) .
Z góry dziekuje!

Napisz w jakiej gminie mieszkasz, bo każda gmina ma inne rozwiązania dotyczące śmieci. Generalnie zapytaj się w gminie tam Ci powiedzą co i jak.

nelli 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 06, 2012 6:55 pm   

Chcialabym sie dowiedziec czegos apropos smieci.
Chodzi o zielony kontener. Wiem ze sluzy glownie na odpady organiczne, ale np w zeszlym roku w zimie wrzucalismy do niego norlmlne smieci i kontener zabierali. Po zimie zostawili kartke ze kontener jest na odpady organiczne, ale cala zime nie mieli z tym problemu. Czy w zimie wywozka wyglada inaczej? Czy po prostu nikt nie zajrzal co wyrzucamy?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Lis 06, 2012 7:12 pm   

nelli,

Cytat:
zostawili kartke ze kontener jest na odpady organiczne

Kartka to ostrzezenie

jak zostawili kartke to znaczy, ze trzeba sie do tego zastosowac ,bo nie oproznia kosza
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lis 06, 2012 7:16 pm, w całości zmieniany 1 raz  

fufu1979 
Nieśmiały użytkownik
Ello

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob Lis 10, 2012 8:02 pm   Smieci.

Witam! Ja mam takie pytanko odnosnie kontenerow tj.czy kontenery sa po numerowane bo ktos podwedzil nam kontener no fakt akurat zielony i zostawil ze smieciami z workami ale nie ma z boku nalepki naszego adresu a i jest pomalowany sprajem nasz nie byl taki.Moze zlosliwosc nie wiem tyle ze chcialabym wiedziec jak to sprawdzic za nim zadzwonie do gemente aby sie nie zblaznic pytajac.Pozdrawiam.

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Sob Lis 10, 2012 8:10 pm   

Wydaje mi się, że powinny być ponumerowane. Moje kontenery mają naklejki z ulicą i numerem domu z boku. Sąsiedzi mają takie same, więc wychodzi na to ,że firma, która dostarczyła kontenery zrobiła tak na zlecenie gminy. :039:

vliender
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lis 11, 2012 10:38 pm   

Oznaczenie kontenerow nr domu lezy w naszej gestii, wiec warto sobie nakleic najnormalniej w swiecie cyferki z nr domu na kazdy kontener i po klopocie.

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon Lis 12, 2012 9:13 am   

vliender napisał/a:
Oznaczenie kontenerow nr domu lezy w naszej gestii, wiec warto sobie nakleic najnormalniej w swiecie cyferki z nr domu na kazdy kontener i po klopocie.

Niekoniecznie,zalezy od gminy, u nas dawali naklejki z adresem i kodem kreskowym do skanowania.

Odpowiedz do tematu